1. Τα μεταπτυχιακά σεμινάρια κατανέμονται σε πέντε κύκλους:
 
Α. 11ος-14ος αιώνας (κωδικοί: ΒΝΕ 641-650)
 
Στην ενότητα αυτήν εξετάζονται κείμενα της δημώδους γραμματείας στη μεταβατική περίοδο από το Βυζάντιο στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία. Εξετάζεται η ποιητική παραγωγή στο χώρο της επικής αφήγησης και της σάτιρας κατά τον 11ο και 12ο αιώνα (Διγενής Ακρίτας, Πτωχοπροδρομικά), η αλληγορική ποίηση (Λόγος Παρηγορητικός, Ιστορία των Τετραπόδων Ζώων), τα ερωτικά μυθιστορήματα (Λίβιστρος και Ροδάμνη, Καλλίμαχος και Χρυσορρόη, Ιμπέριος και Μαργαρώνα) και άλλες ιστοριόθεμες αφηγήσεις (Ιστορία του Βελισαρίου, Διήγησις του Αχιλλέως). Εξετάζονται, επίσης, τα Ακριτικά τραγούδια ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρώιμη περίοδο της κρητικής λογοτεχνίας και σε ποιητές, όπως ο Στέφανος Σαχλίκης και ο Μαρίνος Φαλιέρος. Eξετάζεται, επίσης, η εξέλιξη της γλώσσας.
 
Β. 15ος-17ος αιώνας (κωδικοί: ΒΝΕ 651-660)
 
Στην ενότητα αυτήν, η οποία αρχίζει μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και τελειώνει με την πτώση της Κρήτης (1669), εξετάζεται η έντεχνη λογοτεχνία στις λατινοκρατούμενες περιοχές. Ειδικότερα κεφάλαια αποτελούν η μεσαιωνική-αναγεννησιακή λογοτεχνία της Κύπρου (από το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά ως τις Ρίμες Αγάπης) και η μεσαιωνική λογοτεχνική παραγωγή στην Κρήτη από την πρώιμη Αναγέννηση (Απόκοπος του Μπεργαδή) ως τη «Λογοτεχνική Ακμή» (Ερωτόκριτος, Θυσία του Αβραάμ, Ερωφίλη κ.ά.). Επίσης, στην ενότητα αυτή εντάσσεται και η εξέταση του Μεσαιωνικού Δημοτικού Τραγουδιού (Αροδαφνούσα, Ριζίτικα κ.ά.)
 
Γ. 18ος-19ος αιώνας (κωδικοί: ΒΝΕ 661-670)
 
Σε αυτή την ενότητα εξετάζονται τα κείμενα του νεοελληνικού Διαφωτισμού (1750 - 1821) και, ειδικότερα, το έργο των Ευγ. Βούλγαρη, Ρ. Φεραίου, Ιώσ. Μοισιόδακα, Δημ. Καταρτζή, Αδαμ. Κοραή, καθώς επίσης και το ποιητικό έργο του Ιω. Βηλαρά και του Αθ. Χριστόπουλου. Ξεχωριστά κεφάλαια αποτελούν, επίσης, το δημοτικό (κλέφτικο) τραγούδι, η Επτανησιακή Σχολή από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1860, το ποιητικό έργο του Α. Κάλβου και του Δ. Σολωμού, ο Αρ. Βαλαωρίτης και η ρομαντική ποίηση από το 1830 ως το 1880, η ποιητική παραγωγή της Γενιάς του 1880, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Κ. Παλαμά, το ιστορικό μυθιστόρημα και η πρώτη περίοδος της πεζογραφίας (1830-1880), το ηθογραφικό διήγημα της εικοσαετίας 1880-1900 (Αλ. Παπαδιαμάντης, Γ. Μ. Βιζυηνός, Α. Καρκαβίτσας).
 
Δ. 20ός-21ος αιώνας (κωδικοί: ΒΝΕ 671-680)
 
Σε αυτή την ενότητα εξετάζονται κυρίως οι τομές, που σημειώνονται στα 1920 και στα 1930 από τους λογοτέχνες, που τοποθετούνται στις αντίστοιχες ποιητικές γενιές, καθώς και η μεταπολεμική λογοτεχνική παραγωγή ως σήμερα. Ειδικότερα θέματα αποτελούν η μεσοπολεμική πεζογραφία (Δ. Βουτυράς, Κ. Χατζόπουλος, Κ. Θεοτόκης, Κ. Παρορίτης κ.ά.), το έργο των Άγγελου Σικελιανού και Νίκου Καζαντζάκη, η ποίηση της Γενιάς του ΄20 (Κ. Καρυωτάκης, Τ. Άγρας, Ν. Λαπαθιώτης κ. ά.), η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, ο ελληνικός μοντερνισμός (Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Μόντης), ο ελληνικός υπερρεαλισμός (Ν. Κάλλας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος), το μυθιστόρημα της Γενιάς του ΄30, η μεταπολεμική ποίηση (Τ. Σινόπουλος, Μ. Αναγνωστάκης, Μ. Σαχτούρης, Γ. Παυλόπουλος, Θ. Πιερίδης, Π. Μηχανικός κ.ά.), η μεταπολεμική πεζογραφία (Στρ. Τσίρκας, Δ. Χατζής, Γ. Ιωάννου, Γ. Φ. Πιερίδης, Ν. Νικολαΐδης, Ν. Καχτίτσης κ.ά.), η νεότερη ποίηση (Λ. Πούλιος, Μ. Γκανάς, Κ. Χαραλαμπίδης) και η πεζογραφία (Σ. Δημητρίου, Ρ. Γαλανάκη, Β. Γκουρογιάννης).
 
Ε. Μεθοδολογικός Κύκλος (κωδικοί: ΒΝΕ 681-690)
 
Σε αυτή την ενότητα εξετάζονται ζητήματα, που εμπίπτουν στο μεθοδολογικό πεδίο (ιστορία - θεωρία - κριτική - συγκριτική φιλολογία) των προσεγγίσεων της λογοτεχνίας. Τα σεμινάρια στρέφονται, ειδικότερα, στην κριτική διερεύνηση μεθόδων, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση και ερμηνεία των λογοτεχνικών κειμένων, με παράλληλες εφαρμογές στη νεοελληνική κυρίως λογοτεχνία.
 
Τα έξι μεταπτυχιακά σεμινάρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία έχουν ως αντικείμενο θέματα που τα επιλέγουν οι συνάδελφοι που αναλαμβάνουν μεταπτυχικό σεμινάριο κάθε εξάμηνο. Νοείται ότι τα θέματα σχετίζονται με τους τομείς ειδίκευσης των συναδέλφων ή με την έρευνα που διεξάγουν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να οικειώνονται με συγκεκριμένη μεθοδολογία έρευνας και μελέτης. Νοείται επίσης ότι τα πεδία έρευνας των μεταπτυχιακών σεμιναρίων εντάσσονται σε κάποιον από τους πέντε κύκλους των βασικών σπουδών που προσφέρει το Τμήμα ΒΝΕΣ (Α. 11ος – 14ος αιώνας, Β. 15ος-17ος αιώνας, Γ. 18ος-19ος αιώνας, Δ. 20ός-21ος αιώνας, Ε. Μεθοδολογικός κύκλος).
 
2. Οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια από κάθε κύκλο ανάλογα με τα προσφερόμενα, όχι όμως περισσότερα από τρία σεμινάρια του ιδίου κύκλου.
 
3. Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του μεταπτυχιακού προγράμματος, οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια από τα προσφερόμενα στα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος ή και της Σχολής ευρύτερα.
 
4. Παράλληλα με τα σεμινάρια, λειτουργεί Colloquium (κύκλος επιστημονικών συναντήσεων), στο οποίο διδάσκοντες, υποψήφιοι διδάκτορες ή προσκεκλημένοι του Τμήματος παρουσιάζουν την έρευνά τους. Η παρακολούθηση και η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών στο Colloquium είναι υποχρεωτική.
 
5. Η διπλωματική εργασία στη Νεοελληνική Φιλολογία φέρει τον σταθερό κωδικό ΒΝΕ 695.