ΟΜΙΛΗΤΗΣ: RON BAKKER, ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ PLP ARCHITECTURE
 
Θέμα: «Where do we meet?»
 
Ημερομηνία Διάλεξης: 16 Οκτωβρίου 2013
 
Έκδοση για τη 2η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Γεωργίου Παρασκευαΐδη
 
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο κανάλι μας στο YouTube
 
pic2   Τη μνήμη του Γεώργιου Παρασκευαΐδη τίμησε και φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα της γέννησής του.
Κατά το χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι η διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη δίδει μία νότα αισιοδοξίας, καθώς τιμώντας τη μνήμη του θυμόμαστε το παράδειγμά του και καλούμαστε, και εμείς με τη σειρά μας, να ανταπεξέλθουμε στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Πρόσθεσε δε ότι «σε μια εποχή όπου όλοι μας, και κυρίως οι νέοι, αισθάνονται απογοητευμένοι, ο τόπος χρειάζεται πρότυπα όπως ο Γεώργιος Παρασκευαΐδης, που θυμίζουν ότι η γνήσια αγάπη για την πατρίδα και τον άνθρωπο αποδίδουν μακροπρόθεσμα· Ότι αυτή η ανιδιοτελής αγάπη μπορεί να οδηγήσει μία μικρή χώρα ένα βήμα παραπέρα».
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, εκ μέρους της οικογένειας Παρασκευαΐδη, και κάλεσε όσους βιώνουν δύσκολες μέρες να πάρουν κουράγιο από τον βίο ανθρώπων σαν τον Γεώργιο Παρασκευαϊδη που ποτέ δεν ήταν ρίψασπις και ποτέ δεν έχανε το ηθικό του και την πίστη στο εαυτό του, αλλά αγωνιζόταν μέχρι την επιτυχία. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ο πατέρας του στόχευε για το ακατόρθωτο και μετά το έκανε κατορθωτό. Με τέτοιο πνεύμα, είπε, ο τόπος μας θα μπορέσει να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 
     
pic1b   Ομιλητής της Δεύτερης Ετήσιας Διάλεξης εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη ήταν ο κύριος Ρόν Μπάκκερ, Ιδρυτικό μέλος και συνέταιρος της PLP Architecture Λονδίνου. Κατά τη διάλεξή του με θέμα «Πού συναντιόμαστε» παρουσίασε πέντε χώρους, οι οποίοι στοχεύουν στην άμεση επαφή και επικοινωνία των ανθρώπων για ανταλλαγή ιδεών και δημιουργία: το Provinciehuis , τον πύργο Heron, το κοινοβούλιο στην Κύπρο, ένα έργο που δεν έγινε ποτέ, μία πόλη για τη μόδα στην Κίνα, ονομαζόμενη N+ in Ningbo και το κτίριο της Deloitte στη Γερμανία. Όπως ανέφερε ο κύριος Μπάκκερ, ο σχεδιασμός κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη λειτουργικότητα τους βάσει του σκοπού που προορίζονται να εξυπηρετούν.
Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης, σημείωσε, η δημιουργία αειφόρων κτιρίων, βιώσιμων, με ενεργειακές αποδόσεις ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Η ομορφιά ενός κτιρίου πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με τη λειτουργικότητά και την ενεργειακή αποδοτικότητά του.
     
pic1   Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε η απονομή του βραβείου εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη στη φοιτήτρια Σωσάννα Αναξαγόρου, η οποία πήρε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό με τίτλο «Η κρίση ως μία άλλη συνθετική προοπτική». Το βραβείο απένειμαν η κα Λεώνη Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.