Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά το 2022 με μεγάλη εορταστική συναυλία

Κατενθουσίασαν τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων και του Πανεπιστημιακού Νηπιαγωγείου

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου επέλεξαν να αποχαιρετίσουν το 2022, πραγματοποιώντας χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη. Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 μέσα σε εορταστικό κλίμα υπό τους ήχους των σολίστ και μουσικών συνόλων του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (ΠΑΜΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής και να απολαύσουν μελωδίες, υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του κ. Πέτρου Στυλιανού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα παιδιά του πανεπιστημιακού νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου», τα οποία ερμηνεύσαν με τις φωνούλες τους χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τοποθέτησαν πήλινες καρδούλες, που τα ίδια έφτιαξαν ενισχύοντας έτσι και τη δράση «Νερό και Χρώμα».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνεχάρη τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Πέτρο Στυλιανού, τους καθηγητές και τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, το προσωπικό του Νηπιαγωγείου και του Βρεφοκομικού σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν. Συνεχάρη επίσης τους γονείς, οι οποίοι όπως ανέφερε, στέκονται δίπλα στα παιδιά τους, τα στηρίζουν και δείχνουν εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΤ και το Πανεπιστημιακό Νηπιαγωγείο. Ευχήθηκε σε όλους και όλες καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, με υγεία και ό,τι καλύτερο για την καινούρια χρονιά.

Στη συνέχεια, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, κ. Πέτρος Στυλιανού, συγκινημένος ανέφερε ότι στην τελευταία πρόβα είχε ρωτήσει τα παιδιά του ΠΑΜΤ τι σημαίνουν για τα ίδια τα Χριστούγεννα. Μέσα από πολλές απαντήσεις, είπε, ξεχώρισε δυο λέξεις: την ελπίδα και το φως. Όταν ένα παιδί, τόνισε, της ηλικίας των έξι με επτά ετών αναφέρει αυτές τις λέξεις, δεν μπορεί ο ίδιος ως καλλιτεχνικός διευθυντής παρά να νιώθει ότι στον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζούμε, υπάρχει ελπίδα και φως στην άκρη του τούνελ για τα όποια προβλήματα. Ζει καθημερινά αυτή την ελπίδα και το φως, πρόσθεσε, μέσα από τα μάτια αυτών των παιδιών και νιώθει ιδιαίτερα ευλογημένος. Ας κρατήσουμε μέσα μας το φως, επισήμανε, μέσα από τα μάτια των παιδιών και μέσα από το φως της εορτής των Χριστουγέννων ευχόμενος χρόνια πολλά και καλές γιορτές.

Οτιδήποτε κάνεις με παιδιά είναι ευλογία και χαρά ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό, η Υπεύθυνη του Πανεπιστημιακού Νηπιαγωγείου, κα Νάσια Χαραλάμπους, η οποία ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ευκαιρία που δίνεται μέσα από την εορταστική αυτή εκδήλωση να συμμετέχουν τα παιδιά του Σχολείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου». Όπως ανέφερε, μέσα από τη δράση «Νερό και χρώμα», η οποία στηρίζει το ίδρυμα «Θεοτόκος», τα παιδιά έφτιαξαν μαζί με τους γονείς τους και τον Πρύτανη πήλινες καρδούλες με σκοπό να τοποθετηθούν στο δέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση και ανταλλαγή ευχών από τους/τις παρευρισκόμενους/ες, που δήλωσαν κατενθουσιασμένοι/ες από την όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γεμάτη χαρά και μελωδία.

 
Xmas1   Xmas2
     
Xmas3   Xmas4
 
 
 

 
 

Στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, ημερίδα προς τιμή των πεσόντων Υπαξιωματικών και Οπλιτών Πυροβολητών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, στις 20 Ιουλίου 1974, στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης. Η δράση που έφερε τον τίτλο «Ιστορικό και πεσόντες Πυροβολητές της 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ», διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έζησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές του πολέμου να τις αφηγούνται να μείνουν ζωντανές στη μνήμη, ώστε να είναι μέρος της ιστορίας που μένει να αποτυπωθεί στο χαρτί και στη μνήμη των ανθρώπων αυτής της χώρας. Πρόσθεσε ότι «για εμάς τα παιδιά που χάθηκαν είναι δικά μας παιδιά, είναι παιδιά του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός του Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εξέφρασε βαθύτατη εκτίμηση για τη πραγματοποίηση της ημερίδας, που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πυροβολικό. Πριν καν προλάβουν οι Πυροβολητές να γευτούν τις χαρές τις ζωής, είπε, έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου. Σήμερα, πρόσθεσε, μνημονεύουμε ήρωες που ήταν και είναι πρότυπα ανδρείας και ανιδιοτέλειας.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας προήδρευσε ο Δρ Χάρης Αλεξάνδρου, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Πυροβολικού. Η εγκληματική απραξία της Διοίκησης Πυροβολικού και του ΓΕΕΦ και η απροθυμία τους να μην διατάξουν έγκαιρα τις μονάδες Πυροβολικού να εξέλθουν από τα στρατόπεδά τους, είχε τραγικά αποτελέσματα. Ένας Ελλαδίτης Λοχίας και δύο κύπριοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του στρατοπέδου από την Τουρκική αεροπορία. Το γεγονός ότι αυτοί ήταν οι μόνοι πεσόντες της Πυροβολαρχίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, δείχνει τα τραγικά επακόλουθα που είχε η απόφαση της Διοίκησης Πυροβολικού και του ΓΕΕΦ να μην επιτρέψουν την έξοδο των μονάδων στους χώρους διασποράς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Διοικητών τους».

Ακολούθησαν μαρτυρίες δύο επιζώντων πολεμιστών. Ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Λοχίας κατά το 1974,  ανέφερε ότι αργά το απόγευμα της 19ης Ιουλίου, στο Διοικητήριο της Μονάδας επικρατούσε σύγχυση, ανησυχία και ανασφάλεια, αφού, όπως πρόσθεσε, ακούγονταν διάφορα για την κατάσταση που επικρατούσε σχετικά με τις κινήσεις του τούρκικου στόλου βόρεια της Κύπρου. Η Διοίκηση, όπως εξήγησε, προσπαθούσε να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι ήταν στο πλαίσιο ασκήσεως του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε πως η σκηνή που αντίκρισε με τους δύο συναδέλφους του, οι οποίοι καίγονται, χωρίς κανείς να μπορεί να βοηθήσει, δεν φεύγει από μπροστά του εδώ και 48 χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Ανδρέου, δεκανέας το 1974, ανέφερε ότι κάποια από τα παιδιά γλύτωσαν από τον θάνατο όταν έπεσαν στα ρήγματα για να σωθούν. Όπως εξήγησε, υπήρχε μια αποθήκη όπου μαζεύονταν τραυματίες κι αποτελούσε το μοναδικό σημείο το οποίο δεν βομβαρδίστηκε. Παραμένει, όπως είπε, αξέχαστη η στιγμή του βομβαρδισμού και όταν είδε τους πρώτους τραυματίες και τον συμπολεμιστή του, Ανδρέα Ιακώβου, να καίγεται. Από τις πληροφορίες που είχαμε, δήλωσε, δεν έπρεπε να είχαμε ούτε έναν νεκρό ως Πυροβολικό.

Ο Δρ Παύλος Κοκτσίδης, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος προήδρευσε της δεύτερης ενότητας, εξέφρασε τη θέση ότι ο πόλεμος είναι προέκταση του διπλωματικού τραπεζιού και δυστυχώς τα θεσμικά όργανα και τα χρηστά ήθη αποδεικνύονται αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επικράτηση στον πόλεμο, πρόσθεσε, δεν εξασφαλίζεται από κανόνες δικαίου, ούτε από την τήρηση εθιμοτυπικών κανόνων. Αυτό, συνέχισε, μας το δίδαξε η τουρκική εισβολή, όχι μόνο με την καταχρηστικότητα της επέμβασής της, αλλά και με την παραβίαση εθιμοτυπικών κανόνων, οι οποίοι κυρώθηκαν και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Νικόλας Χριστοφόρου, ανέγνωσε τα βιογραφικά των πεσόντων των δύο μονάδων (Προδρομίδη Γεώργιου, Πατσαλή Κώστα, Πηλιά Μιχαήλ, Κουδουνά Κωνσταντίνου, Δημητρίου Γιαννάκη, Κωνσταντίνου Παναγιώτη, Λακαταμίτη Νίκου, Ξενή Χαραλάμπους Σάββα και Πέτσα Μάριου), τιμώντας τη θυσία τους. Σήμερα στον χώρο όπου θυσιάστηκαν οι ήρωες, βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, σε παρουσίασή του ο Διοικητής του Πυροβολικού, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδης, μετέφερε την ανθρώπινη πτυχή των βιωμάτων δηλώνοντας πως η επιλογή των Τούρκων εισβολέων να βομβαρδίσουν με την αεροπορία τους, τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 1974, διαδοχικά τα τρία στρατόπεδα του Πυροβολικού στην ευρύτερη περιοχή Αθαλάσσας, δεν ήταν τυχαία. Σε αυτά τα στρατόπεδα, είπε, στάθμευαν δυο Μοίρες με πυροβόλα 100χιλ. 187 - 189 ΜΠΠ, τα οποία διέθεταν το μεγαλύτερο βεληνεκές του ΠΒ της ΕΦ 20,000 μέτρα, η 195 ΜΕΑ/ΑΠ, η 185 ΜΠΠ και η 184 ΠΠΠ με πυροβόλα 25 LBS, οι  οποίες αποτελούσαν το Κέντρο Βάρους της ΕΦ, καθότι θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικά και καίρια πλήγματα στο προγεφύρωμα που είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από την αποβατική δύναμη των Τούρκων στην περιοχή Πέντε Μίλι.

Ακολούθησε παρουσίαση μοντέλων του Πυροβολικού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή του 1974 και έκθεση φωτογραφίας της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ.
 
IMERIDA 2   IMERIDA 3   IMERIDA 4
         
IMERIDA 1   IMERIDA 5   IMERIDA 6
 
 

 

Το βιβλίο καλλιεργεί ηθικά και πνευματικά τον άνθρωπο. Στην πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» φιλοξενήθηκαν Ακαδημαϊκοί – Συγγραφείς

Την αξία του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου ανέδειξε η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022. Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε τη σπουδαία αυτή θεματική που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη σημαντικότερη προσφορά του βιβλίου που είναι η ηθική και πνευματική καλλιέργεια του ατόμου, τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τη συγγραφή βιβλίων από ακαδημαϊκούς.  Προσκεκλημένοι ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Μαρία Καρεκλά και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Προσωπικά βιώματα και εμπειρίες με την τότε επτάχρονη κόρη της, αλλά και από τις έρευνες που η ίδια έκανε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, η Μαρία Καρεκλά, επικαλέστηκε ως αφορμή για τη συγγραφή του 1ου της βιβλίου, που προέκυψε καθώς χρειάζονταν υλικό για να μεταφέρουν στα παιδιά ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και γνώσεις. Όπως εξήγησε, ένας καλός τρόπος για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά ήταν μέσω ενός παραμυθιού, του οποίου γινόταν και βιωματική χρήση σε εργαστήρια ανά το παγκύπριο, αλλά και σε περιπτώσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η εικονογράφηση του βιβλίου, ανέδειξε πως ειδικά για τα παιδιά είχε μεγαλύτερο εκτόπισμα. Η κα Καρεκλά τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, 450 παιδιά στην Κύπρο μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα αγχώδεις καταστάσεις στη ζωή τους, κατανόησαν τις έννοιες και είχαν αποτέλεσμα στο δικό τους άγχος μέσω του βιβλίου. Το δεύτερο βιβλίο της, μιλά για εθιστικές συμπεριφορές και τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ η ίδια δήλωσε πολύ περήφανη που αμερικάνικος εκδοτικός οίκος επέλεξε εκείνην και τη συν-συγγραφέα της για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ανέφερε ότι «κάθε νέα έκδοση είναι ένα παιδί σου, απαιτεί προετοιμασία, κόπο, πόνο, ξενύχτι, καθώς δυστυχώς, ο χρόνος ειδικά των πανεπιστημιακών είναι περιορισμένος». Ο κ. Παπαπολυβίου εξήγησε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιο πόνημά του, αλλά τόνισε το αίσθημα χαράς που παίρνει κανείς από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου. Συγκινημένα παράλληλα μίλησε για ένα του βιβλίο, το οποίο αγαπά ιδιαίτερα, αφού κατάφερε να συνδέσει την Κύπρο και τη Μακεδονία, δύο χώρες όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.  Μέσω του βιβλίου αυτού οι κάτοικοι διαφόρων χωριών έμαθαν για τους εθελοντές συγχωριανούς τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μνημεία προς τιμή τους.

Οι φιλοξενούμενοι μίλησαν επιπρόσθετα για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη συγγραφή ανάλογα του τύπου του πονήματος και του κοινού στο οποίο απευθύνεται, ενώ ενεθάρρυναν τους νέους που επιθυμούν να γράψουν βιβλία να το πράξουν. Ο κ. Παπαπολυβίου τόνισε τη σημασία να μην χρησιμοποιούνται υπερβολικά επίθετα για την περιγραφή ιστορικών γεγονότων, να μην παραλείπονται αναφορές πηγών και να μην διαστρεβλώνεται η ιστορία. Σχολίασε, επιπλέον, ότι η ιστορία δεν είναι μόνο η πολιτική του τόπου, αλλά και η ιστορία ανθρώπων, δίνοντας ως παράδειγμα, τη συγγραφή ιστορίας αθλητών/ποδοσφαιριστών ή άλλων ατόμων.

Αναφερόμενοι σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς για την εκτύπωση και προώθηση βιβλίων, οι δύο καλεσμένοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δίνονται κίνητρα στους νέους για να γράψουν, είτε σε μορφή επιβράβευσης, όπως πρόσθεσε η κα Καρεκλά, είτε ως υποτροφίες ή/και βραβεία σε νέους αντί σε παλαιότερους συγγραφείς, όπως περιέγραψε ο κ. Παπαπολυβίου.

Κατά τη συζήτηση απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα όπως, από ποιους συγγραφείς ενδεχομένως να επηρεάστηκαν, ποια βιβλία ξεχωρίζουν από τη συλλογή τους, αν αγχώνονται στη σκέψη μιας νέας συγγραφής, πώς ξυπνά ο κοιμώμενος γίγαντας της δημιουργικότητας, πώς τους αντιμετωπίζει η οικογένειά τους όταν για μήνες απομονώνονται, με ποιον τρόπο ενδεχομένως επηρεάστηκε ο ψυχισμός τους κατά την καραντίνα και αν υπήρξε αφορμή αναστοχασμού, αν θα δημοσίευαν οτιδήποτε με ψευδώνυμο, ποιες οι συνήθειές τους κατά τη συγγραφή, από πού εμπνέονται και αν γνωρίζουν το τέλος από την αρχή του συγγράμματος. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν θέσεις όπως αν ο συγγραφέας πρέπει να είναι αυθεντικός ή να γίνει αρεστός στους αναγνώστες του, αν χάθηκε η μαγεία του βιβλίου και γενικά της βιβλιοθήκης και ποιες συμβουλές δίνουν για τη συγγραφή ενός καλού πονήματος, αλλά και ποιο θεωρείται πετυχημένο βιβλίο.

Ολοκληρώνοντας την εκπομπή, η κα Κωμοδρόμου ανακοίνωσε τους βραβευθέντες από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Εκδόσεις 2021, οι οποίοι θα τιμηθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

H πανεπιστημιακή εκπομπή "Λόγος και Αντίλογος" ολοκληρώνει δυο χρόνια από την πρώτη μετάδοσή της. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και μέχρι σήμερα μετρά ήδη 24 θεματικές των 90 λεπτών η κάθε μία. Φιλοξενήθηκαν περίπου 100 ακαδημαϊκοί, ερευνητές/τριες και φοιτητές/τριες.


 

Μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου με σκοπό την απονομή των βραβείων του 7ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών. Στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, στις 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχαν 59 καλλιτέχνες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, τονίζοντας ότι η Τέχνη λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν, αλλά και με το μέλλον, διαφυλάττει την ιστορική μνήμη και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, νοηματοδοτώντας την ύπαρξη και τη συνέχειά μας. Συνεχάρη τους/τις 59 συμμετέχοντες/ουσες για την προσπάθειά τους και τα άτομα που βραβεύθηκαν για τη σημαντική τους διάκριση. Όλα τα έργα, είπε, αναδεικνύουν το αενάως ανανεωνόμενο κάλλος των εικαστικών τεχνών.

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σπυρίδωνας Τζούνακας, ανέφερε ότι η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε πάντοτε αρωγός σε δράσεις που αποβλέπουν στην προώθηση του πολιτισμού, καθώς ήδη από το 2010 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος στη διοργάνωση του Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος. Περαιτέρω, ο κ. Τζούνακας, τόνισε ότι ο Τηλέμαχος Κάνθος με την αρτιότητα των έργων του, εξασφάλισε, όχι μόνο την αιωνιότητα, αλλά και τιμητικούς χαρακτηρισμούς όπως «ένας από τους πατέρες της κυπριακής τέχνης». Ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα και την Πρόεδρό του για την πρωτοβουλία και την αγαστή συνεργασία.

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Τηλέμαχος Κάνθος» χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κα Ελένη Κάνθου αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα στον θεσμό συμμετείχαν περισσότεροι από 600 καλλιτέχνες. Επισήμανε ότι και με τη συμμετοχή ενός 86χρονου, στον φετινό διαγωνισμό, αποδεικνύεται με τον πιο λαμπρό τρόπο πως στην τέχνη και στο πνεύμα, η νιότη και η δυνατότητα για εξέλιξη είναι έννοιες σχετικές και πως, «ως κοινωνία και ως θεσμοί, δεν πρέπει να υποτιμούμε το δυναμικό αυτό, όπως και γενικότερα το απίστευτο δυναμικό των αυτοδίδακτων καλλιτεχνών που με τρομερό πάθος συμμετέχουν πάντα».

Ακολούθησε ένα υπέροχο μουσικό ιντερμέδιο σε εκτέλεση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη στο πιάνο, της σοπράνο Σάββιας Ιακώβου και του μπασοβαρύτονου Δημήτρη Σπανού, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το Ντουέτο Papageno Papagena από την όπερα Die Zauberflöte (Ο Μαγικός Αυλός) του Wolfgang Amadeus Mozart και το Ντουέτο HigginsEliza από το μιούζικαλ My Fair Lady (Ωραία μου Κυρία) του Frederick Loewe.

Στον φετινό διαγωνισμό η οργανωτική επιτροπή απαρτιζόταν από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος, κα Ελένη Κάνθου, τον Καθηγητή Ευστάθιο Παπαροδίτη του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Martin Hinterberger και τη Λειτουργό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δέσποινα Χαπούπη. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από την κα Ελένη Νικήτα, την Εκπρόσωπο του Σωματείου Κύπριοι Χαράκτες κα Ευγενία Βασιλούδη, την κα Catherine Nikita, την Εκπρόσωπο του Ε.ΚΑ.ΤΕ κα Κάτια Σαββίδου, τον κ. Κωνσταντίνο Ζαννέτο και την κα Μαρία Κάνθου Δανιήλ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες/θείσες σε τέσσερεις κατηγορίες. Το βραβείο ζωγραφικής, ύψους 1.600 ευρώ, για άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμιες σπουδές ζωγραφικής, απονεμήθηκε στη Δανάη Πάτσαλου. Έπαινος δόθηκε στην Ξένια Ζορπίδου. Το βραβείο για αυτοδίδακτους ζωγράφους, ύψους 800 ευρώ, μοιράστηκαν οι Κυριάκος Πιερίδης και Κύπρος Γεωργίου. Έπαινο έλαβαν οι Ειρήνη Νικολάου και Έλλη Πασιαρδή. Το βραβείο χαρακτικής, ύψους 1.600 ευρώ, αξιώθηκαν εξ ημισείας οι Παναγιώτης Ανδρέου και Δέσπω Πρίγκη. Έπαινος χαρακτικής δόθηκε στον Βασίλη Γιάγκου. Βραβείο για νεαρούς καλλιτέχνες (ηλικίας 16-21 ετών), ύψους 500 ευρώ, απονεμήθηκε στην Αθηνά Χαρή. Έπαινο για νεαρούς καλλιτέχνες εξασφάλισαν οι Ειρήνη Ευσταθίου και Μαργαρίτα Σακκάδα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος συγχαίρουν θερμά τους νικητές, καθώς και όσους και όσες συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.
 
Kanthos 2   Kanthos 1   Kanthos 3
 
 

 

Έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον υβριδικό διάλογο πραγματοποιήσαν για τους νέους και νέες, η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Πεκίνο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Πανεπιστήμια Shihezi και UIBE της Κίνας. Ο διαδικτυακός διάλογος με θέμα “Embrace a Green Life and Promote China-Cyprus Friendship”, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 8 Νοεμβρίου 2022 σε ζωντανή σύνδεση με το Shihezi University και το University of International Business and Economics της Κίνας δίνοντας την ευκαιρία σε νέους/ες στην Κύπρο και στην Κίνα να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η κα Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao. Χαιρετισμούς εκφώνησαν επίσης από το Πεκίνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. Tian Xuejun και η κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία της Κίνας με το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου να αποτελεί το ορόσημο. Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω δράση έχει πλέον καθιερωθεί ως η πλατφόρμα για τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους νέους στην Κίνα και την Κύπρο. Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα, πρόσθεσε, τη δέσμευση των δύο χωρών να διασφαλίσουν ότι η νεολαία του σήμερα και του αύριο ενδυναμώνεται και η φωνή της ακούγεται. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου χαρακτήρισε ακόμη εξαιρετικά σημαντική την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού αποτελεί το μέσο για την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, ανάμεσα στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κίνα.

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao επισήμανε ότι το 2021 η Κίνα και η Κύπρος γιόρτασαν τα πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την διοργάνωση του 1ου Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου αποτελεί γέφυρα φιλίας και ανταλλαγών ανάμεσα στη νεολαία των δύο χωρών και έχει αναγνωριστεί ευρέως από τους ηγέτες τους. «Σήμερα οι νέοι μας συναντιούνται ξανά για να ανανεώσουν την φιλία τους και να διευρύνουν τη συνεργασία τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Κίνας-Κύπρου ιδιαίτερα στους τομείς της νεολαίας αποτελούν προτεραιότητα και επομένως κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενθαρρύνεται, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τέρψα Κωνσταντινίδου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο τίτλος “Embrace a green life and promote China Cyprus friendship” είναι επίκαιρος, καθώς υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το περιβάλλον και τις δυνατότητες της εκπαίδευσης να είναι το κλειδί για πιο βιώσιμες, επιτυχημένες, ανθεκτικές και ειρηνικές κοινωνίες». Η κα Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, όπως η σύναψη του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος και η παραχώρηση υποτροφιών σε Κύπριους πολίτες για σπουδές στην Κίνα και υπογράμμισε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνούν το αυστηρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. Tian Xuejun, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που εφοδιάζει τους νέους με νέες αποστολές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κίνα σήμερα έχει δημιουργήσει ένα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί τη συνεργασία με άλλες χώρες. Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας αποτελεί την πλατφόρμα για ανταλλαγές ανάμεσα στους νέους στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.

 «Το Φόρουμ διενεργείται στο πλαίσιο των εξαίρετων διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου, δύο χωρών με τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, περήφανες για την ιστορία και την κουλτούρα τους» υπογράμμισε στο δικό της χαιρετισμό η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Αναφέρθηκε επίσης στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει ως γέφυρα για να μάθουν οι νέοι της Κύπρου για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κίνας. Τόνισε τέλος ότι οι ανταλλαγές των νέων των δύο χωρών είναι ο στόχος του China-Cyprus Youth Forum και σίγουρα θα επιτευχθεί.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, αξιωματούχοι της Δημοκρατίας των χωρών, φοιτητές/φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου και πλήθος κόσμου, κατατέθηκαν εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε δυο διαφορετικά προεδρία με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη νεολαία, το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον πολιτισμό. Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικότερα μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, που θα συμβάλουν στη δημιουργία σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, οι σύνεδροι επεσήμαναν τη σημασία της συμβολής των κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, επιχειρήσεων, κοινωνικών εταίρων και πολιτών στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο μέσω του Ινστιτούτου Κομφούκιος. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, αποτελεί κοινοπραξία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Chinese International Education Foundation και το Beijing Institute of Education. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη ισχυρών εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

  china 2  
china 1
china 3
 

[Πίσω στην αρχή]


Το χειρόγραφο του μυθιστορήματος «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» παραδόθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Tο χειρόγραφο του σημαντικού μυθιστορήματος Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009) του Βασίλη Γκουρογιάννη, το οποίο εμπνέεται από τα γεγονότα του 1974, δωρήθηκε πρόσφατα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον συγγραφέα. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης η οποία οργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο ηπειρώτης νομικός Βασίλης Γκουρογιάννης συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1985 με την ποιητική συλλογή Από φωτογραφία βουνού. Με τα ειδολογικά μικτά αφηγήματα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων στράφηκε το 1990 και στην πεζογραφία, για να ξεχωρίσει οριστικά ως μια ιδιαίτερη φωνή στην ελληνική λογοτεχνία το 1992 με το μυθιστόρημα Το ασημόχορτο ανθίζει. Ακολούθησαν η ποιητική σύνθεση Μήδεια (1995), τα μυθιστορήματα Βέβηλη πτήση (2003), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009) και Σενάριο Αθανασίας (2015), η συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία (2006) και πριν από τρία χρόνια το μυθιστόρημα Αναψηλάφηση (2019). Η πεζογραφία του Γκουρογιάννη -βαθιά πολιτική και βαθιά ανθρωπιστική- στρέφεται γύρω από τα αρχέγονα ερωτήματα του μυστηρίου της ζωής, γύρω από τα βασανιστικά διλήμματα των συλλογικών ταυτοτήτων και γύρω από τον αδιέξοδο πόνο της τραυματικής βίωσης του ιστορικού γίγνεσθαι, των ματαιωμένων οραμάτων ή του οριστικού τέρματος.

Το «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» πλέκει δεξιοτεχνικά τη μυθοπλασία με την Ιστορία, προκαλώντας σοκ όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ενώ έχει καταξιωθεί σήμερα ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα του 21ου αιώνα. Το μυθιστόρημα του Βασίλη Γκουρογιάννη αγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία δείγματα της «λογοτεχνίας του τραύματος», εξού και η εκτενέστατη ανάλυσή του στη φρεσκοτυπωμένη μελέτη της Βασιλικής Σελιώτη «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία». Ο συγγραφέας κατάφερε να δώσει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για κάθε πόλεμο, είτε διεξάγεται σε πραγματικό πεδίο μάχης είτε στα βάθη της ψυχής. Θεματοποιώντας τον πόλεμο του ’74, εισχωρεί στο άβατο συλλογικών τραυμάτων για να θέσει ερωτήματα καίρια και ακόμη επίκαιρα για τις συλλογικές ταυτότητες. Αναστοχάζεται το εμείς και το «οι Άλλοι» πέρα από εθνικές και κοινωνικές απλουστεύσεις, αναστοχάζεται τις έννοιες του καθήκοντος και του πατριωτισμού, της αδελφοκτονίας, της ευθύνης και της δικαιοσύνης· αναρωτιέται για τη λειτουργία της συλλογικής και της ατομικής μνήμης, για τη συγκρότηση της επίσημης ιστοριογραφίας και τον ρόλο των ιστορικών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εν συνεχεία, ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Γκουρογιάννης σε κλίμα συγκίνησης παρέδωσε το χειρόγραφό του στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Έλενα ∆ιοµήδη-Παρπούνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέρνει το χειρόγραφο εκεί όπου ανήκει». Ακολούθησαν δύο ομιλίες αφιερωμένες στο έργο του κ. Γκουρογιάννη. Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παντελής Βουτουρής, μιλώντας  με θέμα «Καταπιάστηκα µε ένα γλυπτό το οποίο έπρεπε να το φτιάξω µε λάβα: Το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη», ανέλυσε τις αφηγηματικές τεχνικές και τα λογοτεχνικά μέσα του συγγραφέα, ενώ ο  καθηγητής Άγγελος Συρίγος στην ομιλία του με τίτλο «Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα του Β. Γκουρογιάννη Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» εστιάστηκε σε ζητήματα πολιτικής ιστορίας.

Συντελεστές της ενδιαφέρουσας αυτής δράσης ήταν το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση εντασόταν στο πλαίσιο του Colloquium του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Νεοελληνικής Φιλολογίας, µε συντονίστρια την Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κύπρου, Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ίδιο τον συγγραφέα και να εξασφαλίσει το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα.

gkouro2  
gkouro3
 
gkouro4

 

[Πίσω στην αρχή]


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε τα νέα και αφυπηρετήσαντα μέλη της κοινότητάς του

 
Εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των νέων μελών του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφεραν στη μακρόχρονη πορεία τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την επιστήμη τους, αλλά και στην κοινωνία, όπως και προκαταβολικά, για όσα θα προσφέρει με τον ίδιο ζήλο το νέο προσωπικό, βαδίζοντας πάνω στις αρχές που είναι ήδη χαραγμένες.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσορίζοντας τους νέους και νέες ακαδημαϊκούς, σημείωσε πως «με τη σεμνή τελετή που πραγματοποιείται, στα πρόσωπα των “νεοεισερχόμενων” και “απερχόμενων” συναδέλφων ουσιαστικά αναγνωρίζεται μια χρονική μετάβαση που σηματοδοτεί αλλαγές σε πρόσωπα και χαρακτηριστικά της όλης πορείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με κύριο γνώμονα τη συνεχή προκοπή και ανοδική του πρόοδο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για το μέγιστο δυνατό καλό, της κυπριακής κοινωνίας και των ανθρώπων της». Αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και των πρώτων μελών του, σε ένα περιβάλλον, όπως ανέφερε, συγκινησιακό και οικογενειακό. Αυτό το οικογενειακό κλίμα θέλουμε να διατηρηθεί. Το Πανεπιστήμιο, είπε χαρακτηριστικά, δεν ανήκει σε κανένα, αλλά είμαστε όλοι κομμάτι του, ταυτιζόμαστε μαζί του.
 
Τα νέα ακαδημαϊκά μέλη είναι οι: Gemar Adam, Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Χριστοφίδου Άντρια, Λέκτορας επίσης στο ίδιο Τμήμα, Δημητρίου Νικολέττα, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή, Τζιάρρας Ζήνων, Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Toma Iulian Bogdan, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Χατζημιχαήλ Δημήτρης, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης. Ταυτόχρονα, άλλα 15 άτομα έχουν προσληφθεί ως διοικητικό προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου: Αδαμαντία Ηλία, Χριστιάνα Αντωνίου, Χριστίνα Ελευθερίου, Αντρέας Πέτρου, Αντρούλα Βασιλείου, Μαρίλια Προκοπίου, Σταύρια Αλετράρη, Παναγιώτης Κάρουλλας, Ανδρέας Σουρουκλής, Παναγιώτης Σάββα, Άντρη Κωστή, Πέτρος Μιχαήλ, Ανδριανή Αγγελή, Σάββας Πολυβίου και Βασίλης Ανδρέου.
 
Στη συνέχεια ο Πρύτανης ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη για την προσφορά τους, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν ως επιστήμονες και ως άνθρωποι στην κοινωνία και το πανεπιστήμιο, οποιαδήποτε και εάν θα είναι τα μελλοντικά τους σχέδια, επαγγελματικές ή εθελοντικές τους δραστηριότητες. Η πρόοδος και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου, οφείλονται και σε όλους εσάς, πρόσθεσε.
 
Από το ακαδημαϊκό προσωπικό αφυπηρετούν οι: Ιωάννης Ιωάννου, Καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Christopher David Schabel, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αναστασία Νικολοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Christiane Bulut, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών και Μάριος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών.

Από το Διοικητικό προσωπικό αφυπηρετούν οι: Μάρω Πάρη, Λειτουργός στις Οικονομικές Υπηρεσίες και στην Σχολή Οικονομικών, Επιστημών και Διοίκησης, Άδωνης Μακρίδης, Ανώτερος Λειτουργός στον Τομέα Συμβάσεων και Γιώργος Ζωδιάτης, Ανώτερος Λειτουργός στο Ωκεανογραφικό Κέντρο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετούν επίσης οι: Παναγιώτης Ράπτης, Βοηθός Βιβλιοθήκης, Μαίρη Ιλαρίωνος, Βοηθός Μηχανογράφησης στην Πολυτεχνική Σχολή, Γεώργιος Γαβριήλ, Βοηθός Μηχανογράφησης στην Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής, Εύανδρος Βότσης, Γυμναστής στο Αθλητικό Κέντρο, Ξένια Χριστοδούλου, Βοηθός Μηχανογράφησης στην Υπηρεσία Πληροφορικών Εφαρμογών, Αντώνης Αντωνίου, Λειτουργός στην Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής, Χριστίνα Κυπριανού, Βοηθός Μηχανογράφησης στην Υπηρεσία Πληροφορικών Εφαρμογών και Ανδρέας Φιλίππου, Βοηθός Μηχανογράφησης στο Τμήμα Πληροφορικής.
 
Για το κάθε έναν ξεχωριστά από τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που αποχαιρετούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης προσφοράς τους. Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη μνεία και στα άτομα που «έφυγαν» από τη ζωή, τους αείμνηστους Νίκο Βάκη, Νίκο Βαλανίδη, Μιλτιάδη Χαχολιάδη και Ανδρέα Χριστοφίδη.
 
Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους, εμβαθύνοντας τόσο στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όσο και στη συνεισφορά των ιδίων στην έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών/τριών.

 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΛΩΝ   ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΕΣ ΝΕΟΙ 1   ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΕΣ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

 

[Πίσω στην αρχή]


Σταδιοδρομία, Κινητικότητα, Ευκαιρίες. Πρόγραμμα Erasmus+ και Δίκτυο EURES Κύπρου στην Εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος»

Η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, το δίκτυο EURES, καθώς και άλλων συναφή προγραμμάτων του Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι δράσεις και τα προγράμματα αυτά, αφορούν τόσο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους αποφοίτους/ες, αλλά και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου φιλοξένησε την Επικεφαλής του Γραφείου Σταδιοδρομίας, κα Ιουστίνη Πηλείδη και την Επικεφαλής του Γραφείου Κινητικότητας, κα Έμμα Ζένιου.

Η κα Ζένιου, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του νέου προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, επισημαίνοντας ότι είναι το πιο πετυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την εκπαίδευση ενηλίκων. Από το 2021-2027, είπε, το πρόγραμμα βρίσκεται στη νέα του γενιά, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ένα τεράστιο ποσό στον προϋπολογισμό της, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό και αναμένεται από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επωφελείται περισσότερος κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Η κα Ζένιου ανέφερε τις δράσεις που υπάρχουν για τους φοιτητές/τριες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως είναι οι κινητικότητες για σπουδές, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ή κάποιο πανεπιστήμιο εκτός Ευρώπης για να περάσουν ένα ή δυο εξάμηνα των σπουδών τους, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, να δώσουν εξετάσεις και να μεταφέρουν όλες τις πιστωτικές τους μονάδες στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις σπουδές του. Υπάρχουν επίσης, πρόσθεσε, οι τοποθετήσεις Erasmus+, στα πλαίσια των οποίων οι φοιτητές/τριες μπορούν να επισκεφθούν οργανισμούς, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα ή/και ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων για να αποκτήσουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι νέοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου εντός ενός έτους από την ημέρα αποφοίτησής τους. Επίσης, γίνονται ακαδημαϊκές ανταλλαγές, όπου τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού μπορούν να διδάξουν σε άλλο πανεπιστήμιο με το οποίο υπάρχει συμφωνία Erasmus+. Αντίστοιχα το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί ακαδημαϊκούς και φοιτητές/τριες από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα και να παρακολουθήσουν κάποιου είδους κατάρτιση.
 
Η κα Πηλείδη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες καθοδήγησης που παρέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη σταδιοδρομία και τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας που προσφέρει το Κέντρο Σταδιοδρομίας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φοιτητών/τριών και αποφοίτων.
 
Μέσα από τα προγράμματα αυτά, τόνισε, οι νέοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τι επιθυμούν να κάνουν όσον αφορά τη σταδιοδρομία τους και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Στο ερώτημα ποιος ο στόχος του Κέντρου Σταδιοδρομίας, ανέφερε ότι είναι να βοηθήσει τους νέους και τις νέες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να εμπλακούν σε δράσεις, προγράμματα και ευκαιρίες που τους δίνουν αυτογνωσία, να αναπτύξουν προσωπικό πλάνο σταδιοδρομίας από το πρώτο έτος, να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους και να έχουν την ενημέρωση και την πληροφορία για να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα στο μέλλον. Το Κέντρο συμβουλεύει παράλληλα τους φοιτητές/τριες να συμμετέχουν σε δράσεις τοποθέτησης για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό αξιοποιώντας το πρόγραμμα Erasmus+ ή το Δίκτυο επαγγελματικής κινητικότητας EURES. Περαιτέρω, η κα Πηλείδη τόνισε πως υπάρχει και η δυνατότητα παροχής βοήθειας στα άτομα να ετοιμάσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, τόσο μέσα από ατομική συνάντηση με τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά, όσο και μέσα από τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για την πλοήγησή τους στην αγορά εργασίας, όπως είναι η Ακαδημία Καριέρας και το Πρόγραμμα Youth Empowered.
 
Στην εκπομπή τέθηκαν και ζητήματα διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς για τους/τις αποφοίτους/τες. Η κα Πηλείδη αναφέρθηκε ότι υπάρχει το διαδικτυακό πρόγραμμα εταιρικών παρουσιάσεων ‘Meet the employers’, όπου θα φιλοξενηθούν μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 20 κυπριακές εταιρείες από διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, με στόχο να φέρει κοντά στους/ις φοιτητές/τριες, εργοδότες και στελέχη επιχειρήσεων, δίνοντάς τους περισσότερη απτή πληροφορία, έμφαση στους ρόλους εργασίας και ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις και εξελίξεις σε κάθε τομέα, τις αναγκαίες δεξιότητες για τον σύγχρονο κόσμο εργασίας, αλλά και να ακούσουν από τους ίδιους τους εργοδότες τι είναι αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες σήμερα. Το Κέντρο Σταδιοδρομίας απευθύνεται και στους/στις απόφοιτους/ες του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από την πλατφόρμα Career System, όπου καθημερινά διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας από το δίκτυο των εταιρειών και οργανισμών που συνεργάζονται.
 
Σχετικά με το δίκτυο EURES, η κα Ζένιου ανέφερε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις για να ενταχθούν πανεπιστήμια ως εταίροι στο ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος από το τέλος του 2019, πρόσθεσε, και το δίκτυο αφορά την απασχολησιμότητα στην Ευρώπη, τους εργοδότες και τα άτομα που αναζητούν εργασία στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο πλαίσιο του EURES, το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα έχει αναπτύξει συνεργασία με αντίστοιχα δίκτυα στην Ισπανία, Γερμανία και Σουηδία και έχει καταφέρει να δημιουργήσει συνέργειες ανάμεσα στο EURES και το Erasmus+ για τις τοποθετήσεις φοιτητών και νέων αποφοίτων, καθώς και για ευκαιρίες εργασίας ειδικότερα στους τομείς STEAM. Όσον αφορά στα οφέλη που προκύπτουν από το πρόγραμμα Erasmus, λέχθηκε ότι τα άτομα που συμμετέχουν επωφελούνται τα μέγιστα, καθώς συνειδητοποιούν ποιοι είναι και τι θέλουν. Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες αποκτούν εξωστρέφεια, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να αλλάζουν παραστάσεις, να βλέπουν πώς λειτουργούν άλλα πανεπιστήμια, να γνωρίζουν νέες κουλτούρες, να αποκτούν νέους φίλους και να επιστρέφουν στη χώρα τους με ωραίες εμπειρίες, νέες δεξιότητες και πρωτοβουλίες.
 
 
 
erasmus 1.1   erasmus 2
 
 
 

 

Πρύτανης: «Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές εθνικές προκλήσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο»
 
Μεγάλο συνέδριο για το «Προσφυγικό, τις προκλήσεις και τις προοπτικές», πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον βουλευτών, δημάρχων, υποψηφίων προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ, εκπροσώπους οργανισμών και ιδρυμάτων και πλήθος ακαδημαϊκών και φοιτητών/τριών. Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί εισηγητές και εισηγήτριες, και που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Universitas, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR) και το Bridges for Tomorrow, ήταν η ανάδειξη της πολυπλοκότητας και της σοβαρότητας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές εθνικές προκλήσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τη μια, είπε, η ανάγκη υποδοχής και φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων που έχουν πληγεί από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους και από την άλλη οι αντοχές των χωρών που υποδέχονται τους πρόσφυγες για διαχείριση του μεγάλου αριθμού αφίξεων για στήριξη, ενσωμάτωση, συμπερίληψη αλλά και την προστασία της γενικότερης κοινωνικής συνοχής και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας, είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, ο βραχνάς του πολέμου και του βίαιου ξεριζωμού δεν είναι κάτι μακρινό και ειδικά στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στη δωρεά του ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, που επιτρέπει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης για τη διδασκαλία της ελληνικής σε Ουκρανούς και Ουκρανές που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους, προσθέτοντας ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φοιτούν άτομα με μεταναστευτική βιογραφία.
 
Στη συνέχεια, η κα Katja Saha, Αντιπρόσωπος στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι φέτος, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, του πολέμου, των διώξεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα νέα αυτά επίπεδα παγκόσμιου εκτοπισμού, είπε, παρουσιάζουν πολλαπλές και περίπλοκες προκλήσεις, για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν, καθώς και για τις χώρες που υποχρεούνται να τους φιλοξενήσουν. Υπάρχουν όμως λύσεις, ανέφερε, και μάλιστα ευκαιρίες, που δεν είναι μόνο προς όφελος των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, αλλά και για τις κοινότητες υποδοχής.

Ο βραβευμένος φωτογράφος Sebastian Rich, μίλησε για τις εμπειρίες του στα πεδία πολέμων και συρράξεων, δίνοντας έμφαση στον αριθμό των ανθρώπων ανά τον κόσμο που εκτοπίστηκαν. Ο αριθμός αυτός, είπε, έχει αυξηθεί εκπληκτικά στα εκατό εκατομμύρια, δηλαδή 99 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ολόκληρη τη Δημοκρατία της Κύπρου. Από τα 100 εκατομμύρια τα μισά είναι παιδιά και δέκα εκατομμύρια παιδιά με αναπηρία, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό, ξεχασμένα. «Στην έκθεσή μου, προτρέπω να ξεχάσουμε τη λεγόμενη τέχνη της φωτογραφίας ή τον φωτογράφο και να κοιτάξουμε στα μάτια των ανθρώπων, προσπαθώντας να φανταστούμε τον πόνο και την αγωνία που έχουν περάσει και ενδεχομένως να περνούν ακόμη. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας», σημείωσε.
 
Για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, μίλησε η Ανώτερη Νομική Λειτουργός του Cyprus Refugee Council, κα Κορίνα Δρουσιώτου, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Ανέφερε πως υπάρχει αύξηση των ροών στην Κύπρο, ενώ παρόμοιες τάσεις κατά το τρέχον έτος, διακρίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσθεσε πως η αύξηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι συρράξεις από τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Συρία, Αφγανιστάν, Ουκρανία και σε χώρες της Αφρικής, αλλά και λόγω της πανδημίας. Η κα Δρουσιώτου δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις συνθήκες υποδοχής και την κατάσταση στην οποία ζουν οι πρόσφυγες στην Κύπρο, τονίζοντας ότι πάντοτε υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και ότι ουδέποτε τέθηκε πολιτική όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής.
 
Ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Παπαδάκης, επισήμανε ότι η ανάγκη αποδοχής και ενσωμάτωσης προσφύγων αλλά και μεταναστών, πέραν των νομικών θεμάτων, των ηθικών και ανθρωπιστικών πτυχών για στήριξη των ανθρώπων που τυχαίνει να έχουν γεννηθεί αλλού σε πιο βίαιες συνθήκες, αποτελεί μια αναγκαιότητα, τονίζοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν αυτή τη στήριξη ως πρόσφυγες. Για το γενικότερο θέμα της μετανάστευσης, ανέφερε, έχει διεξαχθεί μεγάλη έρευνα στο πλαίσιο των μελετών που αφορούν τη μετανάστευση, αλλά ακόμα παραμένει διαστρεβλωμένο σε δημόσιες συζητήσεις, τόνισε. Παρά τα κατά καιρούς άρθρα σε ΜΜΕ περί μεταναστών, δεν υπάρχουν πρόσφατες εις βάθος μελέτες κατά πόσον οι πρόσφυγες και μετανάστες συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην οικονομία της Κύπρου.
 
«Είναι πολύ δύσκολος ο χειρισμός του θέματος των μεταναστών και προσφύγων, καθώς εμπεριέχει πολλές αντιφάσεις όσον αφορά στις κεντρικές αρχές των νεωτερικών κρατών», ανέφερε στη δική του εισήγηση, ο Δρ Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος και Ιδρυτικό μέλος του Universitas Foundation. Περαιτέρω σημείωσε ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους Ελληνοκύπριους, γιατί ζουν σε ένα ιδιότυπο νεωτερικό κράτος, το οποίο εμπεριέχει πολλές δικές του αντιφάσεις, όσον αφορά στις κεντρικές αρχές σύστασης και λειτουργίας του. Η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στο «δίκαιο της ανάγκης», είπε, μια «κατάσταση εξαίρεσης» που διαρκεί σχεδόν 60 χρόνια. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, εισήγαγε νέα στοιχεία πολυ-πολιτισμικότητας.
 
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκος Τριμικλινιώτης, επικεντρώθηκε στα κρατικά εγκλήματα και γενικά στην κατασκευή εχθρικού περιβάλλοντος για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Η αναζήτηση ασύλου από άτομα, ανέφερε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην Κύπρο, καθώς καταγράφεται αύξηση αριθμού αιτήσεων ασύλου το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δημιουργεί δομικά προβλήματα στην ήδη διαιρεμένη Κύπρο. Ανέπτυξε τους βασικούς παράγοντες που καθιστούν προβληματική τη διαχείριση της μετανάστευσης, και που οδηγεί, όπως είπε, πολλές φορές στη δημιουργία εμποδίων και κλειστές δομές/εγκλεισμού.
 
Ο Δρ Χρίστος Χατζηιωάννου, μεταδιδακτορικός ερευνητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ασφάλεια των Κυπρίων και τη μέριμνά τους μέσω συγκεκριμένων δομών. Εξέφρασε τον άνισο τρόπο με τον οποίον αποδίδεται η ιδιότητα του πρόσφυγα σε Κύπριους και ξένους. Βάσει των ορισμών των Ηνωμένων Εθνών, οι Ελληνοκύπριοι που εκδιώχθηκαν από τα κατεχόμενα δεν πληρούν τα κριτήρια για να αποκαλούνται πρόσφυγες, αλλά εσωτερικοί εκτοπισθέντες, εντούτοις, όπως ανέφερε, ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία και πολλές χώρες υποδέχθηκαν τους Κύπριους ως πρόσφυγες. Όταν πρόκειται για ξένους πρόσφυγες στην Κύπρο, όμως, χρησιμοποιούνται οι λέξεις «μετανάστης» ή/και «λαθρομετανάστης», εκφράζοντας μέσα από αυτές τις λέξεις την αμφισβήτηση.
 
Ακολούθησε ζωηρή και ουσιαστική συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, υποβάλλοντας ερωτήσεις και σχόλια στους εισηγητές, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν στη βάση τεκμηριωμένων γνώσεων και συγκεκριμένων στοιχείων. Μετά το πέρας του συνεδρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, τέλεσε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Sebastian Rich [https://bit.ly/3SxVsz3] «Αναζητώντας Ασφάλεια», σε επιμέλεια του Στέφανου Κουρατζή και της Κατερίνας Χατζηστυλλή. Μέσα από χαρακτηριστικές φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων, στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες που συνθέτουν το δυσχερές έργο της εγκατάστασης των ατόμων αυτών.
 
 
 
sinedrio 1 1   sinedrio 1 5   sinedrio 1 4
 
 
  
 

 
 
Ν. ΚΟΥΡΟΥ: «Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»
 
«Η Κύπρος εξ αρχής απεδείχθη κομβικό σημείο και σημείο αναφοράς για κάθε ερμηνεία. Ετσι ξεκίνησε μια ερευνητική διαδρομή προς την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που εξελίχθηκε σταδιακά, διευρύνοντας τις δυνατότητες ερμηνείας των κοινωνικο-πολιτικών συνθηκών που προσδιόρισαν τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους στο Αιγαίο, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης».
 
Αυτό υπογράμμισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Νότα Κούρου, κατά την έναρξη της αντιφώνησής της στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Τελετών, με σκοπό την αναγόρευσή της σε Επίτιμη Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ευχαριστώντας για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό της για την ακαδημαϊκή αυτή διάκριση, συγκινημένη αναφέρθηκε και στις ερευνητικές συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με τον αείμνηστο Καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, όπως και στις εκπαιδευτικές συνεργασίες με νεότερους συναδέλφους, που σταδιακά αναπτύχθηκαν μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενδυναμώνοντας, όπως είπε, περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δυο ιδρυμάτων. Στην ομιλία της με τίτλο: «Θρόνοι Αστάρτης: Εμπορικά δίκτυα, διαπολιτισμικές σχέσεις και θρησκευτικές συνάφειες», ανέφερε ότι μια σειρά λίθινων άδειων θρόνων που αφθονούν στα ιερά της Σιδώνας και της Τύρου, ως ενδείξεις μιας ανεικονικής λατρείας της θεότητας αυτής, εντοπίζονται σε μεμονωμένα δείγματα και στην Κύπρο και με κάποιες μορφολογικές διαφορές στο Αιγαίο.
 
Το έργο και την προσωπικότητα της τιμωμένης, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Γιώργος Παπασάββας. Ανάμεσα σε άλλα, ο κος Παπασάββας ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά την επιφανή αρχαιολόγο για την προσφορά της στην επιστήμη που υπηρετεί. Η κα Νότα Κούρου, είπε, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, που με το έργο τους προήγαγαν την έρευνα και τη διδασκαλία της κλασικής αρχαιολογίας ανά την υφήλιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, αναμφίβολα για ερευνήτρια μεγάλου βεληνεκούς που ξεχωρίζει με την ποιότητα, το εύρος και τον αντίκτυπο των επιστημονικών δημοσιεύσεών της, και παράλληλα για μια πανεπιστημιακή δασκάλα που διακρίθηκε για το υψηλό επίπεδο της διδασκαλίας της και την αποτελεσματική καθοδήγηση των φοιτητών/τριών της. «Πρώτη από όλους τους Έλληνες αρχαιολόγους έκανε το άλμα από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο, διερευνώντας τις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές ανάμεσα στην Κύπρο, τη Φοινίκη, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αττική και την Εύβοια, ιδιαίτερα κατά το πέρασμα από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου έως και τους Αρχαϊκούς χρόνους». Ο κος Παπασάββας είπε επίσης ότι σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε πριν από 30 χρόνια, ακούστηκε τεκμηριωμένα για πρώτη φορά η ιδέα που σήμερα επαναλαμβάνεται με μεγάλη συχνότητα, ότι οι Κύπριοι έμποροι της πρώιμης 1ης χιλιετίας ήταν υπεύθυνοι για την κυκλοφορία μεγάλου μέρους της αιγαιακής κεραμικής στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η κα Κούρου υπηρέτησε για περισσότερα από 35 χρόνια τον Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που το 2013 την αναγόρευσε Ομότιμη Καθηγήτριά του. Δίδαξε, εκπαίδευσε και παραδειγμάτισε πολλούς αρχαιολόγους, οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου, έδωσε διαλέξεις σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης και είναι μέλος μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εκδοτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 100 διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και έχει συγγράψει πέραν των 180 επιστημονικών άρθρων, 6 μονογραφίες και 2 πανεπιστημιακά εγχειρίδια.
 
Στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Martin Hinterberger ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κα Κούρου αποτελεί κορυφαία και διεθνώς καταξιωμένη ερευνήτρια της μεσογειακής αρχαιολογίας, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα των σχέσεων του Αιγαίου με την Κύπρο, την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο θάλασσα από τη Συροπαλαιστίνη έως την Kαρχηδόνα και τις Ηράκλειες Στήλες, και ότι με το υψηλής ποιότητας ερευνητικό και συγγραφικό της έργο ανέδειξε και φώτισε εξέχουσες πτυχές του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού της πρώιμης Εποχής του Σιδηρού και έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας στην κυπριακή αρχαιολογία. Την έναρξη και λήξη της Τελετής Αναγόρευσης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.
 
 
 
kourou2   kourou1   kourou3
 
  
 
 

 
 
Η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022, με την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε εκπροσώπους του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός της εκπομπής ήταν η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρωτοποριακές δράσεις έρευνας και καινοτομίας που διεξάγει το Κέντρο οι οποίες συμβάλλουν στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μέλος του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», Στέλιος Τιμοθέου, και η Innovation Hub Manager, Δρ Ολυμπία Παχουμή.
 
Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, εμπνεύστηκε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία, καθώς ο Κοίος ήταν ένας από τους τιτάνες, ο οποίος συμβόλιζε την ευφυΐα. Ιδρύθηκε το 2008 από μία ομάδα Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία το 2017, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από εθνικούς πόρους. Στρατηγικός συνεργάτης του είναι το Imperial College London.
 
Ο κ. Τιμοθέου, ανέφερε, ότι ο πρωταρχικός στόχος του «Κοίος» είναι η διεξαγωγή κορυφαίου επιπέδου έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT), με έμφαση στην παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια μεγάλης κλίμακας υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων, τηλεπικοινωνιών, υγείας και συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Απώτερος στόχος του Κέντρου, είπε, είναι η μετατροπή των συστημάτων αυτών σε πιο έξυπνα, αποδοτικά, πράσινα και ασφαλή για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η μετανάστευση, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η πείνα.
 
Το Κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Τιμοθέου, αξιοποιεί τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα και την καινοτομία που επιτελεί, για να συμβάλει στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτοί οι στόχοι, είπε, αφορούν στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το «Κοίος», ανέφερε, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής για να επιτύχει τη μέγιστη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συστήματα ενέργειας και σε κτήρια, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών ρύπων, την έγκαιρη διάγνωση διαρροών και έλεγχο ποιότητας σε δίκτυα νερού, την παρακολούθηση και διαχείριση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων περιστατικών, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.
 
Η κα Παχουμή, αναφέρθηκε στον «Κόμβο Καινοτομίας» του «Κοίος», μέσω του οποίου προωθούνται ερευνητικές συνεργασίες με φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κοινωνικοοικονομική πρόοδος, η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου. Ήδη, είπε η κα Παχουμή, το Κέντρο έχει να επιδείξει αποτελέσματα από αυτές τις συνεργασίες, όπως είναι η εφαρμογή «FixCyprus», η οποία επιτρέπει τη συλλογή αναφορών από τους πολίτες για αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, και το σύστημα «Ωκεανός», το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν το δίκτυο νερού της Λεμεσού.
 
 
 
koios1   koios 2
 
 
 
 
 

 
 
Πρύτανης: «Η αναγόρευση του Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής δεν μπορεί παρά να περιποιεί τιμή και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου»
 
Σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Τελετή Αναγόρευσης του Αρχιεπίσκοπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε την μεγαλύτερη κυπριακή αποστολή για να τιμήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. Η απόφαση λήφθηκε από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2015 κατόπιν σχετικής εισήγησης-πρότασης, του αείμνηστου Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα τότε της Φιλοσοφικής Σχολής και Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης περιένδυσε με την τήβεννο του Πανεπιστημίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του προσέφερε ένα αντίγραφο αγγείου της περιόδου 1700-1600 π.Χ. από την περιοχή της Κυθραίας.
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «το μεγαλύτερο δώρο ήταν η τιμή που κάνατε με την προσέλευσή σας, στο ταπεινό μου πρόσωπο και δι εμού στη μητέρα Εκκλησία». Εξάλλου όπως σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους στους επιβλητικούς χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «σήμερα το Φανάρι κύπρισε, που θα πει στα αρχαία ελληνικά ‘άνθισε’», με την παρουσία της κυπριακής αποστολής.
 
Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έσωσε κυριολεκτικώς την πνευματικήν και πολιτισμικήν ταυτότητα του Γένους και την γλώσσαν μας, εν καιροίς χαλεποίς και δυστήνοις, διά της ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολείων και Ακαδημιών, διά της επιλογής και προσκλήσεως σοφών διδασκάλων, διά της προαγωγής της θύραθεν και της εν Χριστώ παιδείας, αλλά και διά του παιδευτικού, του μορφωτικού και μεταμορφωτικού έργου, το οποίον επιτελεί η ζωή της Εκκλησίας, η θεία λατρεία, η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη, το εκκλησιαστικόν ήθος και αι πνευματικαί αξίαι. Το έργον τούτο προσεπαθήσαμεν να συνεχίσωμεν και ημείς, ευεργετηθέντες παιδιόθεν από σοφούς διδασκάλους, οι οποίοι έδιδαν μεγάλην σημασίαν εις την ελληνικήν γλώσσαν, όχι απλώς ως μέσον, αλλά ως «φορέα αξιών», όπως έλεγεν ο Ελύτης, και μας εδίδασκον την ιεράρχησιν των επιθυμιών μας, με κριτήριον το Αγαθόν, το κοινόν καλόν και την εφαρμογήν των εντολών του Θεού, πυρήν των οποίων είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπον.
Και η ιδική μας πατρική παραίνεσις προς τους μαθητάς και τας μαθητρίας είναι η έμφασις εις τα ανθρωπιστικά μαθήματα, τα οποία ανθίστανται εις την κυριαρχίαν της χρησιμοθηρίας και των μηχανών εις την εκπαίδευσιν. Εις το κέντρον των μαθημάτων αυτών ευρίσκεται η γλώσσα μας και η αποκάλυψις της ζωής ως διακονίας και προσφοράς.”
 
Στην Τελετή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Martin Hinterberger, ο οποίος ανέγνωσε το Ψήφισμα, αναλύοντας τους λόγους που ώθησαν τη Σχολή να τιμήσει τον Πατριάρχη, δηλ. για την ευαισθησία και τη δράση του σε θέματα οικολογίας, για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του σε θέματα συμφιλίωσης των ανθρώπων, των λαών, των δογμάτων και των θρησκειών, αλλά και για την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό, τα ελληνικά γράμματα και την νεοελληνική λογοτεχνία. Στην πομπή του τελετουργικού συμμετείχαν επίσης οι Προέδροι των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Παρανή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια Μαριλένα Καρυολαίμου, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Καθηγητής Γεώργος Ξενής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας.
 
Έλαβε μέρος ταυτόχρονα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Σπυρίδωνας Τζούνακας, ο οποίος παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του Παναγιοτάτου. Στη ομιλία του ανέφερε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο Πατριάρχης της αγάπης, της συναδέλφωσης και της συμφιλίωσης, καθώς κύριο μέλημα της Πατριαρχίας του υπήρξε η ενίσχυση της ενότητας του ορθοδόξου κόσμου και η σύσφιξη των διαχριστιανικών και διαθρησκευτικών σχέσεων μέσω θεολογικού διαλόγου, με στόχο την υπερπήδηση εμποδίων του παρελθόντος, τη σμίκρυνση της απόστασης που χωρίζει τους ανθρώπους και την αλληλοκατανόηση».
 
Πέραν από τις Πανεπιστημιακές Αρχές, παρόντες στη λιτή τελετή ήταν Σεβασμιότατοι και Θεοφιλέστατοι της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Πρόξενοι της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Δανάη Βασιλάκη και Σταύρος Χριστοδουλίδης, ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Πανοσιολογιότατος Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου και πλήθος κόσμου που έσπευσε να απαθανατίσει τις συγκινητικές στιγμές που το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου, θα απένειμε την ύψιστη τιμή στον Παναγιώτατο. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του Πρύτανη, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη ότι «η τιμή επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διότι η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κύπρου μιας τέτοια προσωπικότητας δεν μπορεί παρά να περιποιεί τιμή και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο».
 
Η σπουδαία αυτή δράση χαρακτηρίζεται ως ιστορική, όχι μόνο γιατί πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά γιατί ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο Κύπρου γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από το Σεπτέμβριο του 1992 που δέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές.
 
Εντυπωσιακή ήταν παράλληλα και η συμμετοχή των μελών του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), στο Ζωγράφειο Λύκειο. Την ίδια μέρα και συγκεκριμένα στις 6:30 μ.μ. ανέβασαν την παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον ‘Θεατρικό’ Καβάφη», δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια μοναδική θεατρική παραγωγή, που βασίζεται στην ποίηση του Αλεξανδρινού, αλλά Κωνσταντινοπολίτη στην καταγωγή, Κωνσταντίνου Καβάφη. Την εκδήλωση προσφώνησε ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου, κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος κατασυγκινημένος για την παρουσία της κυπριακής αποστολής στην Αίθουσα Τελετών του Λυκείου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα 129 χρόνια του ιστορικού αυτού χώρου που βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Σε χαιρετισμό της εξάλλου η υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις, κα Σταματία Λαουμτζή αναφέρθηκε στα πολλά ποιήματα του Καβάφη, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, μικρές θεατρικές σκηνές είτε εμπεριέχουν σε υψηλό βαθμό το στοιχείο της θεατρικότητας. Κι αυτό γιατί ο ποιητικός κόσμος του Καβάφη είναι ένας κόσμος πολυφωνικός. Πρόκειται, είπε, για μια σπονδυλωτή παράσταση, στην οποία φαίνεται ο ιστορικός, ο διδακτικός και ερωτικός Καβάφης. Η κα Λαουμτζή υπογράμμισε ότι η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στον αείμνηστο Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, που ήταν και ο εμπνευστής του έργου, όταν το 2013 επισκεπτόταν το Ζωγράφειο Λύκειο με το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Όπως ο ίδιος ο Μιχάλης Πιερής τιμούσε τους δασκάλους του, κατέληξε, έτσι κι εμείς τιμούμε τον δάσκαλό μας με την παράσταση αυτή ως συνεχιστές του έργου του.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η αποστολή επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Επίσης, το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο πριν από την αναχώρησή της, ολόκληρη η ομάδα εκκλησιάστηκε στο ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι, όπου βρίσκεται η προτομή του Κων/πολίτη στην καταγωγή Κωνσταντίνου Καβάφη. Έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ορθόδοξης Κοινότητας, κ. Λάκη Βίγκα.
 
Η αποστολή συνοδευόταν από την Εκπρόσωπο Τύπου του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Δόξα Κωμοδρόμου, Επικεφαλής του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών, η οποία διοργάνωσε και συντόνισε το τελετουργικό της ιστορικής αυτής εκδήλωσης στο Πατριαρχείο και το πρόγραμμα ολόκληρης της αποστολής στην Πόλη των πόλεων.
 
 
 

patr 4
  patr 1
patr 3   patr 2
 
 
 
 
 
 

 
 
Συνοδευόμενη από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρομπέρτα Μέτσολα, επισκέφθηκαν την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022 τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με σκοπό να συμμετάσχουν σε διάλογο με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 
Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις ανησυχίες των νέων για το Κυπριακό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον ρόλο της Κύπρου, για τις νεανικές επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των γυναικών, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την παραπληροφόρηση και τη σημασία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
 
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η κα Δημητρίου ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΕΚ για την παρουσία της στην Κύπρο, αναφέροντας ότι η ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων φανερώνεται και στο πρόσωπο της Προέδρου του ΕΚ και αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για τους νέους, καθώς αυτοί είναι το παρόν και το μέλλον. Η Πρόεδρος Μέτσολα, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποιο σχέδιο προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κάνει αρκετά. Η ειρήνη στην Κύπρο θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να διαρκεί, ανέφερε η κα Μέτσολα. «Τείνουμε να μιλούμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, πιθανές λύσεις, και μετά ξεχνάμε ή προχωράμε στην επόμενη πρόκληση. Και ήθελα να επικεντρωθώ στην Κύπρο, και να έρθω εδώ, γιατί θέλω να δω την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ειδικότερα τώρα που είμαστε μάρτυρες ενός πολέμου. Είναι καλά να θυμόμαστε ότι και άλλες χώρες έχουν υποφέρει τρομακτικά τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε. Πρόσθεσε ότι πέρα από τα ψηφίσματα, γίνεται προσπάθεια να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. «Δεν θα σταματήσω μέχρι να βρεθεί ειρήνη, είπε. Επιπλέον, κάλεσε τους νέους να μην ξεχάσουν. "Ξέρω ότι δεν μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία, αλλά μπορείτε να τη διορθώσετε και αυτό θα επιτευχθεί μέσω του διαλόγου, της κατανόησης και της αντίληψης για το τι χρειάζεται για αυτή τη χώρα και θα δουλέψουμε μαζί σας για να το επιτύχουμε», είπε η Πρόεδρος Μέτσολα, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία πρόσθεσε ότι υπάρχουν προκλήσεις και θα πρέπει να βρούμε λύσεις εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Μέτσολα είπε ότι υπάρχει ήδη έγγραφο, υπογεγραμμένο από 500 μέλη του ΕΚ που ζητούν το 2023, να ανακηρυχθεί έτος για την ψυχική υγεία, καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία και μπορούμε να δούμε τις καταστροφικές της συνέπειες, κυρίως στις γυναίκες και στους νέους. Η ΕΕ έχει στρατηγική και αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ένωσης, είπε.
Τέλος, η Πρόεδρος του ΕΚ και η Πρόεδρος της Βουλής τόνισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της γνώσης της ιστορίας και των πολιτισμών καθώς αυτά συμβάλλουν στην κατανόηση της κουλτούρας των άλλων λαών. «Είμαι οπαδός της αρχαιολογίας, και φέτος πήγα με τους τέσσερεις γιους μου στη Δήλο, το «νησί του φωτός», και εκεί είχαμε ξεναγό μαζί μας και τα παιδιά μου έμαθαν πολλά. Πιστεύω ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να κρατούμε την ιστορία μας και η επένδυσή μας στον πολιτισμό είναι ύψιστη προτεραιότητα" είπε. Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το ρόλο του σχολείου-πρεσβευτή ως μέσο για την καλύτερη κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της.
 
Τις δυο προέδρους Δημητρίου και Μέτσολα υποδέχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, Αντώνης Έλληνας και η Αρχιτέκτονας Χριστίνα Σιερεπεκλή, Μηχανικός Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τη διοργάνωση της φιλοξενίας του πιο πάνω γεγονότος, ανέλαβε το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών.
 
 
 
 
Screenshot 20220913 110511   Screenshot 20220913 110413
Screenshot 20220913 110433   Screenshot 20220913 110449
 
  
 
 
 

 
 
 
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα με την εξάλειψη αποστάσεων και συνόρων, αλλά και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αφουγκραζόμενη αυτή την εξέλιξη, η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» ασχολήθηκε σε βάθος με τον «καταπληκτικό κόσμο» των γλωσσών, φιλοξενώντας στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 εκπροσώπους του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, η γλωσσομάθεια γίνεται στόχος ζωής της νέας γενιάς, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις.
 
Φιλοξενούμενοι/ες της εκπομπής, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, ήταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη Ντοά, η κα Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, διδάσκουσα της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η κα Γιόλα Παπαδοπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της αγγλικής γλώσσας, ο Δρ Ανδρέας Αθανασιάδης, Ειδικός Επιστήμονας, επίσης της αγγλικής γλώσσας, η υποψήφια Διδάκτωρ κα Ελένη Γεωργίου, Ειδικός Επιστήμονας της τουρκικής γλώσσας, ο κος Ηλίας Αργυρού, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της γαλλικής γλώσσας, η κα Birgit Ziartidou, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της γερμανικής γλώσσας, η κα Ναταλία Ρεγγίνου, Ειδική Επιστήμονας της ρωσικής γλώσσας και η κα Gaia Zaccagni, Ειδική Επιστήμονας της ιταλικής γλώσσας.

Όπως λέχθηκε, ποικίλες έρευνες έχουν δείξει πως η γνώση πολλών γλωσσών αλλάζει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων ενός ατόμου τόσο γρήγορα, όσο αλλάζει γλώσσα ομιλίας. Όταν ένα άτομο είναι δίγλωσσο (ή πολύγλωσσο), τότε αλλάζει οπτική γωνία για τα πράγματα ανάλογα με τη γλώσσα που κάθε φορά χρησιμοποιεί και η οποία είναι πιο ενεργή στο μυαλό του.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που οδηγούν κάποιον/α να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Αναφέρθηκε ότι στην ανώτερη εκπαίδευση, η γνώση νέων γλωσσών είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στη μνήμη, στην ένταξη σε ομάδες, στη λήψη πρωτοβουλιών. Επιπλέον, τα άτομα γίνονται ανεξάρτητα και διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Περαιτέρω, η εκμάθηση άλλων γλωσσών βοηθά στην εξερεύνηση και καλύτερη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Για την αγορά εργασίας είναι ένα επιπλέον προσόν και συνδέεται με την επαγγελματική ανέλιξη και εξέλιξη. Σε προσωπικό επίπεδο αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς δίνει την δυνατότητα της προσωπικής επικοινωνίας με άτομα που μιλούν την ίδια γλώσσα. Σε κοινωνικό επίπεδο τα άτομα ανακαλύπτουν νέες συμπεριφορές και συμβάλλει στη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στόχος είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός από τη μητρική τους γλώσσας να γνωρίζουν επιπλέον δυο ξένες γλώσσες.

Αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής είναι ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Εκτιμάς τον συνάνθρωπό σου, έρχεσαι σε επαφή μαζί του, γνωρίζεις τα ήθη και τα έθιμά του, διασκεδάζεις μαζί του, αφήνεις πίσω τις μικρότητες της ζωής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκμάθηση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο ζωής.

Η εκπομπή είχε στόχο να αναδείξει και τη σημαντικότητα του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και τις δράσεις του. Πρόκειται για μια ξεχωριστή οντότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2003 με αποστολή την προσφορά γενικών ή ειδικών μαθημάτων (στους φοιτητές και στην κοινωνία) σε εννέα ξένες γλώσσες. Συγκεκριμένα προσφέρει μαθήματα αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής, ιταλικής, τουρκικής, ρωσικής, κινεζικής, καθώς και κυπριακής νοηματικής γλώσσας. Υποδέχεται πλειάδα φοιτητών, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό και από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους φοιτητές και από το 2021 σε συνεργασία με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας εκδίδει Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στους φοιτητές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τα μαθήματα. Επιπλέον, το Κέντρο απευθύνεται και στο ευρύ κοινό της Κύπρου προσφέροντας προγράμματα ξένων γλωσσών.

Σκεπτόμενοι τους φοιτητές, το Κέντρο Γλωσσών πέρα από την εκμάθηση ξένων γλωσσών υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όπως προβολή ξένων ταινιών, πραγματοποίηση βραδιών quiz, συναντήσεις με φοιτητές του προγράμματος Erasmus που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και εκδρομές σε άλλες χώρες. Το Κέντρο Γλωσσών παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και επιτρέπει στους φοιτητές του να ανοίγουν τα φτερά τους προς το εξωτερικό είτε για άλλες σπουδές είτε για μεταπτυχιακά. Προάγει τις ξένες γλώσσες στο σύνολό τους και συνεισφέρει τόσο στην εκμάθηση άλλων γλωσσών και στην πιστοποίηση τους, όσο και στην αγορά εργασίας η οποία αναζητά γλωσσομαθή προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε και ο ρόλος της νοηματικής γλώσσας. Στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη κοινότητα κωφών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εκμάθηση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας. Η νοηματική γλώσσα είναι μια οπτική γλώσσα όπου το κωφό άτομο έρχεται σε οπτική επαφή και εκφράζεται με τα χέρια του, δίνοντάς του τη δυνατότητα της επικοινωνίας.

Από το 2001, έχει καθοριστεί η 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η οποία προωθεί την εκμάθηση γλωσσών. Εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Με βάση στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό για την εκμάθηση δυο ή περισσότερων ξένων γλωσσών στην Κύπρο ανέρχεται σε 38%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σύμφωνα με την Eurostat για το 2019 είναι 59%.

 

  
la   la2
 
 
 

 
 
Στην πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» αναδείχθηκε η σημασία της εκπαίδευσης από τη βρεφική μέχρι τη νηπιακή ηλικία.
 
Επίκεντρο της πανεπιστημιακής εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος» ήταν ένα σπουδαίο θέμα που αφορούσε στη σημαντικότητα του ρόλου ενός βρεφοκομικού σταθμού και νηπιαγωγείου στην όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών. Η εκπομπή φιλοξενήθηκε στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, στις 2 Αυγούστου 2022, με οικοδέσποινα την εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία συζήτησε με τον Καθηγητή Τιμόθεο Παπαδόπουλο του Τμήματος Ψυχολογίας, τη Διευθύντρια του Σχολείου, κα Νάσια Χαραλάμπους και την Υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου», κα Κατερίνα Θεοδώρου.
 
Η εκπομπή είχε στόχο να αναδείξει τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης των παιδιών από τη βρεφική μέχρι την νηπιακή ηλικία. Επιπρόσθετα, η εκπομπή καταπιάστηκε με τη σημαντικότητα του ρόλου των γονέων, τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, τον σημαίνοντα ρόλο του εκπαιδευτικού στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και τη συμβολή του Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου» και Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ανάδειξη της σημασίας της Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και διεθνώς.
 
O Καθηγητής Τιμόθεος Παπαδόπουλος ξεκίνησε τη συζήτηση με αναφορά στο Ίδρυμα «Λητώ Παπαχριστοφόρου», το οποίο ιδρύθηκε από την κα Λούλα Παπαχριστοφόρου και Ομάδα Πρωτοβουλίας Νηπιαγωγών το 1996 στη μνήμη της Λητώς, της πρώτης επιθεωρήτριας νηπιαγωγείων Κύπρου και πρώτης γυναίκας που έγινε Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα αυτό είχε σκοπό την ενδυνάμωση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς και την ενίσχυση της κατάρτισης και εκπαίδευσης των Νηπιαγωγών δημοσίων, κοινοτικών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η ανέγερση και λειτουργία του νηπιαγωγείου ήταν πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος. Με την έναρξη των εργασιών του Ιδρύματος «Λητώ Παπαχριστοφόρου», τα μέλη του επεξεργάστηκαν την αρχική πρόταση για την ανέγερση Νηπιαγωγείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα έφερνε το όνομα της Λητώς. Συνεπώς, το Νηπιαγωγείο «Λητώ Παπαχριστοφόρου» στηρίζεται σε μία απαράμιλλη κληρονομιά γνώσης και αγάπης για την προσχολική αγωγή, γεγονός που αφενός το καθιστά μοναδικό και αφετέρου δικαιολογεί την πρόταση που έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για την εγγραφή του ως το πρώτο Πανεπιστημιακό Νηπιαγωγείο στην Κύπρο.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι στα 11 χρόνια λειτουργίας του, το Νηπιαγωγείο «Λητώ Παπαχριστοφόρου» έχει πετύχει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής και ταυτόχρονα ισχυρής κοινότητας μάθησης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της εντός και εκτός Κύπρου.
 
Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου» και του Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Νάσια Χαραλάμπους ανέφερε ότι η βρεφική και προσχολική ηλικία αποτελούν τις σημαντικότερες περιόδους ζωής του παιδιού. Τα πρώτα χρόνια ζωής δημιουργούν τη βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών, σε όλους τους τομείς ανάπτυξης (νοητική, κινητική, προσωπική και κοινωνική ή συναισθηματική ανάπτυξη). Το κάθε παιδί, πρόσθεσε, είναι μοναδικό και ξεχωριστό με τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και μάθησης. Παράλληλα η κα Χαραλάμπους ανέφερε ότι «το κάθε παιδί μπορεί να μάθει, μέσα από παιδαγωγικά κατάλληλες εμπειρίες και παιδαγωγικές διαδικασίες, έχοντας «φωνή» και ενεργή συμμετοχή στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στη ζωή του γενικότερα, ως πολίτης της κοινωνίας. Τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, το οποίο από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους αποτελεί τον πλέον φυσικό τρόπο μάθησης και εξερεύνησης του περιβάλλοντος γύρω τους. Όλα τα παιδιά κατέχουν συγκεκριμένο πλαίσιο εμπειριών, δεξιοτήτων και βιωμάτων. Ζουν το δικό τους παρόν, το οποίο οφείλει να είναι όσο πιο πλούσιο σε ερεθίσματα, προκλήσεις, παιδαγωγικές εξερευνήσεις και γνώσεις».
 
Η κα Κατερίνα Θεοδώρου στη δική της παρέμβαση αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών με στόχο τη μεγιστοποίηση της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών. Γονείς και εκπαιδευτικοί, είπε, αποτελούν τους βασικούς εμψυχωτές, αλλά και ενδυναμωτές των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των παιδιών.
 
Όραμα του Σχολείου είναι η δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων εμπλεκομένων που σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών και ενδυναμώνει τη φωνή και την ενεργή εμπλοκή τους σε όλες τις διαστάσεις της εκπαίδευσης. Σκοπός, ταυτόχρονα, αποτελεί η επιστημονική μελέτη όλων των θεμάτων και των ζητημάτων που αφορούν την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση των παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, την εξέλιξη της έρευνας στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη και την εξέλιξη της επαγγελματικής ταυτότητας των νηπιαγωγών, τη στήριξη και συνεργασία με συναδέλφους από τα δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Κύπρου, καθώς και την εκπαίδευση και επιμόρφωση των γονέων.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και του Βρεφοκομικού Σταθμού βασίζονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες της προσχολικής εκπαίδευσης, όπως και στο Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ (2019). Στόχος του αναλυτικού προγράμματος είναι να βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί σε μία ικανή και δυναμική μονάδα της τάξης, που κατακτά τη μάθηση, αναπτύσσει σχέσεις, σέβεται τους άλλους και απολαμβάνει τον σεβασμό τους, που έχει τη διάθεση και την περιέργεια για νέες εμπειρίες και διαχειρίζεται καθημερινά προβλήματα ως προκλήσεις.
 
 
ΕΚΠΟΜΠΗ1   ΕΚΠΟΜΠΗ 2
 
 
 
 

 
 
 
Το Πανεπιστήµιο Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Εφέδρων Πυροβολικού τίμησαν τη µνήµη των δέκα πεσόντων Υπαξιωµατικών και Οπλιτών Πυροβολητών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόµενοι την πατρίδα, στις 20 Ιουλίου 1974.
 
Την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε μνημείο εντός του χώρου των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε η μνήμη των πυροβολητών των Μονάδων που έδρευαν στον χώρο τον Ιούλιο του 1974 και πιο συγκεκριμένα των στρατιωτών της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού και της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, το στρατόπεδό τους δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό των στρατιωτών.
 
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι δυστυχώς οι δέκα πεσόντες δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Αντίθετα, είπε, εκπληρώνοντας το καθήκον τους, παρέμειναν στη θέση τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ο τόπος δεν απαιτεί τέτοιες θυσίες, αλλά ένα σύγχρονο πατριωτισμό που θα βάλει πάνω από όλα το καλό του τόπου για να πάει μπροστά και να τον ξελασπώσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αναγνωρίζοντας τη θυσία των Κύπριων πατριωτών, είπε ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να τιμά σεμνά και λιτά τη μνήμη τους και θα φροντίσει να καταγράψει τις ιστορίες της περιόδου του 1974 για να μας παραδειγματίζουν και να μας δείχνουν το δρόμο.
 
Μήνυμα υπερηφάνειας έστειλε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Κοφτερός. Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στον πατριωτισμό των 10 πεσόντων που ενσυνείδητα επέλεξαν να κάνουν πράξη ζωής τον όρκο των προγόνων μας «ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά», που δεν εγκατέλειψαν τα πυροβόλα στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας και που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι περνώντας στην αθανασία.
 
Το Τρισάγιο τελέσθηκε παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, του Διοικητή Πυροβολικού, Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη, και των Διοικητών και στελεχών των Μονάδων 181 A/K ΜΜΠ και 185 ΜΠΠ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, κ. Ανδρέας Ιωσήφ. Παρέστησαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο νέος Πρόεδρος και μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, πρώην και νυν μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, έφεδροι που υπηρέτησαν στις Μονάδες 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ, συγγενείς των ηρώων και φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Μετά το πέρας του τρισαγίου που τέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Ανδρέου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός Ύμνος.
 
 
TRISAGIO KOSMOS 1   t2
     
t3   TRISAGIO KOSMOS 2
 
 
 
 

 
 
Με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της επιβράβευσης των τελειόφοιτων, η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ φιλοξένησε άριστους/ες απόφοιτους/ες διαφόρων Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διακρίθηκαν για τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η εκπομπή καταπιάστηκε με τα όνειρα, τις ευκαιρίες, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες τους, μετά το πέρας των σπουδών τους, πώς εξασφάλισαν την διάκριση, αλλά και από ποια συναισθήματα διακατέχονταν κατά τις Τελετές Αποφοίτησης.
 
Στην εκπομπή που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2022 συμμετείχαν, η Ραφαέλλα Χρίστου και ο Χρίστος Πουλλίδης, αριστούχοι της Ιατρικής Σχολής, ο Μάριος Ανδρέου, αριστεύσας προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Βασιλική Μπουρνατζίδου, αριστούχα προπτυχιακή απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, αριστούχος προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής και η Μαρία Ορφανίδου, άριστη διδακτορική απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.
 
Πολίτες που συμμετείχαν με τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους, συνεχάρησαν τους/τις αποφοίτους/ες και παράλληλα έθεσαν διάφορα ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν εκ μέρους τους. Δεν παρέλειψαν, παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής, την οποία επιμελήθηκε και συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, να καταθέσουν διάφορα προβλήματα προς τις Πανεπιστημιακές Αρχές, για προβληματισμό και επίλυσή τους. Προέβησαν επίσης και σε συμβουλές προς τους/τις νεοεισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες. Εξέφρασαν ταυτόχρονα τις ευχαριστίες τους για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», καταθέτοντας τις απόψεις, τις σκέψεις και θέσεις τους, αναφέροντας ότι αυτή η ευκαιρία ήταν πολύ σημαντική και συνάμα πολύ τιμητική.
 
l1   l2
 
 
 

 
 
Ολοκληρώθηκε απόψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η πανδαισία χρωμάτων και ήχου από τις έξι λαμπρότατες Τελετές Αποφοίτησης που έλαβαν χώρα από τις 24 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, Δημάρχων και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, των Πανεπιστημιακών Αρχών, της Συγκλήτου, γονέων, συγγενών και φίλων των αποφοίτων.
 
Την ώρα που οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποτελέσουν σύντομα ένα επιστημονικό και παράλληλα τεχνολογικό πνεύμονα, εφάμιλλο των πλέον σύγχρονων ανά την υφήλιο ερευνητικών οργανισμών, ιδιαίτερα στο πεδίο των καινοτόμων και εφαρμοσμένων τεχνολογιών αιχμής, οι Πανεπιστημιακές Αρχές επέδωσαν τα εύσημα και τα θερμά τους συγχαρητήρια σε 228 αποφοίτους/ες της Πολυτεχνικής Σχολής για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους. Πρύτανης: «Το παράδειγμα ανθρώπων με καταιγιστική επιρροή, ενέπνευσε τις γενιές που ακολούθησαν»
 
Με την Τελετή Αποφοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής σηματοδοτείται το τέλος ενός ταξιδιού γεμάτο προκλήσεις, που την ίδια στιγμή ανοίγει άλλες, ακόμα πιο γόνιμες και παραγωγικές. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Συνδέοντας και δημιουργώντας ιστορίες», αναφέρθηκε στους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, οι οποίοι με τη στάση τους μάς θυμίζουν ότι υπάρχει δημιουργία που μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη και ότι η ανθρώπινη προσφορά έχει επίδραση. Μπορεί ένα χελιδόνι να μην φέρνει την Άνοιξη, είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο μπορεί να συνεπάρει μαζί του ένα ολόκ ληρο κοπάδι και να είναι η αιτία και η απαρχή του καινούργιου που περιμένει να ξεπροβάλει. Παρότρυνε τους/τις τελειόφοιτους/ες να μην επαναπαύονται μόνο σε καλές επιδόσεις ή σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά πάντα να προσπαθούν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους, φέρνοντας μάλιστα μερικά παραδείγματα.
 
Αναφέρθηκε στην Μαρί Κιουρί, η οποία, όπως είπε, δεν φανταζόταν ότι η συνεισφορά και οι ανακαλύψεις της στην επιστήμη θα ενέπνεαν γενιές επιστημόνων και κυρίων γυναικών να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ούτε η Ρόζα Παρκς φανταζόταν, πρόσθεσε, ότι με τη στάση και το παράδειγμά της θα άνοιγε την πορεία διαμαρτυρίας και εναντίωσης στο φυλετικό ρατσισμό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Αφροαμερικανή Kathrine Johnson και την ομάδα γυναικών της NASA, οι οποίες άνοιξαν τη δεκαετία του ’60 το δρόμο συμμετοχής και αναγνώρισης για τις γυναίκες επιστήμονες. «Μπορεί η απουσία των νέων τεχνολογιών να επιβράδυνε την επιδραστικότητα της παρέμβασης, ωστόσο ήταν τόσο ηχηρό το παράδειγμα ανθρώπων που η επιρροή τους ήταν καταιγιστική και έμεινε στην ιστορία επηρεάζοντας και εμπνέοντας τις γενιές που ακολούθησαν. Όπως και τότε έτσι και σήμερα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, φυλές και υπόβαθρα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση και θάρρος για να πετύχουμε τους στόχους μας».
 
Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας Μετά από σχολαστική αξιολόγηση και λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος/α από την Πολυτεχνική Σχολή, το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας απονεμήθηκε στον Δρα Παναγιώτη Ρουσή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας που απονέμεται ανά διετία και ανά Σχολή, εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι η αριστεία στη διδασκαλία και στη μάθηση. Μέσα από διάφορες πολιτικές και δράσεις, το Πανεπιστήμιο επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση, ενίσχυση, και αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας και μια από αυτές τις δράσεις είναι η απονομή του Βραβείου Ποιοτικής Διδασκαλίας ως αναγνώριση της διδακτικής αριστείας.
 
Η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και τα μέλη του Συμβουλίου του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης, εξέτασε τους φακέλους των υποψηφίων ως προς τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούν, τη διασύνδεση της διδασκαλίας τους με την έρευνα, την καθοδήγηση και υποστήριξη που παρέχουν, και τα επιτεύγματα των φοιτητών/τριών τους ως αποτέλεσμα της διδασκαλίας τους, επιβραβεύοντας έτσι κάθε βράδυ σε κάθε Σχολή ξεχωριστά τον/την ακαδημαϊκό που έχει διαπρέψει. Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο αριστεύσαντας προπτυχιακός, όσο και ο αριστεύσαντας διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Σάββα, αντίστοιχα.
 
Ο Πρύτανης, πλαισιωμένος από τους Αντιπρυτάνεις ΕιρήνηΆννα Διακίδου και Ιωάννη Γιαπιντζάκη και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, απένειμε 228 τίτλους σπουδών σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες. Απένειμε επίσης τα βραβεία στους πρωτεύσαντες/σασες των τριών Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Με την τελευταία Τελετή Αποφοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής, επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αναδείχθηκε ταυτόχρονα, το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
 
 
pol1   pol2   pol3
         
pol4   pol5   pol6
         
         
 
 
 

 
Πρύτανης: Η λέξη κλειδί για να δημιουργήσετε τον κόσμο που ονειρεύεστε είναι η συμμετοχή.
 
Την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης χαιρέτησε απόψε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου. Απευθυνόμενη στους/στις αποφοίτους/τες, είπε: «Σας κοιτώ και μπορώ να διακρίνω την ίδια σπίθα, την ίδια δίψα να πάρετε τη ζωή, στα χέρια σας. Πολλές φορές εμείς είναι που κλείνουμε τον εαυτό μας σε πλαίσια και του βάζουμε στενά όρια. Ποιος είπε ότι για ν' αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να αρχίσουμε από κάτι μεγαλεπήβολο; Ένα βήμα πιο πέρα να κάνει ο καθένας και η καθεμιά, συλλογικό αποκτάει προστιθέμενη αξία που μας ωθεί χιλιόμετρα μπροστά. Υπάρχουν κι οι φωνές που ενίοτε προσπαθούν να μας χαλιναγωγήσουν, να μας αποθαρρύνουν: «Δεν μπορείς», «Δεν θα τα καταφέρεις»... Η απάντηση είναι απλή: «Είναι δικαίωμα μου να δοκιμάσω». Συνεχίζοντας επισήμανε: «Η προηγούμενη γενιά, μπορεί να μην τα κατάφερε τόσο καλό, να μην πέτυχε αρκετά και να μας έχει απογοητεύσει, ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, χωρίς μεγάλα λόγια, προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε και να χτίσουμε μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης.
 
Και χρειάζεται με συλλογικότητα και κυρίως με τη δική σας παρουσία και συνεισφορά, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες εκείνες που θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε σ' όλο το μέγεθος των δυνατοτήτων σας δεξιότητες και γνώσεις, προς όφελος του τόπου μας. Το μεγαλύτερο στοίχημα και πρόκληση είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε, εσάς, το επιστημονικό μας ανθρώπινο δυναμικό στην Κύπρο μας, επενδύοντας στην πολυεπίπεδη αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της χώρας». Σε τέσσερα νουθετήματα αναφέρθηκε ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στην προσαρμοστικότητα και ευελιξία, στην ενσυναίσθηση και συμπερίληψη, στη στροφή στη διεθνοποίηση και στις ψηφιακές μεταβάσεις. Απευθυνόμενος στους/στις απόφοιτους/ες είπε: «Είναι πολλά τα μαθήματα που προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες των καιρών, που δημιουργούνται επίσης λόγω της επιμονής ομάδων και ανθρώπων να βελτιώσουν τον κόσμο μας, μέσα από πρωτοβουλίες με θετική επίδραση. Η λέξη κλειδί για να δημιουργήσετε τον κόσμο που ονειρεύεστε είναι η συμμετοχή. Με εσάς, για εσάς. Αν περιμένετε να αλλάξει κάτι, μιλήστε και προτείνετε, βοηθήστε στην αλλαγή.
 
Αν χορτάσατε από λόγια, μην μείνετε παθητικοί θεατές, αν κουραστήκατε από υποσχέσεις, δράστε, κινητοποιηθείτε». Χαιρετισμό στην μεγάλη γιορτή των σπουδαστών/τριών απηύθυνε τόσο η προπτυχιακή αριστούχα απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών, κα Ελευθερία Κελεκίδου, η οποία εξασφάλισε και το 2ο βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όσο και η αριστεύσασα μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, κα Βασιλική Πετρούτσου. Η Δρ Παναγιώτα Φλωρή Λυσσιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών, εξασφάλισε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, το οποίο της απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής. Η κα Δημητρίου απένειμε επίσης τα βραβεία στους αριστούχους και στις αριστούχες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής αντίστοιχα.
 
Πριν από την έναρξη της Τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Καθηγητή Μιλτιάδη Χαχολιάδη, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 85 ετών. Ο εκλιπών έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την ιστορία του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Με γραπτό μήνυμά του, εξάλλου προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης υπογραμμίζει ότι ο Καθηγητής Μιλτιάδης Χαχολιάδης, ο πρώτος εκλελεγμένος Πρύτανης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 1995, συνέβαλε στη θεμελίωση και την ανάπτυξη του οργανισμού κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. «Πιστεύω ότι η εξέλιξη του οργανισμού και η καταξίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, τόσο εντός της κοινωνίας όσο και διεθνώς, θα τον έκαναν περήφανο», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Χριστοφίδης. Κατά τη διάρκεια της Τελετής απονεμήθηκαν 328 πτυχία προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.
 
Ο κύκλος των Τελετών Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022, με την αποφοίτηση της Πολυτεχνικής Σχολής και την απονομή 228 τίτλων σπουδών.
 
 
so1   so2   so3
         
so4   so5   so6
         
 
 
 
 

 
Πρύτανης: «Βρείτε την ηθική πυξίδα που θα καθοδηγεί τα βήματά σας»
 
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης 494 απόφοιτοι/ες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, πέταξαν τα καπέλα τους ψηλά για να γιορτάσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, στην μεγαλειώδη Τελετή Αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε ενώπιον των δασκάλων, γονέων, φίλων και συγγενών τους, που έσπευσαν να τους συγχαρούν, καθώς ολοκλήρωσαν το πρώτο βήμα και ανοίγεται τώρα μια νέα πορεία προς την επαγγελματική τους ανάπτυξη και καταξίωση.
 
Μια λαμπρή μέρα αφιερωμένη όχι μόνο στους/στις απόφοιτους/ες, αλλά και στις οικογένειές τους, που εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να αποκτήσουν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να είναι αύριο καταξιωμένοι επαγγελματίες και πολίτες. Ανδρούλα Βασιλείου: «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί φάρος επιστημονικής σκέψης» Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Ανδρούλα Βασιλείου, κατά τη διάρκεια του δικού της χαιρετισμού ευχαρίστησε την Πολιτεία για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και πρωτοβουλιών του σε μια προσπάθεια να παραμείνει ένα από τα κορυφαία ερευνητικά και τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου. Συγχάρηκε επίσης τις οικογένειές τους για την υποστήριξη και ενίσχυση που έδειξαν καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Απευθυνόμενη στους/στις τελειόφοιτους/τες ανέφερε: «Πετύχατε ένα από τους σημαντικότερους στόχους της ζωής και έχετε κάθε λόγο να νοιώθετε περήφανοι.
 
Η Κυπριακή κοινωνία έχει επενδύσει για τις σπουδές σας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με μεγάλο εύρος σπουδών και να καταστεί φάρος επιστημονικής σκέψης. Σύμφωνα με τη πρόσφατη διεθνή κατάταξη “Times Higher Education World Ranking 2022” το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία 401-500 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Πρύτανης: «Βρείτε την ηθική πυξίδα που θα καθοδηγεί τα βήματά σας» «Μάθατε πολλά για την αξία της μάθησης, της διδακτικής, της ανάπτυξης προγραμμάτων και της καθοδήγησης μαθητών και Μαθητριών», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, απευθυνόμενος στους/στις απόφοιτους/ες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, προσθέτοντας ότι η μετάδοση της γνώσης για τους ίδιους πια δασκάλους, είναι μια διαρκής διαδικασία και δεν περιορίζεται σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Σε έναν κόσμο με καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πολιτικές επιστήμες και η εμβάθυνση στην ιστορία και τη φιλοσοφία της πολιτικής, έρχονται να αναδείξουν την αξία της ακαδημαϊκής διπλωματίας, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κοινωνικές επιστήμες και η νομική έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον εκσυγχρονισμό κοινωνίας και νομοθεσίας. Ο Πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατανόηση της σκέψης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, τη ψυχική υγεία, που είναι σημαντικά για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Σήμερα, είπε, η ψυχολογία μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις έχει πετύχει σημαντικά πράγματα. Ο κ. Χριστοφίδης παρότρυνε τους/τις αποφοίτους/τες του Πανεπιστημίου Κύπρου να βρουν την ηθική πυξίδα που θα καθοδηγεί τα βήματα και τις δικές τους υπερβάσεις. Χαιρετισμό στην Τελετή απηύθυναν τόσο η προπτυχιακή αριστούχα απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας, κα Βασιλική Μπουρνατζίδου όσο και η άριστη διδακτορική απόφοιτος του ιδίου Τμήματος, κα Μαρία Ορφανίδου.
 
Το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας απονεμήθηκε στην Δρα Στέλλα Πέτρου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής. Το Βραβείο EY εις μνήμην Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου, ύψους 2.500 ευρώ απονεμήθηκε στην απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας, Δρα Μαρία Φωτίου, η οποία διακρίθηκε για τις ηγετικές της ικανότητες καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών της. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον κ. Σταύρο Παντζαρή, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥ. Το Βραβείο καλύτερης ατομικής αθλητικής επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 απονεμήθηκε στην πρωτοετή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, κα Ειρήνη Κοντού, αθλήτρια στο καράτε. Εκ μέρους της αθλήτριας, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αλγερία, όπου διεξάγονται οι Μεσογειακοί Αγώνες, το βραβείο παρέλαβε η μητέρα της, κα Αθηνά Κοντού. Κατά την αυριανή (Πέμπτη) Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία θα επιδώσει και τα Βραβεία στους/στις πρωτεύσαντες/σες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής.
 
 
 
291   292   293
         
295   296   294
 
 
 

 
Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης στους απόφοιτους: «Σας παροτρύνω να προσπαθείτε να υπερβείτε τον εαυτό σας. Ο εαυτός σας άλλωστε είναι ο μεγαλύτερός σας ανταγωνιστής».
Τελετή Αποφοίτησης Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τέλεσε απόψε την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, κατά την οποία απονεμήθηκαν σε κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης 247 πτυχία σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές και φοιτήτριες.   
 
Απαραίτητη η δια βίου μάθηση Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο και αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η άρτια κατάρτιση και ο εγνωσμένου κύρους τίτλος σπουδών που λαμβάνουν οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνάρτηση με τις εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αποτελούν σημαντικό εχέγγυο για τη συνεχή πρόοδο και τη μελλοντική καταξίωσή τους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζεται διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, άρτια στελεχωμένο από την ίδρυσή του με εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, εστιάζει στην ποιότητα, την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, επιδιώκοντας, ως και η αποστολή του, τη διαμόρφωση ικανών και άξιων επιστημόνων οι οποίοι θα συνεργήσουν ως φορείς γνώσης και προόδου στην ανανέωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της χώρας μας.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι οι υψηλές θέσεις που κατέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, πέραν της τιμής που περιποιεί για την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές του και τον τόπο μας, αναμφίβολα το ανάγουν και το καταξιώνουν σε πρότυπο ίδρυμα Ανώτερης εκπαίδευσης. «Είμαστε περήφανοι που το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως το πρώτο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην Κύπρο, κατάφερε στα λίγα χρόνια λειτουργίας του να εδραιωθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ως ένα Πανεπιστήμιο αριστείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των υποψήφιων φοιτητών μας και έχει περίπου 7000 φοιτητές». Ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τους αποφοίτους και τις απόφοιτες για την αφοσίωση και το ζήλο που επιδείξαν για την επίτευξη των στόχων τους και την απόκτηση του τίτλου σπουδών τους. Εύχομαι, είπε, η σημερινή σας επιτυχία να είναι η αρχή μιας λαμπρής επαγγελματικής και προσωπικής πορείας για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. «Ως νέοι ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκομίσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, θα συμβάλετε στην πρόοδο και ανάπτυξη της πατρίδας μας.
 
Το συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, απαιτεί, βεβαίως, από εσάς ένα συνεχές ταξίδι για την κατάκτηση νέας γνώσης και δεξιοτήτων, γι’ αυτό η επένδυσή σας στη Δια Βίου Μάθηση, είναι απαραίτητη». Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης Την αλήθεια και το δίκαιο καλείστε να υπερασπιστείτε Απευθυνόμενος στους/στις απόφοιτους/ες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε: «Στη μεγαλύτερη γιορτή της γνώσης για το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα, βεβαιώνουμε την κατάρτισή σας με την ελπίδα ότι αυτά που μάθατε θα τα αξιοποιείτε στη μετέπειτα πορεία σας, με σύνεση, με συναίσθηση του χρέους διαφώτισης της κοινωνίας για την αλήθεια, που τόσο πολύ πλήττεται από τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση. Εστιάζω σ’ αυτή την κρίση αλήθειας καθώς η κοινωνική πρόοδος δεν επιτεύχθηκε με θεμέλια τα ψέματα και το λαϊκισμό. Αντίθετα ήταν και είναι δυνατή μέσα από την προάσπιση της αλήθειας και του δικαίου. Αυτή την αλήθεια και αυτό το δίκαιο καλείστε να υπερασπιστείτε στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας».
 
Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε λέγοντας «σήμερα, στην τελετή αποφοίτησής σας, σας προτρέπω να είστε όπως τους αποφασισμένους δρομείς και σπρίντερ, που ποτέ δεν μένουν προσκολλημένοι στα ρεκόρ του παρελθόντος. Σας παροτρύνω να μην επαναπαύεστε σε μια καλή επίδοση, σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά να προσπαθείτε να υπερβείτε τον εαυτό σας. Ο εαυτός σας άλλωστε είναι ο μεγαλύτερός σας ανταγωνιστής». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον αριστεύσαντα προπτυχιακό φοιτητή της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, κ. Μάριο Ανδρέου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η αριστεύσασα διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, κα Χριστίνα Δημητριάδου. Στο πλαίσιο της Τελετής, ο Υπουργός Παιδείας απένειμε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας στην κα Άννα Χαραλάμπους, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών κι αμέσως μετά τα βραβεία στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που πρώτευσαν στις σπουδές τους. Αύριο, Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα απονεμηθούν 494 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
 
s1   s4
     
st1   s222
 
 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βρίσκεται υπό μελέτη η σύναψη πρόσθετων δανειακών πιστώσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση 700 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστήμίου Κυπρου.
 
Σε μια μεγαλειώδη Τελετή Αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη απονεμήθηκαν απόψε 165 πτυχία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής. Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μεγάλο μέρος από το αναπτυξιακό πρόγραμμα καλύπτεται από δωρεές συμπολιτών μας χάρη στις πρωτοβουλίες των οποίων η πολιτεία έρχεται αρωγός ώστε η πανεπιστημιούπολη να ομοιάζει την εποχή αυτή με εργοτάξιο.
 
Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η προώθηση των εν λόγω έργων παρά την οικονομική κρίση, κατέστη δυνατή ως αποτέλεσμα και δανείων, ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αντλήσει το κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, υψίστης σημασίας για την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, που θα επιτρέψει την προώθηση συμπληρωματικών έργων υποδομής, όπως η δημιουργία πράσινου πάρκου στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης. Επιπρόσθετα, βρίσκεται υπό μελέτη η σύναψη πρόσθετων δανειακών πιστώσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση 700 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ και του Κέντρου Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας, με συνολικό ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Εξίσου σημαντικό είναι η στοχευμένη πολιτική στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο», με ποσό ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών». Θέλω να τονίσω ότι ανάλογης στήριξης με το Πανεπιστήμιο Κύπρου τυγχάνει εξίσου σύνολο των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας και όχι μόνο. Η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο Είναι πεποίθησή μας ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας, αριστείας και διά βίου μάθησης σε τομείς αιχμής. Και εκείνο που θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υιοθετούμε, είναι ότι η Κύπρος αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενώ τα Ιδρύματα μας, διακρίνονται στα συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
 
Το Πανεπιστήμιο μας κινείται μεταξύ των 400 και 500 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ από τα νεοϊδρυθέντα είναι στην 90η βαθμίδα κάτι που είναι σημαντικό αν αναλογιστείτε ότι είναι χιλιάδες τα πανεπιστήμια που θεωρούνται ή κατατάσσονται ως νεοσύστατα. Χάριν και μόνο σύγκρισης της μεγάλης αυξητικής τάσης, αναφέρω ότι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, από το σύνολο των 32 χιλιάδων φοιτητών που φοίτησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, οκτώ χιλιάδες μόλις ήταν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Σήμερα συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία από το σύνολο των 54,235 φοιτητών/τριών που σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, 23,812 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 44%), 21,611 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (40%), ενώ 8,812 είναι πολίτες τρίτων χωρών (16%)». Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, απευθυνόμενος προς τους/τις αποφοίτους, ανέφερε: «Σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η εικόνα έναντι της ουσίας, επιλέξτε να δημιουργήσετε και όχι να δημιουργηθείτε. Επιλέξτε το αφήγημά σας να είναι αληθινό. Σήμερα που η λέξη αυτόφωτος έχει χάσει το νόημά της, η πρόκληση δεν είναι να στρέψετε τα φώτα πάνω σας, αλλά να φωτίσετε τον κόσμο γύρω σας». Αυτό που χρειάζεται σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, είναι να αναγνωρίσουμε την επιτηδευμένη, χωρίς ουσία, παρέμβαση, από την αληθινή. Να μάθουμε κάτι από αυτούς που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, χωρίς να καταφεύγουν στα μεγάλα και πολλά λόγια. Κι ας προσέξουμε, είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο θόρυβο, τον κάνουν οι άδειοι κυλιόμενοι τενεκκέδες.
 
Την τελετή χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με μεγάλο εύρος σπουδών και να καταστεί φάρος επιστημονικής σκέψης. Σύμφωνα με τη πρόσφατη διεθνή κατάταξη “Times Higher Education World Ranking 2022”, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία 401-500 πανεπιστήμια παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της Τελετής η άριστη προπτυχιακή απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Ευαγγελία Μαϊμάρη και η αριστούχα μεταπτυχιακή απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Χαραλαμπία Στυλιανού αποχαιρέτησαν τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και τις οικογένειές τους για τα πολύτιμα εφόδια που απέκτησαν. ΒΡΑΒΕΙΑ Στο πλαίσιο της Τελετής απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας ως αναγνώριση της διδακτικής αριστείας στη Λέκτορα στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, κα Σβιατλάνα Κάρπαβα και στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Αθανάσιο Βιώνη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε επίσης τα θεσμοθετημένα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο Βραβείο ύψους €10.000 απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, με Πτυχίο Μαθηματικών και Στατιστικής στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μάριο Ανδρέου και το δεύτερο Βραβείο ύψους €5.000 απονεμήθηκε στην απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Τμήμα Οικονομικών με Πτυχίο Οικονομικών, Ελευθερία Κελεκίδου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων σε άριστους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου από μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη. Το Βραβείο «Εις Μνήμη Ντίνου Λεβέντη» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, παρέλαβε η προπτυχιακή άριστη απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Νάταλι Θεοδοσίου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή της. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το βραβείο παρέδωσε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη, Χαράλαμπος Μπακιρτζής.
 
Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, με πτυχίο Κλασικών Σπουδών, Ευαγγελία Μαϊμάρη. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το βραβείο παρέδωσε εκ μέρους της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου, ο κ. Στέλιος Λοϊζίδης. Αύριο Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
 
 
 
sae1   sae2
     
sae3   sae4
 
 
 

 
 
Με συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης γονείς, συγγενείς, φίλοι, ακαδημαϊκοί και εκλεκτοί καλεσμένοι παρακολούθησαν την απονομή των πτυχίων σε 29 απόφοιτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ), την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν τα πτυχία στους νέους γιατρούς, που έδωσαν ταυτόχρονα και τον Όρκο του Ιπποκράτη.
 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνεχάρη τους/τις απόφοιτους/ες για την επιτυχία τους και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απευθυνόμενους στους/τις νέους/ες γιατρούς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Απόφοιτες και απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής, σήμερα έχετε το μοναδικό προνόμιο να δίνετε τον Όρκο του Ιπποκράτη. Πρόκειται για έναν όρκο - υπόσχεση στους εαυτούς σας, στην οικογένειά σας, στο πανεπιστήμιό σας, στον ασθενή και στην κοινωνία. Υπόσχεση ότι σεβόμενες και σεβόμενοι τον άνθρωπο και την επιστήμη σας, θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, με ήθος, ανθρωπιά και αγάπη γιa αυτό που κάνετε, για να απαλύνετε τον πόνο, να προλάβετε και να θεραπεύσετε. Επιλέξατε ένα επάγγελμα που δείχνει τη βαθιά σας έγνοια και αγάπη για τον άνθρωπο. Με την πανδημία να έχει αναδείξει το σημαντικό σας ρόλο για τη διαχείριση κρίσεων υγείας, η ιατρική παραμένει επιστήμη πιστή στα δεδομένα, την έρευνα και την ελπίδα ταυτόχρονα».
 
Ευχαριστώντας την Πολιτεία για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και πρωτοβουλιών του σε μια προσπάθεια να παραμείνει ένα από τα κορυφαία ερευνητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο παραδίδει στην κοινωνία 29 νέους/ες απόφοιτους/ες της Ιατρικής Σχολής, άρτια εκπαιδευμένους/ες και ικανούς/ές για ένα λαμπρό μέλλον στην ιατρική. Ο κ. Χριστοφίδης τούς ευχήθηκε να παραμείνουν αιώνιοι φοιτητές και να συνεχίσουν να μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η δική τους επιτυχία είναι επιτυχία που αντανακλά στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στον τόπο μας. Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Γεώργιος Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε τη σημασία της αφοσίωσης των νέων επιστημόνων στον ασθενή και στην προσφορά προς την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της Τελετής βραβεύθηκαν οι πρωτεύσαντες/σασες φοιτητές/τριες κατά έτος φοίτησης. Για το 1 ο μέχρι το 6ο έτος βραβεύθηκαν αντίστοιχα οι Στυλιανός Παπαγιάννης, Χρίστος Παλλόχης, Χρυσόστομος Γεωργίου, Μαρίνα Ευαγγέλου, Αντώνης Πηλαβάς και Ραφαέλλα Χρίστου. Επίσης, ο κ. Νίκος Σιακόλας, απένειμε το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα», ύψους τριών χιλιάδων ευρώ στην πρωτεύσασα φοιτήτρια Ραφαέλλα Χρίστου και τον πρωτεύσαντα φοιτητή Χρίστο Πουλλίδη, εις αναγνώριση της υψηλότερης ακαδημαϊκής επίδοσης που εξασφάλισαν μεταξύ των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22. Λόγω της ίσης βαθμολογίας τους, το Πρυτανικό Συμβούλιο, αποφάσισε να παραχωρήσει άλλες τρεις χιλιάδες ευρώ για να τους τιμήσει ισάξια και ισόποσα. Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής, τους απένειμε και το βιβλίο-βραβείο 'ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑ- η ιατρική στην Κύπρο 1950- 2015', δωρεά του Δρ Λάκη Αναστασιάδη και του Εκδοτικού Οίκου Εν Τύποις.
 
Συγκινητική ήταν η στιγμή της ανάγνωσης του Όρκου του Ιπποκράτη. Ο αριστούχος απόφοιτος Χρίστος Πουλλίδης ανέγνωσε τον πρότυπο όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά για ιστορικούς λόγους, ενώ η αριστούχα απόφοιτος Ραφαέλλα Χρίστου, ανέγνωσε τη σύγχρονη απόδοση του όρκου στα νέα ελληνικά, ανάλογα με τις σημερινές γνώσεις και την εξέλιξη της Ιατρικής. Τέλος, σε κλίμα έντονου ενθουσιασμού, οι απόφοιτοι/ες πέταξαν τα καπέλα τους ψηλά για να γιορτάσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.
 
 
 
ia1   Αποφοίτηση Ιατρικής Σχολής   ia3
         
ia4   ia5   ia6
 
 
 
 

 

Λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022, ασχολήθηκε με το «Βραβείο της Ποιοτικής Διδασκαλίας», τη νέα καινοτόμα ιδέα του Πανεπιστημίου Κύπρου, να επιβραβεύσει φέτος στις Τελετές Αποφοίτησης ένα Ακαδημαϊκό από κάθε Σχολή με το εν λόγω βραβείο.

Τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου, η οποία είναι και η Πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης του εν λόγω βραβείου και  ακαδημαϊκοί, οι οποίοι εξασφαλίζουν αυτή τη διάκριση, συντόνισε  η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Στην εκπομπή συμμετείχαν τέσσερις  από τους έξι ακαδημαϊκούς που θα τιμηθούν στις Τελετές Αποφοίτησης με το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας: η Διδάκτωρ Αννίτα Χαραλάμπους, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Διδάκτωρ Στέλλα Πέτρου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, η Διδάκτωρ Παναγιώτα Φλωρή Λυσιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και ο Διδάκτορας Παναγιώτης Ρουσής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η κα Διακίδου, ανέφερε ότι το βραβείο είναι απόλυτα συνυφασμένο με τους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένας από τους οποίους είναι η αριστεία στη διδασκαλία και στη μάθηση. Για να επιτευχθεί αυτό στην πράξη, είπε, θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και δράσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση και την ενίσχυση της ποιότητας της διδασκαλίας. Μια από αυτές τις δράσεις είναι και το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, με αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας στη διδασκαλία, αλλά και τα αποτελέσματα της διδασκαλίας, που είναι η μάθηση των φοιτητών/τριών. Το κομμάτι της διδασκαλίας είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, διότι πλέον έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι οι στόχοι για την αριστεία στην έρευνα, συμπεριλαμβάνουν και την κατάρτιση, τη σωστή εκπαίδευση και μάθηση των φοιτητών/τριών, οι οποίοι θα είναι οι μελλοντικοί συνεργάτες, ερευνητές/τριες και ακαδημαϊκοί του τόπου.

Η κα Διακίδου, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το βραβείο απονέμεται  σε κάθε Σχολή ξεχωριστά. Το 2017 η πρόνοια ήταν να απονέμεται ένα βραβείο κάθε δυο χρόνια και το πρώτο απονεμήθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Άρη Κωνσταντινίδη, ενώ υπήρχαν 13 υποψηφιότητες στο σύνολο. Διαφάνηκε ουσιαστικά, είπε, από την πρώτη διαδικασία ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί δάσκαλοι και δασκάλες με πολύ αποτελεσματικό διδακτικό έργο και έτσι αποφασίσθηκε να δίνεται ένα βραβείο ανά Σχολή. Για την απόφαση αυτή συνέβαλε τόσο το Συμβούλιο του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης και η Πρυτανεία, όσο και η Σύγκλητος.

Ο Δρ Ρουσής, είπε ότι είναι αναμφίβολα τιμητική η σύνδεση του ονόματός του με το βραβείο που εξαίρει τη διδακτική αριστεία και που απονέμεται για πρώτη φορά στην Πολυτεχνική Σχολή. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της ακαταπόνητης προσπάθειας και συνεπούς προσήλωσής του στον ευγενή στόχο τής ποιοτικής διδασκαλίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η έγνοια να καταστήσει τη μάθηση από μια στεγνή διαδικασία αποστήθισης δεδομένων σε μια συναρπαστική εμπειρία μαθητείας. Γιατί ακράδαντα πιστεύει, ανέφερε, πως ο αυθεντικός δάσκαλος υπερβαίνει τον παραδοσιακό ρόλο τού αναμεταδότη τής γνώσης, για να ενσταλάξει το πάθος για τη μάθηση και να εμπνεύσει την αλλαγή.

Στη συνέχεια, η Δρ Αννίτα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η διασύνδεση της διδασκαλίας και της έρευνας αποτελεί καλή πρακτική γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της θεωρητικής γνώσης, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η αναλυτική και κριτική σκέψη. Αυξάνει την πρόκληση τόνισε, αλλά παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεί πηγή έμπνευσης. Επιπλέον, η ακαδημαϊκή εμπειρία πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να μην επικεντρώνεται μόνο στο διάβασμα. Το μότο της, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι το “Work Hard-Play Hard”. Παρακινεί τους/τις φοιτητές/τριές της να δουλεύουν σκληρά, αλλά παράλληλα να αξιοποιούν ευκαιρίες, όπως τα προγράμματα Erasmus για να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, να αποκτούν εμπειρίες. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν πραγματικά ολοκληρωμένοι άνθρωποι, πρόσθεσε. Όπως έλεγε και ο ακαδημαϊκός της σύμβουλος, είπε χαρακτηριστικά, «κανένας δεν θα νοιαστεί αν πήρες 7 ή 10 στην Βιοχημεία, αλλά σίγουρα όλοι θα προσέξουν ότι συμμετείχες σε ένα πρόγραμμα Erasmus, και πιο πολύ από όλους εσύ».

Με τη σειρά της η Δρ Στέλλα Πέτρου είπε χαρακτηριστικά «όταν διδάσκεις χρειάζεται να δίνεις το ‘είναι’ σου. Να διδάσκεις με ενθουσιασμό για να εμπνέεις όλα εκείνα τα μάτια που σε κοιτάνε. Να τα παρασέρνεις στο όμορφο ταξίδι της μάθησης και να τα αφήνεις να ταξιδεύουν όσο μακριά μπορούν και θέλουν. Δώσε τους τα εφόδια για το ταξίδι αλλά μην προδιαγράψεις με ακρίβεια την πορεία και τον τελικό προορισμό. Αξιοποίησε τις διδακτικές σου στρατηγικές, φτιάξε ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης και γίνε συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτό. Να επαγρυπνείς για όσα συμβαίνουν αλλά να παρεμβείς μόνο εάν χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο θα δεις εκείνα τα μάτια να παλεύουν και να εξελίσσονται και θα τα αγαπάς κάθε μέρα και λίγο παραπάνω γιατί είναι γι’ εκείνα τα μάτια που επαγρυπνούσες καθημερινά».

Η Δρ Φλωρή Λυσιώτου υπογράμμισε ότι προσπαθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών διδάσκοντάς τους με ενθουσιασμό, συνδέοντας τη διδασκόμενη ύλη με παραδείγματα από την τοπική και παγκόσμια επικαιρότητα, ώστε να εκτιμούν τη χρησιμότητα της ύλης μέσω της πρακτικής εφαρμογής. Τους παροτρύνει, είπε, να σκέφτονται ορθολογικά στηριζόμενοι στη θεωρητική και εμπειρική οικονομική γνώση για να καταλήγουν σε αξιόπιστες απαντήσεις αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονές κοινωνίες. Επιδιώκει, τόνισε, την εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους ενθαρρύνοντάς τους να θέτουν ερωτήσεις, απόψεις και προβληματισμούς, αντιμετωπίζοντάς τους με σεβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις τους και ότι είναι διαθέσιμη σε όσους/ες επιζητούν να την συμβουλευτούν. Απώτερος διδακτικός της στόχος είναι η επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών/τριών και η ανάπτυξη εκ μέρους τους βασικών επιδεξιοτήτων, που θα τους κάνουν παραγωγικούς και εποικοδομητικούς πολίτες της κοινωνίας με κριτική σκέψη.

Στο τέλος όλοι οι Ακαδημαϊκοί οι οποίοι θα βραβευθούν ευχαρίστησαν τους/τις φοιτητές/τριες για την επιλογή τους, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή που τους προσφέρεται. Στις Τελετές Αποφοίτησης θα βραβευθούν επίσης με το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, η Διδάκτωρ Σβιατλάνα Κάρπαβα, Λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ο Διδάκτορας Αθανάσιος Βιώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Λόγος 1   Λόγος
 
 
 

 
 
 
Μια σημαντική από ιστορικής άποψης διάλεξη με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022. Ο ομιλητής ήταν ο Προέδρος του Πανεπιστημίου του Λιβάνου “Haigazian”, Δρ Paul Haidostian, ο οποίος ξεδίπλωσε άγνωστες ιστορίες ανθρώπων της τραγικής αυτής περιόδου, της δικής του οικογένειας, αλλά και άλλων Αρμενίων, δείχνοντας την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα ενός έθνους να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, κόντρα στη συστηματική και μεθοδική επιχείρηση εξόντωσης και δίωξης των Αρμενίων που ξεκίνησε το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 
Ο Δρ Paul Haidostian ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει στις διαλέξεις του θέματα τα οποία «μιλούν» πρώτα στην καρδιά του, για να μπορέσει έτσι να μιλήσει στην καρδιά του κοινού. Το όφελος που προκύπτει από τις αναδρομές στο παρελθόν είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν από άλλους ανθρώπους, με τη ξεδίπλωση συναισθημάτων και ιδεών, που οδηγούν βαθύτερα στην εκτίμηση για τη ζωή. Όπως ανέφερε μέσα από τη διήγηση άλλωστε ιστοριών οικοδομείται η συνείδηση των εθνών. Οι ιστορίες μετανάστευσης, οι εξορίες, η διαφυγή, γίνονται μέρος μιας ευρύτερης μαρτυρικής ιστορίας επιβίωσης και ανανέωσης. Για έναν ιστορικό πολέμου οι συλλογές αυτές της μνήμης βοηθούν στο να γίνονται συγκρίσεις και επιστημονικές επισημάνσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα θύματα. Εξάλλου, για τα θύματα και τους απόγονους τους αυτές οι ιστορίες συνθέτουν την ταυτότητα τους, ως ιστορίες αντοχής.
 
«Το πώς πλάθεται η εθνική ταυτότητα μέσα από τη μνήμη και τις ιστορίες δεν μπορεί εύκολα να αποσυσκευαστεί με το πέρασμα του χρόνου. Η Οι νέες επιστήμες συμβάλλουν επίσης στο να αναδεικνύονται με μεθοδικότητα τα εγκλήματα του παρελθόντος. Το 2015 ήταν η αφορμή, αφού πέρασαν 100 χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία ο κόσμος να ψάξει βαθύτερα και με λεπτομέρεια, πτυχές της ιστορίες μελετώνται ακόμα από τους ιστορικούς ερευνητές, αλλά και από απόγονους των επιβιώσαντων. Κάθε ένας από τα ενάμιση εκατομμύρια θύματα είναι ένα άτομο, ένα όνομα και είναι μέρος της ιστορίας».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ιστορία του “Armenag Haigazian”, προς τιμή του οποίου πήρε το όνομά του το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Θεολόγος, μουσικός και γλωσσολόγος, η ιστορία του οποίου περιείχε αρκετά μαθήματα, καθώς χρησιμοποίησε την εκπαίδευσή του για το καλό του λαού του και όχι για προσωπικό του όφελος.
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τον Δρα Haidostian για την παρουσία και διάλεξή του στο Ίδρυμα, ενώ ανέφερε ότι αυτή η δράση είναι η πρώτη από μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λιβάνου “Haigazian”, καθώς τα δύο πανεπιστήμια έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας. Οι αφηγήσεις ιστοριών αναμφισβήτητα εμπνέουν και αποτελούν μέρος της ιστορίας και της μνήμης μιας χώρας. Πρόκειται για ανθρώπινες ιστορίες που πλάθουν τις πολιτιστικές ταυτότητες, τις ελπίδες, τους φόβους ενός έθνους και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον. Μέσα από την αφήγηση και μέσα από την κριτική ανάλυση μιας ιστορίας, υπογράμμισε, το έθνος, αλλά και οι άνθρωποι του εξελίσσονται. Συνδέοντας τις ιστορίες των λαών του κόσμου ο Πρύτανης αναφέρθηκε επίσης στις οδυνηρές ιστορίες των Κυπρίων ένεκα της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και τις σύγχρονες ιστορίες ξεριζωμού στην Ευρώπη.
 
Την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Βάρτκες Μαχτεσιάν, οι Πρυτανικές Αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου, κυρίως από την αρμενική κοινότητα.
 
armenia1   armenia2
     
armenia3   armenia4
 
 
 
 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αδιανόητο η Κύπρος να παραμένει η μόνη χώρα στην ΕΕ, η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική
 
Ένα νέο επιβλητικό κτήριο, ανεγείρεται στην Πανεπιστημιούπολη, με δωρεά ύψους €9 εκ. του Ιδρύματος «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα», το θεμέλιο λίθου του οποίου κατέθεσε την Τετάρτη, 11 Μαϊου 2022 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Πρόκειται για το Κτήριο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», που θα φέρει το όνομα του ευεργέτη του, συνολικού μικτού εμβαδού 8.500 τ.μ.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στον κ. Νίκο και την κα Ελπίδα Σιακόλαοι οποίοι , λόγω της αγάπης που τους διακρίνει για την πατρίδα, συνέδεσαν το όνομά τους με την πορεία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η νεότερη Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, δυστυχώς, τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τις ιατρικές σχολές ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών αιτημάτων, μιας υπεροψίας απαράδεκτης από πλευράς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλοί των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής να είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι στερούνται των πανεπιστημιακών κλινικών. Και είναι αδιανόητο. Είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία οφείλω να ομολογήσω, έχει ήδη καθυστερήσει, κάτι το οποίο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς, καθώς η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και θέλω να ευελπιστώ πως ύστερα από χρόνια συζητήσεων, αλλά και διαφωνιών, σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και των υπαρχουσών αναγκών, της αδήριτης ανάγκης να υπάρξουν πανεπιστημιακές κλινικές, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης, τονισε ότι για την ανέγερση του Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» αλλά και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου είναι πολύτιμη η προσφορά του Ιδρύματος «Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα». Η σημερινή κατάθεση του θεμέλιου λίθου, είπε, συμβολίζει την αρχή της οικοδόμησης του Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», ενός έργου που η οικοδόμηση του αρχίζει μέσα σε ένα οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται απο διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια. Η υλοποίηση του έργου κάτω απο αυτές τις συνθήκες, ανέφερε, απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των συντελεστών του έργου με στόχο την ολοκλήρωση του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του έργου αυτού, το Συμβουλίο του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση του στόχου αυτού.
 
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά τον κύριο και την κυρία Σιακόλα για τη δωρεά τους και τόνισε ότι είναιμία πολύ σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, σημείωσε, είναι μία υπόσχεση στην κοινότητα της Ιατρικής Σχολής, στους ακαδημαϊκούς γιατρούς, στις φοιτήτριες και φοιτητές, στους μελλοντικούς γιατρούς της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Σχολή έχει μέλλον και τεράστια προοπτική και αποτελεί κεφάλαιο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κύπρο ευρύτερα. Περαιτέρω, ευχαρίστησε τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς θεσμούς που χρηματοδοτούν το έργο μέσω της κυβέρνησης, τις Πρυτανείες και τα μέλη του Συμβουλίου που προηγήθηκαν, την Πολιτεία ως θεσμό για τις υπερβάσεις και τις στρατηγικές αποφάσεις της που συνέβαλαν στην επιτυχή λειτουργία της Σχολής καθώς και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής. Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής, όπως είπε ο Πρύτανης, είναι ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κόσμημα που έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη και ένας ακόμα χώρος συνάντησης, που θα κινητοποιεί την κοινότητα για δημιουργία, συνεχή αναζήτηση της γνώσης, της καινοτομίας και έρευνας.
 
Ο ευεργέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Νίκος Σιακόλας, με αισθήματα συγκίνησης απευθύνθηκε στο κοινό αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προβεί στην εν λόγω δωρεά. Ο ένας λόγος αφορούσε την απώλεια ενός συμμαθητή του σε ηλικία 8 ετών από μηνιγγίτιδα, η οποία τώρα θεραπεύεται, όπως είπε, με ένα χάπι. Ο δεύτερος λόγος ήταν η βαριά ασθένεια του ίδιου από τύφο το 1948. Μέσα από την περιπέτεια της υγείας του συνειδητοποίησε, όπως ανέφερε, ότι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου είναι η υγεία, εξ ου και η προσφορά του στο τομέα της υγείας.
 
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Antonio G. Liñán, ο οποίος προέβει σε παρουσίαση του έργου, το κτήριο θα αποτελέσει, όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς για την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως κέντρο αριστείας της Ιατρικής Σχολής για τους/τις φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες θα αποτελέσουν το μέλλον του Ιατρικού Επιστημονικού Προσωπικού στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό. Τα σχέδια του εντυπωσιακού κτηρίου της Ιατρικής Σχολής περιλαμβάνουν την κλασική λογική ενός περίκλειστου κτηρίου με αυλή, την ευανάγνωστη και ευέλικτη χωροδιάταξη και την περιβαλλοντική προσέγγιση που απορρέει από το βιοκλιματικό κέλυφος και την αξιοποίηση της τοπογραφίας. Οι κατασκευαστικές εργασίες που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2022, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2025.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν πέραν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές/τριες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι Πρυτανικές Αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες της Ιατρικής Σχολής, η εργοληπτική εταιρεία Α. Aristotelous Construction Ltd, ο Προϊστάμενος, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εργαζόμενες/οι στην Εταιρεία CTC, πλήθος κόσμου, εκτιμητές του έργου του ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Νίκου Σιακόλα, καθώς και η οικογένειά του.
 
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1   ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 2
     
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 4   ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 3
 
 
 
 

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 διοργανώθηκε από το Europe-Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πλατεία Ελευθερίας γιορτή για την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία τιμάται κάθε χρόνο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Μαΐου. Κοινό μήνυμα των συμμετεχόντων ήταν ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει ισχυρότερη μέσα από όσα τεκταίνονται και διαδραματίζονται στην Ουκρανία, ενώ δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα προάσπισης οικουμενικών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κοινό οικοδόμημα και κατάκτηση. Αυτή την περίοδο των αναταραχών και γεωπολιτικών αναταράξεων καλούμαστε να θυμηθούμε πώς και γιατί θεμελιώθηκε η Ένωση», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται να προβεί στις υπερβάσεις που χρειάζεται για να διασφαλίσει την ειρήνη και να προστατεύσει τους πολίτες της στο σύνολό τους. Η Ευρώπη, πρόσθεσε επίσης, είναι πολλά πράγματα, «αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας στη δικιά μας χώρα προσεκτικά πόσα έργα υποδομής έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είναι γνωστό ότι τα κράτη δεν έχουν θέσεις αρχών, αλλά θέσεις συμφερόντων. Εκείνοι που έχουν όμως θέσεις αρχών είναι οι πολίτες, οι οποίοι θεωρούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελιώδεις. Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να στηρίζεται και το οικοδόμημα της Ένωσης», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της Ένωσης κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές κρίσεις προς όφελος των πολιτών της. Σήμερα, είπε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και αλληλέγγυα στην Ουκρανία. Σε τέτοιες στιγμές έχουμε χρέος απέναντι στην κοινή ιστορία μας, να θυμόμαστε ότι είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες γιατί αυτό είναι η Ευρώπη, ενωμένη στην πολυμορφία της, ανέφερε.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως σήμερα οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται την ενωμένη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και απειλές. Εμείς οι Κύπριοι, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία μας.
 
Η οικοδόμηση κοινών υπερεθνικών θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής, θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυώνται τη συνέχιση των πολλών ωφελημάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες και στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.
 
Η Πρέσβης της Γαλλίας, κα Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, μας δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται να προστατεύσει πλήρως τις αξίες της και ότι η Ένωση απέδειξε τη δύναμή της απέναντι σε αυτή την πρόκληση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
 
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, τόνισε πως η εστίαση πλέον θα πρέπει να γίνει στην Ευρώπη του μέλλοντος, «μια Ευρώπη που προστατεύει, που ενθαρρύνει, αντικατοπτρίζει τα θέλω και τα μπορώ των πολιτών μας, ειδικά των νέων στους οποίους είναι αφιερωμένη η φετινή χρονιά.
 
Ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε πως η δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι καταστάσεις δεδομένες και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση, προσθέτοντας πως «αυτό που κρατά την Ευρώπη ενωμένη και την καθιστά ισχυρή είναι η δημοκρατική της ζωτικότητα, το ότι βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ότι έχει στον πυρήνα της το κράτος δικαίου».
 
Με το πέρας των χαιρετισμών, έγινε η έπαρση της ευρωπαϊκής σημαίας υπό τους ήχους του κουαρτέτου «Papageorgiou String», που ανέκρουσε τον ύμνο της Ευρώπης «Ωδή στη Χαρά».

Το 2022 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και οι νέοι και οι νέες της Κύπρου και κάθε χώρας-κράτους μέλους, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια καλύτερη Ευρώπη. Στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή της νεολαίας σε κομβικές διαδικασίες διαβούλευσης, ενώ δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση των θετικών προοπτικών για τους νέους της Ευρώπης. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στην Πλατεία Ελευθερίας δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και συζήτηση νέων με ευρωβουλευτές. Συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων της εργοδότησης, των σπουδών και την ενεργότερη εμπλοκή των γυναικών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου φρόντισε η ημέρα να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από κάθε νέο και νέα. Κατάφερε να συνδυάσει γνώση και ψυχαγωγία προς όφελος μικρών και μεγάλων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο κάτω μέρος της Πλατείας Ελευθερίας, στήθηκαν πέραν των 30 ενημερωτικών περιπτέρων που πρόσφεραν πληροφορίες και δώρα στους παρευρισκόμενους. Η μεγάλη γιορτή που στήθηκε έδινε πληροφόρηση τόσο για θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, όσο και για συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έμφαση δόθηκε και σε κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά, με πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε δραστηριότητες αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής, αφήγηση παραμυθιού, φουσκωτά, μπαλόνια και κλόουν. Παιδιά από τη χορωδία του Δήμου Λευκωσίας έδωσαν μάλιστα μια άλλη νότα στη διοργάνωση.
 
Στην επιτυχή διοργάνωση συνέβαλαν επίσης το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Δήμος Λευκωσίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ). Την εκδήλωση υποστήριξαν το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας και η εταιρεία Enoros Consulting Ltd.
 
 
e1   e4
     
e3   e2
 
 
 
 

 
 
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εργατικής Πρωτομαγιάς, η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» φιλοξένησε την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, τον κ. Άντη Αποστόλου, Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την κα Χριστιάνα Κληρίδου, Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα, «Εργατική Πρωτομαγιά και Εργασιακά Δικαιώματα». Συντονίστρια της συζήτησης, ήταν η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δόξα Κωμοδρόμου.
 
Η κα Κληρίδου έκανε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το τι έγινε το Μάϊο του 1886 στο Σικάγο, όταν τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ τρία χρόνια μετά, η ημέρα αυτή απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα, στο Παρίσι στο εθνικό συνέδριο της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου ήταν μια κομβική στιγμή στην ιστορία του παγκόσμιου σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος. Η 1η Μαΐου, ανέφερε, αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες όλων των εργαζομένων και για τις διεκδικήσεις τους όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και στην Κύπρο γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1925.
 
Ο κ. Αποστόλου με τη σειρά του, επισήμανε ότι το 1967 είχε υπογραφεί για πρώτη φορά στην Κύπρο ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, μια συμφωνία μεταξύ των τότε κοινωνικών εταίρων, Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, τον Υπουργό Εργασίας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), όπου καθόριζε διαδικασίες και τρόπους επίλυσης εργατικών διαφορών, μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέσα από τα χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια ωρίμανση στους κοινωνικούς εταίρους είπε, η οποία επιτρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες κρίσεις, όπως η εισβολή του 1974 όπου επέφερε τεράστιο το πλήγμα για τα εργασιακά και την οικονομία στην Κύπρο, η οικονομική κρίση του 2013, καθώς και τα τελευταία δυο χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού. Το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε, από την πρώτη στιγμή είχε προχωρήσει στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να διατηρηθεί το εργατικό δυναμικό και να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις. Το δικό μας σύστημα εργασιακών σχέσεων σε αρκετές περιπτώσεις, είπε, έχει αποτελέσει ένα πρότυπο σε άλλες χώρες σε ότι αφορά την υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
Επιπλέον στη συζήτηση, αναφέρθηκαν και οι προκλήσεις στην οικονομία δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ένεκα του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής και πώς η Πολιτεία διασφαλίζει και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να μηδενίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Θίχθηκε και το θέμα της τηλεργασίας κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος της πραγματικής εργασίας, και πώς διασφαλίζεται και προστατεύεται η ποιότητα της εργασίας. Στην Κύπρο δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να διέπει την τηλεργασία, ωστόσο υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Εντούτοις είναι σε εξέλιξη ένα νομοθετικό σχέδιο το οποίο θα προστατεύει την τηλεργασία, το χώρο εργασίας του εργαζομένου, αλλά και το δικαίωμα της αποσύνδεσης, το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου με τον καθορισμό και τη λήξη του κανονικού ημερήσιου ωραρίου του, να μην έχει καμιά υποχρέωση σύνδεσης (είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά) με τον εργοδότη του.
 
Για το θέμα ισότητας φύλου και της ίσης αμοιβής, ειπώθηκε ότι έχει μειωθεί το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο 10%, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 20%. Στην Κύπρο πριν 10 χρόνια, το χάσμα αυτό ανερχόταν πάνω από 25%, άρα έχουν γίνει αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, ο μικτός μισθός ανέρχεται στα 870 ευρώ κατά την πρόσληψη και γίνεται 924 ευρώ μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρόσληψη, ενώ θα θεσπιστεί νομοθεσία ρύθμισης κατώτατου μισθού όλων των επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως φύλου. Σημαντικό, τονίστηκε είναι να υπάρχουν νομοθεσίες και διαδικασίες που να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα με το μέγιστο εργασιακό δικαίωμα για ένα άτομο είναι να μπορεί να απασχολείται. Το μεγάλο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εργασίας, όπως ακούστηκε, είναι και η αδήλωτη εργασία, για αυτό και οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Στα καταληκτικά σχόλιά τους, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι στην Κύπρο θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για ότι έχουν επιτύχει τις τελευταίες έξι δεκαετίες στο εργασιακό κομμάτι και ευελπιστεί ότι το σύστημα εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στην Κύπρο, με την τριμερή συνεργασία, θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, αλλά και προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα.
 
Η κα Κληρίδου, αναφέρθηκε πώς μέσα από τις κρίσεις συχνά δημιουργούνται ευκαιρίες, καθώς σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επισήμανε, ότι το εθελοντικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στην Κύπρο, είναι επιτυχημένο, καθώς υπάρχει ανεπτυγμένος ο κοινωνικός διάλογος και αυτό διαφαίνεται στην πράξη όταν προκύπτουν νέα θέματα που αφορούν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. 
 
 
protomagia1   protomagia
 
 
 
 

 
Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τους νέους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, η επίδραση που έχει η ρωσική επιθετικότητα στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προεκτάσεις στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο Συνεδρίου που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ.
 
Το Συνέδριο, υπό τον τίτλο «Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία: Τι διακυβεύεται για την Ευρώπη;», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, στην Πανεπιστημιούπολη, με φυσική παρουσία και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση. Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Φόρουμ Πολιτών για την Ευρώπη.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μας επηρεάσουν καθοριστικά. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτή την πραγματικότητα επιλέγουμε να παραγνωρίζουμε στον τόπο μας, καθώς συχνά θεωρούμε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από μας αγνοώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις εξελίξεις, τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των άλλων. Ένα από τα θύματα του πολέμου, ανέφερε ο Πρύτανης, είναι και η ορθή πληροφόρηση και ορθή θεώρηση των πραγμάτων. Η εν λόγω εκδήλωση, σημείωσε ότι έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της ορθής ενημέρωσης, από ανθρώπους που μπορούν, είτε λόγω θέσης είτε λόγω εμπειρογνωμοσύνης, να παρουσιάσουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, όπως είναι, μακριά από συναισθηματισμούς και μεροληπτικές τοποθετήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Παύλος Μ. Παύλου, διδάκτωρ Ιστορίας, σε εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στο νέο πολωτικό κλίμα και τον κίνδυνο θερμής σύγκρουσης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Κύπρος - συνειδητά πλέον και με δημιουργική ατζέντα - να καταστεί κανονικό κράτος μέλος της Ε.Ε. που είναι το μοναδικό προσφερόμενο κέλυφος για την προστασία της.
 
Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Το Διακύβευμα του Γεωπολιτικού Ανταγωνισμού και η Αμηχανία του Διεθνούς Δικαίου», ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, έθεσε την ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου συστήματος συλλογικής ασφάλειας, υποστηρίζοντας την ενίσχυση του ελέγχου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Υποστήριξε ειδικότερα ένα πιο δημοκρατικό Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας και ασφαλιστικές δικλείδες όπως η ενίσχυση ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου και η υποχρεωτική παραπομπή διενέξεων στο διεθνές δικαστήριο πριν από την καταφυγή στη χρήση ένοπλης βίας.
 
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Άρης Κωνσταντινίδης, υποστήριξε ότι η Ρωσία παραβίασε την αρχή για τη διαφύλαξη της εδαφικής τάξης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με κίνδυνο αναζωπύρωσης διενέξεων παντού: από τον Καύκασο, την Μολδαβία, έως και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ανέφερε επίσης ότι οι μηχανισμοί εφαρμογής του διεθνούς δικαίου παραμένουν εξαρτώμενοι από τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, υποστήριξε, οι μονομερείς κυρώσεις όπως αυτές που εφαρμόζει η Ε.Ε. καλύπτουν εν μέρει ένα κενό για να αποτρέψουν ανάλογες εισβολές στο μέλλον. Συντονίστρια στην Α’ Ενότητα του Συνεδρίου ήταν η Κατερίνα Γεννάρη, Διεθνολόγος, μέλος του Διευρυμένου Συμβουλίου του ΟΠΕΚ.
 
Στην δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας και Άμυνας και προεκτάσεις για Κύπρο και Ελλάδα», η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, ανέφερε ότι η Ε.Ε. προχωρεί και ενισχύει την Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα, καθώς και την αυτονομία της σε πολλούς άλλους συνδεδεμένους τομείς, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, η απαλλαγή από την ενεργειακή εξάρτηση και η ανάπτυξη της εμπορικής ισχύος της. Σημείωσε, όμως, ότι η συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ παραμένει, με την επικάλυψη των αναγκών της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας από την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
 
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, υποστήριξε ότι έχει ανοίξει νέος μεγάλος κύκλος για την ΕΕ για να γίνει πάροχος σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο μέσω της ήπιας ισχύος, αλλά και ως δύναμη ασφάλειας. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί διπλωματικά για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο ο Πούτιν να καταφύγει σε τακτικά πυρηνικά όπλα. Τόνισε επίσης ότι για να αναπτύξει την στρατηγική αυτονομία και κυριαρχία της, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει νέα επένδυση στην διεύρυνση, αποδεχόμενη ως «σταδιακά κράτη μέλη», χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ουκρανία, την Μολδαβία και την Γεωργία. Προέβλεψε επίσης ότι η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος και αναπόδραστα θα περιλάβει και την Τουρκία. Συντονίστρια της Β’ Ενότητας του Συνεδρίου ήταν η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Διεθνολόγος, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Το Συνέδριο παρακολούθησαν οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου.
 
Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
 
 
 
 

 
Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τα πανεπιστήμια είναι πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης»
 
Ένα νέο κτήριο έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη». Η νέα πράσινη υποδομή θα καλύπτει τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του Τμήματος και είναι συμβατή με την κουλτούρα βιωσιμότητας και αειφορίας που ήδη καλλιεργείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, αφού μέρος του κόστους ανέγερσης και του εν λόγω κτηρίου προήλθε από δωρεά ύψους €6 εκατ. από το Ίδρυμα. Τόνισε ότι, με τις γενναιόδωρες χρηματικές συνεισφορές της, η οικογένεια Λεβέντη προσφέρει στο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αντικειμένων εκπαίδευσης και έρευνας σε τομείς αιχμής.
 
«Το Πανεπιστήμιο, όπως και όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκτιμώνται από την Πολιτεία ως πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος, παραθέτοντας σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Πολυτεχνική Σχολή, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου και το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», ενώ σημείωσε ότι προωθείται η υλοποίηση του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου και του νέου Ενεργειακού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης με διεθνείς διαγωνισμούς. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη», θα αποτελέσει χώρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση τη χώρα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σταθμό χαρακτήρισε την τελετή της κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη, Αναστάσιος Π. Λεβέντης. Είναι, είπε, μία νέα μεγάλη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η επιστήμη, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, θα μας επιτρέψει να βρούμε μέσα ήπια και βιώσιμα για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμβάλει και το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Για τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στηρίζει, είπε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για πολλά χρόνια, με τη χρηματοδότηση της έρευνας, με πολιτιστικές δράσεις, με υποτροφίες και με ενίσχυση στρατηγικών υποδομών. «Το κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης» είναι ένας μοναδικός τόπος επικοινωνίας, συνδημιουργίας και διαλόγου. Η Πλατεία Πέτρα που θα διαμορφωθεί, θα θυμίζει στις επισκέπτριες και τους επισκέπτες τον τόπο καταγωγής των Δωρητών, θα είναι μία υπενθύμιση της γλυκείας χώρας Κύπρου και των μοναδικών της τοποθεσιών. Τον χώρο θα κοσμούν έργα τέχνης, καθώς επιστήμη και καλλιτεχνία πάντα συμπορεύονται και συνομιλούν δημιουργικά. Η αίθουσα «Κωνσταντίνος Λεβέντης» θα υπενθυμίζει τους δεσμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον αείμνηστο Ντίνο Λεβέντη και την αδιάλειπτη έμπρακτη στήριξη της οικογένειας Λεβέντη».
 
Στην πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και στη στήριξη της πολιτείας στην υλοποίηση των στόχων του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης. Το έργο που αρχίζει μέσα σε οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πληθωριστικές τάσεις, είπε, απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, με στόχο την ολοκλήρωσή του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο θα ανεγερθεί χάρη και στη χρηματοδότηση μέσω της Πολιτείας από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Κατά την τελετή παρουσιάστηκε το έργο από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα κ. Μιλτιάδη Κατσαρό, του Αρχιτεκτονικού Γραφείου KTPCG Collective Architects. Καταλαμβάνει, είπε, εμβαδό γύρω στα 8.400 τ.μ. και είναι οργανωμένο σε πέντε επίπεδα και σε δύο ζώνες, ανάλογα με το βαθμό προσβασιμότητάς τους, περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, ερευνητικά εργαστήρια, χώρους υποστήριξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, χώρους σεμιναρίων, γραφεία ακαδημαϊκών, χώρους ερευνητών, μονάδα διατήρησης ζώων (τρωκτικών) και άλλα. Κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Πλατεία Πέτρας, ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, στην ανθεκτικότητά του σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στη δυνατότητα να καλύπτει 40%-50% των αναγκών του σε ενέργεια.
 
 
n1 2   n1 3
     
n1 1   n1 4


 
 
 
 

 
Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύθηκε την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, ο Καθηγητής Richard Fentiman, σε ειδική τελετή στην παρουσία ακαδημαϊκών, φοιτητών/τριών, νομικών και εκτιμητών του έργου του τιμώμενου μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου να του απονείμουν την ύψιστη αυτή τιμή.
 
Ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής, Νικήτας Χατζημιχαήλ, παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά τον Καθηγητή Fentiman, ως ακαδημαϊκό πρότυπο και ως εκπρόσωπο μιας ευρύτερης παράδοσης. Αναγνωρίζεται, είπε, η ουσιαστική του συνεισφορά στην ανάδειξη της αξίας της νομικής σκέψης, για όλη τη νομική επιστήμη, καθοριστικό για το επιστημονικό του αντικείμενο. Ό,τι έχει γράψει ο κ. Fentiman, τόνισε, αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην επιστήμη, με προστιθέμενη αξία για τον αναγνώστη, με γλώσσα καθαρή, κομψή και απαλλαγμένη από διατυπώσεις, βαρύγδουπες ή κενές περιεχομένου, οι οποίες μαστίζουν τη σύγχρονη επιστημονική παραγωγή. Το μεταπτυχιακό του μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανέφερε ο Καθηγητής Χατζημιχαήλ, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μαθήματα του ιστορικού αυτού πανεπιστημίου και όχι μόνο του οικείου προγράμματος. Τα μαθήματά του δε σε μικρές ομάδες προπτυχιακών φοιτητών, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Επίσης, καθοριστικός υπήρξε και ο ρόλος του στον μετασχηματισμό και τη συστηματοποίηση του Αγγλικού δικαίου, τη δογματική ανάπτυξη της προβληματικής των θεραπειών και κατ’ επέκταση της πολιτικής δικονομίας.
 
Την Τελετή Αναγόρευσης προσφώνησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγήτρια Ελένη Φτιάκα ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα. Στην περγαμηνή αναφέρει ότι ο κ. Fentiman αποτελεί πρότυπο ακαδημαϊκού και δασκάλου, η παρακαταθήκη του οποίου στη νομική επιστήμη υπερβαίνει το αντικείμενο που υπηρετεί και τη δικαιική παράδοση που εκπροσωπεί. 

Κατά την αντιφώνησή του με θέμα: “Principle and Pragmatism in Private International Law”, ο κ. Fentiman ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ιδιαίτερη τιμή να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα και τόνισε ότι με την αναγόρευση αυτή, δεν τιμάται μόνο ο ίδιος ως άτομο, αλλά και το ίδιο το αντικείμενο του επαγγέλματός του, το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Η επιθυμία του, είπε, είναι να μιλήσει για τη Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο από την πλευρά του νομικού, αλλά από μια ευρεία γωνιά για το ρόλο των Αρχών στο νομικό σύστημα. Η έρευνά μου, πρόσθεσε, αφορά όλες τις πτυχές του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, σε σχέση με τις αστικές διαφορές. Προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που αφορούν τη δικαιοδοσία, τις διασυνοριακές αγωγές, την απόδειξη του αλλοδαπού δικαίου και την ανάλυση του κινδύνου σε διασυνοριακές συναλλαγές και διαφορές.
 
Στην Αναγόρευση του Καθηγητή Richard Fentiman, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου κυρίως του νομικού τομέα και ακαδημαϊκοί, φοιτητές, φοιτήτριες του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί σπουδαστές/στριες, οι οποίοι με τη σειρά τους διαπιστώνουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δεν αποτελούν μόνο τιμή για την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, αλλά και για ολόκληρη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
 
 
 
f 3   IMG 0936
     
f 2   f 4
 
 
 
 

 
Εξαιρετικής σημασίας διάλογος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο, κας Salina Grenet-Catalano και πολιτών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και φοιτητριών.
 
Η κα Grenet-Catalano καταδίκασε αρχικά με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και διαρκεί πλέον περισσότερο από ένα μήνα. Η επίθεση αυτή παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είπε. Σημείωσε επίσης τον ενεργό ρόλο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ξεκινώντας από την πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας και της Ουκρανικής κρίσης. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε έμπρακτα ότι δεν εργάζεται μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου.
 
Συνέχισε κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Γαλλίας που υψώνει τη φωνή της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, μιας Γαλλίας που σχεδιάζει το κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς, όπως: κλιματική αλλαγή, πράσινη ανάπτυξη, βιοποικιλότητα, μείωση εκπομπής βιομηχανικών αερίων, ψηφιακή τεχνολογία, ευρωπαϊκή πολιτική χρηματοδότηση, ισότητα των φύλων, διαμόρφωση κατώτατου μισθού, μετανάστευση, διαμόρφωση περιοχής Shengen και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
 
Η Γαλλική Προεδρία, όπως λέχθηκε, προσανατολίζεται να συμβάλει στη δημιουργία μιας Ευρώπης πιο κοντά στον άνθρωπο. Έχει όραμα μιας Ευρώπης αμοιβαίας συνεργασίας εντός των συνόρων της, ισχυρής, κυρίαρχης και ελεύθερης να κάνει τις επιλογές της και να ορίζει την πορεία της. Η κα Grenet-Catalano διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα υπερασπίζεται πάντα τα ιδανικά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, τον οποίο συντόνισε η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά. Η Γαλλίδα διπλωμάτης απάντησε σε ερωτήσεις και σχόλια των παρευρισκομένων. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, οι Πρυτανικές Αρχές, η Αντιπρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αλλά και άλλων Τμημάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική.
 
Πριν την τοποθέτηση της Πρέσβεως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι τα κράτη δεν έχουν θέσεις αρχών, όπως πολλοί πιστεύουν, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά θέσεις συμφερόντων. Εκείνοι όμως που έχουν θέσεις αρχών είναι οι πολίτες. Οι πολίτες της Κύπρου και της Γαλλίας, όχι απλώς τώρα, αλλά και σε καιρούς παλαιότερους θεωρούσαν και θεωρούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ως θεμελιώδεις. Είναι πάνω σε αυτές τις αρχές που πρέπει να στηρίζεται και το οικοδόμημα της ΕΕ. Αρχές που ενώνουν τους πολίτες και που τους κάνουν να αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ επειδή αυτή στηρίζεται σε αυτές τις κοινές αρχές και αξίες.
 
g1   g2   g3
 
 
 

 
 

Για το μέλλον της Ευρώπης, οι νέοι άνθρωποι διαδραματίζουν κρίσιμο και σπουδαίο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, στην Πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», φιλοξένησε στις 5 Απριλίου 2022, τον Εθνικό Συντονιστή, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, Επίτροπο του Πολίτη, την κα Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος του Συμβουλίου του European Youth Forum, τον κ. Κλεάνθη Κουτσόφτα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), την κα Μαρία Κολά, Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και την κα Ελπίδα Χρίστου, Υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου και μέλος του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας -Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αποφάσισαν όπως το έτος 2022 αφιερωθεί στους νέους, όχι τυχαία, όπως δήλωσε, αλλά γιατί έχει καταγραφεί, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και σε εθνικό, το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στους νέους ανθρώπους, στη ζωή τους, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Εθνικές έρευνες καταδεικνύουν, πρόσθεσε, υψηλά ποσοστά νέων, όπου η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία, οπότε στόχος είναι να στραφεί η προσοχή στους νέους και νέες πώς συμμετοχικά μαζί με αυτούς, γίνεται η ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία. Σε όλη την προσπάθεια ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Σεντώνας, είτε είναι πράσινη μετάβαση, είτε ψηφιακή ή στην αγορά εργασίας, θα πρέπει οι νέοι να είναι συμμέτοχοι, να ακουστούν οι προτάσεις τους και οτιδήποτε υλοποιείται, να εστιάζεται στις πραγματικές τους ανάγκες, προκειμένου να υποστηριχτούν σε αυτό το μεγάλο βήμα στη μετά πανδημία περίοδο.

Η κα Ξενοφώντος, χαιρέτισε την ανακήρυξη του έτους 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας και ανέφερε ότι κάθε έτος πρέπει να είναι αφιερωμένο στη νεολαία. Το οποιοδήποτε ζήτημα νεολαίας, είπε, η Ευρώπη οφείλει να το έχει ψηλά στις ατζέντες. Διανύεται ακόμη η περίοδος της πανδημίας, πρόσθεσε, και οι περισσότερες επιπτώσεις αφορούν τη νεολαία, καθώς πολλοί νέοι και νέες έχασαν την εργασία τους και επλήγησαν σε ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό να λαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν τη νεολαία. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ονομάστηκε, όπως είπε, Youth Generation EU, έχοντας και αυτό το δικό του συμβολισμό στη σημασία που δίνεται στη νεολαία. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το τρέχον έτος καθώς είναι στα δικά μας χέρια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κάνουμε αυτό το έτος να αξίζει. Συμπλήρωσε δε ότι έχει κατατεθεί εθνικό πλάνο,  το οποίο συνδιαμορφώθηκε με τη νεολαία κι ως εκ τούτου με το πέρας του 2022 τα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία δεν πρέπει να παραγνωρισθούν. Ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, ανέφερε, θέσαμε πολύ ψηλά τα ζητήματα δημοκρατίας, τα ζητήματα αλλαγής της κουλτούρας σε ό,τι αφορά την ενεργό συμμετοχή και την πολιτότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Με τη σειρά του, ο κ. Κουτσόφτας, δήλωσε ότι στον ΟΝΕΚ, υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας με μεγάλη ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός αποτελεί την αρμόδια αρχή για τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους και νέες, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια. Έφερε ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το Europe Desk, καθώς και αρκετά από τα προγράμματα του Erasmus. Σε αυτά τα προγράμματα, είπε, προωθούνται οι πυλώνες, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν μέσα από δράσεις, εκστρατείες και σεμινάρια, εκφράζοντας γενικότερα την άποψή τους σε θέματα που ίσως τους δυσαρεστούν, αλλά και να τοποθετηθούν. Τα προγράμματα, τόνισε, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους, τοποθετούνται στον Ευρωπαϊκό χάρτη, ώστε να διαφαίνεται και ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται η Κύπρος. Η κοινωνία των νέων, ανέφερε ο κ. Κουτσόφτας, με τα χρόνια αλλάζει και πρέπει να συμβαδίζουμε με τους νέους και ως Οργανισμός Νεολαίας να βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες των νέων και να εξελίσσεται όλη η προσπάθεια που γίνεται.

«Ως κυπριακή νεολαία ανήκουμε στην νεολαία της Ευρώπης», ανέφερε η κα Κολά. Επομένως, πρόσθεσε, η νεολαία της Κύπρου θα επωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο που επωφελούνται και άλλοι ευρωπαίοι νέοι και νέες. Αρκετές δράσεις, ανέφερε, θα γίνουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό δίνοντας την  ευκαιρία να συμμετέχουν. Το 2022 είναι η ευκαιρία των νέων να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να πουν την άποψή τους και τις ιδέες τους, γιατί φέτος, όπως είπε, όλες οι πόρτες είναι ανοικτές και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στους νέους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “The 25% project”, το οποίο, όπως τόνισε, συσχετίζεται και με τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με το ευρωπαϊκό έτος για τη νεολαία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συλλογή ιδεών κι ως εκ τούτου οποιοσδήποτε νέος/νέα στην Κύπρο μπορεί να καταθέσει στην πλατφόρμα του προγράμματος τις απόψεις, τις ιδέες, τα σχόλιά του για το μέλλον της Ευρώπης που οι ίδιοι/ίδιες οραματίζονται. Το σπουδαίο αυτό υλικό θα μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό οι ιδέες να γίνουν πράξεις για τη νεολαία σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, είπε η κα Κολά, γίνεται μια άμεση παρέμβαση της νεολαίας στο να διαμορφώσει το παρόν, αλλά και το μέλλον της. Η νεολαία, κατέληξε, μέσα και από άλλα προγράμματα που συνυπάρχουν, οραματίζεται το μέλλον της Ευρώπης πιο πράσινο, πιο διαφανές, πιο αξιοκρατικό και πιο δίκαιο.

Στο σκοπό του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συνέχεια η κα Χρίστου, που δεν είναι άλλος από την προώθηση των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, είπε, το Κέντρο προσαρμόζει τη δράση του στοχεύοντας στη νεολαία. Το Europe Direct, το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», είναι στη διάθεση των νέων, είπε, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε επαγγελματίες ή καλλιτέχνες. Επιπλέον ανέφερε ότι διοργανώνονται πολλά “podcast” με θέματα επαγγελματικής προοπτικής, στερεότυπα και προκαταλήψεις με βάση τις ανάγκες των νέων. Υπογράμμισε δε ότι στις 8 Μαΐου 2022, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο φεστιβάλ για την «Ημέρα της Ευρώπης» στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου οι νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με Ευρωβουλευτές και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, θέτοντας τα σχόλια και τους προβληματισμούς τους.

Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε σειρά ερωτημάτων των ακροατών, όπως πώς διεξάγεται ο ευρωπαϊκός διάλογος, πώς οραματίζονται οι νέοι/νέες το μέλλον τους, ποιοι είναι οι στόχοι της νεολαίας στην Κύπρο και πως με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας προβλέπεται να γίνουν εφικτοί. Επίσης, αν αναγνωρίζονται οι απόψεις της νεολαίας στην πολιτική που χαράζεται για λογαριασμό της, ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η νεολαία και με ποια προγράμματα/δράσεις επωφελούνται. Στο καταληκτικό της σχόλιο, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι για να στεφθεί με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, είναι σημαντικό αυτό να διαμορφωθεί μαζί με τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν περισσότερο, δηλαδή τους νέους και νέες. 

 

Εκπομπή Λόγος

 

 
 
 

 
Επίσκεψη πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 υποψήφιοι ακόλουθοι της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, από την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 
Σημαντική για τους υποψηφίους διπλωμάτες ήταν η διάλεξη που ακολούθησε με θέμα «Συνέχειες και ρήξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Τουρκοκυπριακής κοινότητας: η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ως σημείο καμπής;», την οποία προσέφερε ο Λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος. Μίλησε για το ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς και τις πολιτικές αποικιοκρατικού τύπου. Τέτοιες πολιτικές, τόνισε, είναι η στρατιωτική εισβολή ως επιχείρηση ευτυχισμένης ειρήνης, η διαδικασία εκτουρκισμού που οδηγεί σε «νέα πατρίδα», αλλά και οι πολύπλοκες διαδικασίες ενσωμάτωσης.
 
Ο κ. Μούδουρος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία και τις επιπτώσεις της πραξικοπηματικής απόπειρας τον Ιούλιο του 2016 για το συνασπισμό εξουσίας στην Τουρκία, μια διαδικασία που δημιουργήθηκε από το 2015 και κορυφώθηκε το 2017. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις βασικές επιπτώσεις στην κοινωνία των Τουρκοκυπρίων, όπως είναι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και η αντιπαράθεση για το προεδρικό σύστημα, οι σχέσεις με την Τουρκία και το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο τα σημάδια συνολικής κατάρρευσης.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στενών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
diplomates
 
 
 

 
«Αρχείο Ανδρέα Ζιαρτίδη - Αριστερά και Εργατικό Κίνημα» Πολύτιμο αρχείο για κάθε ερευνητή/τρια στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022 εκδήλωση με θέμα «Αρχείο Ανδρέα Ζιαρτίδη - Αριστερά και Εργατικό Κίνημα», στην Πανεπιστημιούπολη. Συνδιοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με αφορμή τη δωρεά του Αρχείου «Ανδρέα Ζιαρτίδη» από την οικογένειά του προς το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το Φεβρουάριο του 2021.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους δωρητές για την εμπιστοσύνη και την προσφορά τους, η οποία τιμά ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του, συμπληρώνοντας επίσης πως «μέσω των πολύτιμων αυτών δωρεών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτελεί πλέον Κέντρο Πληροφόρησης και την κύρια πηγή, όπου ο κάθε ερευνητής και η κάθε ερευνήτρια θα επισκέπτεται για εξεύρεση και μελέτη έγκυρων πρωτογενών πηγών της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου».

Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης ανέφερε: «Όπως και κάθε αρχείο που διαχειριζόμαστε, ανεξαρτήτου πολιτικής προέλευσης, εμείς, ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό το παραθέτουμε στον/στην κάθε ερευνητή/ερευνήτρια ως πρωτογενές υλικό για τη διεξαγωγή της έρευνας που θα παρουσιάσει στις μετέπειτα γενεές τα δρώμενα της εποχής κατά την οποία έζησε και έδρασε η κάθε προσωπικότητα. Ως το πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου που προάγει, ανάμεσα σε άλλα, την ιστορική έρευνα, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε, διασώσουμε και να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου, να διδάξουμε και να διδαχθούμε από τα σωστά και τα λάθη του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές».

Εκ μέρους της οικογένειας του Ανδρέα Ζιαρτίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Χριστάκης Παρτασίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αποδοχή του αρχείου και του επαγγελματικού χειρισμού που τυγχάνει από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του, τόνισε ότι σκοπός της οικογένειας ήταν να καταστήσει το αρχείο προσβάσιμο στους ερευνητές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Ανδρέα Ζιαρτίδη, ο οποίος, όπως είπε, πρωταγωνίστησε σε μεγάλες εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις όπως η αναγνώριση των συντεχνιών, η καθιέρωση του οκταώρου, της ΑΤΑ, των συλλογικών συμβάσεων και άλλα που φέρουν την σφραγίδα της ΠΕΟ και του Ζιαρτίδη. Για τη συνολική προσφορά του στον τόπο, ο κος Παρτασίδης μετέφερε τις αναφορές που έγιναν προς τιμήν του Α. Ζιαρτίδη από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το 2003, ο οποίος τότε είχε αναφέρει: «Για τον Ανδρέα Ζιαρτίδη όσα και αν λεχθούν είναι πολύ φτωχά μπροστά στο μέγεθος της ανθρωπιάς αλλά και της προσφοράς του στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και για τα ευρύτερα σημαντικά προβλήματα του λαού μας».
 
Την περιγραφή του αρχείου όπως και της ψηφιακής πλατφόρμας που το φιλοξενεί παρουσίασε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τους δωρητές για την αξιέπαινη πράξη τους αλλά και για την εμπιστοσύνη τους προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μίλησαν για τον Ανδρέα Ζιαρτίδη, την αριστερά και το εργατικό κίνημα διακεκριμένοι ομιλητές. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Σπύρος Σακελλαρόπουλος του Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε για την ένταξη του Α. Ζιαρτίδη στο Κυπριακό Κομμουνιστικό Κίνημα και τη συμβολή του στην απαρχή του οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος. Στη συνέχεια ο Δρ Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, μίλησε για την αριστερά στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης ενώ έκανε αναφορά στην εργατική τάξη στις στρατιές των μεταναστών και των προσφύγων. Τέλος, την ημερίδα έκλεισε ο συντονιστής της συζήτησης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Τομπάζος, ο οποίος ταυτόχρονα μίλησε για το εργατικό κεκτημένο και την ταξική πάλη.
Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube. 
 
Z4   Z2
     
Z1   z5
 
 
 

 
 
Με το κρίσιμο ερώτημα «Γιατί χρειάζεται ακόμη να ασχολούμαστε με θέματα ισότητας», καταπιάστηκε η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Management και Οργανωσιακών Σπουδών, κα Αλεξία Παναγιώτου, την Λεκτόρισσα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κα Νάγια Καμένου, αμφότερες μέλη της Ομάδας Ισότητας Φύλου του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Επικεφαλής του Γραφείου Πολυμορφίας Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Μαρίνα Σωτηριάδου-Πετρίδου.

Σκοπός του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η προώθηση της ενσωμάτωση, της πολυμορφίας, της ισότητας και της εξάλειψης όλων των μορφών διακρίσεων στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Σωτηριάδου-Πετρίδου, όπου οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό, μέσα και πέρα από τις πολλαπλές τους ταυτότητες, να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ανάπτυξη. Το Γραφείο, πρόσθεσε, είναι οργανωμένο κάτω από πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν την ισότητα φύλου και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας, εκφοβισμού και μη αποδεκτής εργασιακής συμπεριφοράς, καθώς επίσης, θεματικές που αφορούν άτομα με αναπηρίες, ΛΟΑΤΚΙ+ και άτομα με μεταναστευτική βιογραφία.

Η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια επέτειος, η οποία θυμίζει τι συμβαίνει στην κοινωνία μας και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των φύλων. Μάλιστα, η ίδια κάλεσε το ακροατήριο να κάνει μια μικρή άσκηση, παρατηρώντας γενικά σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αλλά και της καθημερινότητας πώς εμφανίζεται αυτή η ανισότητα, αλλά και πώς παρουσιάζονται άντρες και γυναίκες, π.χ. σε πολιτικές εκπομπές, σε πινακίδες στους δρόμους και σε διαφημίσεις.
Κάποιοι νομίζουν ότι η έμφυλη ισότητα έχει επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το στόχο και ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για έμφυλη ισότητα αν δεν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συσχετίζονται τα άτομα μεταξύ τους, αν δεν αλλάξουν οι δομές και οι θεσμοί, ανέφερε από την πλευρά της η κα Καμένου. Η ύπαρξη νομοθετικών πλαισίων, είπε, είναι πολύ χρήσιμη και μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή, όμως αυτό που χρειάζεται είναι η εκπαίδευση και η ενσυναίσθηση, η οποία καλλιεργείται μέσα από την εκπαίδευση, κάτι που, όπως ανέφερε, γίνεται αρκετά καλά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο ερώτημα αν η κοινωνία είναι όντως έτοιμη να δεχθεί την αλλαγή αναφορικά με την ισότητα των φύλων, οι φιλοξενούμενες της εκπομπής δήλωσαν ότι οι έμφυλες σχέσεις περιλαμβάνουν και τους άντρες, όχι μόνο τις γυναίκες. Αξιοσημείωτο, είπαν, είναι το γεγονός ότι έχει καταρτιστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πολιτική και κώδικας πρακτικής για την σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και διαδικασία διαχείρισης τυχών καταγγελιών και παραπόνων. Τονίστηκε ότι εδώ και ένα χρόνο από τη λειτουργία του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης δεν έχει καταχωρηθεί καμία καταγγελία σεξουαλικής φύσεως.

Οι καλεσμένες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε άλλα καίρια ερωτήματα των ακροατών, όπως το πότε θα απαλλαγεί η γυναίκα από την ενδοοικογενειακή βία και το ρατσισμό. Δυστυχώς, ανέφεραν, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες όπου οι γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζονται ως λιγότερο «άνθρωποι» σε σχέση με τις Κύπριες γυναίκες και αυτό διαφάνηκε από την αντιμετώπιση στην υπόθεση των γυναικοκτονιών του «Ορέστη». Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, επισημάνθηκε ότι είναι τρομερά σημαντικός, καθώς ακούγεται ελεύθερα η φωνή των γυναικών. Επιπλέον, τονίστηκε και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ασκεί πίεση στα κράτη για να δημιουργήσουν πολιτικές για την προστασία και την προώθηση των φύλων.

Στο τέλος της συζήτησης, εκφράστηκε αισιοδοξία για την ισότητα, αλλά τονίστηκε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν από μόνα τους στη βελτίωση, αλλά η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται, όταν όλοι και όλες συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ενσυναίσθηση και πολιτική συνείδηση για την έμφυλη ισότητα, ανεξαρτήτως φύλου.

mg1   mg
 
 
 

 
Μεγάλο ακροατήριο προσέλκυσε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά με τίτλο «Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους κι ευκαιρίες» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 21 Φεβρουαρίου 2022.
 
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται και αποφασίζεται εν κρυπτώ στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Είναι το πιο φιλόδοξο ιστορικά εγχείρημα δημοκρατικής συνεργασίας και πραγματώνεται καθημερινά, ανέφερε, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης: στα εθνικά κοινοβούλια, σε εργαστήρια ερευνητικών κι επιστημονικών κέντρων, στα καταστήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως σε πανεπιστημιακές αίθουσες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Απευθυνόμενος στους νέους και νέες, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πρωτίστως χαρά μου να βλέπω τόσα νέα παιδιά, γεμάτα ενέργεια, θέληση και προσδοκίες για να χτίσουν ένα μέλλον που τους αρμόζει, είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα μέλλον που ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και αγκαλιάζει τις αμέτρητες ευκαιρίες της γενιάς τους, είπε, προσθέτοντας ότι το μέλλον τους επιτρέπει να χαράξουν την δικιά τους ευρωπαϊκή διαδρομή και να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Παρότρυνε μάλιστα τη νέα γενιά να συμμετάσχει στη σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έστω και με ένα γρήγορο «σχόλιο» στη πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ή μια-δυο ώρες αφιερωμένες σε πάνελ πολιτών ανταλλάσσοντας τους προβληματισμούς τους και συνεισφέροντας ιδέες για τις προτεραιότητές τους. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, μας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε τις σημαντικές δυνατότητες στήριξης που ήδη βρίσκονται στη διάθεση των νέων ανθρώπων, είπε.
 
Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής της συνεργασίας, της καινοτομίας και της κινητικότητας οδηγεί, είπε, σε μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους και ευκαιρίες για όλους. Η πιο έξυπνη επένδυση που έχουμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε, δεν είναι σε τεχνολογίες και υποδομές, αλλά πρωτίστως σε ανθρώπους. «Μαζί με τα Κράτη Μέλη επιδιώκουμε μέσα από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, ως ένα εξαιρετικό οικοσύστημα μάθησης και αριστείας, προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους, που θα διευκολύνει την κινητικότητα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις επαγγελματικές συνεργασίες», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, τα κονδύλια που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έρευνα και παραγωγή εμβολίων. Μίλησε για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνοδευόμενη από μια σειρά στοχευμένων νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών και την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Η Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά, δεν απειλείται και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει την πολιτική εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και την ευκαιρία που δίνεται μέσα από ανοικτή συζήτηση με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, ακαδημαϊκούς, αξιωματούχους της Πολιτείας και πολίτες, να τεθούν ερωτήματα και να γίνει εποικοδομητικό διάλογος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στο ρόλο των πανεπιστημίων ως φορέων της θετικής αλλαγής, της ανάπτυξης και του πολιτισμού και ως αρωγών στην ομαλή μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή. Οι ευρωπαϊκές κουλτούρες είναι δυνάμεις δημιουργίας σε συνθήκες συνέργειας και επικοινωνίας, είπε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι το όραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι βασικός συντελεστής μέσω της συμμαχίας νεαρών πανεπιστημίων YUFE, μίας από τις πρώτες συμμαχίες που συστάθηκαν για να προτείνουν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι να διασυνδέσει τα πανεπιστήμια της Ευρώπης με τρόπο που να προσφέρουν κοινά προγράμματα, να συμμετέχουν σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, να διασυνδέονται με τις κοινωνίες και κυρίως να προσφέρουν στην κοινότητά τους και την κοινωνία των πολιτών εμπειρίες σε περισσότερες από μία πανεπιστημιουπόλεις. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, πρόσθεσε, που οι εταίροι και συνεργάτες του YUFE είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν με επιτυχία, επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας, στη δυναμική της ακαδημαϊκής διπλωματίας και του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση μίας καλύτερης Ευρώπης, ενός καλύτερου κόσμου.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου προέβη σε σύντομη αναδρομή στα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό από δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.
 
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος. Τέθηκαν αρκετά ερωτήματα στον κ. Σχοινά, μεταξύ άλλων, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο, αλλά και το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σχοινάς, τόνισε, ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει μια γυναίκα, καθώς ο ρόλος της είναι κατοχυρωμένος τόσο στην οικογένεια, στην κοινωνία, αλλά και την αγορά εργασίας.
 
Επιπρόσθετα, σε ερώτηση σχετικά με τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας και της στήριξης των νέων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα εξήρε και τη σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος “EUHealth for All”, το οποίο θα δαπανήσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, σε διασυνοριακές ευρωπαϊκές δράσεις δημόσιας υγείας.
 
Πριν από την ομιλία του, ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε από τον Πρύτανη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» και άλλες Σχολές, αλλά και το υπό ανέγερση κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Δήλωσε εντυπωσιασμένος με όσα αντίκρυσε ως προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του, θεωρώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κόσμημα για τον τόπο.
 
Η εκδήλωση μεταδιδόταν από τον Ραδιοσταθμό και από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube. 
 
sxoinas1   sxoinas4
     
sxoinas3   sxoinas2
 
 

 
Σε μια αναδρομή από την 1η επίσκεψή του στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή το 1974 μέχρι και σήμερα, αλλά και επηρεασμένος από την πρόσφατη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού, ο έγκριτος δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, μίλησε για την Παιδεία, τη Δημοκρατία και τη Δημοσιογραφία στη Γιορτή των Γραμμάτων, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 31 Ιανουαρίου 2022.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικαλέστηκε μια φράση από το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού και δημοσιογράφου Μαρκ Μαζάουερ, για την Ελληνική Επανάσταση. Μια φράση, είπε, που μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί στην απλότητά της συμπυκνώνει τη διάσταση της εκπαιδευτικής επανάστασης που προηγήθηκε. «Πριν ξεσπάσει η επανάσταση, ο Αλή Πασάς είπε σε κάποιον από τους Έλληνες που ήταν στην δούλεψή του: ‘Εσείς οι Έλληνες κάτι ετοιμάζετε βρε, κάτι μεγάλο έχετε στο κεφάλι σας, γιατί βλέπω πως δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Κώστα, Γιάννη, Πέτρο, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Κάτι μαγειρεύετε εσείς.’ Μια άλλη φράση στο ίδιο βιβλίο, περιγράφει πως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος από την Πίζα της Ιταλίας όπου είχε βρεθεί στο ταξίδι του για την επιστροφή στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στην Επανάσταση, το μόνο σχεδόν πράγμα που φρόντισε, ήταν να βρει χρήματα, ώστε να αγοραστεί και να μεταφερθεί στην Ελλάδα ένα τυπογραφείο. Μέχρι τότε στη χώρα δεν υπήρχε τυπογραφείο που να τυπώνει βιβλία ή εφημερίδες».
 
Ο κ. Τσίμας σημείωσε πως ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνικός Τύπος και η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα άρχισαν το 1821 με την πρώτη εφημερίδα να εκδίδεται στην Καλαμάτα τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κι αυτό, όπως, ανέφερε, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Αγώνα. Οι αρχές της δημοσιογραφίας, είπε, γεννήθηκαν μέσα στις φωτιές της Επανάστασης.
 
Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική, ανέφερε, και εξηγεί: «Μέτρηση που διενεργεί κάθε χρόνο το Πρακτορείο Reuters με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταγράφει τις παγκόσμιες τάσεις στα media. Το 2012 η μέτρηση καταγράφει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την εφημερίδα και την τηλεόραση, είχε πέσει σε σχέση με το 2009, στο 50%. Το 2016, σε μια άλλη μέτρηση, είχε προκύψει ότι ένας στους τρεις Έλληνες έχει ως μοναδική πηγή ενημέρωσής του τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν ανοίγει καν μια εφημερίδα, δεν βλέπει καν ειδήσεις στην τηλεόραση. Αυτό μας φέρνει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, κι έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα της Δημοκρατίας που ζούμε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις, δηλαδή ενός μέσου ενημέρωσης ως επιχείρηση με την πολιτική, με την εξουσία και το δύσοσμο παιχνίδι που παίζεται. Στις λίγες γραμμές που αφιερώνει στη Δημοσιογραφία ο Μαξ Βέμπερ, αναδεικνύει ακριβώς αυτό. Συλλαμβάνει και αναλύει τα προβλήματα στη Δημοσιογραφία και τον Τύπο από το γεγονός ότι ήδη τότε, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις επιδίωκαν το κέρδος και συναλλάσσονταν με την εξουσία πάνω και κάτω από το τραπέζι κι αυτό έθετε μια σειρά από ηθικά προβλήματα στους δημοσιογράφους και μια σειρά από δυσκολίες στη δουλειά τους και στις σχέσεις τους με την κοινωνία».
 
Χαρακτήρισε μεγάλη επανάσταση στην ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την τεχνολογία που κάνει τον δέκτη ισότιμο με τον πομπό· τον κάθε πολίτη αναγνώστη και δημοσιογράφο ταυτόχρονα· που μπορεί να παίρνει και να δίνει. Η ιεραρχία της επικοινωνίας, είπε, δεν είναι πια κάθετη, αλλά οριζόντια. Μια άλλη δημοκρατική επανάσταση, που κατέγραψε ο κ. Τσίμας, είναι όταν αρθρογραφείς σε μια εφημερίδα, να μπορείς να δεχθείς τα σχόλια του κόσμου κάτω από το άρθρο σου. Είτε θετικά, είτε αρνητικά σχόλια. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να αμφισβητήσει και να συντρίψει τον αρθρογράφο. Όταν οι πολίτες αποκτούν στα χέρια τους δύναμη, μέσα από την ευκαιρία εκδημοκρατισμού της επικοινωνίας που καθρεφτίζεται στην ποιότητα της Δημοκρατίας, τότε οι ιεραρχίες της επικοινωνίας, καταλύονται. Ο κ. Τσίμας μίλησε και για τα τρία μεγάλα προβλήματα του κόσμου σήμερα: την κλιματική κρίση, την πανδημία με τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε και την ανάγκη για ανασυγκρότηση του πεδίου της ενημέρωσης, ώστε να διατηρείται ο λόγος και αντίλογος εκατέρωθεν χωρίς να υπονομεύεται. «Εάν η θεωρητική γέφυρα που ενώνει τον άνθρωπο, ο οποίος διαβάζει εφημερίδα ή παρακολουθεί τηλεόραση με τη δημόσια σφαίρα, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που ορίζουν τη μοίρα όλων, σπάσει, τότε οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους χειραγώγηση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία είναι μια πανδημία ιδιώτευσης».
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίμα για την αποδοχή να μιλήσει στη Γιορτή των Γραμμάτων για τις αξίες της παιδείας και της δημοκρατίας, αλλά και για το ρόλο της δημοσιογραφίας, ανέφερε ότι χωρίς παιδεία, δεν μπορεί να έχουμε πραγματική δημοκρατία και χωρίς δημοκρατία, ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να διερευνήσει με ελευθερία και ασφάλεια και να αναδείξει με αντικειμενικότητα την είδηση. Αλλά και αντίστροφα, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, αν δεν υπάρχει η σοβαρή δημοσιογραφία, η δημοκρατία και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια, κινδυνεύουν. Ωστόσο, σήμερα, είπε, οι ψευδείς ειδήσεις, τα fake news, τα alternative facts, τα hoaxes, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, τα συναντάμε ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις· κι αυτό που φαντάζει τόσο εύκολο, πρόσθεσε, -η επαφή με την αλήθεια- είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο. Γι’ αυτό, είπε, το χρέος των πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, σ΄ αυτή την καινούρια πραγματικότητα, πρέπει να είναι η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας και η ανάδειξη και προάσπισής της. Και για να επιτευχθεί, αυτό, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προϋποθέτει μελέτη και κουλτούρα δια βίου μάθησης.
 
Πριν από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ανταλλάξει απόψεις με τον γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο, υποβάλλοντάς του επίσης διάφορα ερωτήματα για το ρόλο της Δημοσιογραφίας απέναντι στην Παιδεία και τη Δημοκρατία. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες, λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι/ες και εκτιμητές του έγκριτου δημοσιογράφου και πλήθος κόσμου, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 
 
tsimaspritanis   tsimasdoxa
     
tsimaskosmosL   tsimaskosmosR
 
 
 
 

 
 «ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ» Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ 1η ΕΚΠΟΜΠΗ «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» - 4 Ιανουαρίου 2022
 
 
Η πρώτη εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» του 2022, που αγαπήθηκε από το κοινό της Κύπρου, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, Δόξα Κωμοδρόμου, είχε τη χαρά να συνομιλήσει στις 4 Ιανουαρίου 2022 με τον Νεκτάριο Παΐσιο, από τη Λακατάμια της Κύπρου, απόφοιτο δημοτικής εκπαίδευσης με δευτερεύοντα κλάδο την πληροφορική και επίσης απόφοιτο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αφότου αποπεράτωσε τις σπουδές του στο νησί, μετέβηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διδακτορικό τίτλο σπουδών, κι έκτοτε διαπρέπει στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, την Google, στην εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά αναζήτησης, καθώς χειρίζεται το 90% των αναζητήσεων.
 
Ο Νεκτάριος Παΐσιος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αυτό τη όρασης, το οποίο όμως δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο σε κανένα από τους στόχους και τα όνειρά του. Το «πρόβλημα», από πλευράς μου το τοποθετώ σε εισαγωγικά, γιατί συνομιλώντας μαζί του σε μια σφαιρική και προσωπική συζήτηση, διαπίστωσα ότι για τον ίδιο αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μπορεί να είναι τυφλός, αλλά δεν παύει να ζει και να αξιοποιεί χρήσιμα την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή. Η έλλειψη όρασης δεν του στέρησε ούτε μια στιγμή να ατενίζει ενσυνείδητα με τους οφθαλμούς της ψυχής, το κάθε αύριο. Ο Νεκτάριος Παΐσιος είναι ένα ολοφώτεινο παράδειγμα ήθους, υπομονής και επιμονής προς μίμηση, που αξίζει η φωνή του όχι μόνο να ακούγεται, αλλά και να επαναλαμβάνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
 
Μιλήσαμε για το σημαντικό ρόλο της οικογένειάς του σε όλη αυτή την «σκοτεινή» εμπειρία, αλλά και τι είδους βοήθεια, ηθική και υλική, εξασφάλισε από την Πολιτεία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους φίλους, συμφοιτητές και ακαδημαϊκούς του. Συζητήσαμε για το πως προέκυψε από τη δημοτική εκπαίδευση, να μεταπηδήσει στην πληροφορική και στις προηγμένες τεχνολογίες, με τι ακριβώς ασχολείται στην εταιρεία Google και πόσο συναρπαστικό είναι συνάμα να συναναστρέφεται με κάποιους από τους πιο «ευφυείς ανθρώπους» στον κόσμο. Αναλύσαμε τις συνθήκες εργασίας, εάν και πόσο δυσκολεύει το θέμα της όρασης στη διακίνησή του σε μια μεγαλούπολη, όπως είναι η Νέα Υόρκη, και πως περνά τον ελεύθερό του χρόνο, ποιες οι ενασχολήσεις και τα χόμπι του και πόσο κατορθωτά γίνονται. Συγκρίναμε την Κύπρο με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19, στις υποδομές, στις επαγγελματικές και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.
 
Η εργατικότητα, η ευγένεια, αλλά και η πραότητα που τον χαρακτηρίζουν ανέκαθεν ήταν στον χαρακτήρα του. Ο ίδιος αφηγείται πως έμαθε να ξεπερνά τα εμπόδια και να μένει πάντα προσγειωμένος. Πήγε κόντρα στο ρέμα, αντιστάθηκε στην όποια χάρη, γιατί ήθελε να ανταπεξέλθει μόνος στις δυσκολίες, και δη στα αρχικά στάδια που όλα ήταν πιο ανηφορικά. Αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμά του, να μεταβεί δηλαδή από τη σκοτεινή στη φωτεινή πλευρά της ζωής, την οποία ξέρει να αγκαλιάζει συμπαρασέρνοντας κι εμάς μαζί του. Τον συναρπάζει η εργασία του, τον εκστασιάζει η πρόκληση, αγαπά την ένταση, τον ικανοποιεί η δημιουργία. Η «ταλαιπωρία» με την απώλεια οράσεως, δεν στέκεται εμπόδιο στο να υλοποιεί τα «θέλω» του, χωρίς να χάνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, όπως συνηθίζεται στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες.
 
Προτού ολοκληρωθεί αυτή η ραδιοφωνική εκπομπή, ο Νεκτάριος ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Πρύτανη, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους Καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευχαρίστησε επίσης το ΡΙΚ που συνεχίζει να στηρίζει και κατά το 2022 πρωτοβουλίες του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, για να μπορεί ο κάθε ακροατής της Κύπρου να γίνεται κοινωνός στη γνώση, την επιστήμη, στα προβλήματα, ακόμα και στα συναισθήματα και τις εμπειρίες των φιλοξενουμένων της εκπομπής.

Η 1η εκπομπή του νέου έτους, κατάφερε να μας συγκινήσει, κατάφερε να μας δώσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα στα ξεχασμένα μας όνειρα και προσδοκίες και να μας θυμίσει ταυτόχρονα πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή ακόμα και δίχως το υλικό «φως», αλλά κυριότερα ίσως και πως να ξαναγίνουμε ή να ξανανιώσουμε άνθρωποι. Σκεφτείτε το λίγο. Ακούγοντας τον Νεκτάριο, σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, λίγες μέρες πριν από την επιστροφή σου στη Νέα Υόρκη, αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή είναι ένα θαύμα που μας χαρίζεται, το οποίο όμως χρειάζεται να δουλευτεί όπως ο γλύπτης δουλεύει και δίνει μορφή στο άγαλμα, και ένα «σμιλεμένο χαρακτήρα». Ο Νεκτάριος Παΐσιος πιστεύω είναι ένας καλλιτέχνης της τόλμης και της επιτυχίας στο στίβο της ζωής, όντως άξιος για να τον μιμηθεί κανείς.
 
 
paisios1   paisios2