Μαρία Καρεκλά, Ph.D
mkarekla Η Δρ. Μαρία Καρεκλά έχει διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία, με ειδικότητα στις Αγχώδεις Διαταραχές και στην Ψυχολογία της Υγείας. Είναι Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα ασχολείται ως κλινική ψυχολόγος ιδιωτικά. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με ψυχολογικές και ψυχοφυσιολογικές έρευνες στον κλάδο των αγχώδεις διαταραχών και οι έρευνές της έχουν βραβευτεί από Ψυχολογικούς Συνδέσμους (π.χ. Association for the Advancement of Behavior Therapy) και από το University at Albany, SUNY. Η διατριβή της όπου δημιούργησε καινούργια θεραπεία για το Σύνδρομο Πανικού βραβεύτηκε με χρηματικά ποσά από το Πανεπιστήμιο του Albany, το American Psychological Association, και το Sigma-Xi, The Scientific Research Society. Από το 1999-2003 εργάστηκε ως βοηθός διευθυντή του Anxiety Disorders Research Program, στο Πανεπιστήμιο του Albany και ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση, διεξαγωγή, ανάλυση, και παρουσίαση ερευνών και παρεμβατικών προγραμμάτων στο κέντρο αυτό. Η Δρ. Καρεκλά θα συνεισφέρει σε όλα τα στάδια της μελέτης.
 
Η Δρ. Μαρία Καρεκλά, είναι υπεύθυνη και για το εργαστήριο ACTHealthy . Το εργαστήριο δημιουργήθηκε για την επιστημονική μελέτη των διαφόρων φαινομένων που μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει τον ανθρώπινο πόνο. Η έμφαση δίνεται στην βασική και εφαρμοσμένη μελέτη των προβλημάτων άγχους και σε συμπεριφορές και προβλήματα συσχετιζόμενα με την υγεία όπως και τους παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία και τη συντήρηση τους. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο ασχολείται κατά βάση με την εξέταση και δημιουργία νέων προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, ειδικά εκείνες που βασίζονται στο τρίτο κύμα γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (ειδικά Θεραπεία αποδοχής και Δέσμευσης ή ΘΑΔ) ακολουθώντας τις νέες αποτελεσματικές θεραπείες βασιζόμενοι στη θεωρία των συσχετιστικών πλαισίων (Relational Frame Theory and Contextual Science).
 
Η ομάδα του εργαστηρίου ACTHealthy εργάζεται ακολουθώντας την τελευταία επιστημονική τεχνογνωσία, με έμφαση σε προβλήματα υγείας (όπως το κάπνισμα, οι χρόνιοι πόνοι, η θαλασσαιμία, οι διατροφικές διαταραχές και άλλα,) για την κατανόηση και τη βελτίωση του ανθρώπινου πόνου. Το εργαστήριο ακολουθεί μια σειρά από βασικές και εφαρμοσμένες πτυχές της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία στο χώρο της εμπειρικά τεκμηριωμένης Κλινικής Ψυχολογίας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο, την ομάδα εργασίας αλλά και τις τρέχουσες έρευνες, ακολουθήστε μας στο παρακάτω σύνδεσμο www.acthealthy.org. Το έργο ΑΛΓΕΑ, είναι άλλη μια προσπάθεια του εργαστηρίου να χρησιμοποιήσει την παραγόμενη γνώση αλλά και την ήδη υπάρχουσα στην υπηρεσία του ανθρώπου και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του.