Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα στην Πανεπιστημιούπολη την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 όπου σολίστ και μουσικά σύνολα του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν σε μια αλλιώτικη εκδήλωση γεμάτη ήχους, πληθωρικές μελωδίες και ρυθμικά ξεσπάσματα. Στο θαυμαστό εντυπωσιακό κόσμο της μουσικής μέσα από κλασικές και σύγχρονες συνθέσεις, τα νεαρά ταλέντα μετέφεραν στους/στις παρευρισκόμενους/ες την εξαιρετική τους ευαισθησία στη μουσική.
 
Με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο, οι Πρυτανικές Αρχές επέλεξαν να κλείσουν το ιδιαίτερο και γεμάτο προκλήσεις έτος 2021, θέλοντας παράλληλα να ευχηθούν δια ζώσης στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό ό,τι το καλύτερο για τη νέα χρονιά. Στο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει και ένα βασικό συστατικό που δεν είναι άλλο από την προσφορά στον συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη. Στην «μελλοντική συμφωνική ορχήστρα», που άξιζε να γνωρίσουμε από κοντά, ευχήθηκε να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, προκειμένου το ταλέντο που έχει ήδη αποκτήσει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Οι επιρροές που λαμβάνουν σε τόσο μικρή ηλικία, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, από το οικογενειακό και το ακαδημαϊκό τους περιβάλλον, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή τους.
 
Από την πλευρά του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, Πέτρος Στυλιανού ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές για την ευκαιρία να παρουσιαστεί η δουλειά που ετοιμάζουν εδώ και καιρό τα παιδιά και το ανθρώπινο δυναμικό του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, λόγω της πανδημίας, δεν δόθηκε η ευκαιρία τα τελευταία δυο χρόνια να αναδείξουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Αυτά τα παιδιά, είπε, με την υποστήριξη της οικογένειας τους, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, για να καταρτιστούν τεχνικά και να διακριθούν στον τομέα της σολιστικής ερμηνείας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Εμείς, ως καθηγητές, πρόσθεσε, επιμένουμε τα παιδιά να αφοσιωθούν σε αυτό που πραγματικά αγαπούν.
 
christougenna   christougenna1
 
 
chr2   chr1
 

 
 
Οι εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν νομικές ή ρητορικές συζητήσεις, πολιτιστικές βραδιές και διαλογισμό, πάρτι, εκδρομές και φεστιβάλ, κινηματογράφο, χορό, κτλ., είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους διατηρείται μια δραστήρια και διασκεδαστική φοιτητική ζωή που γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια των φοιτητών/τριών σε ένα Πανεπιστήμιο. Με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της λειτουργίας διαφόρων φοιτητικών ομίλων για ένα Πανεπιστήμιο, η τελευταία εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» για το 2021, επέλεξε να φιλοξενήσει μερικούς από τους Προέδρους των Φοιτητικών Ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Θεοφάνης Παττίχης ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν εν ενεργεία 24 φοιτητικοί όμιλοι. Η ανάμειξη ενός φοιτητή/μιας φοιτήτριας σε ομίλους είπε, μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και να αποκτήσει φίλους για πάντα. Επιπρόσθετα, τόνισε πως κάθε φοιτητής έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του μέσα από τον όμιλο στον οποίο είναι εγγεγραμμένο μέλος, όπως επίσης και να κοινωνικοποιηθεί με άτομα όλων των ηλικιών και όλων των Τμημάτων και Σχολών στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει. Τόνισε επίσης τη σημασία της οικονομικής αρρωγής που εξασφαλίζουν οι όμιλοι από την Πολιτεία, προκειμένου να γίνεται εφικτή η όποια δράση εντός και εκτός των Πανεπιστημίων.
 
Στην νεανική αυτή συζήτηση, γεμάτη από ενθουσιασμό και οράματα, συμμετείχαν επίσης η Ηρώ Ρουβά-Πρόεδρος του Κινηματογραφικού Ομίλου, ο Χρίστος Γεωργιάδης-Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου, ο Ανδρέας Αλκιβιάδης-Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου, η Γεωργία Κυπριανού-Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου και ο Φώτης Παπαπαναγιώτου-Πρόεδρος του Ομίλου Επιτραπέζιων Παιχνιδιών. Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι, φοιτητής δεν σημαίνει μόνο να διαβάζεις και να εξετάζεσαι, αλλά να δημιουργείς μέσα από την ελευθερία σκέψης και δράσης. Οι φοιτητικοί όμιλοι, στους οποίους συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, όπως λέχθηκε, ενδιαφερόντων σε θέματα πολιτισμού, τεχνών, μουσικής, χορού, αθλητισμού και ευρύτερης ψυχαγωγίας, αλλά και προσφοράς. Στο ερώτημα δε, εάν θα παρότρυναν κι άλλους συμφοιτητές τους να συμμετάσχουν σε δράσεις ομίλων, η απάντηση ήταν θετικότατη, καθώς οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινωνία γενικότερα.
 
Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η κινητικότητα των ομίλων μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά οι Προέδροι σε συνεργασία με τα μέλη τους, έχουν λάβει πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν και συνεχίζουν αποσκοπούν στη συνέχιση των όποιων δραστηριοτήτων, συνυπολογίζοντας την ασφάλεια και την προστασία του κοινού. Μέσα από διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, επίσης, έχουν φροντίσει να παρέχουν οικονομική, αλλά και πρακτική βοήθεια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε συμφοιτητές τους που έχουν ανάγκη. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν και τις δράσεις τους για την ευαισθητοποίηση εντός και εκτός Πανεπιστημιούπολης για ένα υγιές, πράσινο περιβάλλον.
 
 
Οι έξι Πρόεδροι των Ομίλων που έλαβαν μέρος στην εκπομπή, υπογράμμισαν ταυτόχρονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα από αυτά είναι το θέμα της στέγασης των ομίλων στην ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα. Κάτι το οποίο, όπως είπαν, ευελπιστούν πως θα διασφαλιστεί με την επέκταση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Δύσκολη είναι και η εμπέδωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας, γι’ αυτό ζήτησαν την τοποθέτηση περισσοτέρων κάδων ανακύκλωσης στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Τέλος, οι Προέδροι των Ομίλων ευχαρίστησαν την Πρυτανεία και το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, αλλά και το ΡΙΚ για την ευκαιρία που τους δόθηκε να μιλήσουν για το ρόλο και τη σημασία που έχει για τους φοιτητές/τριες η ένταξή τους σε φοιτητικούς ομίλους. Με την ευχή για καλές γιορτές, με υγεία και ασφάλεια, δεν παρέλειψαν να στείλουν και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε το «εμείς», αλλά να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας.
Για να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση στην οποία τοποθετούνται εφ’ όλης της ύλης οι προέδροι φοιτητικών ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά κι όλες τις υπόλοιπες εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos.
 
IMG 20211207 220820
 
 

 
 
Η επιτακτική ανάγκη ενεργούς συστράτευσης της κοινωνίας των πολιτών, και κυρίως των νέων, στον αγώνα καταπολέμησης της διαφθοράς και διαπλοκής ήταν το κύριο πόρισμα δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Cyprus Integrity Forum στις 6 Δεκεμβρίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς που τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου.
 
Τη συζήτηση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum, κ. Μάριος Σκανδάλης, επισημαίνοντας πως στόχος του οργανισμού είναι να δώσει βήμα στους νέους και τις νέες να εκφράσουν τις θέσεις τους για το καίριο πρόβλημα της διαφθοράς, τονίζοντας πως καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή, συνεπή και επίμονη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Ο κ. Σκανδάλης αναγνώρισε την απογοήτευση των νέων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Απογοήτευση πρώτιστα, γιατί εμείς που οφείλαμε να σας γαλουχήσουμε με αξίες ηθικής. Αντιθέτως, διαιωνίσαμε τον προσωπικό εγωκεντρισμό, τη φιλαργυρία και την ανοχή υιοθέτησης ανήθικων συμπεριφορών. Αγαπητοί μου, νέοι και νέες, εκ μέρους της ώριμης κοινωνίας του τόπου μας, απολογούμαι». Τέλος, κάλεσε την Κυπριακή νεολαία να ασκήσει την πίεση που χρειάζεται για αφύπνιση και αλλαγή, αφού η απαίτηση για διασφάλιση διαφανούς και ηθικής κοινωνίας δεν αποτελεί απλά δικαίωμα αλλά και καθήκον.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν νέοι/ες επαγγελματίες, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου: Αντώνης Νεοφύτου, Πάνος Ντόας, Μαρία Φασουλίδου και Έλενα Χριστοδούλου. Στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν καθολικά τους προβληματισμούς και την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στην Κύπρο, και τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των νοοτροπιών. Ανέφεραν πως, δυστυχώς, διαπιστώνουν εκτεταμένες περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής τόσο στην πολιτική και στον δημόσιο τομέα, όσο και σε ιδιωτικές δραστηριότητες. Κοινή τους διαπίστωση είναι πως ελλείψεις σε νομοθετικό πλαίσιο, αδυναμίες στη διερεύνηση, αποτελεσματική και έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και η ανοχή από πλευράς της κοινωνίας της ατιμωρησίας και ελλειμμάτων λογοδοσίας και ευθιξίας αξιωματούχων, επιτρέπουν την αναλγησία και τη διαιώνιση του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και διαπλοκής. Τόνισαν πως οι συχνές δημόσιες αποκαλύψεις ευρείας έκτασης και βαθιάς έντασης φαινομένων διαφθοράς προκαλούν ντροπή, θλίψη, θυμό και αγανάκτηση στην κοινωνία των νομιμοφρόνων πολιτών, και ιδιαίτερα στους νέους. Επεσήμαναν πως η διαφθορά και διαπλοκή αμαυρώνουν τη φήμη της χώρας με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις πολιτικές και οικονομικές της δυνατότητες, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και της οικονομίας, στην εμπιστοσύνη των πολιτών, κλπ. Ειδικά για τις επιπτώσεις στη νέα γενιά, συμφώνησαν πως η διαφθορά προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση που οδηγούν στην αποστασιοποίηση, στη μείωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης της προς επίσημους θεσμούς, στην αναβλητικότητα και στην αποχή από ενεργό συμμετοχή στα κοινά, με συνεπακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις στις προοπτικές κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης. Οι ομιλητές συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη η ενεργή συστράτευση των πολιτών και ειδικότερα των νέων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του τόπου, στον αγώνα καταπολέμησης της διαφθοράς και στην απαιτητική διεκδίκηση μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το καρκίνωμα της διαφθοράς που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Εξέφρασαν την πεποίθηση πως η διαφθορά μπορεί να καταπολεμηθεί με συνεπείς και επίμονες ατομικές και συλλογικές δράσεις κοινωνικής καταδίκης των αδικοπραγούντων, αφύπνισης των ανυστερόβουλων κυττάρων της κοινωνίας και ενεργούς εμπλοκής τους σε εκστρατεία αλλαγής κουλτούρας, όπως η εγκατάλειψη της απάθειας και της ανοχής και η προώθηση σεβασμού στην αξιοκρατία.
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Συν-διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ηρακλής Βλαδιμήρου. Στην εισαγωγή του, ο κ. Βλαδιμήρου ανέφερε πως φαινόμενα διαφοράς και διαπλοκής, όπως, κατάχρηση εξουσίας, οικειοποίηση δημοσίων πόρων, αθέμιτη προώθηση ιδίου οφέλους, νεποτισμός, αναξιοκρατία, κ.ά., απαντώνται διαχρονικά σε διάφορες κοινωνίες και πολιτεύματα˙ ‘ευδοκιμούν’ όμως όπου αδυναμίες θεσμών, απάθεια και ανοχή του κοινωνικού συνόλου προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για αναλγησία, ατιμωρησία και περιορισμό της διαφάνειας. Χαιρέτησε την πρόθυμη ανταπόκριση των ομιλητών να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση, και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Ανέφερε πως παρόλο που η κυπριακή κοινωνία γνωρίζει για φαινόμενα διαφοράς και διαπλοκής διαχρονικά, παρακολουθεί με ανοχή το απόστημα να κακοφορμίζει, με κατάληξη τις προσβλητικές για τη χώρα πρόσφατες αποκαλύψεις. Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο κ. Βλαδιμήρου συνόψισε τις γενικές διαπιστώσεις των ομιλητών. Επεσήμανε πως η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής είναι τόσο ατομική, όσο και συλλογική, ευθύνη των πολιτών και κάλεσε, με τη σειρά του, τη νέα γενιά σε συστράτευση για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Ανέφερε πως το ‘αντίδοτο’ βρίσκεται στην υιοθέτηση της ‘Αριστοτελικής αρετής’ και του ενάρετου βίου. Με αναφορές σε αποσπάσματα της Αριστοτελικής φιλοσοφίας (Ηθικά Νικομάχεια) επεσήμανε τη διττή υπόσταση της ‘αρετής’, τόσο ως διανοητικής ενέργειας, όσο και ως ηθικής δράσης. Η διανοητική δραστηριότητα εστιάζει στη λογική, στη φρόνηση/σοφία, στη δικαιοπραγία με προσήλωση σε αρχές και αξίες. Η ηθική πλευρά αναφέρεται στη βούληση και συνειδητή προσήλωση στην ορθή εφαρμογή των αποφάσεων της διανόησης. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις θα πρέπει να υποκινούνται και να συνάδουν με αρχές όπως η δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία και ανιδιοτέλεια. Οι ηθικές δράσεις θα πρέπει να εδράζονται σε συνεπή και επίμονη άσκηση εγκράτειας, εντιμότητας, αξιοπιστίας, και προσήλωση στην εξυπηρέτηση του γενικού οφέλους. Ο Αριστοτέλης αναγνωρίζει πως η αρετή δεν επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα φυσικής προδιάθεσης, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα συνεπούς δραστηριότητας και επίμονης άσκησης, δηλαδή, ως αποτέλεσμα πρακτικής. Συνέστησε στους νέους να εμπλακούν ενεργά στην υιοθέτηση και άσκηση ενάρετων πρακτικών, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της πίεσης τους για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον Δ’ Διαγωνισμό Ζωγραφικής και Ποίησης με θέμα τη διαφθορά, τον οποίο υλοποιεί το Cyprus Integrity Forum στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
 
 
IMG 2694   IMG 2677
 
 

 

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδου, συμμετείχε στις 26 Νοεμβρίου 2021 σε ανοικτό διάλογο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δόθηκε η ευκαιρία σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και φοιτητικό ακροατήριο, να προβεί σε ερωτήματα και σχόλια ως προς την ευρωπαϊκή αποκρισιμότητα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα για τη διαχείριση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Επίσης έγινε αποτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των νέων.
 
Στην εισαγωγή της η κα Κυριακίδου υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Πρέπει να κινούμαστε, ανέφερε, προσεκτικά, συνειδητά με οδηγό τη σωστή πληροφόρηση και την επιστημονική γνώση κι όχι να επηρεαζόμαστε από τις ψευδείς ειδήσεις που κατακλύζουν τις σελίδες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Εξαιρετικής σημασίας, πρόσθεσε, είναι και η δημιουργία της "HERA", της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας. Ταυτόχρονα, είπε ότι θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2022 η νέα φαρμακευτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που απασχολεί κυρίως τα μικρότερα κράτη - μέλη και αφορά στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε καινοτόμα φάρμακα στις ίδιες τιμές. Αυτή την περίοδο, τόνισε η κα Κυριακίδου, υλοποιούνται οι δράσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο.
 
Την ίδια ώρα η Επίτροπος, δεν παρέλειψε να τονίσει και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν είναι άλλος από το να στηρίξει και τις τρίτες χώρες με ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Για τους long covid ασθενείς, η κα Κυριακίδου είπε ότι το χαρτοφυλάκιό της στοχεύει και σε αυτή τη μερίδα των ασθενών που νόσησαν και ακόμα ταλαιπωρούνται. Ένας και μοναδικός μας στόχος, είπε, είναι να δώσουμε στον πολίτη αυτό που δικαιούται, δηλαδή, την ταχεία ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας, για πρόληψη και αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων μέσα από το συντονισμό όλων των κρατών - μελών, ώστε να αισθάνεται ασφαλής.
 
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έμπρακτα αποδεικνύει ότι συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η παρουσία της Επιτρόπου στην Πανεπιστημιούπολη, πρόσθεσε, συμβάλει στην προσπάθεια ενός γόνιμου διαλόγου για εμβάθυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το θέμα της πανδημίας. Ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έλαβε έγκαιρα δραστικά μέτρα. Ανάλογα με το μέγεθος της κοινότητας, είπε, τα περιστατικά είναι πολύ περιορισμένα και ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 95% του προσωπικού του Πανεπιστημίου.
 
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί αυτές τις μέρες στο νησί. Εξακολουθούμε να διανύουμε, είπε, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο μετά και τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Γνωρίζουμε ότι ειδικά για τους νέους και νέες, αυτή η κατάσταση δημιουργεί δυσφορία, καθώς άλλαξε εντελώς τον τρόπο διδασκαλίας στις σπουδές και γενικά τη ζωή τους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα προστασίας μας, είπε η κα Ζαμπάρτα, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια δεν είναι όπλα, αλλά η άμυνά μας για να καταφέρουμε το γρηγορότερο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
 
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ανέλαβε το Europe Direct - Πανεπιστημίου Κύπρου και σε αυτήν συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές/τριες και φοιτητές/τριες. Τη συζήτηση συντόνισε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Μενέλαος Μενελάου.
 
 
EBA63C76 7F2E 407E B14E AA10D4E2BB3D 002   Επίτροπος Υγείας
 
 

 
 
Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα όσα πρόσφεραν στην μακρόχρονη πορεία τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την επιστήμη τους, αλλά και την κοινωνία, όπως και προκαταβολικά, για όσα ενδέχεται να προσφέρει με τον ίδιο ζήλο το «νέο αίμα», βαδίζοντας πάνω στις αναλλοίωτες αρχές που είναι ήδη χαραγμένες, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των νέων μελών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσορίζοντας τους 11 νέους και νέες ακαδημαϊκούς, σημείωσε πως “η σεμνή τελετή πραγματοποιείται, στα πρόσωπα των “νεοεισερχόμενων” και “απερχόμενων” συναδέλφων και ουσιαστικά αναγνωρίζεται μια χρονική μετάβαση που σηματοδοτεί αλλαγές σε πρόσωπα και χαρακτηριστικά της όλης πορείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με κύριο γνώμονα τη συνεχή προκοπή και ανοδική του πρόοδο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για το μέγιστο δυνατό καλό, της κυπριακής κοινωνίας και των ανθρώπων της”. Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τα νέα μέλη να στοχεύουν ψηλά, τόσο για τους ίδιους όσο και το πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες, πρόσθεσε, για να δώσετε ώθηση στην έρευνα, να συνεργαστείτε με εταίρους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, να συνεισφέρετε στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου και τη διεθνή του αναγνώριση, αλλά και να συμβάλετε στην ουσιαστική εκπαίδευση των φοιτητών μας, αναζητώντας συνεχώς τρόπους διασύνδεσης των επιστημονικών γνώσεων με τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. «Δεν έχω αμφιβολία ότι με το έργο σας θα συνδράμετε στην υλοποίηση των στόχων και των σκοπών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τολμήστε να μας εκπλήξετε με το διδακτικό και ερευνητικό σας έργο, να αποτελέσετε δημιουργική δύναμη για την κοινότητα και παράδειγμα προς μίμηση».

Ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη για την προσφορά τους, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν επιστημονικά και ανθρώπινα στην κοινωνία και το πανεπιστήμιο, οποιαδήποτε και εάν θα είναι τα μελλοντικά τους σχέδια, επαγγελματικές ή εθελοντικές τους δραστηριότητες. Για το κάθε έναν ξεχωριστά από τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που αποχαιρετούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης προσφοράς τους. Από το ακαδημαϊκό προσωπικό αφυπηρετούν οι Καθηγητές Στέλιος Ν. Γεωργίου (1992-2021), Σάββας Κατσικίδης (1995-2021) και Χρήστος Δερβένης (2018-2021). Από το διοικητικό προσωπικό αφυπηρετούν οι: Γιώργος Λαμπριανού, Μάριος Ρούσος, Μαρίνα Αυγουστή, Εύης Δρουσιώτης, Μαρία Κελβέρη, Σωτηρούλα Μαυρή, Δώρα Φοίβου και Ιφιγένεια Σοφοκλέους.

Ο Πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μνήμη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή: Ελένη Κυριάκου-Χατζηγεωργίου, Ανδρέα Παπαπαύλου, Γιώργο Νησιώτη και Μιχάλη Πιερή.
Στη δεξίωση που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι από το «παλαιό και νέο αίμα» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους, εμβαθύνοντας τόσο στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όσο και στη συνεισφορά των ιδίων για ουσιαστική εκπαίδευση των φοιτητών/τριών, αναζητώντας τρόπους πρακτικής διασύνδεσης των επιστημονικών γνώσεων, με τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, για ένα καλύτερο αύριο.
 
 
c1   1 75 2 33
 
 

 
Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύθηκε την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021 η Καθηγήτρια Jaklin Kornfilt, σε τελετή στην παρουσία ακαδημαϊκών, φοιτητών/τριών και γλωσσολόγων. Την κα Kornfilt τίμησε με την παρουσία του και ο Ευρωβουλευτής Niyazi Kızılyürek.
 
Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, Φοίβος Παναγιωτίδης εξήρε το έργο και την προσφορά της τιμώμενης. Αξιοσημείωτο, ανέφερε κατά την ομιλία του, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες εργασίες της Καθηγήτριας Kornfilt για τη γλώσσα που περιλαμβάνουν θεωρητικά και περιγραφικά θέματα, καθώς επίσης το κλασικό τουρκικό βιβλίο με τίτλο ‘Turkish’ του 1997 αλλά και το βιβλίο Τουρκικής Σύνταξης που αναμένεται να κυκλοφορήσει. Το έργο της Καθηγήτριας Kornfilt, πρόσθεσε ο Καθηγητής Παναγιωτίδης, επικεντρώνεται στην επιφανειακή ποικιλομορφία των γλωσσών, με έμφαση στα Tουρκικά, προκειμένου να διερευνήσει τη βαθύτερη ενότητα που αναγνωρίζει η ανθρώπινη Γλωσσική Σχολή, η οποία αποτελεί μέρος της κοινής μας προικοδότησης ως είδος. Εξέτασε επίσης, όπως επισήμανε ο Καθηγητής Παναγιωτίδης, τις ονομασίες, τις φράσεις, τις σχετικές ρήτρες, τη φύση των κατηγοριών, την περίπτωση και τη συμφωνία και την εσωτερική δομή της ονομαστικής φράσης. Ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε ότι η τιμώμενη έχει συμβάλει περισσότερο από άλλους ερευνητές, στην κατανόηση της τουρκικής γλώσσας, η οποία και αποτελεί τη μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Την Τελετή Αναγόρευσης προσφώνησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Μπαλασόπουλος ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε επίσημα σε περγαμηνή στο νέο επίτιμο μέλος του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα αναφέρει ότι η κα Kornfilt ανέδειξε τη μελέτη της Τουρκικής και άλλων γλωσσών στο πλαίσιο της θεωρητικής γλωσσολογίας. Έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση της σύνταξης, μορφολογίας και τυπολογίας των τουρκικών γλωσσών, καθώς με την έρευνά της έχει φωτίσει σημαντικές πτυχές της τουρκικής γλώσσας και του γλωσσικού φαινομένου εν γένει.
 
Κατά την αντιφώνησή της, η κα Kornfilt επικεντρώθηκε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδιότητες της Τουρκικής γλώσσας, εξετάζοντας επίσης ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που ακούγονται συχνά για την Τουρκική και ορισμένες άλλες γλώσσες με παρόμοιες συντακτικές ιδιότητες. Έφερε ως παράδειγμα σειρά όρων και ειδικότερα προτάσεις με το κατηγόρημα στο τέλος, δευτερεύουσες προτάσεις που δεν εκφράζουν χρόνο και ονοματοποιούνται, και αναφορικές προτάσεις που λειτουργούν τόσο ονοματικά όσο και προ-ονοματικά. Καταδεικνύεται, όπως είπε, ότι ενώ στις γνωστές ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, όπως η Αγγλική και η Γερμανική, τέτοιες προτάσεις είναι μειωμένες με διάφορους τρόπους, στην Τουρκική είναι μειωμένες σε πολύ μικρό βαθμό και όντως παρουσιάζουν ιδιότητες που είναι χαρακτηριστικές των προτάσεων με πλήρη κλίση στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Η τουρκική γλώσσα, ανέφερε η Επίτιμη Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, μάς δείχνει ότι παρά τις επιφανειακές διαφορές μεταξύ των γλωσσών, η καθολική ανθρώπινη γλωσσική ικανότητα είναι πραγματική και μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες επιφανειακές διαφορές για να εκδηλωθεί.
 
 
Capturejaklin   resized image Promo 3
 
 

 
 
 
Με το κρίσιμο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε;» καταπιάστηκε η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που μεταδόθηκε από το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ στις 2 Νοεμβρίου 2021. Φιλοξενούμενη ήταν η νέα Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανέλυσε εκτενώς το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν είναι άλλος από το να προάγει το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας και επιβάλλοντας νομοθεσία, εφαρμόζοντας πολιτικές και τον σχετικό της προϋπολογισμό.

Η κα Ζαμπάρτα, η οποία ενεργεί ως επίσημη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο υπό την πολιτική εποπτεία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμβάθυνε στην ομιλία της Προέδρου με τίτλο «Η κατάσταση της Ένωσης» που έγινε πρόσφατα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και που αφορούσε στην παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής και το όραμά της για το μέλλον. Ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε φοιτητές/ριες, ακαδημαϊκούς και Λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να αναλύσουν το περιεχόμενο της ομιλίας της κας φον ντερ Λάιεν, το οποίο συμπεριελάμβανε τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες. Η κα Ζαμπάρτα υπενθύμισε ότι η συζήτηση στράφηκε επίσης στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την υγειονομική κρίση που προέκυψε, την ψηφιακή στρατηγική, τις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας και την πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί Αντιπροσωπείες σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ και σε περιφερειακά γραφεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτές οι Αντιπροσωπείες είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου στα κράτη μέλη της Ένωσης αλληλοεπιδρώντας με τις εθνικές αρχές, τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες. Έγινε επίσης αναφορά στην επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο. Αυτό, είπε η κα Ζαμπάρτα, είναι άξιο αναφοράς, καθώς η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η ίδια η Πολιτεία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πολύ τιμητική.
 
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρθηκε και στη χρησιμότητα της δημιουργίας του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Προσφέρει, είπε, πληροφορίες στους πολίτες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά περαιτέρω, πρόσθεσε, διευκολύνει στο να εξασφαλίσουν υλικό για θέματα έρευνας και καινοτομίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στο ερώτημα αν ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαιώματα απάντησε θετικά. Έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα να ταξιδεύουμε ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε και να διαμένουμε σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος επιθυμούμε. Να έχουμε επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων πολιτών, η κα Ζαμπάρτα έφερε ως παράδειγμα τον σεβασμό του πολιτισμού, της γλώσσας, της ιστορίας και των παραδόσεων κάθε λαού, οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τήρηση των νόμων και των ιδιαίτερων κανόνων που ισχύουν σε κάθε κράτος.

Εκτενής αναφορά έγινε και στον «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση, καθώς κατοχυρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή, την ακεραιότητα του ατόμου, την ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης. Προωθεί επίσης την ισότητα ανδρών και γυναικών, το δικαίωμα στην περιβαλλοντική προστασία κ.ά.

Στο ερώτημα τί διεκδικούμε από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μέχρι και σήμερα, είτε ως άτομα, ως κοινωνικοί φορείς, είτε ως Πολιτεία, ως χώρα και ως λαός, ανέφερε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου πολιτικού προσανατολισμού που να προωθεί τα πραγματικά συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών και των κοινωνιών μέσα από μια Ε.Ε. που να σέβεται τη διαφορετικότητα και να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά των Εθνών Κρατών μελών της, μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και αλληλέγγυη να προστατεύει τους πολίτες από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Για να παρακολουθήσετε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση κι όλες τις εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos
 
 
 
poiaevropitheloume
 
 

 
 
Η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδίδεται παγκύπρια σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, φιλοξένησε στην τελευταία μετάδοση που έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2021, την Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής (ΣΚΕΕΑ), Καθηγήτρια Ελένη Φτιάκα, η οποία ανέδειξε τη σημασία της Σχολής της τόσο εντός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας όσο και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας.

Αρχικά μίλησε για τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής (Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Τμήμα Νομικής, Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), τα οποία σχετίζονται με κοινωνικά θέματα, και που αφορούν επαγγέλματα/λειτουργήματα που προσφέρουν στον άνθρωπο γενικά και προσπαθούν να βελτιώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής και πολιτικής.

Η κα Φτιάκα ως ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου Κύπρου μίλησε για την πορεία του Ιδρύματος από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα. Ξεκινούσαμε, είπε, από το μηδέν σε μια χώρα που δεν είχε συνείδηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ερευνητικού επιπέδου. «Ήταν ένα μεγάλο πείραμα τότε με μια ομάδα ενθουσιασμένων ατόμων, που προσπαθούσαν να στήσουν κάτι πολύ μεγάλο. Συνειδητοποιούσαμε ότι συμμετείχαμε σε ένα γίγνεσθαι που δεν βρίσκεις εύκολα. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι όλοι θέλαμε να βάλουμε την Κύπρο μέσω του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Κύπρου στον διεθνή ερευνητικό και διδακτικό χάρτη. Οι Ακαδημαϊκοί μας προέρχονταν από πολλά Πανεπιστήμια του κόσμου, φέρνοντας μαζί τους τεχνογνωσία με τεράστια ποικιλία γνώσης και εμπειρίας. Πολύ γρήγορα το Πανεπιστήμιο καταξιώθηκε στην διεθνή συνείδηση».

Η Κοσμήτορας της ΣΚΕΕΑ είπε ότι η Σχολή λόγω αντικειμένων, ήθους και φιλοσοφίας προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή κοινωνία. Συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, κοινωνικής και πολιτικής υφής.Έφερε ως παράδειγμα σειρές σεμιναρίων που είναι ανοικτά και χωρίς χρέωση προς το κοινό. Εδώ και 26 με 27 χρόνια, πρόσθεσε, προσφέρονται σεμινάρια σε θέματα γλωσσικά και θέματα Ενιαίας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι ανοικτά για γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία, αλλά και ειδικοί εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κ.λ.π. που δίνουν την δική τους οπτική. «Ένας τεράστιος κύκλος επιμορφώσεων επίσης προσφέρεται από τη Σχολή σε πιο μακρινές περιοχές και σχολεία. Η Σχολή συμμετέχει επίσης ενεργά και με διαρκή παρουσία στο θεσμό των Ελεύθερων Πανεπιστημίων. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο κοινωνικό συμβόλαιο με την κυπριακή κοινωνία. Η ανταπόκριση στα Ελεύθερα Πανεπιστήμια είναι πολύ μεγάλη από ανθρώπους κάθε ηλικίας με πολύ θετική και ζεστή προσέγγιση».

Η κα Φτιάκα αναφέρθηκε παράλληλα και στις δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Σχολή. Στην 1η εκδήλωση που έγινε δια ζώσης μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας, συζητήθηκε το καυτό και επίκαιρο ζήτημα της Κριμαίας με παραλληλισμό με το Κυπριακό ζήτημα. Αναφέρθηκε και στην 2η εκδήλωση που αφορούσε στην παρουσίαση του βιβλίου της ποιήτριας Ντίνας Κατσούρη. Μίλησε για το έργο της κας Κατσούρη και την προσωπική σχέση που η ίδια είχε με την ποιήτρια. Ανέπτυξε τον τρόπο που η ίδια η Ντίνα Κατσούρη προσέγγιζε τους νέους για να τους εμπνεύσει και να τους ενθαρρύνει προς τη γραφή ποίησης, μέσω της οποίας θα εξέφραζαν τα συναισθήματά τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η κα Φτιάκα απήγγειλε και μερικά ποιήματα από την τελευταία συλλογή της Ντίνας Κατσούρη.

Η Κοσμήτορας της ΣΚΕΕΑ εμβάθυνε και στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στη διδασκαλία, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε και τα οφέλη που είχαμε στις νέες μεθόδους διδασκαλίας, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Αν και χάσαμε λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστούμε, είπε, τώρα έχουμε κερδίσει γνώση και εμπειρία στην τεχνογνωσία.

Οι ερωτήσεις των ακροατών δεν έμειναν αναπάντητες. Αναφερόμενη στο θέμα της παγκοσμιοποίησης είπε ότι για να γίνουμε πολίτες του κόσμου πρέπει να γίνουμε πολίτες της χώρας μας. Δεχόμαστε όλοι τις ίδιες επιδράσεις, είπε, αλλά έχουμε και διατηρούμε τις δικές μας ρίζες. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε την προσωπική, την εθνική ταυτότητα με μια παγκόσμια κοινότητα και να δουλέψουμε για το κοινό καλό. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, ανέφερε η κα Φτιάκα.

Για το εκπαιδευτικό σύστημα και κατά πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει συνειδησιακά τους νέους ανθρώπους σε αρχές και αξίες, η κα Φτιάκα είπε ότι ομολογουμένως υπάρχει μια κρίση σε αυτά τα ζητήματα. Οι νέοι άνθρωποι είναι απροσανατολισμένοι, είπε, γιατί δεν έχουν πρότυπα-μέντορες που να θέλουν να μιμηθούν. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, αγωνιζόμαστε γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό. «Δηλαδή, να πάρουμε ένα παιδί 18 – 20 ετών και να διαμορφώσουμε ένα πολίτη κριτικά σκεπτόμενο, ένα πολίτη που έχει κοινωνική και πολιτική και οικολογική συνείδηση. Δουλεύουμε συστηματικά και με ποικίλους τρόπους. Ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δώσουμε ένα πτυχίο με το πέρας των σπουδών. Είναι να φτιάξουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος να μπορεί να σταθεί όρθιος στα εύκολα και στα δύσκολα, να διαμορφώσει την κοινωνία γύρω του και να επηρεάσει κι άλλους γύρω του για μια καλύτερη πατρίδα». Την ίδια ώρα, η Κοσμήτορας της ΣΚΕΕΑ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ένα νέο παιδί πρέπει να μεταβεί και στο εξωτερικό για νέες εμπειρίες και γνώσεις. Να εμπλουτίσει το βιογραφικό του και να κριθεί όταν έρθει η ώρα με βάση μια πλούσια γκάμα γνώσεων και εμπειριών κι όχι με βάση τους γνωστούς τους δικούς του και της οικογένειάς του. Παλεύουμε με πολλά κατεστημένα, πρόσθεσε, κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Συστηματικά δίνουμε αγώνα και ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτός ο αγώνας θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας και απευθυνόμενη στους ακροατές κάθε ηλικίας, η κα Φτιάκα είπε ότι ο καθένας πρέπει να κυνηγά τα όνειρά του γνωρίζοντας ταυτόχρονα ποιος πραγματικά είναι. «Καλλιεργείστε αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση». Αρετές όπως η καλοσύνη και η υπομονή, είπε, υποτιμώνται σήμερα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, σήμερα προβάλλεται παντού η εικόνα της δύναμης, της εξουσίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξυπνάδας που καταπιέζει τους άλλους. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου όμως γενικά και η Σχολή ειδικότερα, προβάλουν αξίες και αρχές. Αξίες όπως η καλοσύνη, η ευγένεια, η σεμνότητα είναι αυτές που είναι πιο σημαντικές και που πρέπει να τις καλλιεργούμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας, κατέληξε η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.
Για να παρακολουθήσετε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση κι όλες τις εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos
 
 
aggaliastinkoinonia
 
 

 
 
Η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδίδεται παγκύπρια σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, συνεχίζει να ενημερώνει το ευρύ κοινό για διάφορα θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.
Η τελευταία μετάδοση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, είχε τίτλο «Ο Πολιτισμός για μας σήμερα». Οι Καθηγητής Μιχάλης Πιερής, Επίτιμος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευαγόρας Καραγιώργης, Εκπαιδευτικός και Συνθέτης, Χριστίνα Πιερή, Νηπιαγωγός, Απόφοιτος Δραματικής Σχολής και μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και Μιχάλης Φιλιππάκης, Πτυχιούχος Κλασσικών Σπουδών, επίσης μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέδειξαν τη σημασία του πολιτισμού και αναφέρθηκαν παράλληλα στο καίριο πλήγμα που δέχθηκε η τέχνη πνευματικά και οικονομικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έγιναν επίσης αναφορές στο πρόγραμμα του τρέχοντος πολιτιστικού φεστιβάλ της Αξιοθέας, αλλά και πως αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας εν καιρώ εγκλεισμού το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ειπώθηκε πως τα θέματα του πολιτισμού δυστυχώς δεν βρίσκονται στο κέντρο της συλλογικής συνείδησης του τόπου μας, δηλαδή οι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν τον πολιτισμό δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τις πιο ποιοτικές εργασίες και να στηρίξουν έτσι ένα αξιόλογο πρόγραμμα πολιτισμού. Ως παράδειγμα καταγράφηκε η δράση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η λειτουργία του οποίου άρχισε πριν από 23 χρόνια με το μεσαωνικό Χρονικό της Κυπρου του Λεoντίου Μαχαιρά. Τονίστηκε η θεμελιακή σημασία αυτής της παράστασης, καθώς στη γλώσσα του Μαχαιρά στηρίζεται η σύγχρονη κυπριακή διάλεκτος, αφού ο Μαχαιράς δεν έγραψε στη λόγια ούτε στα γαλλικά που τα γνώριζε απταίστως, αλλά στην ομιλουμένη των συμπατριωτών του, αναδεικνύοντας όλες τις αρετές του προφορικού λόγου, όπως την μιλούσαν οι παππούδες και προπαπάπποι μας. Αυτή την υπέροχη γλώσσα την αξιοποίησαν σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο λόγιος Φραγκοκυπριότης Στέφανος Λουιζινιανός που έχει τεκμηριωθεί ότι είναι ο Ανώνυμος ποιητής των Κυπριακών Ερωτικών του 16ου αιώνα, o Βασίλης Μιχαηλίδης, o Δημήτρης Λιπέρτης, o Μιχάλης Πασιαρδής, κ.ά. Mάλιστα επισημάνθηκε ότι παρόλο που το σενάριο του έργου του Μαχαιρά προσαρμόστηκε, με βάση υπόδειξη του Κωστή Κολώτα προκειμένου να παρουσιαστεί σε όλα τα Λύκεια της Κύπρου, εντούτοις αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και τούτο διότι ο ποιοτικός πολιτισμός δυσκολεύεται να βρει την υποστήριξη που του αρμόζει ώστε να φτάσει σε όλο το λαό της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής υποβλήθηκαν αρκετά ερωτήματα ακροατών. Ανάμεσα σε άλλα, ήταν το ερώτημα για το πώς γίνεται κατά την άποψη των συμμετεχόντων μια σωστή επιλογή ή αξιολόγηση επιβράβευσης ατόμων που υπηρετούν τον πολιτισμό, ποιες ειναι οι λεπτομέρειες που συγκροτούν την αρμονία ενός έργου, ποιητικού ή και άλλων, προερχομένων από το χώρο των καλών τεχνών, ως προς την ποιητική τέχνη. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά για το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν υπήρχε σωστή μουσική παιδεία στην εκπαίδευση, αν ο ηθοποιός γίνεται ή γεννιέται, αν ισχύει ότι η κίνηση των λέξεων προκύπτει από τον εσωτερικό κυματισμό της ατομικής συγκίνησης και ποια η διαφορά ανάμεσα στο μέτρο από τον ρυθμό. Επιπρόσθετα απαντήθηκαν ερωτήματα όπως κατά πόσον οι ηθοποιοί έχουν ήρωες κι αν ταυτίζονται με ιστορικές προσωπικότητες και αν ο ρόλος που υποδύονται είναι δική τους επιλογή ή του σκηνοθέτη.
 
Σε καταληκτικό σχόλιο οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι για να επιτύχει οτιδήποτε ο κόσμος πρέπει να ψάχνει γενικότερα. Πρέπει να πηγαίνεις αντίθετα με το ρεύμα, όπως το έθεσε ο Σεφέρης σ’ ένα του στίχο που λέει «να λάμνεις στο σκοτεινό ποταμό πάνω νερά». Έτσι και ο συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να πηγαίνει «κόντρα στον καιρό», όπως το τραγούδησαν οι Χαήνιδες, και αν χρειαστεί να γίνεται καμιά φορά και συγκρουσιακός. Ο καθένας θα πρέπει να προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια σε όλες τις μορφές της τέχνης και του πολιτισμού, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό που ο κάθε λαός οφείλει να το διεκδικεί.
Για να παρακολουθήσετε τις εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos
 
 
politismos1   politismos2
 
 

 
Ομιλία για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union) εκφώνησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, παρουσίασε το πρόγραμμα της Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον.

Με αφορμή το πιο πάνω γεγονός, το Κέντρο Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση με το κοινό σε συνεργασία με τα Κέντρα της Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας της κας φον ντερ Λάιεν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Ανδρέας Κεττής, άνοιξαν διάλογο με τους παρευρισκόμενους ακαδημαϊκούς, φοιτητές/τριες και Λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τον οποίο συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου, Δόξα Κωμοδρόμου.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τους πυλώνες που ανέπτυξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσαν στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το προσφυγικό, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, οι εξελίξεις στην οικονομία, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ψηφιακή Στρατηγική, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες. Στη συζήτηση αναπτύχθηκε και η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αλλά και η νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
 
Η «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου εξετάζουν τόσο τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.
 
 
ep1   ep2
 
 

 
 
Με κύριο στόχο την ενημέρωση φοιτητών/τριών για τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, μέλη του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021. Στην εκπομπή που μεταδιδόταν ζωντανά από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, συμμετείχαν, η Ανώτερη Βοηθός και Υπεύθυνη του Γραφείου Δανεισμού και Εξυπηρέτησης του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», κα Άντζιη Μάτσα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Μενέλαος Μενελάου και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος, Ανώτερος Λειτουργός κ. Άκης Σωφρονίου.

Ο κ. Σωφρονίου αναφέρθηκε στα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έως σήμερα και στην έναρξη της λειτουργίας, από την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, του “walk-in” εμβολιαστικού κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη διευκόλυνση των φοιτητών/τριών του, του προσωπικού του και του κοινού για εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, είπε, επέδειξαν ενδιαφέρον πέραν των 100 ατόμων κι αυτό, όπως τόνισε, είναι πολύ ενθαρρυντικό, καθώς η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, λαμβάνοντας, βεβαίως υπόψη, τα σχετικά πρωτόκολλα. Ο κ. Σωφρονίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Ταμείο Αλληλεγγύης Φοιτητών Πανεπιστημίου Κύπρου «Νεόφυτος Χανδριώτης», το οποίο στηρίζει διαχρονικά φοιτητές/τριες που μπορεί να χρειαστούν οικονομική στήριξη.

Τους λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ψηλά στην ατζέντα των επιλογών των νεοεισερχομένων φοιτητών/τριών, ανέλυσε ο κ. Μενελάου. Μίλησε για τα προγράμματα σπουδών, τους κλάδους με την περισσότερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, τις δράσεις των Φοιτητικών Ομίλων, το πλέγμα υπηρεσιών στήριξης της φοιτητικής κοινότητας, τη διασύνδεση της κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο και πόσο ικανοποιεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων του μετά το πέρας των σπουδών τους. Παρότρυνε και ενεθάρρυνε επίσης την εμπλοκή τους στα προγράμματα κινητικότητας “ΥUFE και Erasmus+”, εξηγώντας τους λόγους και τα οφέλη που απορρέουν από τέτοιες συμμετοχές.
 
Η κα Μάτσα εξέφρασε την ευαρέσκεια του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» στην επιλογή εκ μέρους της Πολιτείας να το επισκεφθούν ως σημείο αναφοράς, τόσο η Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, όσο και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe στις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Κύπρο. Προέβη δε σε εκτενή αναφορά τόσο για το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τους δωρητές Έλλη και Στέλιο Ιωάννου, τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τις επιδιώξεις, τις συνέργειες και συνεργασίες του Κέντρου, όσο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τόσο στο παιδικό τμήμα, είτε γενικότερα στη Βιβλιοθήκη από την έναρξή της το 2018 μέχρι σήμερα. Η κα Μάτσα αναφέρθηκε και στα ωράρια λειτουργίας του Κέντρου, στον τρόπο απόκτησης κάρτας μέλους, καθώς και στο νεοσύστατο κέντρο «Europe Direct Λευκωσίας – Πανεπιστημίου Κύπρου».
 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής έγιναν αναφορές και στις υπηρεσίες που προσφέρει το Αθλητικό Κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη, στα επιλεγόμενα μαθήματα αθλητισμού προς όλους/ες τους φοιτητές/τριες και στην πληθώρα ομαδικών και ατομικών αθλημάτων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην μεγάλη επιτυχία σε πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, αλλά και στην παρουσία αθλητών/τριών σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε διεθνείς διοργανώσεις Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.
 
Όσοι/ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos
 
 
Συμμετέχοντες Λόγος και Αντίλογος
 
 
 
 

 
«Σταθμός» το Πανεπιστήμιο Κύπρου και για τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ. Ο κ. Paschal Donohoe δήλωσε εντυπωσιασμένος με τις υποδομές που στεγάζουν καθημερινά χιλιάδες νέους και νέες της Κύπρου.
To Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκε, την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, κ. Paschal Donohoe. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και την Πρέσβειρα της Ιρλανδίας στην Κύπρο, αλλά και την αντιπροσωπεία που τους συνόδευε στην Πανεπιστημιούπολη και μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και φοιτήτριες, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.
 
Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ για την αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και για τα ερευνητικά, διδακτικά και άλλα επιτεύγματα του προσωπικού και των φοιτητών/τριών. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Paschal Donohoe, συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ, στην παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, το οποίο συντόνισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητής Ανδρέας Χαρίτου.
 
Η επίσκεψη του Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών, Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρύθμισης, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Γιούρογκρουπ στις 9 Ιουλίου 2020, εντάσσεται στο πλαίσιο αντίστοιχων επισκέψεων που πραγματοποιεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, ευνοεί και τις συνθήκες για μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ   Επίσκεψη Προέδρου Γιούρογκρουπ στην Πανεπιστημιούπολη
 
 

 
Τελέστηκε την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, τρισάγιο στη μνήμη των εννέα πεσόντων Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, οι οποίοι θυσιάστηκαν ηρωικά, στις 20 Ιουλίου του 1974. Το μνημείο που ανεγέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, θυμίζει την ηρωική θυσία των πεσόντων. Κατά την τουρκική εισβολή στο σημείο αυτό έδρευαν δυο Μονάδες: η 184 Πυροβολαρχία Πεδινού Πυροβολικού και η 185 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, το στρατόπεδο δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό των εννέα Υπαξιωματικών και Οπλιτών.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σε αυτό το χώρο, όπου έζησαν και θυσιάστηκαν οι εννέα στρατιώτες του Πυροβολικού, έχει ανεγερθεί μνημείο για να θυμίζει στους νέους που φιλοξενούνται και δίνουν ζωντάνια στις φοιτητικές εστίες, τη ζωή και τη θυσία των συνομήλικών τους, όταν δέχθηκαν επίθεση από την τουρκική αεροπορία το 1974. Αυτά τα παιδιά, είπε, «έφυγαν» και δεν είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν, να φτιάξουν το μέλλον τους. Δεν δείλιασαν, αλλά από πατριωτισμό παρέμειναν στο χώρο και θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Αν θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους, είπε, θα πρέπει ως πολίτες να σκεφτούμε διαφορετικά. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο πατριωτισμό, ο οποίος θα πάρει τον τόπο μπροστά. Χρειάζεται να βάζουμε το συμφέρον του τόπου στο σύνολό του πάνω από μικροσυμφέροντα. Ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατέληξε ο Πρύτανης, πάντα θα τιμούμε τη μνήμη τους και πάντα θα υποκλινόμαστε στη θυσία τους με την ευχή σύντομα να έχουμε κάτι καλύτερο να αναφέρουμε σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κ. Γιώργος Γεωργιάδης, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι στους γενναίους αποδίδονται οι ύψιστες τιμές και αιώνιας ευγνωμοσύνης. Θυσιάστηκαν, πρόσθεσε, πολεμώντας τον βάρβαρο Αττίλα που άνανδρα επιτέθηκε αεροπορικά και βομβάρδισε το στρατόπεδό τους το πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974. Ο χώρος, συνέχισε, αποτελεί για εμάς τους Πυροβολητές προσκύνημα τιμής. Και η επιγραφή στο μνημείο «Επί Τας», είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι μια επιπρόσθετη υπενθύμιση του ανεξόφλητου ακόμα υπέρτερου χρέους για συνέχιση του αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου.
 
Ο κ. Γεωργιάδης μετέφερε επίσης μήνυμα του τότε Υπολοχαγού ε.α. Ιωάννη Στρούζα, ο οποίος όπως ανέφερε, η σκέψη και η καρδιά του βρίσκονται στην Αθαλάσσα. «Αιώνια τιμή και δόξα στους εννέα λεβέντες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο στρατόπεδο, πληρώνοντας άδικα το τίμημα της προδοσίας της Κύπρου». Μήνυμα έστειλε μέσω του κ. Γεωργιάδη και συγγενής του Κωνσταντίνου Παναγιώτη: «Αθάνατοι, είμαστε πολύ περήφανες, θείε Παναγιώτη για σένα και για όλα τα παλληκάρια που πολέμησαν για την πατρίδα, αιώνια ας είναι η μνήμη σας».
 
Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής Πυροβολικού, Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Καλός, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Γεωργιάδης, η ΦΕΠΑΝ, η Πρωτοπορία, η Ανεξάρτητη Εθνική Έπαλξη και η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών, ΕΦΕΝ. Το τρισάγιο τέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, Πρωτοπρεσβύτερος, Ανδρέας Ανδρέου.
 
 

 
Με το θέμα «Το τέλος ενός ταξιδιού, η αρχή ενός άλλου» καταπιάστηκε η τελευταία εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ. Οι άριστοι/ες απόφοιτοι/ες διαφόρων Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συζήτησαν για τα όνειρα, τις ευκαιρίες, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες τους, μετά το πέρας των σπουδών τους και τη συμμετοχή τους στις Τελετές Αποφοίτησης.
 
Για τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διακρίθηκαν οι Ανδρέας Τσουλούπας, Τμήμα Πληροφορικής, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ο οποίος εξασφάλισε το βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є14,000 και το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με την Χρυσταλλένη Τρύφωνος, Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, λόγω του ίδιου συνολικού σταθμικού όρου που εξασφάλισαν, και Γεώργιος Πιντιρίσης, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ο οποίος εξασφάλισε το 2ο βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є5,000.
 
Κατά τις Τελετές Αποφοίτησης βραβεύθηκαν επίσης τρεις φοιτητές/τριες από τους Ευεργέτες του Ιδρύματος, που συμβάλλουν οικονομικά στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη. Ο Μιχάλης Κονναρής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής, πήρε το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου», ύψους Є3,000, η Λετίτσια Μούσα, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, εξασφάλισε το Βραβείο «Ντίνου Λεβέντη», επίσης ύψους Є3,000, ενώ το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα», ύψους Є3,000 απονεμήθηκε στην Διαμάντω Κασάπη, αριστούχα απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής. Στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» συμμετείχε και ο άριστος απόφοιτος της περυσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, Ηρόδοτος Ηροδότου, Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ο οποίος είχε λάβει τότε το πρώτο Βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є10,000.

Σε ερώτηση πως βλέπει την τεχνολογία να αναπτύσσεται παράλληλα με την κοινωνική ζωή, ως απόφοιτος της Πληροφορικής, ο Ανδρέας Τσουλούπας, ο οποίος μεταβαίνει σύντομα για μεταπτυχιακό στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ανέφερε ότι η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς έχει βελτιώσει και το βιοτικό μας επίπεδο. Ο Γεώργιος Πιντιρίσιης ανέπτυξε το σημαντικό πυλώνα στον τομέα των οικονομικών της Κύπρου και του διεθνούς χώρου. Βελτιώθηκαν, σημείωσε, πολλά μετά την οικονομική κρίση, αλλά χρειάζονται άλλα τόσα, ώστε να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερα. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κονναρής ανέφερε ότι μεταβαίνει στη Σκωτία για μεταπτυχιακές σπουδές. Δυστυχώς, είπε, είμαστε άνθρωποι που συμβιβαζόμαστε εύκολα, χωρίς να δίνουμε το 100% των δυνάμεών μας για κάτι το καλύτερο.
Η Λετίτσια Μούσα μέσα από τη δική της σπουδή, ανέπτυξε το ρόλο του δασκάλου και πότε αυτός αλλάζει, επισημαίνοντας ότι ο κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να παραμένει σταθερός στο ρόλο του, πρεσβεύοντας τις αξίες που διέπουν ένα/μια μαθητή/τρια όχι τόσο άριστο/η στα μαθήματά του/της, αλλά με προτεραιότητα να γίνεται σωστός άνθρωπος στην κοινωνία.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και πως οι φοιτητές/τριες αντιμετώπισαν το θέμα που προέκυψε με τον κορωνοϊό, μίλησε η Διαμάντω Κασάπη, επισημαίνοντας την ευθύνη που βαραίνει τόσο την ίδια, όσο και τους συμφοιτητές της, μέσα από τον Όρκο του Ιπποκράτη. Τέλος, ο Ηρόδοτος Ηροδότου, ο οποίος αποφοιτά το Σεπτέμβριο από το Imperial College, ανέλυσε τις δικές του εμπειρίες στο Λονδίνο, σε σύγκριση με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου και επιστρέφει για διδακτορικές σπουδές.
Μεταξύ άλλων, οι απόφοιτοι/ες κλήθηκαν να απαντήσουν πως βλέπουν το μέλλον τους, εάν θεωρούν ότι δίνονται ευκαιρίες εργοδότησης στους νέους και τις νέες, πως νιώθουν εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους για μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Κύπρου, είτε εάν μεταθέτουν για αργότερα το κεφάλαιο δημιουργίας δικής τους οικογένειας σε συνδυασμό με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς τους επηρέασε η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εάν υπήρξαν ευκαιρίες, οφέλη ή μειονεκτήματα, σε αντιδιαστολή με τη δια φυσικής παρουσίας εκπαίδευση, για την άποψή τους γιατί να επιλέγουν τη συνέχιση σταδιοδρομίας στο εξωτερικό και ποια ίσως κίνητρα να δίνονταν εκ μέρους της Πολιτείας, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους, προσφέροντας ο/η καθένας/καθεμιά στον τομέα του.
 
Οι πολίτες συμμετείχαν με τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν εκ μέρους των αποφοίτων. Δεν παρέλειψαν, παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής, την οποία επιμελήθηκε και συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, να καταθέσουν διάφορα προβλήματα προς τις Πανεπιστημιακές Αρχές, για προβληματισμό και επίλυσή τους. Προέβησαν επίσης και σε συμβουλές προς τους/τις νεοεισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες.
 
Με τη σειρά τους, οι απόφοιτοι/ες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», καταθέτοντας τις απόψεις, τις σκέψεις και θέσεις τους, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτή η ευκαιρία ήταν πολύ σημαντική και συνάμα πολύ τιμητική.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και τα ονόματα άλλων αρίστων αποφοίτων, στους οποίους απονεμήθηκαν θεσμοθετημένα βραβεία, όπως της PwC ύψους Є4,000, το οποίο εξασφάλισε επίσης ο Γεώργιος Πιντιρίσιης και της ΕΥ ύψους Є2,500 που εξασφάλισε η Διδακτορική φοιτήτρια Μαρία Πετρίδου στο Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής. Παράλληλα σημειώνεται ότι βραβείο έλαβε και ο άριστος αθλητής της χρονιάς, Ανδρέας Μιλτιάδης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, ο οποίος διαπρέπει ως αθλητής ορεινής ποδηλασίας και ποδηλασίας δρόμων. Κατά τις Τελετές Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Σπουδών, χαιρετισμό απηύθυναν η αριστούχα Διδακτορική απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Χριστίνα Καϊλή και η αριστούχα Μεταπτυχιακή Απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Χριστίνα Κοκκαλή.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ανώτατος φορέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, εύχεται σε όλους και όλες τους/τις απόφοιτους/ες του καλή σταδιοδρομία στα επόμενα τους βήματα. Τα χρόνια που αφιέρωσαν για τις σπουδές τους ας αποτελέσουν την αφετηρία για μεγαλύτερα πλάνα, στόχους και σχεδιασμούς, τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στην επαγγελματική τους ανέλιξη.
Όσοι/ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα αυτή εκπομπή του «Λόγου και Αντίλογου» μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/qRACb_aOFzI
 
 
Λόγος και Αντίλογος Αριστεύσαντες σασες   Αριστοι Αριστες
 
 

 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021 το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους στην Πανεπιστημιούπολη, ήταν το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», όπου οι δύο Πρόεδροι συνομίλησαν με ερευνητές του Κέντρου και ενημερώθηκαν για την πρωτοποριακή έρευνα που επιτελείται στο Κέντρο, η οποία συμβάλλει προς τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος της επόμενης γενιάς που είναι πιο αποδοτικά, βιώσιμα και ανθεκτικά, και μεγιστοποιούν τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην ανάπτυξη ευφυών δικτύων νερού που επιτρέπουν την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε πραγματικό χρόνο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και επίλυση προβλημάτων νερού. Στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών και στη δημιουργία ενός εργαλείου για την ψηφιοποίηση των οδικών υποδομών της Κύπρου με στόχο τη διαχείριση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη μείωση των ρύπων. Τέλος, οι ερευνητές έκαναν λόγο και για την ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις ομάδες άμεσης ανταπόκρισης για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Ακολούθως παρακολούθησαν ολιγόλεπτο βίντεο, στο οποίο Υπουργοί της Κυβέρνησης παρουσίασαν τα έργα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους και που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν αμέσως μετά σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φοιτητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου. Συμμετείχαν οι ερευνήτριες Δρ Άρτεμις Κοντού και Δρ Γιολάντα Εγγλέζου, αλλά και η άριστη απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, Διαμάντω Κασάπη, ο άριστος απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ανδρέας Τσουλούπας και ο απόφοιτος Ανδρέας Στυλιανού, ο οποίος εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων YUFE.
Σε ερώτηση για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά όπως αποδεικνύονται από τις κλινικές δοκιμές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις. Ανέφερε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ΕΕ έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με εταιρεία παρασκευής εμβολίων και μπορεί να αναπτυχθεί νέο εμβόλιο για νέους εμβολισμούς στην περίπτωση που χρειαστεί. Προέτρεψε τέλος τους νέους να εμβολιαστούν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ήδη, οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται σε μέτρα για αποτροπή τέτοιων καταστροφών και για ενίσχυση της δυνατότητας μας για άμεση ανταπόκριση.

Η κα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, την ψηφιοποίηση και την έξυπνη συνδεσιμότητα, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται των εναλλακτικών πηγών καυσίμων, με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα που θα προκύψουν μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τον τομέα της Έρευνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αξιόλογα επιτεύγματα της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι τα Κέντρα Αριστείας έχουν βασικό ρόλο να διαδραματίσουν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην υποστήριξη άλλων παραγόντων για συμμετοχή τους στην κοινωνική αλλαγή που θα οδηγήσει τη χώρα σε πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία. Πρόσθεσε ότι μέσω του Σχεδίου θα αυξηθούν οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα δοθεί η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς. Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε παράλληλα και τη τεράστια σημασία που αποδίδει η ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και έρευνας και στη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσόρισε την κα φον ντερ Λάιεν στην είσοδο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης στο Κτήριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και τη διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ο κ. Χριστοφίδης την συνόδευσε στον 3ο όροφο του Κέντρου, όπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτυχε ενημέρωσης για το Κέντρο Πληροφόρησης και είδε τη διαχωριστική γραμμή της τελευταίας μοιρασμένης πόλης της Ευρώπης.
 
Κατά την αποχώρησή της από τη Βιβλιοθήκη, η κα φον ντερ Λάιεν πέρασε μάλιστα από το νεοσύστατο Κέντρο Europe Direct, όπου υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την φιλοξενία, αλλά και την εντύπωση που της προκάλεσαν τα όσα είδα κι άκουσε στην ολιγόωρη παρουσία της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
 
 

 
Η λειτουργία του Κέντρου «Europe Direct Λευκωσία-Πανεπιστήμιο Κύπρου», που εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου 2021 στο Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Πανεπιστημιούπολη, σηματοδοτεί την εδραίωση και την ενδυνάμωση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου. Με κύριο άξονα την επαρκή πληροφόρηση και κατάρτιση ως προς τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κέντρο θα δίνει τη δυνατότητα πληροφόρησης ως προς τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και πώς μπορεί να γίνει εφικτή η εξασφάλιση υλικού για θέματα έρευνας και καινοτομίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Θα παρέχεται επίσης δωρεάν πληροφόρηση για σπουδές, διακίνηση σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερη ενημέρωση για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
 
Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Κατά το χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσπαθεί να έχει ενεργό συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και δράσεις που στόχο έχουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση, την ένωση των ευρωπαίων πολιτών. Μια τέτοια δράση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, είναι και ο θεσμός των Europe Direct και επομένως είναι για μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά που έγινε κατορθωτό με τη στήριξη φορέων και άλλων πανεπιστημίων η ίδρυση και λειτουργία του τοπικού γραφείου Λευκωσίας στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως πανεπιστήμιο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το γραφείο σε συνεργασία με τους θεσμικούς αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του, είπε ο Πρύτανης.
 
O Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμένο ρόλο των Κέντρων Europe Direct νέας γενιάς. Στόχος, ανέφερε, των κέντρων πληροφόρησης Europe Direct είναι να παρέχουν γρήγορα και άμεσα πληροφορίες σε Κύπριους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, τα Europe Direct θα διοργανώσουν διαλόγους με τους πολίτες και θα προωθήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις αδυναμίες της, κατάφερε να βρει λύσεις προσθέτοντας ότι ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε κι έτσι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, όπως η οικονομία και οι επιπτώσεις της από την πανδημία, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και τα οφέλη που θα προκύψουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Καταλήγοντας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το προσωπικό του Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Ανδρέας Κεττής, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχουν τα Κέντρα Europe Direct νέας γενιάς για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ανέφερε ότι απαιτούνται ρηξικέλευθες δράσεις που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των Κυπρίων πολιτών. Δήλωσε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια άσκησης ψηφιακής δημοκρατίας και οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους όχι απλώς να συμμετέχουν αλλά να συνδιαμορφώσουν την πολιτική για το μέλλον τους. Ο κ. Κεττής, ανέφερε ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο θα συνεργαστεί με το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως και με τα υπόλοιπα Europe Direct στην Κύπρο, προκειμένου να γίνουν δράσεις και εκδηλώσεις που θα φέρουν πιο κοντά τους Κύπριους πολίτες στις πολιτικές και στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου, κ. Μάριος Δημητριάδης στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι το όραμά μας για την επόμενη πενταετία είναι να καταστήσουμε το Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου σημείο αναφοράς για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. Για να το επιτύχουμε αυτό, δεν θα περιοριστούμε στην Πανεπιστημιούπολη, πρόσθεσε, αλλά θα προσπαθήσουμε να έρθουμε κοντά στην κοινωνία των πολιτών, μέσω εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας που να προωθούν τις αξίες και αρχές της Ευρώπης και να διευκολύνουν τον διάλογο για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία παρέστησαν προσωπικότητες από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων της Κύπρου, Δημαρχείων και λειτουργών των άλλων Κέντρων Europe Direct Λεμεσού και Λάρνακας, ακούστηκαν κλασσικά μουσικά ευρωπαϊκά κομμάτια από βιολιά από δυο μουσικούς καλλιτέχνες.
 
 
ed   ed1
 

 
 
Ομιλία Προέδρου της Βουλής:
 
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων συνειδητοποιούμε την ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και τον καίριο ρόλο της πολιτείας για τη μείωση της ανεργίας, τη διαφύλαξη των επαγγελματικών κατηγοριών, τη στήριξη καινούριων επαγγελμάτων και της αριστείας, δήλωσε την Πέμπτη 1 Ιουλίου η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «η απαξίωση προς την πολιτική και τους πολιτικούς καθιστά το έργο μας πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απαραίτητο από ποτέ».

Σε χαιρετισμό της την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «από πλευράς μου έχω πλήρη αντίληψη της ευθύνης και σας διαβεβαιώ πως θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για αλλαγή και εξέλιξη, που θα παρέχει στον καθένα σας ξεχωριστά και την κοινωνία των πολιτών αίσθημα δικαίου, ασφάλειας και αξιοκρατίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, η κ. Δημητρίου, απευθυνόμενη στους απόφοιτους, τους προέτρεψε όπως, «από τις αρετές και τις δεξιότητες που προσφέρουν οι οικονομικές επιστήμες και η διοίκηση, να κρατάτε την πρακτικότητα και την οξυδέρκεια, την ευελιξία, την τόλμη για αλλαγή και από τον πολυτεχνικό κλάδο υιοθετήστε το ομαδικό πνεύμα, την ευρηματικότητα και αυτή την αξιοζήλευτη δίψα για καινοτομία».

«Από τις σπουδές των γραμμάτων κρατήστε την αγάπη για τη γλώσσα και τον κριτικό λόγο, αυτό το προνόμιο του ανθρώπου το οποίο τρέφεται από την αμφισβήτηση και τον ελεύθερο στοχασμό», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι «για να υπάρχει βιώσιμο αποτέλεσμα από τη δράση των ώριμα σκεπτόμενων ανθρώπων, όσο χρειάζονται οι οικονομικές μελέτες, η έρευνα και η καινοτομία, άλλο τόσο χρειάζονται οι κριτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις, ώστε ο διάλογος μέσα στην κοινωνία να είναι πολύπλευρος και πολυεστιασμένος, πλαισιώνοντας τις καινούριες μεθόδους και τις τεχνολογικές εξελίξεις με ένα γερό ηθικό πλέγμα, με αρχές και αξίες».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής, συμβούλευσε τους απόφοιτους, «να έχετε όραμα για την εξέλιξη της επιστήμης σας με το δικό σας λιθαράκι, για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας, για το αύριο της χώρας μας, να έχετε όραμα και να το εμπλουτίζετε με θέληση για μάθηση και επιθυμία προσφοράς στο σύνολο, να έχετε όραμα, γιατί τα οράματα δε σβήνουν και δε γερνούν ποτέ».
 
ptv1   ptv3
     
VON 9956   ptv2
 
 
 

 
 
Μετά το πέρας των Τελετών Αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που άρχισαν στις 22 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν χθες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε  στην Τελετή Αποφοίτησης για τους/τις μεταπτυχιακούς του αποφοίτους/ες. Κατά την διάρκεια της Τελετής, απονεμήθηκαν 60 Διδακτορικοί Τίτλοι και 305 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Μάστερ σε συνολικά 365 μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απένειμε το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας στον Αν. Καθηγητή Κώστα Φάντη. Όπως ανέφερε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου, η Σύγκλητος αφού έλαβε γνώση της πρότασης της Ειδικής Επιτροπής των Κοσμητόρων, ενέκρινε την εισήγηση όπως το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας για το 2021 απονεμηθεί στον Αναπληρωτή Καθηγητή Κώστα Φάντη, Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής για την καινοτόμα, πρωτοποριακή έρευνα και τις δημοσιεύσεις του, καθώς και για το συνολικό του επιστημονικό έργο.
 
Απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο «ΕΥ» εις μνήμην Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Βραβείου ΕΥ, αποφάσισε ομόφωνα όπως το βραβείο απονεμηθεί στη φοιτήτρια Μαρία Πετρίδου, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.
 
 
christodoulidis   christodoulidis2
 
 
 

 
«Αναντίλεκτα, το Πανεπιστήμιου Κύπρου αποτελεί ένα από τους θεσμούς της χώρας που μας κάνουν ειλικρινά να νιώθουμε υπερήφανοι αφού ανταγωνίζεται ισάξια με άλλα μεγάλα ιδρύματα, στον ευρωπαϊκό ερευνητικό και ακαδημαϊκό χάρτη. Είμαστε περήφανοι για τις υποδομές του πανεπιστημίου. Ειδικά η νέα Βιβλιοθήκη, η οποία έχει ήδη καταστεί πόλος έλξης για το κοινό της Κύπρου, αποτελεί το στολίδι του Πανεπιστημίου. Κυρίως όμως είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους του. Όλοι εσείς στην πανεπιστημιακή κοινότητα, έχετε θέσει ψηλά τον πήχη».
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας χθες 29 Ιουνίου 2021 στην τελετή αποφοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και απένειμε τα βραβεία στους απόφοιτους και τις απόφοιτες της Σχολής, που πρώτευσαν στις σπουδές. Απονεμήθηκαν πέραν των 150 πτυχίων.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Πετρίδης απευθυνόμενος στους απόφοιτους της Σχολής τους είπε:
«Η επόμενη μέρα ξεκινά για εσάς από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς. Από αύριο ξεκινά η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής σας. Οι έπαινοι ανήκουν μόνο σ' εσάς. Τα καταφέρετε και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Επενδύσατε στην ανεκτίμητη αξία της γνώσης και της παιδείας. Στο νέο σας ταξίδι, σας καλώ να αμφισβητείτε, να ψάχνετε και να τολμάτε, διατηρώντας το ανήσυχο πνεύμα σας».
 
Ακολούθως επισήμανε τα εξής:
Εσείς είστε το μέλλον, η ελπίδα και το αύριο αυτού του τόπου. Και μιλώντας για το αύριο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Next Generation EU το οποίο και αφορά άμεσα εσάς, τη νέα γενιά. Το Next Generation EU δεν είναι μόνο κονδύλια. Κατ’ ακρίβεια τα κονδύλια είναι το ολιγότερο σημαντικό μέρος αυτής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής. Το Next Generation EU είναι ένα όραμα για την μελλοντική γενιά.
 
Το όραμα της πράσινης οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, της αρμονικής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, της έρευνας και της καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας, του αειφόρου σχεδιασμού. Σύμφωνα με την επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό αύριο. Και το ευρωπαϊκό αύριο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την τεχνογνωσία και τις ικανότητες που αποδειγμένα αποκομίσατε από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι απόλυτα συνυφασμένο με την αποστολή της Πολυτεχνικής Σχολής από την οποία είστε πια απόφοιτοι και για την οποία πρέπει να είστε υπερήφανοι. Γιατί είστε απόφοιτοι μιας Σχολής που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επεκτάθηκε, δημιούργησε υποδομές, παρήγαγε όχι μόνο ακαδημαϊκά προγράμματα αλλά και ερευνητικό έργο, το οποίο μάλιστα έτυχε σημαντικής αναγνώρισης μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και προσέλκυσε σημαντική ερευνητική χρηματοδότηση».
 
 
ipourgos   Φοιτητές ΠΟΛ
 

Τελετή αποφοίτησης Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Έκκληση ΠτΔ στους απόφοιτους του ΠΚ: Αναλάβετε εσείς την εκστρατεία εμβολιασμού των νέων της πατρίδας μας
 
Στην επίσημη 26η Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 28.6.21 παρευρέθηκε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τις Πρυτανικές Αρχές για τις έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας του κορονωιού. «Αποφάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα, τόσο τη φετινή όσο και την προηγούμενη χρονιά, να υπάρξει απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου και επιτυχής ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων διατηρώντας το ίδιο υψηλό ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης. Είναι ακριβώς στη βάση αυτού του πολυσήμαντου, διεθνώς αναγνωρισμένου έργου του Πανεπιστημίου, που στηρίξαμε διαχρονικά τη λειτουργία του, αναγνωρίζοντας το ως Πολιτεία, ως κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα μας».

Ακολούθως απευθυνόμενος στους φοιτητές τους απηύθυνε έκκληση «να μετατραπείτε σε πρωτοπόρους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της πανδημίας Αναλάβετε εσείς την εκστρατεία εμβολιασμού μεταξύ των νέων της πατρίδας μας. Μην επιτρέψετε να υπάρξει οπισθοδρόμηση σε αυτό που με τις θυσίες όλων ανακτήσαμε τις ελευθερίες που μας αποστέρησε η πανδημία».
 
Κατά την τελετή απονεμήθηκαν 244 πτυχία σε φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού μέρους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε τα θεσμοθετημένα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ύψους περίπου Є20,000.
Το 1ο Βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Є14,000), μοιράστηκε εξ ημισείας σε δυο αποφοίτους με τον ίδιο μέσο σταθμικό όρο. Στην Χρυσταλλένη Τρύφωνος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και στον Ανδρέα Τσουλούπα, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών με Πτυχίο Πληροφορικής για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το 2ο Βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Є5,000), απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών, Επιστημών και Διοίκησης, με Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Λογιστική, Γεώργιο Πιντιρίσιη.
 
Κατά τη διάρκεια της Τελετής απονεμήθηκαν επίσης άλλα τρία βραβεία, (Є3,000 έκαστο), σε άριστους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου από μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη.Το Βραβείο «Εις Μνήμη Ντίνου Λεβέντη» παρέλαβε η προπτυχιακή άριστη απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Λετίτσια Η. Μούσα. Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», απονεμήθηκε στον άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μιχάλη Κ. Κονναρή. Το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» απονεμήθηκε στην αριστεύσασα εξαετή απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής, Διαμάντω Μ. Κασάπη.Το Βραβείο «PwC» ύψους Є4,000 απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Γεώργιο Γρ. Πιντιρίσιη, του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομική, Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Λογιστική.
 
Το Βραβείο καλύτερης ατομικής αθλητικής επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 παρέλαβε ο πρωτοετής φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αντρέας Μιλτιάδης, ο οποίος τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια διαπρέπει ως πρωταθλητής Κύπρου στην ορεινή ποδηλασία και ποδηλασία δρόμου.
 
 
proedros   Πρόεδρος Αναστασιάδης
 

 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021, η 3η Τελετή Αποφοίτησης και Ορκωμοσίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους απόφοιτους/ες της, που φέτος ανέρχονταν στους 30.
Συγχαίροντάς τους, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Οι γνώσεις που σας μεταλαμπάδευσαν οι διακεκριμένοι Καθηγητές σας αποτελούν εφαλτήριο για τη συνέχεια. Με την απόκτηση του πτυχίου σας, η ιατρική κοινότητα αναμένει τη δυναμική είσοδό σας στην ενεργό ιατρική, όπου με το ήθος σας, την αφοσίωση και το πάθος σας, θα προσθέσετε και εσείς το δικό σας σημαντικό λιθαράκι στην υγεία των πολιτών της χώρας μας. Η ολοκλήρωση των σπουδών σας υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες, κάνει την επιτυχία σας ακόμα μεγαλύτερη. Η δυνατότητα προσφοράς διαδικτυακής εκπαίδευσης μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία ιδιαίτερα στην ιατρική, για τη συνέχιση της άρτιας εκπαίδευσής σας, της ενίσχυσης της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας, την επένδυση σε διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνολογίες, διασφαλίζοντας την ποιότητα τόσο στην προσφερόμενη εκπαίδευση, όσο και στη θεραπεία των ασθενών. Είστε από τους τυχερούς που έχετε εφοδιαστεί με τη γνώση και τις ικανότητες για ένα λαμπρό μέλλον στην ιατρική. Είμαι βέβαιος ότι έχετε εργαστεί πολύ σκληρά για να φθάσετε μέχρι εδώ. Έχετε αποκτήσει γερές βάσεις για να προσφέρετε στον κόσμο απλόχερα τις γνώσεις σας, με σεβασμό πρώτα στον εαυτό σας, στην επιστήμη σας, αλλά κυρίως στους ασθενείς σας. Με αγάπη, κατανόηση, ενσυναίσθηση και ευθύνη απέναντι στους πολίτες, καλείστε να τους προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και να διασφαλίσετε την καλή τους υγεία».
 
Τα βραβεία στους/στις αριστούχους/ες φοιτητές/τριες της Ιατρικής Σχολής, μαζί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, επέδωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Οι έξι αριστούχοι/ες της Σχολής είναι: Διαμάντω Κασάπη, Γεώργιος Σαμανής, Ελίνα Κχατάπ, Ελένη Χρίστου, Ραφαέλλα Θεολόγου, Ελίνα Κχατάπ.
 
Η πρωτεύσασα άριστη απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, Διαμάντω Κασάπη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Η Διαμάντω έχει εξασφαλίσει και το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, το οποίο της απονεμήθηκε από τον κ. Νίκο Σιακόλα και τον Υπουργό Υγείας,εις αναγνώριση της υψηλότερης ακαδημαϊκής επίδοσης μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής 2020-21.
 
Τον όρκο του Ιπποκράτη ανέγνωσαν οι δύο πρώτοι αριστούχοι της Ιατρικής Σχολής. Ο Γιώργος Σαμανής, ανέγνωσε τον πρότυπο όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά για ιστορικούς λόγους, ενώ η Διαμάντω Κασάπη ανέγνωσε τη σύγχρονη απόδοση του όρκου στα Νέα Ελληνικά.
 
 
 
iatriki2   iatriki1
 
 
 
 

 
Η συμβουλή της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πειλήδου στους απόφοιτους της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου:
 
«Αν έχω μια συμβουλή να σας δώσω, είναι να μην ακολουθήσετε την πεπατημένη λόγω παροτρύνσεων και παραινέσεων τρίτων, και να μην φοβάστε να αρπάξετε τις ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν. Σίγουρα η προσπάθεια δεν οδηγεί πάντα, ούτε και εύκολα, στην επιτυχία. Η κάθε προσπάθεια όμως μας παρέχει εμπειρίες, γνώσεις, δύναμη και θέληση για να συνεχίσουμε προς τη δική μας, προσωπική επιτυχία».
 
Αυτά ανέφερε απευθυνόμενη στους απόφοιτους της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης η κ. Πηλείδου σημείωσε επίσης τα εξής:
 
«Ως απόφοιτοι, πλέον, ενός κορυφαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος και έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο ιδιαίτερα απαιτητικών σπουδών, είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το επόμενο μεγάλο σας βήμα. Επιλέγοντας είτε επαγγελματική είτε ακαδημαϊκή καριέρα, με πτυχίο ή πτυχία στις Βιολογικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και Στατιστική, στην Πληροφορική, στη Φυσική και στη Χημεία, εσείς είστε που θα ηγηθείτε της καθολικής προσπάθειας για μετάβαση στη νέα εποχή – την εποχή της καθαρής ενέργειας, της κλιματικής ουδετερότητας και της κυκλικής οικονομίας
Στο χέρι σας είναι, ως η νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας, να αξιοποιήσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας και να καταξιωθείτε στον τομέα σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, από την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης ενέργειας και την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών για δημιουργία μίας βιώσιμης και εξωστρεφούς βιομηχανίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας και των ζωτικών τομέων της οικονομίας, οι επιλογές είναι πολλές και οι δυνατότητες τεράστιες».
Η κ. Πειλήδου κατέληξε με μια ευχή στους απόφοιτους της Σχολής:
 
«Θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή. Όλοι νομίζω θυμόμαστε που μικρούς μας ρωτούσαν: Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Εύχομαι όλοι, μα όλοι σας, να γίνετε αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή και, πάνω απ’ όλα, καλοί άνθρωποι».
 
 
energeias2   energeias1
 
 
 
 

 
Αρχής γενομένης της Τελετής Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής στις 22 Ιουνίου 2021, με φυσική παρουσία και λαμβανομένων όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, χαιρέτησε το συγκινητικό αυτό συναπάντημα, επιδίδοντας ταυτόχρονα τα βραβεία στους/στις πρωτεύσαντες/σες φοιτητές και φοιτήτριες.
 
Στον χαιρετισμό του στην τελετή, ο ΥπουργόςΠαιδείας ανέφερε ότι «το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου του έχει επιτρέψει να εδραιωθεί και να διαπρέψει και εκτός Κύπρου, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές ακαδημαϊκό πεδίο. Η σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι ακαδημαϊκές επιτυχίες που σημειώνει, αναπόφευκτα το περιλαμβάνουν στις πρώτες επιλογές των υποψήφιων φοιτητών και φοιτητριών μας. Πρόσθετα, τόσο η Κυπριακή πολιτεία, όσο και διεθνείς οργανισμοί, αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου»
 
Ο κ. Προδρόμου επισήμανε επίσης ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει καταφέρει στα χρόνια της λειτουργίας του να διακρίνεται και στον πολύ σημαντικό τομέα της έρευνας, με επιτυχίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Αξιοσημείωτη επιτυχία είναι το ότι εξασφαλίζει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση ερευνητικών έργων, πολλών εκατομμυρίων, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η κατακύρωση μεγάλων ερευνητικών έργων στο ΠΚ επιβεβαιώνει στην πράξη τις δυνατότητες των Κύπριων ακαδημαϊκών ερευνητών, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το Πανεπιστήμιο. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΠΚ συμβάλλουν, βέβαια, ουσιαστικά και στην ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς σε τοπικό επίπεδο. Γνώση, έρευνα, καινοτομία, ήθος, επιχειρηματικότητα, τέτοιες αρχές, οδηγούν το Πανεπιστήμιο».
 
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «με την έγκριση από τη Βουλή της πρότασης που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, θα δοθεί η ευκαιρία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να συμμετάσχει και να συμβάλει στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης κατά την ομιλία του με τίτλο «Ανάχωμα στην παραπληροφόρηση, η γνώση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα αλλάζει πρέπει να αναζητήσουμε και να «μιλάμε» την αλήθεια, όπου και να βρίσκεται. «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο, να προασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το διάλογο, τις πανανθρώπινες αξίες, να είμαστε πολέμιοι του ρατσισμού, των ακραίων αντιλήψεων και της καχυποψίας που έχουν ως κύριο εργαλείο την παραπληροφόρηση ή την ελλιπή πληροφόρηση. Για να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και τις ακραίες αντιλήψεις, χρειάζεται να ψάχνουμε την αλήθεια, να μην δεχόμαστε αβίαστα ότι μας πλασάρεται και το πιο σημαντικό να αντιμαχόμαστε στα παράδοξα που ακούμε, να αντιμιλάμε στα ψέματα που πολλοί τόσο εύκολα παρουσιάζουν ως αλήθειες. Μόνο τότε, ο κόσμος μας θα είναι ασφαλής, μόνο τότε θα καθιερωθεί μία κουλτούρα σεβασμού και δημιουργίας».
Οι Τελετές Αποφοίτησης θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 ανά Σχολή κάθε βράδυ.
 
 
 
 
prodromos   prodromos1
 
 

  
Δυο μόλις μέρες μετά τις Βουλευτικές Εκλογές και συγκεκριμένα την Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συζήτησε σε ανοικτό διάλογο, άλλο ένα επίκαιρο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα και λόγο στον Κύπριο πολίτη μέσα από την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος». Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τιμόθεος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Μάνιου και Μιχάλης Μούτσελος, συζήτησαν ο καθένας μέσα από το επιστημονικό του πεδίο για την επόμενη μέρα των εκλογών, τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων έναντι των υποψηφίων, τον πολιτικό ανταγωνισμό και την αποχή, τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πόσο η πανδημία επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Ο Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας Τιμόθεος Παπαδόπουλος, ανέλυσε το τι σημαίνει να είναι κανείς πολίτης, ποια είναι δηλαδή η ιδιότητα ενός πολίτη και πώς προσδιορίζεται αυτή η έννοια μέσα από όρους που αφορούν το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία ομάδα, στην πολιτεία, την κουλτούρα και την κοινωνία. Επιπρόσθετα, ανέλυσε το πώς η πολιτική πραγματικότητα και οι μυθοπλασίες επηρεάζουν τη διαμόρφωση των αναπαραστάσεων ενός πολίτη.
 
Από την πλευρά της, η Λέκτορας στο Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Θεοδώρα Μάνιου, εμβάθυνε στη δημοσιογραφική κάλυψη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και αναφέρθηκε σε παραδείγματα από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις σε σύγκριση και με άλλες χώρες. Επιχείρησε, επίσης, να αναδείξει τις προκλήσεις και τους περιορισμούς του πολιτικού ρεπορτάζ εν καιρώ πανδημίας.
 
Ο Λέκτορας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών, Μιχάλης Μούτσελος, προσέγγισε το θέμα από την πλευρά της πολιτικής επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα, σχολίασε την αποχή και για το πώς η πανδημία επηρέασε τη θεματολογία των φετινών εκλογών και τον πολιτικό ανταγωνισμό. Επίσης, αναφέρθηκε σε κάποιες κατεστημένες προσεγγίσεις για την πολιτική συμπεριφορά και την ψήφο των πολιτών συνδέοντάς τα με τις εκλογές υπό την έννοια ενός υπεύθυνου πολίτη.
 
Στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους ειδικούς για το πιο πάνω ενδιαφέρον θέμα, αμέσως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές 2021, δόθηκε βήμα στον πολίτη στο πλαίσιο της εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταδόθηκε ζωντανά από το ΡΙΚ (συχν. 97.2), την Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, από τις 7:10μ.μ. μέχρι τις 8:30μ.μ.
 
Η συζήτηση μεταδόθηκε και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://ucy.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=8847e17f-429b-4a0b-bb82-ad35008dd3dc
 
 
epomenimera
 
 

 
Πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2021 η πρώτη δημόσια συζήτηση στην Κύπρο με την ενεργό ανάμιξη πολιτών στο πλαίσιο της νέας Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Κύριοι ομιλητές της συζήτησης ήταν η πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ομιλία του ανέφερε ότι σε επίπεδο κράτους- μέλους της Ε.Ε., οι δράσεις της χώρας μας πρέπει να σχετίζονται με την Ευρώπη στο σύνολό της. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί να έχει ενεργό συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και δράσεις που στόχο έχουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση, καθώς κα την ένωση των Ευρωπαίων πολιτών.

Η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση με την Αθήνα, ανέφερε ότι «σε μια εποχή που η πολιτική πόλωση και οι μεγάλες κουβέντες αμείβονται, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ευημερία». Οι λαοί, πρόσθεσε, πρέπει να αγωνιστούν από άλλου είδους αρετές κι όχι από την πόλωση και τη σύγκρουση, αλλά από τη μετριοπάθεια, την αλληλεγγύη, την κατανόηση και τους συμβιβασμούς.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται για την Κύπρο και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» στον ακαδημαϊκό και συγγραφέα, Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ο Πρύτανης διασύνδεσε μάλιστα το γεγονός της βράβευσής του με το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος, όπως ανέφερε, υπήρξε ο πρώτος Aντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Κιζίλγιουρεκ ευχαρίστησε για την τιμή προς το πρόσωπό του, λέγοντας ότι το βραβείο που του απονέμεται είναι ένα βραβείο για τη συμβολή του σε μια ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο, μια Κύπρο που υιοθετεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι η πιο σημαντική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνη, αλλά δυστυχώς αυτή η μόνιμη αρετή, δεν έφτασε ακόμα στην Κύπρο. Ο Ευρωβουλευτής Κιζίλγιουρεκ επισήμανε ότι θα συνεχίσει να είναι ένας από τους χιλιάδες πολίτες της Κύπρου που αγωνίζονται, για αυτού του είδους την ειρήνη και αδελφοσύνη στην Κύπρο.

Ακολούθως διεξήχθη συζήτηση με το κοινό, με τους ομιλητές να αναφέρονται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύγχρονο κόσμο και τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες της για ανάκαμψη μετά την πανδημία, αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών και την περιφρούρηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 
nia1   nia2
 
 
 

«Ποιος τρέφει τη διαφθορά στην Κύπρο; Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και διαφάνεια στην πράξη». Διαδικτυακή συζήτηση Πανεπιστημίου Κύπρου και ΟΠΕΚ - 24 Μαϊου 2021 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τη διαφθορά και την ανάγκη ανασυγκρότησης της πολιτείας, ώστε να λειτουργεί στην πράξη με όρους διαφάνειας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Η διαδικτυακή συζήτηση που εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για το «Μέλλον της Ευρώπης» με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε κορυφαία θέματα που απασχολούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021.

Σε εισηγήσεις προέβησαν οι: Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Πρύτανης, κ. Έλενα Τάνου, Αντιπρόεδρος Cyprus Integrity Forum και κ. Έρικ Σουκιούρογλου, εκ μέρους της Πλατφόρμας Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο αίτημα για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου σε συνάρτηση με τους μηχανισμούς παρακολούθησης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επικεντρώθηκαν στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν την Κύπρο, το κόστος που καταβάλλει η κοινωνία για αυτά και τρόπους για την αντιμετώπισή τους στο επίπεδο των θεσμών, των νομοθεσιών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

Διεξήχθη διάλογος των τριών ομιλητών με συζητητές τους, κ. Κυριάκο Πιερίδη, Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚ, δημοσιογράφο και κ. Χριστόφορο Χριστοφή, δικηγόρο, podcaster, “Legal Matters Podcast”.

Τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε η κ. Παντελίτσα Ευαγόρου, νομικός, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚ.

 

 [Πίσω στην αρχή] 


 
Σε μια άκρως ρεαλιστική και χωρίς υπεκφυγές συζήτηση προέβησαν ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πραγματευόταν το Κυπριακό, την Οικονομία και την Διαφθορά, στο πλαίσιο των εκπομπών «Λόγος και Αντίλογος» Ένα θέμα διαχρονικό και επίκαιρο ταυτόχρονα καθώς συνέπεσε λίγα μόνο 24ωρα μετά την Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαϊου 2021. Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Μάριος Ζαχαριάδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Τομπάζος και Επίκουρη Καθηγήτρια και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001) Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ανέλυσαν τις θέσεις τους δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στον πολίτη να θέσει ερωτήματα και να εκφράσει τις σκέψεις του.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Δόξα Κωμοδρόμου και μεταδιδόταν παγκύπρια, αναπτύχθηκαν θέσεις που αφορούν στις ιδιαίτερες πτυχές του Κυπριακού ζητήματος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τοπική και διεθνής οικονομία, στις προεκτάσεις και στα πισωγυρίσματα της διαφθοράς, όπως και το πραγματικό διακύβευμα των Βουλευτικών Βκλογών στις 30 Μαΐου 2021 υπό τις ιδιόμορφες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του COVID-19.
 
Στη θεματική εκλογές σε περίοδο πανδημίας αναφέρθηκε η κα Αγαπίου-Ιωσηφίδου, τονίζοντας ότι η πανδημία σαφώς δεν παγώνει τη Δημοκρατία, και η Δημοκρατία σαφώς δεν περιορίζεται στις εκλογές, την πλέον εμβληματική των δημοκρατικών διαδικασιών. «Η πανδημία δημιουργεί νέες και εμβαθύνει τις παλιές προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται δημιουργικές τομές και λύσεις στη βάση των διεθνών προτύπων και διαφύλαξης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι εκλογές δεν αφορούν μόνο το εκλογικό δικαίωμα, αλλά μια σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης, μη-διάκρισης, πληροφόρηση, συνάθροιση, κτλ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προεκτάσεις των περιοριστικών μέτρων και στις αναχρονιστικές και αποτρεπτικές υφιστάμενες διαδικασίες εγγραφής νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η εγγραφή θα μπορούσε να γίνεται αυτόματα, όπως σε πολλές χώρες», σημείωσε. Υπέδειξε ότι οι συστάσεις προς την Κύπρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Τόνισε επίσης ότι σε πολλές χώρες, η εκλογική διαδικασία διευκολύνεται μέσα από μια σειρά επιλογών που διαθέτουν οι ψηφοφόροι και που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θεσπίσει, όπως ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω κινητού τηλεφώνου, επιστολική ψήφος, ψήφος μέσω εξουσιοδότησης, κ.ά., μειώνοντας έτσι και την αποχή. Από το βήμα της εκπομπής «Λόγος-Αντίλογος», η κα Αγαπίου-Ιωσηφίδου εισηγήθηκε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εκλογών, στο πρότυπο αντίστοιχων επιτυχημένων θεσμών παγκοσμίως, η οποία θα εργάζεται αδιάλειπτα για την ομαλή και ενδελεχή εκσυγχρονιστική μετάβαση στη νέα εποχή, όχι μόνο ενόψει εκλογών.
 
Κατά τον κ. Τομπάζο, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη σκιά της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, που αυτή επιφέρει, στη σκιά των μεγάλων σκανδάλων και της διαφθοράς στην Κυπριακή κοινωνία με τα «χρυσά διαβατήρια» και όχι μόνο, και της αποτυχίας προόδου στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Ο κ. Τομπάζος αναφέρθηκε και στους λόγους που συνέβαλαν στην μετατόπιση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις αδιάλλακτες θέσεις της. Πρόσθεσε δε ότι τα δυο κράτη είναι ένα σχήμα, το οποίο δεν μπορεί να έχει καμιά ανταπόκριση στην πραγματικότητα, διότι η τ/κ πλευρά είναι μικρή, αδύνατη και εξαρτώμενη από την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, αν αυτό προχωρήσει, είπε, αυτό που θα συμβεί, είναι η Βόρεια Κύπρος να ενσωματωθεί πλέον στην Τουρκία με σκληρά σύνορα στη Λευκωσία, σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία που θα μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε μια Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, η αδράνεια των τελευταίων χρόνων είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε αυτή την τελμάτωση που εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους αμφότερα και στις δυο Κοινότητες. Ο κ. Τομπάζος αναφέρθηκε και σε πρώην Υπουργό, ο οποίος εμφανίζεται στις εφημερίδες με το νέο ρεαλισμό για δυο κράτη. Τα δυο κράτη, είπε, είναι λιγότερη ρεαλιστική δυνατή λύση, γιατί είναι αδύνατον να υπάρξει. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι να έχουμε μια Τουρκία στην άλλη πλευρά και σκληρά σύνορα στη μέση της Κύπρου.
 
Στις τοποθετήσεις του ο Καθηγητής Μάριος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι όπως και η τεράστια ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος μέσω της ροής ξένων κεφαλαίων που οδήγησε στην τραπεζική κρίση, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι μια έκφανση του γενικότερου προβλήματος της δυσανάλογης πρόσβασης στην εξουσία και τους θεσμούς που έχουν κάποιοι (π.χ., δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και λογιστικοί οίκοι), η οποία έχει βλάψει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας δημιουργώντας ευκαιρίες για προσόδους, στρεβλώνοντας τα επιχειρηματικά κίνητρα και ενθαρρύνοντας συνθήκες διαπλοκής και ενδημικής διαφθοράς που διαιωνίζει τη διασύνδεση πολιτικών και οικονομίας και οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένες πολιτικές και πρακτικές. Σε ένα μη υγιές περιβάλλον, δήλωσε, στην μετά την πανδημία εποχή, η Κύπρος θα έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει ένα ψηλό δημόσιο χρέος, τα διανεμητικά συνεπακόλουθα της πανδημίας, τεχνολογικής φύσεως αλλαγές που επέσπευσε η πανδημία, καθώς και ένα διαφοροποιημένο εξωτερικό περιβάλλον που μπορεί να κάνει δυσκολότερη τη συνέχιση του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο βασίστηκε και στον συγκριτικά χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή. Σημείωσε, ότι στην μετά την πανδημία εποχή υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες μπορούμε να δράξουμε, όπως η εξαγωγή υπηρεσιών, π.χ. με τη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και γενικότερα της εξ αποστάσεως παραγωγής υπηρεσιών, που προϋποθέτει όμως την ανάλογη διαδικτυακή και άλλη υποδομή.

Όσοι επιθυμείτε να δείτε και να ακούσετε τη σοβαρή τεκμηρίωση των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις λύσεις που προτείνουν σε αυτά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει για δεκαετίες η Κύπρος, επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://bitly.ws/ddBf
 
Συζήτηση 4
 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έστειλε τα δικά του μηνύματα για την παγκόσμια εκστρατεία "Ώρα της Γης 2021" «Σε αυτή την ώρα της Γης, Μίλα για τη Φύση» 

Για ακόμα μια χρονιά το Πανεπιστήμιο Κύπρου στήριξε την παγκόσμια εθελοντική εκστρατεία «Ώρα της Γης». Από τις 20:30 μέχρι τις 21:30 στις 27 Μαρτίου 2021, ο φωτισμός στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» παρέμεινε κλειστός, σε μία συμβολική κίνηση υπέρ της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Οι Αρχές του Πανεπιστημίου παρότρυναν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, τους ερευνητές/τριες και τους φοιτητές/τριες να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, σβήνοντας τα φώτα και στο δικό τους χώρο για μία ώρα, με στόχο να ενδυναμώσουν με τη "φωνή" τους την προστασία του πλανήτη.

IMG 0732 IMG 07381

Σε μήνυμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει συμβολικά στην «Ώρα της Γης», συνδράμοντας έτσι στη διάδοση του παγκόσμιου μηνύματος ότι τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε επίσης πως η αρμονική σχέση μας με το περιβάλλον είναι προς όφελος του ανθρώπου και του κόσμου μας, είναι θέμα ποιότητας ζωής και κουλτούρας στο χώρο που μας περιβάλλει.

Στη φωτογραφία το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας "Ώρα της Γης".

[Πίσω στην αρχή]


Ακαδημαϊκοί ανέλυσαν τις εξεγέρσεις των Επετείων 1821 και 1955

Αφιερωμένη στις Εθνικές Επετείους ήταν η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. Οι ακαδημαϊκοί Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλήμωνας Μπαντιμαρούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Δημήτριος Κοντογεώργης, Λέκτορας, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ανέλυσαν από διάφορες οπτικές τις δυο Εθνικές Επετείους, της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.
 
Η προσέγγιση έγινε με πρωτότυπο επιστημονικό τρόπο ξεφεύγοντας από τις ετήσιες αναφορές, διεισδύοντας σε βάθος σε γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου, συνδυάζοντας το γενικό πλαίσιο για τις δυο Επετείους, αναφορικά με το πώς συνδέεται ιστορικά η Ελληνική Επανάσταση με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, τα ιστορικά διδάγματα που χρειάζεται να έχουμε υπόψη στην εποχή μας σε πολιτικό, επικοινωνιακό, πολιτισμικό ή άλλως πως επίπεδο. Ειδική μνεία έγινε και στο ρόλο των μέσων επικοινωνίας της εποχής για την Ελληνική Επανάσταση και πώς είδε τότε ο Τύπος την εξέγερση, αλλά και πώς την μετέφερε σε τοπικά ή διεθνή ακροατήρια και διαύλους προβολής. Οι ακαδημαϊκοί απάντησαν σε αρκετά ερωτήματα ακροατών, που θέλησαν να μάθουν περισσότερα ως προς τα σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο στην εποχή μας, στο ποιος χρειάζεται να είναι ο ρόλος των ΜΜΕ έναντι της ιστορικής πορείας του ελληνισμού ακόμη και ως ιδέας, στο πώς λειτουργούσαν οι εφημερίδες την περίοδο της Επανάστασης και πόσο κόστισε στους πολιτισμούς της Κύπρου και της Ελλάδας η μακραίωνη «υποδούλωση».
 
DSC 0025 Λογος και Αντίλογος
 
Το ειδικό αυτό αφιέρωμα χαιρέτησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», κα Έλενα Διομήδη – Παρπούνα, η οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης που διασώζονται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και διατίθενται προς τους ερευνητές σημαντικές πηγές πληροφόρησης, τόσο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όσο και για τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 55-59. Πέραν των βιβλίων και εφημερίδων που διαθέτει, είπε, είναι και η πλούσια ψηφιακή συλλογή του Ελληνικού Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 19ος και 20ου αιώνα, όσο και η συλλογή ψηφιακών ηχητικών και άλλων ντοκουμέντων από το Αρχείο του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κατέληξε η κα Διομήδη-Παρπούνα, και τα προσωπικά αρχεία προσωπικοτήτων που έζησαν την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59 με μαρτυρίες και άλλα πολύτιμα ντοκουμέντα μεγάλης ερευνητικής αξίας.
 
 

 

Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου μίλησαν για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης δίνοντας βήμα στο κοινό - 2 Μαρτίου 2021 

Με αφορμή τις δεκάδες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σεξουαλική παρενόχληση, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου άνοιξαν τηλεφωνικές γραμμές και ανταποκρίθηκαν σε ερωτήματα του κοινού σε μια τολμηρή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2021 στην Πανεπιστημιούπολη. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής, Δρ Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας, Δρ Κώστας Φάντης και ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδικότητα στην εγκληματολογία και στην δικανική ψυχολογία, Δρα Ανδρέας Καπαρδής, ανέλυσαν το πολύκροτο θέμα που μονοπωλεί την τελευταία περίοδο την επικαιρότητα.

Η κα Συνοδινού εστίασε στο γενικό πλαίσιο της νομικής αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του σεξισμού, δίνοντας έμφαση στις συμπεριφορές που συνιστούν παρενόχληση και σεξισμό, όπως και στο θέμα προστασίας των θυμάτων. Ο κ. Φάντης ανέλυσε τις μορφές της σεξουαλικής κακοποίησης και τις διαστάσεις του φαινομένου σε παιδιά και έφηβους στην Κύπρο, προβαίνοντας μάλιστα σε ανάλυση των χαρακτηριστικών των θυμάτων και των θυτών, εστιάζοντας στα δεδομένα από έρευνες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κ. Καπαρδής αναφέρθηκε κυρίως στις εγκληματολογικές, αλλά και τις δικανικές ψυχολογικές πτυχές του φαινομένου.

Συζήτηση 3 Συζήτηση 4

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου λέχθηκε ότι στην Κύπρο, δυστυχώς το θύμα είναι ο φτωχός συγγενής, καθώς ο εκσυγχρονισμός του δικαίου κινείται πολύ αργά. Το νομικό πλαίσιο χρειάζεται ενίσχυση για να προστατεύει πρώτιστα τα θύματα, αλλά ταυτόχρονα να αντανακλά την κυπριακή κοινωνία του 2021, όπου οι σχέσεις των δυο φύλων διαφέρουν αρκετά από αυτό που γνωρίζαμε παλαιότερα. Ωστόσο στη σημερινή εποχή, περισσότερα άτομα έχουν το θάρρος και το κουράγιο να αναφέρουν δημόσια φαινόμενα παρενόχλησης. Για την αναγκαία πρόληψη και την προστασία του θύματος δεν χρειάζεται μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και η συστηματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λεβέντη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ποσοστό της τάξης του 86% δεν ζήτησε βοήθεια ή στήριξη. Συμπερασματικά, αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα περισσότερα θύματα διστάζουν να αναφέρουν οτιδήποτε, γιατί ενδεχομένως (α) το αποτρέπει το κοινωνικό στίγμα, (β) θα τους περιγελάσουν και (γ) ο θύτης θα εκβιάζει το θύμα. Άλλος λόγος είναι ότι δεν θεωρείται σημαντικό αδίκημα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία διερεύνησης και δίωξης. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Σκανδιναβικές χώρες, οι δομές που υπάρχουν είναι ανεπτυγμένες και στηρίζουν τα θύματα πολυδιάστατα και ποικιλοτρόπως. Τελευταίες έρευνες στην Κύπρο κατέγραψαν ότι οι περισσότεροι γονείς δεν ελέγχουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στο διαδίκτυο, με ποιους μιλούν, ούτε ποιο το θέμα συζήτησης, με πιθανό αποτελέσματα να αυξάνεται και η διαδικτυακή κακοποίηση.

Σωρεία ερωτημάτων του κοινού αφορούσαν το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαιώνιση των στερεότυπων σεξισμού και κατά πόσο σήμερα γίνεται σωστή διαχείριση του κινήματος «#metoo», πόσο καλλιεργείται ο σεβασμός των δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων, ποιοι είναι οι θύτες και ποια τα θύματα, σε ποιους χώρους κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα της λεκτικής ή και της σωματικής σεξουαλικής βίας και για ποιο λόγο κάποια από τα θύματα σπάνε τη σιωπή τους μετά από ολόκληρα χρόνια.

Οι τρεις ακαδημαϊκοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις διαφορές των όρων «σεξουαλικής παρενόχλησης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης», υπό το πρίσμα του ψυχολογικού και νομικού πλαισίου και στο εάν ισχύει «καθεστώς» ατιμωρησίας ή μήπως τελικά η τιμωρία επιβάλλεται, αν γίνεται κατάχρηση στο δυνατό «όπλο» της εκμυστήρευσης ενός συμβάντος, αν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ή ακόμα αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανατραπεί η όποια διαδικασία. Καταγράφηκαν επίσης πολλές εισηγήσεις ως προς τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα πολιτείας και θεσμών, που θα αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα.
 
 

 
 
Το κυπριακό στέλεχος «Β1-258» του ιού SARS-CoV-2 είναι το επικρατέστερο στέλεχος στην Κύπρο, όπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και αφορούσε στην ανάλυση και την πορεία του κορωνοϊού στο νησί. Η έρευνα διήρκεσε 10 μήνες και πραγματοποιήθηκε από 768 δείγματα, θετικά στον ιό.

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, ανέφερε ότι τα αποτέλεσμα της σημαντικής αυτής έρευνας, ήταν προϊόν επιστημονικής συνεργασίας του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη και της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας ΝΙPD Genetics, της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής. Οι πρωτοβουλίες και οι συνέργειες φέρνουν αποτελέσματα, είπε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα είχε χρηματοδοτηθεί από την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η έρευνα σώζει ζωές», που ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας, καθώς επίσης και από τα ερευνητικά προγράμματα (ΙδΕΚ) του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη και από την επιστημονική – οικονομική συνεισφορά της NIPD Genetics.
 
DSC 4070   Διάσκεψη Τύπου

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2 στην Κύπρο είναι πολυφυλετική, αφού έχουν εντοπιστεί 37 διαφορετικές γενεαλογίες του ιού. Ωστόσο, το στέλεχος «Β1-258» είναι το επικρατέστερο στην Κύπρο, όπως καταδεικνύει η έρευνα, με τους τελευταίους μήνες να αγγίζει το 90% των μολύνσεων. Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος «Β1-258» εισάχθηκε στην Κύπρο από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία και τη Δανία, ενώ η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξάγεται από την Κύπρο σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία και τη Δανία. Ωστόσο, όπως λέχθηκε στη διάσκεψη, δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα. Εξάλλου, η έρευνα κατέδειξε ότι το στέλεχος «Β1-258» έχει σημαντικές μεταλλάξεις και παρόμοιες με αυτές του αγγλικού στελέχους Β.1.1.7 (UK strain), οι οποίες αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και την ικανότητά του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως λέχθηκε από τους Καθηγητές Κωστρίκη και Πατσαλή που παρουσίασαν την εν λόγω μελέτη, τα τρία εμβόλια, που έχει στη διάθεσή της η Κύπρος (Pfizer, Moderna και AstraZeneca) είναι αποτελεσματικά και για την αντιμετώπιση του κυπριακού μεταλλαγμένου ιού «Β1-258». Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και θα κατατεθούν σε διεθνείς τράπεζες δεδομένων, GISAID.

Αναλυτικά η έρευνα εδώ.
 
 

 
 
 
Ο κορωνοϊός έχει γίνει παγκόσμια πανδημία, με το μετριασμό της να εξαρτάται από τον περιορισμό συμπεριφορών που περιορίζουν την εξάπλωσή του. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα περιοριστικά μέτρα και η απομόνωση εξαιτίας της πανδημίας έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.
To Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση, μέσω του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ μεταδίδει επιστημονικό λόγο και λαμβάνει ραδιοφωνικό αντίλογο, μέσω της νέας εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος». Στη 2η κατά σειρά εκπομπή που μεταδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021, η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγο, Δρα Μαρία Καρεκλά και τον Ειδικό Επιστήμονα Έρευνας και Ψυχολόγο Υγείας, Δρα Άγγελο Κασσιανό, για να συζητήσουν τις ψυχολογικές και συμπεριφορικές προεκτάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), σε σχέση και με την επίδραση στην υγεία του πληθυσμού.
 
20210202 Logos kai Antilogos Kassianos Karekla
 
Αναλύθηκαν τα εμπειρικά ευρήματα, που καταγράφονται στην υφιστάμενη επιστημονική τους έρευνα, όπως είναι η διεθνής μελέτη “COVID-19 IMPACT”, ενώ εξετάσθηκαν και ζητήματα, τα οποία προκύπτουν μέσα από την γενικότερη επιστημονική βιβλιογραφία και πρακτική. Το πρόγραμμα «COVID-IMPACT», που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταδεικνύει σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η συζήτηση στη συνέχεια επεκτάθηκε γύρω από πέντε άξονες: α) τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, β) τις μεθόδους αντιμετώπισης του στρες (άγχους) κατά την πανδημία (coping mechanisms), γ) τις επιδράσεις στις συμπεριφορές υγείας (π.χ. το κάπνισμα, την άσκηση, την διατροφή, την τήρηση των μέτρων), δ) τις επιπτώσεις της πανδημίας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις δίνοντας έμφαση στον καρκίνο, και ε) τις στάσεις και αντιλήψεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.
 
Όπως έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής το δείγμα που έχουν συλλέξει ανέρχεται στις 10 χιλιάδες άτομα, κάτι που σημαίνει ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι έγκυρα και ασφαλή. Έγινε ιδιαίτερη μνεία για τα άτομα τα οποία μένουν μόνα. Πέραν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις, μελετώνται και οι «προστατευτικοί παράγοντες». Όπως φαίνεται από στατιστικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί, προστατευτικοί παράγοντες για την ψυχολογική ευεξία είναι, μεταξύ άλλων, η κοινωνική υποστήριξη, δηλαδή αν ένα άτομο έχει ανθρώπους δίπλα του καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό. Η κοινωνική υποστήριξη είναι εξαιρετικά καίρια, ειδικά σε μια περίοδο που οι άνθρωποι έχουν «απωλέσει» τον έλεγχο της ζωής τους. Η κοινωνική υποστήριξη αυτή την περίοδο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τα άτομα που βρίσκονται σε κλειστές δομές και, εκ των πραγμάτων, δεν έχουν τον κοινωνικό κύκλο να τα στηρίξει.
 
Στο πλαίσιο της εκπομπής συζητήθηκαν ερωτήσεις, σχόλια και απόψεις, που το κοινό υπέβαλε συμμετέχοντας σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Παρά τις δύσκολες υγειονομικές καταστάσεις που βιώνουμε ως κοινωνικό σύνολο, ειδικότερα αυτή την περίοδο με τις συνθήκες πανδημίας του νέου κορωνοϊού (SARs-CoV-2), το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξακολουθεί να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και προσφοράς, στηρίζοντας και επιμορφώνοντας επιστημονικά το ευρύτερο κοινό της Κύπρου, επιλύοντας απορίες και προβληματισμούς, συζητώντας σκέψεις και κρίσεις σε ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο.
 
 

 
 
To Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφουγκραζόμενο τις ιδιάζουσες συνθήκες και προκειμένου να διαχειριστεί τις προκλήσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγ ω κορωνοϊού, διεύρυνε την εμβέλεια δράσης και επιστημονικής παρέμβασης του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, μέσω του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ, με τη νέα εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος». Πρώτος προσκεκλημένος στις 5 Ιανουαρίου 2021 ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας, Σταύρος Σ. Φωτίου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Μαθήματα Ζωής».
 
Ο Καθηγητής Φωτίου ανέλυσε τις υπαρξιακές δεξιότητες που βοηθούν τον άνθρωπο να βιώσει την ομορφιά και την αυθεντικότητα της ζωής.  Οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργήσουν τη θεογνωσία, την αυτογνωσία, την κοινωνικότητα και την οικολογική ευαισθησία. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ικανός να κρίνει, υπό τις κάθε φορά περιστάσεις, πώς πρέπει να πολιτευθεί, ώστε να βιώσει την κατάφαση της ζωής, τη μόρφωση που προσφέρουν οι ορθές διαπροσωπικές σχέσεις. Μια αγωγή ζωής βοηθά τους ανθρώπους να νοηματοδοτούν κάθε πτυχή του βίου, να κατανοούν ότι η ζωή είναι δώρο, το οποίο καταξιώνεται όταν αντιδωρίζεται.
 
Ένας άνθρωπος είναι ισορροπημένος ψυχικά όταν η λογική, το συναίσθημα και η βούληση συνεργάζονται και συγκινούνται για την επίτευξη του υπαρξιακού του προορισμού. Πρόβλημα δημιουργείται όταν ένα από τα τρία αυτά ψυχικά μέρη καλλιεργείται μονομερώς και σε βάρος των άλλων. Σημαντικό, ακόμη, στην αυτογνωσία είναι η κατανόηση των κινήτρων της συμπεριφοράς μας με κριτήριο τις τρεις βαθμίδες ηθικής: την εκμετάλλευση, την ανταμοιβή και την αγάπη. Η αγάπη έχει, ανάμεσα σε άλλα, ως καίριο χαρακτηριστικό το απροϋπόθετο. Αγαπώ τον άλλο, προσφέρομαι στον άλλο, όχι γιατί φοβάμαι ή αναμένω ανταπόδοση, αλλά γιατί η αγάπη είναι επιλογή της ελευθερίας μου. Η αγάπη είναι δοτικό ήθος, κίνητρό της είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Η ανέκπτωτη ευθύνη και η διαρκής μέριμνα για τον άλλο, διαφοροποιεί τον δοτικό άνθρωπο από τον εγωκεντρικό ή τον νομικιστή. Η αγάπη προϋποθέτει τον άλλο, που είναι διαφορετικός, γι᾽ αυτό η συνάντηση και η κοινωνία μαζί του είναι η μόνη ολοκλήρωση εαυτού.
 
Δόξα Σταύρος Φωτίου Photo 3
 
Η συζήτηση περιέλαβε και τη θεματική: σεξουαλικότητα, έρωτας, αγάπη. Μια αυθεντική διαπροσωπική σχέση για να λειτουργεί πρέπει να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από τρία γνωρίσματα: μοναδικότητα, ενότητα, ισότητα. Έτσι, στον έρωτα κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, δεν αποβάλλει τη δική του ιδιοπροσωπία. Ενότητα σημαίνει μοίρασμα της χαράς και της λύπης, των αγωνιών και των προσδοκιών, ό,τι έχω και ό,τι είμαι το προσφέρω στον άλλο. Ισότητα σημαίνει μη εξουσιασμό του άλλου, σεβασμό της ελευθερίας του. Μια ερωτική σχέση γίνεται δυσλειτουργική όταν αυτά τα τρία γνωρίσματα δεν συνυπάρχουν αρμονικά. Ο έρωτας είναι άθλημα μέσα στο χρόνο που άγει στην πλήρη ψυχοσωματική ώσμωση δύο αγαπώντων προσώπων. Η σεξουαλικότητα υπηρετεί τον έρωτα, προάγει την ετεροκατάφαση και την αυτοκατάφαση. Και, με τη σειρά του, ο έρωτας ανθίζει μέσα στην αγάπη.
 
Συζητήθηκε, επίσης, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μια λειτουργική σχέση σημαίνει ότι τα όντα και τα πράγματα αληθεύουν όταν γίνονται πεπραγμένα, όταν υπηρετούν αγαπητικές σχέσεις. Τότε παύουν να είναι ουδέτερα και άψυχα αντικείμενα και μεταβάλλονται σε ενθύμια αγαπημένων προσώπων.
 
Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν όταν βιώσουν ελευθεροποιές εμπειρίες. Άρα απαιτείται ένα αντίστοιχο σχολείο, όπου όλα τα μαθήματα  καλούνται να συνεισφέρουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο, στην καθόλου αγωγή του ανθρώπου. Λογοτεχνία και μουσική, θέατρο και τέχνη, μαθηματικά και κάθε άλλο μάθημα, πρέπει να αναδεικνύουν την πόλη και τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν εξαντλείται στις πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά αφορά την όλη ζωή. Πολιτισμένος είναι ο κηπουρός που κοσμεί τον χώρο, ο δάσκαλος που δωρίζεται στους μαθητές, ο πολιτικός που ενώνει τους πολίτες. Συνεπώς, σχολείο και κοινωνία καλούνται να λειτουργούν παιδευτικά, να προικίσουν τους πάντες, μεταξύ άλλων, με γνώση της οικείας και παγκόσμιας λογοτεχνίας και μουσικής, με δυνατότητα αποκρυπτογράφησης της ζωγραφικής και του κινηματογράφου.
Ως προς τη θεογνωσία επεξηγήθηκε ότι ο Τριαδικός Θεός είναι το εγώ, το εσύ, ο άλλος, που συγκατοικούν στο εμείς. Κάθε θείο πρόσωπο ελεύθερα δωρίζεται πλήρως στα άλλα. Προσωπική ετερότητα και κοινότητα ζωής είναι ο τρόπος ύπαρξης του Θεού. Μακράν κάθε ατομικισμού και αποκλεισμού, ο Τριαδικός Θεός φανερώνει την ελευθερία που αγαπά και την αγάπη που ελευθερώνει.
 
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με αναφορά του κ. Φωτίου στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ένα πρώτο μήνυμα που τονίστηκε, είναι ότι ο Θεός δεν είναι αίτιος κανενός κακού, απεναντίας είναι ο συνεχής συμπαραστάτης του ανθρώπου στον αγώνα για πληρότητα ζωής. Ένα άλλο μήνυμα είναι αυτό της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά η δική μας συμπεριφορά εξυπακούει τη ζωή ή τον θάνατο του άλλου. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όλους. Όπως έγραψε ο Ντοστογιέφσκι στους «Αδελφούς Καραμάζοφ», όλα μοιάζουν με τον ωκεανό, όπου η μια σταγόνα επηρεάζει τα πάντα. Επιπλέον, η πανδημία κατέδειξε πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Στερηθήκαμε την αγκαλιά, τη φιλία, τον ναό, το θέατρο, τη συμμετοχή σε γάμο ή κηδεία, για να συμμετάσχουμε στη χαρά ή τη λύπη των άλλων, αντίστοιχα. Η πανδημία πρέπει να μας καταστήσει σοφότερους, να μπορούμε να ιεραρχούμε σωστά τις ανάγκες μας. Ο άνθρωπος αληθεύει όταν βρίσκεται σε αρμονική κοινωνία με τον Θεό, τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τη φύση.
 
Κάθε 1η Τρίτη από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ., θα είμαστε μαζί για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Συντονιστείτε στη συχνότητα 97.2 ή παρακολουθείστε τις εκπομπές «Λόγος και Αντίλογος» στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://bit.ly/2MlfGQb και του ΡΙΚ: http://cybc.com.cy/audio-on-demand/.