PB PZ EEG
Το Εργαστήριο Ύπνου και Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ανήκει στο Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας της Νευρολογικής Κλινικής. Στο εργαστήριο παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών ηλεκτροφυσιολογικών ελέγχων στις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

(α) Νοσηλευόμενοι στις Κλινικές και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
(β) Παρακολουθούμενοι στα Ειδικά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Νευρολογικής Κλινικής και κυρίως στο Ιατρέιο Ύπνου, Υπνηλίας και Κοπώσεως και στο Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας
(γ) Παρακολουθούμενοι στο Γενικό Ιατρείο Νευρολογίας, κυρίως σε ασθενείς με επιληψία.
(δ) Ασθενείς που παραπέμπονται απευθείας από Προσωπικό Ιατρό ή Ειδικούς Ιατρούς για τη διενέργεια Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας ή Μελέτης Ύπνου (Πολυυπνογραφία)
 
Το Εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής στη βάση διεθνών προτύπων που επιτρέπει τη διενέργεια βασικής (Ηλεκτροεγκεφαλογραφία-ΗΕΓ) αλλά και εξειδικευμένης (Ηλεκτροεγκεφαλογραφία 24ωρης/Μακροχρόνιας Καταγραφής, Πολυυπνογραφία, Ακτιγραφία) Ηλεκτροφυσιολογικής διερεύνησης.  

 

Ειδικοί Νευρολόγοι:
Αρτέμιος Αρτεμιάδης (Επ. Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας)
Περικλής Ιωαννίδης (Επιμελητής Νευρολόγος)

Eπικοινωνία με το Εργαστήριο: 
Τηλ: 2260-3535
Τηλ: 22 603000 (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
 

Ηλεκτροεγκεφαλογραφία και Ηλεκτροεγκεφαλογραφία 24ωρης/Μακροχρόνιας Καταγραφής

Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι μια ανώδυνη και αναίμακτος διαγνωστική μέθοδος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο κεφάλι και διαρκεί συνήθως 20-30 λεπτά. Οι συνηθέστερες ενδείξεις διενέργειας ΗΕΓ είναι η διερεύνηση, ταξινόμηση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπισή οξέων και χρόνιων επιληπτικών συνδρόμων καθώς και η διερεύνηση διαταραχών συνείδησης (π.χ κώμα) ή και επεισοδίων με διαταραχή συνείδησης. Επίσης το ΗΕΓ είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις εγκεφαλοπαθειών και εκφυλιστικών νευρολογικών νοσημάτων (π.χ. άνοιες).

Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) 24ωρης/Μακροχρόνιας Καταγραφής είναι πολύ σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την επιβεβαίωση διάγνωσης (για παράδειγμα, εάν υπάρχουν υποψίες μη επιληπτικών κρίσεων), την υποκειμενική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιεπιληπτικής αγωγής, αλλά και της διερεύνησης των διαφορετικών τύπων, της συχνότητας, της διάρκειας και της κιρκάδιας κατανομής των επιληπτικών κρίσεων σε επιπλεγμένες μορφές επιληψίας. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Micromed 10/20 video-EEG, BRAINQUICK/EEG Line 

 

Πολυυπνογραφία - Πλήρης Μελέτη Ύπνου (Polysomnography)

Η Πολυυπνογραφία είναι ένα πολυπαραμετρικό τεστ που χρησιμοποιείται στη μελέτη του ύπνου και ως διαγνωστικό εργαλείο στην ιατρική του ύπνου. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μορφή καταγραφικής μελέτης του ύπνου και παράλληλα μια από τις ογκοδέστερες ιατρικές εξετάσεις που υπάρχουν οσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών. Ο ασθενής καλείται να κοιμηθεί για αρκετές ώρες, τυπικά από 5 εώς 8 ώρες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εργαστηρίου. Με την Πολυυπνογραφία καταγράφεται, με τη χρήση προηγμένων συσκευών, για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η δραστηριότητα πολλών συστημάτων όπως:

-Ηλεκτροεγκεφαλική δραστηριότητα (ΗΕΓ)
-Αναπνοή
-Μυική δραστηριότητα
-Καρδιοαναπνευστική λειτουργία
-Κίνηση
-Ήχος
-Θέση σώματος στο χώρο

Οι συνηθέστερες ενδείξεις διενέργειας Πολυυπνογραφίας είναι η διάγνωση, διερεύνηση, ταξινόμηση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπισή διαταραχών ύπνου καθώς και η καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που αφορούν στον φυσιολογικό ή παθολογικό ύπνο. 

 Η πλήρης video-πολυυπνογραφία γίνεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ενός εργαστηρίου ύπνου και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Για την ορθή διενέργεια και αξιόπιστη ανάλυση της πολυυπνογραφίας απαιτείται ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Ο ειδικά εκπαιδευμένος τεχνικός ύπνου επιβλέπει την ορθή καταγραφή των δεδομένων και καταγράφει σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης (για παράδειγμα τη διακοπή του ύπνου λόγω εξωτερικών παραγόντων) ή εφαρμόζει ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης, ανάλογα με το είδος της υπο διερεύνησης πάθησης. Ο εξειδικευμένος ιατρός ύπνου θα αξιολογήσει όλα τα παραπάνω δεδομένα για να εκδόσει μια λεπτομερή ιατρική αναφορά, που είναι υπερπολύτιμη για την ορθή διάγνωση αλλά και θεραπεία των διαταραχών του ύπνου. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Natus Embla NDx, 10/20 EEG, full video-Polysomnography

 

Τεστ Ημέρας (Διερεύνηση Υπνηλίας και Εγρήγορσης Ημέρας)
-  Πολλαπλή μελέτη χρόνου επέλευσης ύπνου, MSLT
-  Πολλαπλή μελέτη διατήρησης εγρήγορσης, MWT
-  Sustained attention to response task (SART)
-  Τεστ ψυχοκινητικής επαγρύπνησης (PVT)
Με τα τέστ ημέρας γίνονται πολλαπλές ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγράφες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αξιολογείται η σοβαρότητα της ημερήσιας υπνηλίας καθώς και οι διαταραχές συγκέντρωσης και προσοχής, η εγρήγορση και η ικανότητας αντίληψης αλλά και αντιμετώπισης της υπνηλίας από τον ίδιο τον ασθενή.
Με την ορθή διενέργεια και αξιολόγηση αυτών των εξετάσεων μπορεί να υποβοηθηθεί η διάγνωση σοβαρών νευρολογικών παθήσεων όπως η ναρκοληψία αλλά και η δυνατότητα υγιών ατόμων ή ασθενών για εργασία σε βάρδιες, για εργασία με μηχανήματα υψηλής επικινδυνότητας, για οδήγηση κτλ. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Natus Embla NDx, 10/20 full video-EEG

 

Προηγμένη Ακτιγραφία (advanced actigraphy)
Η προηγμένη ακτιγραφία αποτελεί την αξιόπιστη λύση στις διαταραχές ύπνου και υπνηλίας όπου απαιτούνται μακροχρόνιες καταγραφές, κάτι που δεν είναι εφικτό με τις παραπάνω μεθόδους. Το εργαστήριο διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα ακτιγραφίας όπου εκτός από δεδομένα κίνησης και θέσης άνω/κάτω άκρων/κορμού και προσώπου στο χώρο, προσφέρουν και δυνατότητες μακρόχρονιας κατ' οίκον καταγραφής δεδομένων ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, κίνησης, αναπνοής, καρδιακής λειτουργίας, μυικού τόνου και πρόσληψης φωτός.Η ακτιγραφία βοηθά σηματνικά τη διάγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας σε άτομα που πασχουν από αϋπνίες, διαταραχές (κιρκάδιες) του βιολογικού  ρυθμού, χρόνια κόπωση και παραϋπνίες (υπνοβασία, υπνικός τρόμος κτλ.).

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: SOMNOWATCH PLUS, SOMNOWATCH PLUS ADD-ONs, DOMINO LIGHT

Ακτιγραφία κάτω άκρων
Η ακτιγραφία κάτω άκρων αποτελεί μαζί με την κλινική εμπειρία και εξέταση τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία για τη διάγνωση και παρακολούθηση των κινητικών διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο, η πιό γνωστή πάθηση είναι το συνδρομο ανήσυχων ποδιών (restless legs syndrome).

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: SOMNOWATCH PLUS, SOMNOWATCH PLUS ADD-ONs, DOMINO LIGHT

 

Ειδικές Εργαστηριακές Βιοχημικές και Ορμονικές Αναλύσεις 
Η διενέργεια ειδικών εργαστηριακών βιοχημικών και ορμονικών αναλύσεων (π.χ.  η μέτρηση υποκρετίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό για τη διάγνωση της ναρκοληψίας, η μέτρηση επιπέδων μελατονίνης στο σίελο για διαταραχές κιρκάδιου ρυθμού κτλ.) αποτελούν σημαντικό κομμάτι τηε διαγνωστικής του εργαστηρίου μας και εξασφαλίζουν ακρίβεια στην κλινική διάγνωση σπάνιων νοσημάτων ύπνου που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστα. Το ιατρείο μας συνεργάζεται με βιοχημικά εργαστήρια του εσωτερικού και εξωτερικού για τη διενέργεια των ειδικών αυτών εξετάσεων. 
Στόχος μας είναι σύντομα οι εξετάσεις αυτές να γίνονται και εντός του εργαστηρίου.