1. Περιεκτική εξέταση. Το αργότερο μέχρι το έκτο εξάμηνο σπουδών, ο φοιτητής πρέπει να επιτύχει σε περιεκτική εξέταση ενώπιον τριμελούς επιτροπής, η οποία ορίζεται από τo συμβούλιo του Τμήματος ΒΝΕΣ, μετά από εισήγηση του ερευνητικού συμβούλου. Η εξέταση αυτή είναι προφορική και δίωρη. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μεθοδολογικά και γραμματολογικά ζητήματα, και συγκεκριμένα σε ένα εκ των τριών πεδίων της Νεοελληνικής Γραμματολογίας. Τα τρία γραμματολογικά πεδία είναι τα εξής:
  1. Ποίηση
  2. Πεζογραφία
  3. Δοκίμιο – Κριτική
 
2. Έγκριση αναλυτικής πρότασης διδακτορικής διατριβής. Μετά την περιεκτική εξέταση και εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων το πολύ εξαμήνων, ο υποψήφιος διδάκτορας καταθέτει τεκμηριωμένη ερευνητική πρόταση για διδακτορική διατριβή. Η πρόταση αυτή υποβάλλεται σε τριμελή επιτροπή, η οποία ορίζεται από τo συμβούλιo του Τμήματος ΒΝΕΣ, ύστερα από συνεννόηση με τον ερευνητικό σύμβουλο. Σε περίπτωση απόρριψης, οι φοιτητές/φοιτήτριες δικαιούνται να υποβάλουν νέα πρόταση, με το ίδιο ή με διαφορετικό θέμα, κατά τη διάρκεια του επομένου εξαμήνου. Μετά την έγκριση της πρότασης, οι φοιτητές/φοιτήτριες ασχολούνται με την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής.
 
 
3. Παρακολούθηση του επιστημονικού Colloquium του Τμήματος.
 
 
4. Κατάθεση και υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής, σύμφωνα με τον κανονισμό των μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου.
 
 
Συμπληρωματικά Στοιχεία
 
Οι φοιτητές/φοιτήτριες του προγράμματος ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους εκτός Κύπρου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ειδικές ερευνητικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτόν έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών και ανταλλαγών με συναφή μεταπτυχιακά προγράμματα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.