Το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοφυσιολογικής Έρευνας που διευθύνεται από την Δρ Γεωργία Παναγιώτου είναι μέρος του Τμήματος Ψυχολογίας και εντοπίζεται στην Νέα Πτέρυγα των κεντρικών κτηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο χώρος του εργαστηρίου χρησιμοποιείται και για τις εργαστηριακές δραστηριότητες του Δρ Γιώργου Σπανούδη και στεγάζει τα ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα της Δρ Παναγιώτου αλλά και τις κοινές ερευνητικές δραστηριότητες με την Δρ Μαρία Καρεκλά και άλλα ακαδημαϊκά μέλη. Το κύριο ενδιαφέρον του εργαστηρίου μας είναι η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ δηλαδή η χρήση πειραματικών μεθόδων για την μελέτη των αιτιολογικών γνωστικών και συναισθηματικών μηχανισμών αλλά και των μηχανισμών συντήρησης πίσω από τις ψυχικές διαταραχές. Όσων αφορά διαταραχές μας ενδιαφέρει μια μεγάλη κλίμακα από προβλήματα όπως το παθολογικό άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα και το κάπνισμα . Κάποια από τα ερευνητικά έργα που εκτελούνται αντιπροσωπεύουν τις διδακτορικές διατριβές ή τις διατριβές μάστερ των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας κάτω από την επιτήρηση της Δρ Παναγιώτου. Άλλα ερευνητικά προγράμματα είναι χρηματοδοτημένα από διάφορα χρηματοδοτικά ιδρύματα.
 
Το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοφυσιολογικής Έρευνας στεγάζει εξοπλισμό για μετρήσεις της ανθρώπινης ψυχοφυσιολογίας και έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας. Αυτή την περίοδο τρέχουν μελέτες που χρησιμοποιούν περιφερικές ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις όπως το αντανακλαστικό εναγκαλισμού, τον καρδιακό παλμό, την γαλβανική αντίδραση του δέρματος, το ηλεκτρομυογράφημα του προσώπου και άλλα. Στο μέλλον ευελπιστούμε να συμπεριλάβουμε και κεντρικές ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις όπως τα προκλητά δυναμικά.
 
Οι φυσιολογικές μετρήσεις σε αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιούνται σαν ενδείξεις ψυχολογικών διεργασιών συγκεκριμένα του συναισθήματος και της προσοχής παρά σαν μετρήσεις σωματικών ή εγκεφαλικών μεταβλητών της συμπεριφοράς. Συμπερασματικά, το κέντρο του ενδιαφέροντος των μελετών μας είναι καθαρά ψυχολογικό.
 
Συνεργάτες σε κάποια από τα προγράμματα μας είναι ερευνητές από το MD Anderson Cancer Centre στο University of Texas, το University of Maryland, Virginia Commonwealth University και άλλα μεγάλα ερευνητικά κέντρα.
 
Αυτή την περίοδο τα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα είναι σε εξέλιξη.
 
  • Epidemiology of Anxiety Disorders in Cyprus and Examination of Differences in Affective and Cognitive Responses to Phobic Stimuli between Anxiety Disorders. Αυτή η μελέτη επιχειρεί να κατανοήσει τις διαφορές μεταξύ της συναισθηματικής αντίδρασης στις αγχώδεις διαταραχές που μπορεί να υποβοηθήσουν την θεραπευτική παρέμβαση. (with Dr Karekla)
  • Physiological Responses of High and Low risk Drivers to Affective Situations Αυτή η μελέτη επιχειρεί να κατανοήσει το πώς οι οδηγοί επεξεργάζονται τις καθημερινές συναισθηματικές καταστάσεις, και το αν οι διαφορές στην αντίδραση τους μπορεί να συνδέονται με συμπεριφορές οδήγησης μεταξύ οδηγών υψηλού και χαμηλού κινδύνου.
  • Smoking Urges under Stress. Αυτή η μελέτη εξετάζει κατά πόσο οι καπνιστές χρησιμοποιούν το κάπνισμά σαν ένα τρόπο να πολεμήσουν το άγχος σε σχέση με το επίπεδο εξάρτησης τους. (with Dr Karekla)
  • Psychophysiological Responses of School Bullies and Victims. Αυτή η μελέτη εξετάζει την σχολική επιθετικότητα εξετάζοντας ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις, και αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση του τύπου της επιθετικότητας στον οποίο εμπλέκονται οι διαφορετικοί συμμετέχοντες σε περιπτώσεις εκφοβισμού.
  • Standardization of achievement measures and other cognitive and behavioral tests for children with learning and behavioral difficulties. Σαν μέρος της μελέτης το WIAT-III και διάφορες άλλες κλίμακες αξιολόγησης για παιδιά θα σταθμιστούν και θα προσαρμοστούν για την χρήση τους στον κυπριακό πληθυσμό σαν διαγνωστικά εργαλεία.
 
Το εργαστήριο μας χαιρετίζει το ενδιαφέρον προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών που θέλουν να συμμετάσχουν σε έρευνα σαν μέρος ανεξάρτητων μελετών, προπτυχιακών μελετών, διδακτορικών διατριβών ή διατριβών μάστερ. Το εργαστήριο επίσης προσλαμβάνει συμμετέχοντες στα πειράματα του. Οι φοιτητές και τα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν σαν βοηθοί ερευνητές ή συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Δρ Παναγιώτου στο 22 89 2081 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.