×

Μήνυμα

Please login first

 
 
1
Καλώς ήλθατε στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, την πρώτη ερευνητική Μονάδα του πρώτου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Κύπρου! Η ΕΜΑ ιδρύθηκε το 1991 με διάταγμα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν θέσπισης σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρωταρχικός στόχος της ΕΜΑ υπήρξε η διεξαγωγή ενεργού έρευνας και η διδασκαλία του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου και της Μεσογείου.
Για τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας της ΕΜΑ, της διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων, της υποδομής, των εργαστηρίων, των ερευνητικών προγραμμάτων, της έρευνας πεδίου και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, κάντε κλικ εδώ.
   
 
ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΜΑ
   
  Διεθνής αναγνώριση:
3
Στη διάρκεια των 30 ετών από την ίδρυσή της, η ΕΜΑ κατέκτησε ανταγωνιστική κατάταξη στη διεθνή αξιολόγηση της QS World University Rankings και βρίσκεται μεταξύ των 101-150 κορυφαίων πανεπιστημίων στην Αρχαιολογία για το 2019 και 2020, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το διεθνές προφίλ των μελών της στην έρευνα και τη διδασκαλία. Μέσα από το συντονισμό καινοτόμων ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η ΕΜΑ συνεχίζει να συμβάλλει ενεργά στη μελέτη του Μεσογειακού χώρου, συμμετέχει σε σχετικές συζητήσεις με την αρχαιολογική κοινότητα και επιδιώκει τη διεθνή δικτύωση.
   
  Ποιότητα έρευνας:
5 6b Η επιστήμη της Αρχαιολογίας αποτελεί ένα πολυεπιστημονικό και διεπιστημονικό πεδίο, περιλαμβάνοντας τόσο τις Ανθρωπιστικές όσο και τις Θετικές Επιστήμες στην έρευνάς μας, από την αρχαιολογική θεωρία και τα ερμηνευτικά μοντέλα, έως την έρευνα πεδίου, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις ψηφιακές εφαρμογές. Η ΕΜΑ δραστηριοποιείται στην έρευνα και στη δημοσίευση επιστημονικών θεμάτων, όπως η εξέλιξη των προϊστορικών και ιστορικών τοπίων, του υλικού πολιτισμού και της τέχνης, καθώς και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ξηρά και στη θάλασσα. Η ΕΜΑ φιλοξενεί επίσης λαμπρούς μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι, μαζί με το ακαδημαϊκό προσωπικό, διεκπεραιώνουν καινοτόμο έρευνα μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης.
   
  Διδακτική δυναμική:
7 Η εφαρμογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων στην έρευνα και σύγχρονων μεθόδων στη «διδασκαλία μέσω της έρευνας» συμβάλουν στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων των φοιτητών μας και στην ελεύθερη διαμόρφωση των ενδιαφερόντων τους. Η διδασκαλία καλύπτει όλες τις χρονολογικές περιόδους και ποικίλες πτυχές του υλικού πολιτισμού και της τέχνης, της αρχαιολογίας τοπίου και των εφαρμοσμένων αρχαιολογικών επιστημών. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται μέσα από την πρακτική άσκηση και τη διδασκαλία, (α) αποκτώντας πρακτικές δεξιότητες, θεωρητικό υπόβαθρο και κριτική αντίληψη και (β) διαμορφώνοντας τα δικά τους ειδικά ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και των Διατμηματικών Προγραμμάτων μας.
   
  Διάχυση και ανάδειξη της γνώσης στην κοινωνία:
9a Από την ίδρυσή της ως το 2020, η ΕΜΑ διοργάνωσε 60 διεθνή συνέδρια, ενώ μέλη της επιμελήθηκαν τη δημοσίευση των Πρακτικών 22 επιστημονικών συναντήσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της. Τα μέλη της ΕΜΑ επιδιώκουν τη συστηματική διάχυση του επιστημονικού τους έργου στο ευρύτερο κοινό μέσω της ετήσιας συμμετοχής τους στη Βραδιά του Ερευνητή και σε ημερίδες αρχαιολογίας για τις κοινότητες, αλλά και μέσω της συμβολής τους σε αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ. Τέλος, η ΕΜΑ συνεχίζει ανελλιπώς, κάθε εξάμηνο από το 1993, τον Κύκλο Δημόσιων Διαλέξεων για την αρχαιολογική κοινότητα και το ευρύ κοινό, ενώ η μετάβαση στο ZOOM το 2020 καθιέρωσε την εκδήλωσή μας αυτή ως διεθνές, εβδομαδιαίο, διαδικτυακό αρχαιολογικό φόρουμ.
   
  Στήριξη Φορέων:
11 12 Οι Πρυτανικές Αρχές υπήρξαν ανέκαθεν αρωγός της έρευνας των μελών της ΕΜΑ, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά. Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης παρέχει οικονομική στήριξη στην αρχαιολογική έρευνα μέσα από την προκήρυξη προγραμμάτων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη δωρεάν χρήση του υπέροχου αρχοντικού της οδού Γλάδστωνος 12 για τη στέγαση του ακαδημαϊκού προσωπικού της ΕΜΑ και της σημαντικής αρχαιολογικής Βιβλιοθήκης μας. Η ΕΜΑ συνεργάζεται επίσης στενά με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου χορήγησε πρόσφατα τη νέα μας Έδρα στις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες», με πρώτο κάτοχό της τον νεοεκλεγέντα Καθ. Απόστολο Σαρρή.
   
 
Αθανάσιος Κ. Βιώνης
Διευθυντής ΕΜΑ