Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον παιδικό καρκίνο: Θεραπείες ακριβείας

Ημερομηνία εκδήλωσης: 18 Οκτωβρίου 2016

Ομιλητής: Στέργιος Ζαχαρούλης, Παιδο-ογκολόγος  

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αριστούχου φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Νεόφυτου Χανδριώτη, του οποίου ο Δρ Ζαχαρούλης, υπήρξε θεράπων ιατρό. 

20161018 193613 1r  
Δημόσια διάλεξη, αφιερωμένη στη μνήμη του αριστούχου φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νεόφυτου Χανδριώτη, έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο διακεκριμένος παιδο-ογκολόγος Δρ Στέργιος Ζαχαρούλης, την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Ο Δρ Στέργιος Ζαχαρούλης, είναι Διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και Διευθυντής Παιδο- Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου. Κατά τη διάλεξή του ο Δρ Ζαχαρούλης ενημέρωσε το κοινό για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου. Ο γιατρός ανέφερε ότι ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος με43 παιδιά να διαγιγνώσκονται καθημερινά με καρκίνο. «Υπάρχει αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια με μια συχνότητα κατά 25%, δηλ. 20 παιδιά σε 100 χιλιάδες πληθυσμό. Έχουν διαγνωσθεί διάφοροι τύποι παιδικού καρκίνου, εξήγησε, όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Κάθε χρόνο 40 χιλιάδες παιδιά λαμβάνουν ενεργό θεραπεία κατά του καρκίνου. Πάνω από τα ¾ των παιδιών επιβιώνουν. Τα καλά αποτελέσματα επιβίωσης οφείλονται κυρίως στην πολύ καλή κλινική έρευνα. Οι μελέτες που γίνονται ενθαρρύνουν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Το θετικό είναι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας αρχίζουμε και αναγνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους όγκου, με τις κατηγορίες γονιδιακών μεταλλάξεων και μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά και διαφορετική απάντηση θεραπείας, ανέφερε ο κ. Ζαχαρούλης.
 
 
     
GENERALr  
Ο παιδο-ογκολόγος Δρ Ζαχαρούλης αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά τη θεραπεία του ασθενή: Ποιος αποφασίζει αν θα συνεχίσουν οι γιατροί την πειραματική θεραπεία ή όχι; Ο γιατρός, ο γονιός ή ο ασθενής; Δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τις συνθήκες. Υπάρχει η καθημερινή πραγματικότητα, ο ηρωισμός, ο ρεαλισμός και το αίσθημα νίκης σκεφτόμενοι τον αγώνα του καθενός ξεχωριστά. Κάθε καρκινοπαθής είναι ένας μικρός ήρωας.
 
Ήρωας και σύμβολο ήταν και ο Νεόφυτος Χανδριώτης. Το χαμόγελο του Νεόφυτου ήταν ειλικρινές χαμόγελο, θέλησης για μάχη. Τα μετάλλια που εξασφάλισε ο Νεόφυτος ως πρωταθλητής και αθλητής μέσα από τους αγώνες του, ήταν ακριβώς όπως και ο αγώνας που έδωσε κατά του καρκίνου , τόνισε ο Δρ. Ζαχαρούλης, o οποίος υπήρξε θεράπων ιατρός του αείμνηστου φοιτητή Νεόφυτου Χανδριώτη.
     
20161018 193613 1r  
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η παρέμβαση του Δρος Ζαχαρούλη έρχεται να δώσει μία πεπαιδευμένη ελπίδα, μία νότα αισιοδοξίας, μπροστά στις αναπάντεχες δυσκολίες που πλήττουν τα παιδιά, τους νέους σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Άνθρωποι όπως ο Στέργιος Ζαχαρούλης, ανέφερε ο Πρύτανης, με την υπηρεσία και την έρευνά τους, αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, ότι μέσω των σύγχρονων ιατρικών προσεγγίσεων μπορεί να υπάρξει ίαση.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, είχαμε περιστατικά ασθενειών, νέων παιδιών, φοιτητών μας, που μας θυμίζουν τα απροσδόκητα της ζωής. Πρόκειται για παραδείγματα, όπως ο Νεόφυτος Χανδριώτης και η Ελένη Ομήρου, που κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους μάχης, έδιναν δύναμη σε εμάς τους μεγαλύτερους με το ψυχικό τους σθένος.

 
     
GENERALr  
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη, ο οποίος έδωσε τον προσωπικό του αγώνα για να θυμίζει σε όλους την αξία της ζωής, λέγοντας: «Νέος γεμάτος όνειρα, για τη ζωή και για το μέλλον· γεμάτος όνειρα για τον τόπο του. Όνειρα που δεν θα πραγματωθούν ποτέ, γιατί η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Αν και κτυπήθηκε από μια δύσκολη ασθένεια, εντούτοις ποτέ δεν λύγισε. Πάλεψε με αξιοπρέπεια και συνέχισε να ελπίζει και να ονειρεύεται. Κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργούσε, μελετούσε, αρίστευε. Η θέλησή του για μάθηση και για ζωή ήταν ανεπανάληπτη. Το παράδειγμά του μας παρηγορεί και δίνει κουράγιο στην οικογένειά του να διαχειριστεί τον πόνο αντλώντας δύναμη από το ψυχικό σθένος που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της αναπάντεχης δοκιμασίας, με την οποία έμελλε να βρεθεί αντιμέτωπος. Ο Νεόφυτος έδειξε ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, αδελφοσύνης, δύναμης και δημιουργίας. Εμείς οι δάσκαλοί και οι συμφοιτητές του θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη», σημείωσε ο Πρύτανης. 

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δρ Ζαχαρούλη για την προθυμία του να δώσει αυτή τη διάλεξη σε αυτό το εξειδικευμένο πεδίο. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση άρχισε με προβολή φωτογραφιών από τη ζωή του Νεόφυτου Χανδριώτη. Μετά το πέρας της διάλεξης του κ. Ζαχαρούλη, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 


 

Το Διεθνές Δίκαιο στην υπεράσπιση του δικαιώματος όλων για συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή: Το έργο της Ειδικής Εισηγήτριας ΟΗΕ στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Μαΐου 2016

 Ομιλητής: Karima Bennoune,  Ειδική Εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Πολιτιστικών Δικαιωμάτων 

GENERALr  
H Ειδική Εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, Καθηγήτρια Karima Bennoune, παρέστη σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 και μίλησε για τη σημασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων. Τίτλος της ομιλίας της κας Bennoune ήταν «Το Διεθνές δίκαιο στην υπεράσπιση του δικαιώματος όλων για συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή: το έργο της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων».

Η κα Bennoune ανέφερε ότι στον πυρήνα του νομικού καθεστώτος βρίσκεται η Σύμβαση της Χάγης και τα δύο Πρωτόκολλά της, σημειώνοντας ότι δυστυχώς, παρά τη σημασία τους δεν υπήρξε πλήρης επικύρωση. Δεν έχουμε δει όλα τα κράτη να αναλαμβάνουν αυτές τις υποχρεώσεις και αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό με το 2ο Πρωτόκολλο, το οποίο έχει μόνο 68 συμβαλλόμενα μέρη, σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική δυσκολία αφού ακόμη και όταν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις αυτές δεν τις εφαρμόζουν πάντα.
 
     
GENERALr  
Για παράδειγμα, πρόσθεσε, με απογοήτευση έμαθα από επαγγελματίες για την πολιτιστική κληρονομία ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για οποιαδήποτε δίωξη σε εθνικό επίπεδο στη βάση της Σύμβασης του 1954, παρόλο που όπως δυστυχώς γνωρίζουμε υπήρξαν πολλές περιπτώσεις καταστροφής. Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει πιο πολλά κράτη να αγκαλιάσουν το υφιστάμενο νομικό υπόβαθρο και να το εφαρμόσουν. Η συμβολή μου, είναι να προσπαθήσω να αναπτύξω μια προσέγγιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την πολιτιστική κληρονομία, εξήγησε μιλώντας για το έργο της. 
 
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη λογοδοσίας και μίλησε για την πρώτη υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη για την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη προστασίας των ακτιβιστών, οι οποίοι στέκονται εμπόδιο στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Bennoune τόνισε την ανάγκη διάθεσης επαρκών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι πολυτέλεια.
 
 
 
     
GENERALr  
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων. Αφού εξήρε το έργο της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την έκθεσή της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε η Κύπρος μαζί με αριθμό άλλων χωρών για την προώθηση μιας δια-περιφερειακής δήλωσης για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του ίδιου Συμβουλίου. Η συμμετοχή της στη συζήτηση που διοργανώθηκε για παρουσίαση της πρωτοβουλίας ήταν αποφασιστική για τη συγκέντρωση περαιτέρω υποστήριξης και για να γίνει πιο γνωστή η δήλωση, η οποία υιοθετήθηκε από 146 χώρες, σημείωσε. Σχετικά με τη Σύμβαση της Χάγης και το 2ο Πρωτόκολλό της, ο κ. Ζήνων ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προσωπική εμπλοκή στην προετοιμασία του και εξέφρασε την απογοήτευσή του που μόνο ένας περιορισμένος αριθμός κρατών το έχει επικυρώσει. Μπορεί κάποιος δικαιολογημένα να ισχυριστεί ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό παραγνωριστεί, ανέφερε. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ανέλαβε χρέη συντονιστή της εκδήλωσης, σημείωσε ότι «σε μια εποχή όπου μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα η πόλη της Παλμύρας, βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή αφανισμού, είναι καίριο να μιλάμε για την αξία και την προστασία του πολιτισμού». 
 
     
GENERALr  
Ο Πρύτανης διερωτήθηκε επίσης για το ποιοι είμαστε χωρίς την πολιτιστική μας ταυτότητα. Με ποιους συνδεόμαστε και πώς κινηθήκαμε ως λαός και ως έθνος στην ιστορία μας; Γιατί διατηρούμε τις παραδόσεις μας και πώς βλέπουμε τους λαούς με διαφορετικές παραδόσεις από τις δικές μας; Έθεσε επίσης το ερώτημα: «Μπορούμε άραγε να συνυπάρχουμε στις σύγχρονες κοινωνίες χωρίς να μάθουμε να σεβόμαστε και ν` αποδεχόμαστε την πολιτιστική ταυτότητα των συνανθρώπων μας»; Σε αυτόν τον ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, της ασφυκτικής εξάπλωσης των πόλεων, της μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού ανθρώπων από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά και της επίμονης οικονομικής κρίσης, καλούμαστε, πρόσθεσε, να εγκύψουμε στα θέματα της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Αν επιθυμούμε, κατέληξε ο Πρύτανης, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως λαοί, ως κοινότητες, ως Κύπριοι ή Ευρωπαίοι πολίτες, καλούμαστε να προστατεύσουμε, να σεβαστούμε και να φροντίσουμε ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε σήμερα. 
 

 


Η πολιτική ατζέντα της Αρμενίας κατά την 25η επέτειο της Ανεξαρτησίας 

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Μαρτίου 2016

 Ομιλητής: Σερζ Σαρκισιάν, Πρόεδρος της Αρμενίας 

 

DSC 4010r  
Τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας έδωσε διάλεξη με θέμα την πολιτική ατζέντα της Αρμενίας κατά την 25η επέτειο της Ανεξαρτησίας, ενώ προέβη σε εκτενείς αναφορές σχετικά με την αξία της εκπαίδευσης και το πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο ενός λαού. Στην εκδήλωση παρέστησαν υπουργοί και βουλευτές των δυο χωρών, μέλη της Αρμενικής Κοινότητας, πρέσβεις, εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και ακαδημαϊκοί και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, ο οποίος τόνισε ότι οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας είναι ισχυρότεροι παρά ποτέ. Ο κ. Μαχτεσιάν χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του δίνει δύναμη, ζωτικότητα και υπερηφάνεια για τη συνέχιση της δύσκολης αποστολής και τη διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας. 
     
DSC 8437r  
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Αρμενίας «στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που φιλοδοξεί να στεγάσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου». Στενοί ιστορικοί δεσμοί αιώνων ενώνουν την Αρμενία και την Κύπρο, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η αρμενοκυπριακή κοινότητα έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. «Ο παλαιός καθεδρικός ναός της Παρθένου Μαρίας (Notre Dame de Tyre), σήμερα στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της περιτειχισμένης Λευκωσίας κοντά στην Πύλη Πάφο, το Αρμενομονάστερο και πολλά άλλα μνημεία μαρτυρούν τη μακρόχρονη παρουσία και πολιτιστική προσφορά των Αρμενίων της Κύπρου». Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εποχή μας και πολύ περισσότερο ενώπιον ακροατηρίου όπως και το σημερινό, είναι σημαντικό να μιλά κανείς για τη σημασία της παιδείας και της γνώσης, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη του σύγχρονου γοργά μεταβαλλόμενου κόσμου. «Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Αρμενία» πρόσθεσε. «Η προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας βασίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στον νέο Αρμένιο που έχει λάβει ποιοτική παιδεία. Αυτό είναι ακριβώς που αντιπαραβάλλουμε εμείς έναντι κάποιων γειτόνων μας που υπερηφανεύονται για τα ενεργειακά τους αποθέματα». Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρύτανης, τόνισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα μίας χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά να εγγυηθούν την ανάπτυξή της, αφού αυτή οφείλεται κατά πολύ στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.
     
DSC 8528r  
Αναφορικά με τους Κύπριους και τους Αρμένιους ο Πρύτανης ανέφερε: «Έχοντας βιώσει την τουρκική κατοχή, Κύπριοι και Αρμένιοι, γνωρίζουμε τον πόνο της προσφυγιάς. Η θέαση άλλωστε του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου από την πρωτεύουσα, από την πανεπιστημιούπολη, θυμίζει στους Κύπριους, ότι και το Αραράτ στους Αρμένιους: τη λαχτάρα για επιστροφή, την προσδοκία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και για απόδοση δικαιοσύνης. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε κι εμείς το δικό μας Αραράτ».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν ανέφερε ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή στήριξη του Ερεβάν για επίλυση του Κυπριακού. «Επιζητούμε ειρηνική επίλυση τόσο για το Κυπριακό, όσο και για Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ρεαλιστική, αν άλλες δυνάμεις σταματήσουν να προβάλλουν προσκόμματα στη διαδικασία για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος» κατέληξε. 

     
DSC 3973r  
Ερωτηθείς αν εντοπίζει παραδοξότητα στην πολιτική της Αρμενίας αναφορικά με την επίλυση των δύο ζητημάτων - του Κυπριακού και του Ναγκόρνο Καραμπάχ - είπε ότι η Κύπρος είναι αναγνωρισμένο κράτος από όλο τον κόσμο και το ότι δεν την αναγνωρίζει η Τουρκία, δεν έχει κανένα νόημα. Ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι δεν είναι αναγνωρισμένο, ούτε καν από την Αρμενία, καθώς συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε παραίτηση από αυτή και θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθροπραξίες. Ζήτησε παράλληλα να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού, κάτι που όπως είπε πρέπει να καθοριστεί μέσα από δημοψήφισμα και με ειρηνικές διαδικασίες. Aναφορά έκανε και στις τουρκο-αρμενικές σχέσεις, λέγοντας ότι βασικό τους πρόβλημα είναι οι άρμενο-αζέρικές σχέσεις. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Σαρκσιάν, η θέση της Αρμενίας ότι οι Τούρκοι διέπραξαν το έγκλημα της γενοκτονίας, το οποίο οφείλουν να αναγνωρίσουν και να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους, δεν έχει σχέση με τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Τουρκία, συνέχισε, όμως ότι η τουρκική πλευρά αντικρίζει το θέμα σε συνάρτηση με τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Μπακού. Αναφορά έγινε επίσης και στα πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν το 2009 μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας στη Ζυρίχη, με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, είπε, όμως ότι οι Τούρκοι παραιτήθηκαν από την υπογραφή τους και προσπάθησαν να εισαγάγουν προϋποθέσεις, ενώ το πρωτόκολλο δεν επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο.
     
DSC 4010r  
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας τόνισε, επίσης, τους στενούς δεσμούς με την Κύπρο, λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά κάθε Αρμένιου εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για το ότι η Κύπρος στάθηκε ως πραγματικός φίλος, αναδεικνύοντας το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής Γενοκτονίας στη Γενική Συνέλευση, ενώ υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη παγκοσμίως που προχώρησε με την αναγνώριση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται σε πολλά επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε και στην πολυετή συνεργασία με την Ελλάδα στον στρατιωτικό και εκπαιδευτικό τομέα, λέγοντας ότι παρόμοιες σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και με την Κύπρο. 

Σχετικά με τον οικονομικό τομέα, υπογράμμισε ότι η χώρα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε στα νέα πεδία οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται μέσω της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας αλλά και του ανοίγματος της αγοράς του Ιράν. Συμπλήρωσε ότι χάρη στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρασιατική Οικονομική Συνεργασία, υπάρχει αδασμολόγητη πρόσβαση σε μια αγορά με πληθυσμό 170 εκ. και απέρριψε την άποψη ότι αποτελεί εμπόδιο στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Ε.Ε. Τέλος, ο κ. Σαρκσιάν αναφέρθηκε στην αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι προκαλεί λύπη το γεγονός ότι οι απόγονοι προσφύγων, που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής, είναι αναγκασμένοι και πάλι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες τον 21ο αιώνα.

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο;

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 1η Φεβρουαρίου 2016

 Ομιλητής: Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του ΠΚ στο youtube  

GENERALr  
Το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) πορεύεται προς ένα αδιέξοδο ανέπτυξε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) ο κ. Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016. 
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του ΠΚ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά “Η σημερινή διάλεξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο ψήφισμα για την αναγόρευση του κ. Σημίτη σε Επίτιμο Διδάκτορα (της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΠΚ) τονίζεται, μεταξύ άλλων, η συμβολή του στην προώθηση του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αδιέξοδο, κατά πόσο τα ευρωπαϊκά ιδεώδη για τα οποία πολλοί εργάστηκαν έχουν χρεωκοπήσει και κατά πόσο η ισχυρότερη ένωση κρατών της παγκόσμιας ιστορίας, παρά τις προκλήσεις, μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή”.
 
     
GENERALr  
Σε παρέμβασή του ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, κατέθεσε προσωπικές του μαρτυρίες για να προβάλει το πολιτικό ήθος, την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του πρώην πρωθυπουργού.
 
Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τοποθετήθηκε για τον δρόμο που πρέπει να χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση είναι μία συνεχής εξέλιξη σε βάθος χρόνου, επιβεβλημένη λόγω της παγκοσμιοποίησης και συναρτημένη με τα προβλήματα που θα συναντά η Ευρώπη και θα πρέπει να επιλύσει. Τα αδιέξοδα θα είναι στάσεις, προσωρινά εμπόδια, στιγμές επανακαθορισμού προτεραιοτήτων. Η πολιτική ενοποίηση, η επιδίωξη της όλο στενότερης συνεργασίας θα πρέπει να αποτελεί ένα γενικότερο πλαίσιο με δυνατότητες συνεχούς αναδιαμόρφωσης. Βασική αρχή που θα καθορίζει την εφαρμογή του θα είναι ο στόχος η Ευρώπη, παρά τις κατά καιρούς διαφορές και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κρατών της, να αποτελεί μία ολότητα που οφείλει να λειτουργεί ως σύνολο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει σε όλα τα μέλη της οικονομική ανάπτυξη, διεύρυνση της δημοκρατίας και πολιτιστική πρόοδο». 
     
GENERALr  
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Σημίτης τόνισε: «Η δυνατότητα λύσης είναι ορατή. Χρειάζεται αποφασιστικότητα τώρα για να πετύχουμε. Αν δώσετε τη λύση θα υπάρξει στο σημερινό απαισιόδοξο περιβάλλον ένα μήνυμα ελπίδας. Θα αναδείξετε σε μια Ευρώπη που σωρεύονται τα προβλήματα, ότι η ευρύτερη συνεργασία που επιδιώκει έχει αξία, συμβάλλει στην ειρήνη. Θα επιβεβαιώσετε, ότι όλοι εκείνοι που προσπάθησαν και συνέβαλαν στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν ταυτόχρονα ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στον κόσμο».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας βασιζόμενος στα πρόσφατα απομνημονεύματα του κ. Σημίτη, Δρόμοι Ζωής, σκιαγράφησε την πολιτική διαδρομή του ανδρός. «Ένας πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται συστάσεις, έναν πολιτικό ηγέτη τον αποτιμούμε όμως διαρκώς, κρίνουμε τις επιλογές του, τη συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του». Αναφέρθηκε επίσης στα 4 γνωρίσματα της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη: το σαφές ανεξάρτητο πολιτικό στίγμα (σοσιαλδημοκρατικό), την έντονη διάθεση εμπλοκής στα κοινά με αντισυμβατική (για τα ελλαδικά δεδομένα) πολιτική νοοτροπία, τη βαθιά αίσθηση πραγματισμού, και, τέλος, τη διάθεση ανάληψης ρίσκου προκειμένου να υπηρετηθούν ιδεώδη και προτάγματα. Ο κ. Σημίτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκας, ξεχωρίζει για τον συγκερασμό οράματος και ρεαλισμού.
 

 


 

Μακεδονικό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης: Ανασκαφική έρευνα 2012 – 2014  

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Ιανουαρίου 2016

 Ομιλητής: Κατερίνα Περιστέρη, Αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του ΠΚ στο youtube 

Παρακολουθήστε τη δημοσιογραφική διάσκεψη στο youtube   

GENERALr  
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στην πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο του μακεδονικού ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά Αμφίπολης από την επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Κατερίνα Περιστέρη, Αρχαιολόγο και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Η κα Περιστέρη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της 3ης Ετήσιας Διάλεξης Alpha Bank για τη Γιορτή των Γραμμάτων που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016. Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε την Alpha Bank για την έμπρακτη στήριξή της στους στόχους και το όραμα του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Η διάλεξη όπως σημείωσε ήταν μια μοναδική ευκαιρία «για να ακούσουμε από πρώτο χέρι για την πορεία της ανασκαφικής έρευνας, από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι σήμερα, για να μάθουμε για τη μεθοδική διαδικασία της ανασκαφικής έρευνας και για τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν». Αναφερόμενος στον εορτασμό των γραμμάτων είπε «Γιορτάζοντας σήμερα τα γράμματα, ας αναλογιστούμε πώς μπορούμε μέσα από την παιδεία να αλλάξουμε το μέλλον του τόπου μας· πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την πληγή του παρελθόντος, σε ελπίδα για το αύριο. Πώς μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας πιο σύγχρονη, πιο όμορφη και πιο ασφαλή για τα παιδιά μας».

   
 
GENERALr  
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Γεώργιος Γεωργίου. Εκφράζοντας τη χαρά του για τη φιλοξενία της κας Περιστέρη στην 3η Ετήσια Διάλεξη Alpha Bank ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε: «Με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος, καθώς και την προαγωγή του πολιτισμού, η Alpha Bank έχει επίσης ενεργό συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, με την υποστήριξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Επί σειρά ετών, εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Παιδεία και τους νέους γενικότερα, αλλά και την ιδιαίτερη εκτίμησή της για το πολύτιμο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στηρίζει διαχρονικά το Πανεπιστήμιο μέσω χρηματικών βραβείων προς ενίσχυση και επιβράβευση διακριθέντων φοιτητών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και ενισχύει ενέργειες και εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, που έχουν ως στόχο την κοινωνική προσφορά και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η κα Περιστέρη ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο μοναδικό σε μέγεθος, αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας μνημείο περιγράφοντας παραστατικά και συγκριτικά το ανασκαφικό έργο, τον περίβολο, τις σφίγγες, τον λέοντα της αμφίπολης, τις καρυάτιδες και τους θαλάμους.

     
GENERALr  
Η επιγραφή «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος» μαζί με το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου δίνει τη δυνατότητα ταύτισης και χρονολόγησης του έργου σημείωσε η κα Περιστέρη. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ανασκαφής το ταφικό μνημείο οικοδομήθηκε κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου το 324π.Χ., ο οποίος ζήτησε την ανέγερση ηρώων για να τιμήσουν τον φίλο του Ηφαιστίωνα. Δόθηκε λοιπόν η εντολή στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη για την οικοδόμηση του τύμβου, ο οποίος απαιτούσε 3.000 κυβικά μαρμάρου από τη Θάσο για να γίνουν τα έργα.

Καταλήγοντας η κα Περιστέρη εξέφρασε την ευχή το μνημείο να γίνει επισκέψιμο και στο μέλλον να δοθεί η δυνατότητα βάσει και των ευρημάτων για περαιτέρω ανασκαφές. Σημείωσε επίσης ότι το ανασκαφικό έργο ολοκληρώθηκε, αλλά χρειάζεται δουλειά συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2014 υποστήριξε ότι Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα παρουσίασε την κα Περιστέρη.

     
GENERALr  
Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσία φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, η κα Περιστέρη απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η αποκάλυψη του τύμβου σημείωσε η κα Περιστέρη και η ανασκαφή αποτελεί παράδειγμα του πώς σε ορισμένες περιπτώσεις η αρχαιολογική σκαπάνη πάει μπροστά για να δώσει απαντήσεις για την ιστορία. Μεταξύ άλλων, η κα. Περιστέρη δήλωσε ότι ήταν μία ανασκαφή που έγινε με μεγάλη αγάπη και μεράκι. Έγινε όχι μόνο για την Αμφίπολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο πρόσθεσε.
 
Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Πρύτανης ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να συνεργασθούν με την κα. Περιστέρη, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο και θα διδάξει σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων στο πλαίσιο του θερινού σχολείου που θα διοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη της Alpha Bank στο κοινωνικό, παιδευτικό και πολιτιστικό έργο που το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιτελεί.
 
Χορηγός της εκδήλωσης: Alpha Bank, Χορηγός Επικοινωνίας: UCY Voice, 95,2FM

 


A road ahead: The secure and digital future for Europe

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26 Ιανουαρίου 2016

 Ομιλητής: Taavi Rõivas, Πρωθυπουργός Εσθονίας 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του ΠΚ στο youtube 

IMG 0450r  
Τους πέντε πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εθνική στρατηγική της Εσθονίας για την οικονομική της ανάπτυξη ανέλυσε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Taavi Roivas σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016. Οι εν λόγω πυλώνες είναι, η εθνική ασφάλεια, η ενεργός συμμετοχή στο διεθνές σύστημα, η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η καλλιέργεια καλού περιβάλλοντος για το επιχειρείν και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον Εσθονό Πρωθυπουργό, να υποβάλει ερωτήσεις και να θέσει προβληματισμούς. Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το πετυχημένο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Εσθονίας με τίτλο “A road ahead: The secure and digital future for Europe”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Roivas, ανέφερε ότι η πρωτοποριακή διεθνώς υπηρεσία τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου, Skype, δημιουργήθηκε αρχικά στην Εσθονία το 2003 και συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλών προδιαγραφών και στην προώθηση της κουλτούρας της καινοτομικής επιχειρηματικότητας της χώρας, με αποτέλεσμα σήμερα η Εσθονία να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό νεοφυών καινοτομικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. 
     
IMG 0449r  
Ο κ. Roivas ανέφερε ότι οι μικρές χώρες όπως είναι η Εσθονία και η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της καινοτομίας των υπηρεσιών για να μπορούν να προσελκύουν τις απαραίτητες άμεσες ξένες επενδύσεις προκειμένου να καταστούν εύπορες και ευημερούσες.
 
Ο Εσθονός πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη πως η Εσθονία έχει καταφέρει να παρέχει στους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές διαφανείς, φιλικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα εντυπωσιακές εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής για όλους τους πολίτες. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως ότι η σύσταση μιας νέας εταιρείας στην Εσθονία μπορεί να γίνει μέσω Διαδικτύου σε 18 λεπτά, η συμπλήρωση και υποβολή προσωπικής φορολογικής δήλωσης σε 5 λεπτά, η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές επέτρεψε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε χιλιάδες απόδημους Εσθονούς από 130 χώρες, και η διασύνδεση του ιατρικού φακέλου ασθενών και των νοσοκομείων μειώνει σημαντικά την ταλαιπωρία των ασθενών.
     
DSC 3343r  
Ο κ. Roivas αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία Εσθονίας-Κύπρου σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο συνυπέγραψε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το μνημόνιο προνοεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Εσθονία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ψηφιακών υπηρεσιών, ηλεκτρονικής δημοκρατίας και ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διαφάνειας της διακυβέρνησης, και τη βελτίωση στην ανταπόκριση και τη λογοδοσία των δημόσιων υπηρεσιών. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης, σχεδιασμό του προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
 
Ο Εσθονός πρωθυπουργός σημείωσε ότι διαπιστώνει την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης στην Κύπρο για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει και την οικονομία. Επίσης, εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο που επιτελέστηκε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι όταν είχε επισκεφθεί το νησί ως βουλευτής πριν από μερικά χρόνια είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε πολλή απαισιοδοξία ανάμεσα στους πολίτες ως προς το κατά πόσον θα κατάφερναν να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης. Αυτό που έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Roivas, είναι ότι η πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει η Κύπρος προκειμένου να εξέλθει της οικονομικής κρίσης ήταν η ορθό, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το μέλλον του νησιού. 
     
DSC 3342r  
Εάν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε, θέλει να αναπτυχθεί ταχύτερα από το μέσο όρο της Ένωσης θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό, να συμπεριφερθεί έξυπνα και να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές. Και προκειμένου να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταστήσει το επιχειρηματικό κλίμα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για τους επενδυτές.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό η φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής από την Εσθονία Jaana Jogeva, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Eράσμους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, Πρέσβεις και Πρόξενοι του Διπλωματικού Σώματος, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, τεχνοκράτες από διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις, καθώς και ακαδημαϊκοί, φοιτητές, απόφοιτοι και πλήθος κόσμου.
 
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το ΚΥΠΕ και η Εφημερίδα Πολίτης.

 


Εγκαίνια Καταστήματος ΣΠΕ Λήδρα στο ΠΚ 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 8 Σεπτεμβρίου 2016  

IMG 6670r  
Με ένα νεανικό και σύγχρονο κατάστημα υποδέχτηκε ο Συνεργατισμός τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το νέο κατάστημα της ΣΠΕ Λήδρα βρίσκεται εντός τους Πανεπιστημίου και δημιουργήθηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, για να εξυπηρετεί πλήρως όλες τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας.

Tα εγκαίνια του καταστήματος τέλεσε χθες βράδυ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Συνεργατισμός στην καλλιέργεια συνθηκών ανάπτυξης, εξέλιξης, ευημερίας και προόδου της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Καδής εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Παιδείας προς τον Συνεργατισμό, για τη διαχρονική του προσφορά προς την Παιδεία. Η λειτουργία του καταστήματος που εγκαινιάζουμε απόψε, σημείωσε, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του Συνεργατισμού να προσφέρει στη νεολαία την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Τάκης Ταουσιάνης, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η προώθηση της Παιδείας και η στήριξη των νέων ανθρώπων, αποτελούν βασικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής του Συνεργατισμού. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι Συνεργατισμός θα είναι πάντοτε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας που θα δίνει υγιή εφόδια και προοπτική στους νέους του τόπου μας.

     
DSC 3062 1r  
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Ταουσιάνης, ο Συνεργατισμός προσφέρει και φέτος 40 νέες υποτροφίες σε απόφοιτους λυκείων και τεχνικών σχολών για το πρώτο τους δίπλωμα ή πτυχίο σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο ή Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και βράβευσε τους αποφοίτους όλων των λυκείων και τεχνικών σχολών που είχαν την ψηλότερη επίδοση καθώς επίσης και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ. Είπε επίσης ότι ο Συνεργατισμός δημιούργησε ειδικά για τους φοιτητές το Φοιτητικό Πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής, ενώ φέτος συνδιοργανώνει με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου τα πρώτα Βραβεία Νεολαίας, με στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των νέων που αναπτύσσουν αξιόλογη δράση στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η  προσφορά και συμβολή του Συνεργατισμού αποτυπώνεται στο ολοένα και περισσότερο αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο του λαού καθώς και γενικά την πρόοδο της κοινωνίας. Αφουγκραζόμενος, σημείωσε, τις ανάγκες και απαιτήσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή Αγλαντζιάς και δη της Πανεπιστημιούπολης, με το νέο κατάστημα της ΣΠΕ Λήδρα θα καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες. 

 


 

Μετονομασία αίθουσων διδασκαλίας

Ημερομηνία εκδήλωσης: 8 Ιουνίου 2016 

DSC 0445r  
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε για μια ακόμα φορά δωρητές του, με την μετονομασία αιθουσών διδασκαλίας, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς της οικογένειάς τους και για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων. Η συνολική δωρεά των οικογενειών των τιμωμένων προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέρχεται σε €250.000. Σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας της Συγκλήτου, σήμερα Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016, στην Πανεπιστημιούπολη, στο χώρο των αιθουσών διδασκαλίας 01 (ΧΩΔ01), τρείς αμφιθεατρικές αίθουσες του Πανεπιστημίου Κύπρου μετονομάστηκαν  σε  «Χριστόδουλος Παρισινός», “Margaret Ann Bird” και «Νάσω Παπαέλληνα». Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία μελών των οικογενειών των τιμωμένων, κ. Νιόβης Παρισινού, κ. Αντρέα Παπαέλληνα, και κ. Χρίστου και Κλέας Παπαέλληνα.

Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε ότι «η επονομασία των αιθουσών διδασκαλίας με τα ονόματα των Χριστόδουλου Παρισινού, Margaret Ann Bird και Νάσως Παπαέλληνα αποτελεί μια συμβολική πράξη, με την οποία το Πανεπιστήμιο αποδίδει τιμή και σεβασμό στη μνήμη ανθρώπων που κατανοούσαν ότι μέσα από την παιδεία, την επιστήμη και την έρευνα ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος».  

     
photos.egallery tempr  
Ο Πρύτανης αφού εξήρε το έργο και την προσφορά των τριών τιμωμένων, απευθυνόμενος προς τις οικογένειές τους, εξέφρασε εκ μέρους της Συγκλήτου τη βαθιά αγάπη και την εκτίμηση τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αισθάνεται τυχερό γιατί με αυτό τον τρόπο συνδέεται με όλους εκείνους που αναγνωρίζουν ότι ο πραγματικός χρυσός μιας χώρας είναι οι νέοι άνθρωποί του. «Με τη σημερινή λιτή τελετή αποδίδουμε τιμή σε ανθρώπους με βαθιά αγάπη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο, μια αγάπη που συνεχίζει να εκφράζεται μέσα από το παράδειγμα της οικογένειάς τους και μέσα από την ανιδιοτελή συνεισφορά τους. Τρία σημαντικά αμφιθέατρά μας,  φέρουν το όνομα τριών ξεχωριστών ανθρώπων. Γνωρίζω καλά ότι πολλοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους", σημείωσε ο Πρύτανης.
 
 
 


1ο βραβείο Εθελοντισμού - «Νεολαία και Εθελοντισμός 2014-2015» 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 10 Φεβρουαρίου 2016 

DSC 7622r  
Τους εθελοντές φοιτητές του τίμησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 , οι οποίοι μέσα από έντεκα δράσεις εθελοντισμού, κατάφεραν να εξασφαλίσουν το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό που προκήρυξε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) υπό την ονομασία «Νεολαία και Εθελοντισμός 2014-2015». Συγκεκριμένα η αίτηση που υποβλήθηκε αποτελείτο από εννέα δράσεις του προγράμματος Εθελοντών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη δράση του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης Respect Fest 2014 και μία δράση του Περιβαλλοντικού Ομίλου.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι με μεγάλη περηφάνεια που μαζί με τον κ. Ηλία Δημητρίου, Αντιπρόεδρο του ΠΣΣΕ θα προβούμε στα αποκαλυπτήρια της πλάκας για το Βραβείο για τον Εθελοντισμό, συγχαίροντας το Συμβούλιο που έδωσε την ευκαιρία στους εθελοντές να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία τόσο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων μέσα από την απόκτηση πλούσιων εμπειριών μάθησης και νέων δεξιοτήτων, όσο και στην καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αναγνωρίζοντας, υπογράμμισε ο Πρύτανης, το ρόλο της εθελοντικής προσφοράς των φοιτητών του, επιθυμώ να ευχαριστήσω αλλά και να συγχαρώ τους νέους για τη δράση και αλληλεγγύη τους προς το κοινωνικό σύνολο και εύχομαι  κάθε καλό και συνέχιση του θεσπέσιου έργου που επιτελούν.
 
     
DSC 7601r  
Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι οι εθελοντές της Κύπρου τιμήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως η ημέρα των Εθελοντών.  Όσοι ασχολούμαστε σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς, τόνισε ο κ. Δημητρίου, νιώθουμε χαρούμενοι γιατί μέσα στο DNA του κύπριου πολίτη υπάρχει η διάθεση για προσφορά, η προσέγγιση για ποιότητα στη ζωή μας, η ανθρωπιά και αγάπη που δεν μπορεί κανείς να περιγράψει καθώς η χαρά της προσφοράς δεν μπορεί να μετρηθεί.  Ως Φορέας που έχουμε κάτω από την αιγίδα μας 397 ΜΚΟ, πρόσθεσε, είναι με μεγάλη χαρά που φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου παραλαμβάνει το 1ο βραβείο γιατί απέδειξε μέσα από τις δράσεις των φοιτητών του ότι δεν περιορίστηκαν στα στενά πλαίσια του εθελοντισμού, αλλά αντίθετα έκαναν την διαφορά μέσα από τις δραστηριότητές του σε σχέση με την ευημερία και το περιβάλλον.  Κάλεσε ταυτόχρονα τους εθελοντές να συνεχίσουν το έργο τους και να συμμετάσχουν και στη φετινή διοργάνωση που έχει προκηρύξει το ΠΣΣΕ.
 
Σημειώνεται ότι η αναμνηστική πλάκα θα τοποθετηθεί στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της Πανεπιστημιούπολης, ώστε να αποτελεί ακόμη ένα μέσο διάδοσης προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του πνεύματος του εθελοντισμού.                             

 


Finis Europae? (Αν)επίκαιρες σκέψεις παλιού πανεπιστημιακού και πρόσφατου πολιτικού 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 4 Μαρτίου 2016

Ομιλητής: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α’ Πειραιά και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής

DSC 1090r  
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Καθηγητής Κώστας Δουζίνας, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις σκέψεις ενός παλιού πανεπιστημιακού και πρόσφατου πολιτικού, για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Καθηγητής Δουζίνας ανέλυσε τις θέσεις των μεγάλων Γερμανών διανοουμένων Γιούργκεν Χάμπερμας και Ούλριχ Μπεκ, οι οποίοι πανηγύριζαν το 2002 για τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιτυχή εισαγωγή του ευρώ, την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη, την οικονομική ευημερία και υμνούσαν την ανατολή ενός «νέου ευρωπαϊκού αιώνα». Μέσα από φιλοσοφικά, ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα ο ομιλητής υποστήριξε ότι τρεις ομόκεντροι ιστορικοί κύκλοι ακμής και παρακμής οδηγούν την «ιδέα της Ευρώπης» προς το τέλος της.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο ομιλητής, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας δυσλειτουργικός οργανισμός που έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές του αρχές. Ολες οι σημαντικές νεωτεριστικές ιδέες, η λαϊκή κυριαρχία, το έθνος, η δημοκρατία, ο σοσιαλισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργήθηκαν αρχικά από διανοούμενους και πολιτικές ελίτ, αλλά αργότερα υιοθετήθηκαν και ενέπνευσαν τους λαούς.  Κάτι τέτοιο δεν έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, προσθέτοντας ότι στην κυπριακή και ελληνική κρίση, οι πολίτες είδαν καθαρά ότι οι μεγάλες αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους αποφασίζονται από τους ισχυρούς των εθνικών ελίτ στις Συνόδους Κορυφής και στα Eurogroup. 

     
GENERALr  
Η Ευρώπη λοιπόν, βρίσκεται σε κρίση, σε σταυροδρόμι.  «Αλλά η ιδέα της Ευρώπης σε σταυροδρόμι ή σε κρίση δεν είναι νέα.  Η Ευρώπη είναι σταυροδρόμι.  Το όνομα και η ιδέα της Ευρώπης ήταν εφευρέσεις της Ανατολικής Μεσογείου.  Η ετυμολογική ρίζα της λέξης «Ευρώπης» είναι το «έρεβος», το σκοτάδι μετά τη δύση του ήλιου τα ευρωπαϊκά κράτη είναι άρρωστα: η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά τα τον γερμανο-εβραίο φιλόσοφο Εντμουντ Χούσερλ το 1935»,  υπογράμμισε . Η ιδέα της Ευρώπης, εγκαταλείπει τοπικές, περιορισμένες, εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και οικοδομεί μια αυθεντικά καθολική ανθρωπότητα

Στη συνέχεια ο κ. Δουζίνας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη μεταβάλλεται σταδιακά από «πνευματική γεωγραφία» σε απλό γεωγραφικό προσδιορισμό, μια χερσόνησο στην άκρη της μεγάλης Ασιατικής μάζας.  Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τα 30 εκατ.. σύμφωνα με τον ΟΗΕ που κινούνται προς τη γη της επαγγελίας, αποτελούν σύμπτωμα της μακροχρόνιας μεταφοράς του κέντρου βάρους από το Βορρά στο Νότο και από τη Δύση στην Ανατολή.  Αποτελούν είτε θύματα των πολέμων, σήμερα των πολέμων δια αντιπροσώπου στη Συρία ή στη Λιβύη, είτε της τεράστιας και αυξανόμενης ανισότητας (1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου).  Από την αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε αυτό που ονομάζεται ευφημιστικά «έλλειμα δημοκρατίας».  Εχει γίνει Ευρωπαϊκός δήμος, επομένως μια Ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αδύνατη.  Η Ε.Ε. δεν έχει «έλλειμα» αλλά απουσία δημοκρατίας.  Ζούμε στην εποχή της μεταπολιτικής, της decafeine δημοκρατίας light. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει περιθωριοποιηθεί από την υποτιθέμενη αντικειμενική γνώση των οικονομολόγων, των managers και των λογιστών. 

     
DSC 1090r  
Οι δυο μεγάλες επιτυχίες της Ε.Ε. ήταν το τέλος των πολέμων και των επιθετικών εθνικισμών και η υπόσχεση καθολικής ευημερίας στηριγμένης στην αλληλεγγύη.  Τι γίνεται με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, στην οποία οι αγορές δήθεν αριστεύουν; Ευημερία και δικαιοσύνη, με ακραία ανισότητα, είναι το μέλλον που εισάγει η λιτότητα; Για τους Κύπριους, τους Έλληνες, τους Ισπανούς και Πορτογάλους η απάντηση είναι προφανής. Η οικονομική καταστροφή και η συνολική αποτυχία των ψεύτο μάγων οικονομολόγων είναι καθολική.  Μήπως το ευρώ έχει κάποιες μαγικές ιδιότητες και συμπυκνώνει το χάρη της Ευρώπης, στα χαρτονομίσματα, την «ιδέα» της Ευρώπης; Μήπως όσοι πιάνουν ένα εικοσάρικο κρατούν στο χέρι τους πιστοποιητικό του Ευρωπαϊσμού τους; Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στα τυφλά.  Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης λιτότητας, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και της ανόδου της ακροδεξιάς οδηγούν σε μια σύνθετη υπαρξιακή κρίση, σε ένα συνδυασμό παραγόντων που οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα και το τέλος της Ε.Ε. όπως την ξέρουμε.  Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει σύντομα οδηγείται στο τέλος της».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Κώστας Κωνσταντίνου.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης αφού ευχαρίστησε τον κ. Δουζίνα για την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ότι ο Καθηγητής Κώστας Δουζίνας υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ίδρυση του Τμήματος Νομικής. Eχει συμμετάσχει, σε συνεργασία με άλλους επιφανείς νομικούς διαφόρων χωρών στη διαμόρφωση του προγράμματος του Τμήματος Νομικής καθώς και στις εκλογές νέων ακαδημαϊκών μελών του Τμήματος.  Εκ μέρους του Τμήματος Νομικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής.

 


 
 
Έκθεση φωτογραφίας «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα» 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 12 Απριλίου 2016 
 
DSC 9490r  
Tο φωτογραφικό έργο της Ισπανίδας Σέλμα Ανσίρα με τίτλο «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα», παρουσίασαν την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2016 το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, τέλεσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε ότι η έκθεση συνδυάζει τα πάντα: φωτογραφία, ποίηση, μυθολογία, κίνηση και φυσική.  Η Σέλμα Ανσίρα θα μπορούσε να εξηγήσει ειδικά στους φοιτητές της Φυσικής, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, τι είναι ο αντικατοπτρισμός, η αντανάκλαση, η διάθλαση, η μεταφορά, η κίνηση κτλ.  Αν κοιτάξει κανείς αυτές τις φωτογραφίες θα διαπιστώσει όλα τα φαινόμενα της φυσικής.  Για εμάς τους μεσογειακούς το νερό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ζούμε στο νερό και όλη η φιλοσοφία του αρχαίου ελληνισμού βγαίνει και μέσα από την κίνηση του νερού, υπογράμμισε ο Πρύτανης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Σέλμα Ανσίρα που μοιράζεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αυτή την σπουδαία δουλειά, διαβεβαιώνοντάς την ταυτόχρονα ότι αρκετοί φοιτητές θα επισκεφθούν και να επωφεληθούν από αυτή την Έκθεση. 

     
DSC 9475r  
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στο όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου που δεν είναι άλλο από το να δοθεί έμφαση σε θέματα Τέχνης. Κάθε κτήριο που κτίζεται πρέπει να περιέχει ένα αριθμό έργων τέχνης, ανέφερε. Οι πλατείες της Πανεπιστημιούπολης επίσης πρέπει να κοσμούνται από έργα αξιόλογων καλλιτεχνών.  Πολύ σύντομα το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα βγει σε διεθνείς προσφορές γι’ αυτό το σκοπό με απώτερο στόχο και τη δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ο Πρύτανης. Πρόσθεσε δε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αισθάνεται αρκετά τυχερό που φιλοξενεί στην Πανεπιστημιούπολη το Ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, ΄Ανγκελ Λοσσάτα ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την φιλοξενία της Έκθεσης που έχει ειδικό θέμα το υγρό στοιχείο.  Το νερό είναι άοσμο και άχρωμο, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτο ζωή και χρώμα, είπε ο Πρέσβης.  Το θαύμα αυτών των φωτογραφιών και αυτής της εξαιρετικής συνολικής δουλειάς, πρόσθεσε, μας κάνει να σκεφτόμαστε το βασικό νόημα της ζωής, δηλαδή πως μπορεί να είναι αυτό το πέρασμα από εκεί που δεν υπάρχει χρώμα τελικά να κατακλυζόμαστε από χρώματα.  Όταν είδα το άχρωμο νερό γεμάτο χρώματα, τότε έμεινα έκπληκτος, τόνισε. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστήριο που όλοι σκεφτόμαστε, γιατί και πώς, εκεί που δεν είμαστε τίποτε ξαφνικά είμαστε κάτι.  Αυτό το εκπληκτικό άλμα από το τίποτε στη ζωή πάντα εκπλήσσει ευχάριστα, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ισπανίας.

 
     
DSC 9490r  
Στην αντιφώνησή της και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, η Ισπανίδα καλλιτέχνης Σέλμα Ανσίρα τόνισε ότι οι φωτογραφίες της είναι παρμένες από Κύπρο (Πάφο, Παχύαμμο, Πωμό), Κρήτη και Νάξο.  Εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά που βρίσκεται εκ νέου στο νησί για την παρουσίαση της Έκθεσής της και ευχαρίστησε τους φίλους και εκτιμητές του έργου της, αλλά και όλους όσοι την βοήθησαν στην πορεία της.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στην μ. Νίκη Μαραγκού, με την οποία μαζί «ψαύρευαν» φωτογραφίες.  Οι φωτογραφίες μου, ανέφερε η καλλιτέχνης, είναι τα όνειρα της θάλασσας την ώρα που αυτή ζωγραφίζει, την ώρα που σκέφτεται.  Η γοητεία του κάθε δευτερολέπτου που αποτυπώνει η φωτογραφική μηχανή το νερό που κινείται από τον αέρα είναι πολύ σπουδαίο, ανέφερε η Σέλμα Ανσίρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δουλειά της δεν είναι επεξεργασμένη με Photoshop, αλλά πρόκειται για γνήσιες φωτογραφίες.  ΄Ολες οι φωτογραφίες έχουν τυπωθεί στη Βαρκελώνη ακριβώς όπως έχουν φωτογραφηθεί και κάτω από αυτές υπάρχουν ευδιάκριτοι στίχοι.  Οι στίχοι αυτοί είναι παρμένοι από ένα μεγάλο ποίημα που γράφτηκαν όλοι με έμπνευση τις φωτογραφίες της Σέλμα Ανσίρα από τον Μεξικανό ποιητή Φρανσίσκο Σεγκόβια.

Καταλήγοντας, η κα Ανσίρα ανέφερε ότι η Έκθεση είναι αφιερωμένη στην μ. Νίκη Μαραγκού κι ότι η δουλειά της αντικατοπτρίζει αυτό που η ίδια νοιώθει. Τα ευχάριστα αισθήματα που μου πρόσφερε η θάλασσα αποτυπώνοντας τα μοναδικά χρώματα του νερού μέσα από το φακό μου, τα μεταφέρω σε εσάς που είστε σήμερα μαζί μου, ανέφερε η Ισπανίδα καλλιτέχνης.

Η Έκθεση η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τρίτη 19 Απριλίου 2016.

 
 
 
 
Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και Οικουμενικό Πατριαρχείο: ο ρόλος και η αποστολή τους 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 3 Οκτωβρίου 2016
 
Ομιλητής: Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  
 
DSC 0688r  
Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης υπεγράφη την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016. Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και εκ μέρους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ο Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Κατά την τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Παναγιότατου. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε ο Πρύτανης, «είναι έτοιμο να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του στη Σχολή σε διάφορα επίπεδα, όπως σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και να αναλάβει τη ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν τα δυο μέρη.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα είναι λαμπρή, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας αποτελεί τον πρώτο «καρπό» της ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016 με θέμα «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και Οικουμενικό Πατριαρχείο: ο ρόλος και η αποστολή τους». «Ως Κωνσταντινουπολίτης και ως ρωμιός, αλλά και ως ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου» ανέφερε κατά την ομιλία του «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ την ιερή αυτή νήσο». Ο Μητροπολίτης Προύσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και της σύνδεσής της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

     
προύσης αρχιεπίσκοπος πανεπιστήμιο κύπρου  
«Πρόκειται για δυο θεσμούς τόσο σημαντικούς για τη ρωμιοσύνη αλλά και για την Ορθοδοξία.  Οι μαθητές της Σχολής, είπε, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίες και διαβίωσής τους έμαθαν τον άνθρωπο και τον κόσμο χωρίς παρωπίδες» σημείωσε. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος B’ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, οι οποίοι εξέφρασαν την ευχή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίξει τις πύλες της για νέους φοιτητές.
 
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ο κ.κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα σημαντικό πανεπιστήμιο του Ελληνισμού, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχαριστίες της Ιεράς Θεολογικής Μονής Χάλκης, για τη συμπερίληψή της στα ιδρύματα με τα οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται.  Τέλος, ο κ.κ. Ελπιδοφόρος αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρύτανη για να παραστεί στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», τα οποία θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2017.
 
 
 
 
 
 

Οι «Μετανάστες» των μαθητών του Λυκείου Αποστόλου Λουκά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 1η Νοεμβρίου 2016 

20161101 180607r  
Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το δράμα των προσφύγων, αλλά και την κρίση αξιών που βιώνει η κοινωνία γενικότερα, το  Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου 2016 το έργο – γλυπτό του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου με τίτλο «Μετανάστες».

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συνεχάρη τους δημιουργούς του έργου για τη δημιουργικότητά τους, αλλά και για τη βράβευσή τους.  Πρόκειται για ένα έργο, τόνισε ο Πρύτανης, που αγγίζει τις ψυχές μας, διότι απεικονίζει την οδύσσεια των μεταναστών σε ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Μετανάστες που αφήνουν την αφιλόξενη πατρίδας τους με την προσδοκία να βρουν μια φιλόξενη γη, μια καινούργια πόλη, μια νέα Ιθάκη, συναντώντας ανθρώπους που θα τους δώσουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, διατροφή, παιδεία και υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στους νέους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι απέδειξαν ότι μπορούν να καινοτομήσουν και να ευαισθητοποιήσουν με τη φωνή και το δημιουργικό τρόπο έκφρασής τους, ο οποίος ασκεί επιρροή στη σύγχρονη κοινωνία και στο σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης. Η Βοηθός Διευθύντρια και εκπαιδευτικός Τέχνης κα Πόπη Νικολάου, ανέφερε ότι η διαδρομή από την σκέψη στη δημιουργία και από τη δημιουργία στον έπαινο, έγινε ένα όμορφο ταξίδι, στο οποίο βίωσαν έντονα συναισθήματα.

 
     
20161101 180607r  
Η αναζήτηση και ο προβληματισμός, πρόσθεσε, δια μέσου της τέχνης, βοηθά τον νέο να καταλάβει τον εαυτό του, να τοποθετηθεί αληθινά στον κόσμο του και να αποκτήσει ταυτότητα.  Σημειώνοντας επίσης ότι ο ρατσισμός φοβάται την τέχνη, η κα Νικολάου υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένα συνεκτικό δεσμό για τους ανθρώπους και την αφορμή για τη συνειδητοποίηση των ομοιοτήτων μας γιατί η τέχνη επικοινωνεί μέσω μιας κοινής γλώσσας για όλους τους ανθρώπους. Το γλυπτό φιλοτέχνησαν 30 παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, εκ των οποίων οι οκτώ είναι οι ηλικίας 16-18 χρόνων. Η Αριστονίκη Κλείτου και Παναγιώτα Γεωργίου, οι οποίες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ανέφεραν ότι οι ανθρώπινες φιγούρες της βάρκας είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο και θα οδηγείτο για πέταμα. Το έργο «Μετανάστες» κατασκευάσθηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου ήταν το «Κρίση - Πρόκληση». Τα παιδιά, κατόπιν προβληματισμού, έφτιαξαν το εν λόγω έργο, το οποίο εκτός των άλλων επιλέγηκε και βραβεύτηκε με τα δυο πρώτα παγκόσμια βραβεία από την Saatchi Gallery στο Λονδίνο ανάμεσα στους 20 φιναλίστ, από μια λίστα 22.000 έργων. Tο έργο «Μετανάστες» θα φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016.

 


 

Ιστορική επίσκεψη του οικονομικού πανεπιστημίου της Σμύρνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Ημερομηνία: 2 Ιουνίου 2016

DSC 1167  
Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης και Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas την Πέμπτη, 2 Ιουνίου. Ο κ. Demirtas, συνοδευόμενος από την Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης κα Can Mugan πραγματοποίησε συνάντηση με τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την οποία αμφότεροι εξέφρασαν τη βούλησή τους για ανταλλαγές επισκέψεων και στενότερη συνεργασία. Σε εκδήλωση προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ο κ. Demetras ανέπτυξε τις διάφορες πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Σμύρνης για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανέδειξε χαρακτηριστικά παραδείγματα επωφελούς, για τις δύο πλευρές, συνεργασίας τα οποία θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην περίπτωση της Κύπρου. Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Ο κ. Demirtas ως ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνικής συνύπαρξης Ελλάδας-Τουρκίας υποστηρίζει διαχρονικά ότι το Αιγαίο πέλαγος ενώνει τους δύο λαούς, για αυτό, όπως ανέφερε, πρέπει να σταματήσουν οι υπερπητήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Υποστηρίζει επίσης σθεναρά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος διότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.  Τέλος ο κ. Demitras κάλεσε όλους τους φορείς τις κοινωνίας, όπως πανεπιστήμια, επιμελητήρια, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ο.κ. να στηρίξουν τις δύο κοινότητες ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη λύση μέχρι το τέλος του 2016.
     
DSC 1105  
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάνθος Μαυρομμάτης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιστορικής σημασίας, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη τουρκικού πανεπιστημίου στο υψηλότερο ιεραρχικά δυνατό επίπεδο. Προσβλέπουμε πρόσθεσε σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με αμοιβαίο όφελος. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης καλωσόρισε θερμά την αντιπροσωπία, τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην μετά τη λύση εποχή. Οραματιζόμαστε τόνισε ένα Πανεπιστήμιο, στα εργαστήρια, στις αίθουσες και στους χώρους του οποίου θα συνυπάρχουν νέοι επιστήμονες, φοιτητές και κόσμος από όλη την Κύπρο. Η σύνθεση αυτή θα μας οδηγήσει σε μία Κύπρο με μία νέα, ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον. Τις απόψεις του Πρύτανη συμμερίστηκε και η Πρύτανης Can  Mugan, η οποία σημείωσε ότι εφόσον οι λαοί ενώνονται σε συνθήκες ειρήνης, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και προοπτικές.  Η Πρύτανης συνεχάρη επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το αξιόλογο και ποιοτικό Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της για συνεργασία σε διάφορους τομείς, καθώς και στο πλαίσιο ανταλλαγών μέσω του προγράμματος Εράσμους+. Ο κ. Demirtas και η συνοδεία του πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τους πρώην Προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Βασιλείου και τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη.  Συναντήθηκε επίσης με τη δικοινοτική ομάδα πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο.

 

 


 

Υπογραφή συμφωνίας δανείου ύψους 32 εκ. ευρώ για τη Β' φάση ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης 

Ημερομηνία: 22 Ιουλίου 2016 

Υπογραφή Συμφωνίας με Τράπεζα Αναπτύξεως 2 22.07.2016  
Tελετή υπογραφής Συμφωνίας Δανείου ύψους 32 εκ. ευρώ μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά τη Β΄ Φάση Ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 στις 10:00 π.μ. Η Συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ), Διοικητή κ. Rolf Wenzel και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, παρουσία του  Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Μάνθο Μαυρομμάτη. Ο κ. Wenzel, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει παρουσιάσει μία δυναμική ανάπτυξη όσον αφορά τον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να διακρίνεται και να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στις λίστες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων ανά το παγκόσμιο Συμμεριζόμαστε το όραμά σας, κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον Πρύτανη. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει πλέον  στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου και συνεπώς η στήριξη προς αυτό θα είναι συνεχής. Είμαι βέβαιος δήλωσε ότι η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας θα συνεισφέρει στην ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση ακαδημαϊκών και φοιτητών, ενώ θα ενισχύσει τις συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κύπρου με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και θα συμβάλει στην εξασφάλιση νέων ερευνητικών προγραμμάτων
     
Υπογραφή Συμφωνίας με Τράπεζα Αναπτύξεως 22.07.2016  
Ο Υπουργός, αναφερόμενος στο δάνειο, τόνισε ότι αυτό δόθηκε με εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, δυνατότητα αποπληρωμής σε μεγάλο βάθος χρόνου και με χαμηλό επιτόκιο. Σχετικά με τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μάνθος Μαυρομμάτης, αφού ευχαρίστησε θερμά την Πολιτεία, αλλά και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους, ανέφερε ότι στόχος του Πανεπιστημίου είναι να αναδειχθεί στην ευρύτερη περιοχή ως κέντρο αριστείας και εκπαίδευσης, κάτι το οποίο άλλωστε επιθυμεί και η Πολιτεία. Ο εν λόγω στόχος, κατέληξε, θα είναι εφικτός πλέον χάρη στο νέο νόμο που επιτρέπει το Πανεπιστήμιο να προσφέρει προγράμματα σπουδών σε άλλες γλώσσες πλην των επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι η σημερινή υπογραφή αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα για να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα και να χτίσουμε το Πανεπιστήμιο των 10,000 φοιτητών, 600 ακαδημαϊκών, 2,000 νέων ερευνητών και 400 μελών του διοικητικού προσωπικού μέχρι το 2023. Ο Πρύτανης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  προς την Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Βέζνελ και τους συνεργάτες του για την πρακτική βοήθεια που παρείχαν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ο Πρύτανης ευχαρίστησε επίσης θερμά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για την πολύτιμη υποστήριξή τους. Τέλος συνεχάρη την ομάδα του Πανεπιστημίου που εργάστηκε και εργάζεται σκληρά στο πλαίσιο του εν λόγω έργου.
 
     
Υπογραφή Συμφωνίας με Τράπεζα Αναπτύξεως 2 22.07.2016  
Με στόχο τη δημιουργία της Πόλης της Γνώσης, είμαστε βέβαιοι σημείωσε ότι θα δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους Κυπρίους, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ακαδημαϊκής αριστείας εγνωσμένου κύρους, με πρωτοποριακή έρευνα, το οποίο θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού μας πρόσθεσε ο Πρύτανης. Το έργο αφορά την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2016-2023, συμπεριλαμβανομένων (i) του σχεδιασμού και οικοδόμησης των Φοιτητικών Εστιών-Φάση Β’ και της κατασκευής νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη, (ii) της ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πανεπιστημιούπολης και της Ακαδημίας και της βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών τους και, (iii) της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας. Από το έργο αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσα από τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, προσέλκυσης ανταγωνιστικών χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα και  δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η λειτουργία των νέων και ανακαινισμένων κτηρίων θα συνάδει, τέλος, πλήρως με το στόχο του Πανεπιστημίου να είναι ένα πράσινο πανεπιστήμιο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Weznel και η αντιπροσωπεία του, ξεναγήθηκαν στα κτήρια και τα έργα της πανεπιστημιούπολης.

Ιστορικής σημασίας μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου- Υπουργείου Υγείας

Υπογραφή συμφωνίας με Ιατρική ΜΜΕ 3  
Την κατοχύρωση της κλινικής άσκησης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξασφαλίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε την Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στην πανεπιστημιούπολη. Με την εφαρμογή του εν λόγω μνημονίου θα ενδυναμωθεί ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων,  η συνεργασία των ακαδημαϊκών ιατρών με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάτι το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βέλτιστη ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προνοείται 
  • η παροχή υπηρεσιών υγείας στο ΥΥ από το ΠΚ μέσω των Πανεπιστημιακών Ιατρών που εκλέγονται σε ακαδημαϊκές θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα τοποθετούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια νοουμένου ότι απαραιτήτως θα είναι (α) εγγεγραμμένοι ιατροί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και (β) μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
  • η κάλυψη διδακτικών/ ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ από το ΥΥ μέσω των Νοσοκομειακών Ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας (Νοσηλευτές / Φυσιοθεραπευτές / Κλινικοί Διαιτολόγοι / Φαρμακοποιοί κ.λπ.) τους οποίους το ΠΚ θα επιλέγει σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα για να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά. 
     
Υπογραφή συμφωνίας με Ιατρική ΜΜΕ  
Ως μεγάλη ημέρα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιατρική Σχολή χαρακτήρισε ο Πρύτανης την υπογραφή της συμφωνίας, αφού αυτή σηματοδοτεί μία συνέργεια-σταθμό που θα οδηγήσει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής την απαιτούμενη ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, θεωρητικά και εμπειρικά. Θέλουμε να παρέχουμε στους φοιτητές μας ποιοτική εκπαίδευση, ούτως ώστε να εξυπηρετούν άρτια τους ασθενείς. Θέλουμε να ξεχωρίζουν για την κατάρτιση και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματός τους και η συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ο Πρύτανης. Ο Υπουργός Υγείας αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας τη χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα και μία οφειλόμενη εδώ και καιρό ενέργεια η οποία πρόκειται να επισφραγισθεί και με νομοθετική ρύθμιση.  Ο Υπουργός χαιρέτισε την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο στοχεύει αφενός στην αρτιότερη εκπαίδευση και αφετέρου στο να αξιοποιηθεί η ακαδημαϊκή εμπειρογνωμοσύνη  για να εμπλουτιστεί η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς και για να εμβολιαστεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με την εμπειρία που φέρουν οι δικοί μας ιατροίΟ Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μάνθος Μαυρομμάτης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν σε αυτή τη θετική εξέλιξη που θα έχει πολλαπλά οφέλη στον τομέα προσφοράς υγείας στην Κύπρο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς την ομάδα του Υπουργείου και προσωπικά προς τον Υπουργό ο οποίος με προσωπική εργασία και θέληση χαράζει νέους δρόμους. Όλοι μας πρόσθεσε θα βοηθήσουμε στην ορθή εφαρμογή των προνοιών της συμφωνίας.
     
Υπογραφή συμφωνίας με Ιατρική ΜΜΕ 3  
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη  του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του τόπου, στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κράτους. Αφού τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Υπουργού Υγείας στην επίτευξη της σημερινής συμφωνίας, δεσμεύθηκε ότι εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό για να εφαρμοσθούν οι πρόνοιές της επιτυχώς.  Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κώστας Κωνσταντίνου, ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό για την αποφασιστικότητά του και την προσήλωση στον στόχο του, καθώς και τη μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή που είχε καταρτιστεί κατά την προετοιμασία της συμφωνίας. Η εν λόγω Επιτροπή, την οποία ευχαρίστησαν για τη συμβολή της κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, όλοι οι συμμετέχοντες στο Προεδρείο, αποτελείτο από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου και είχε ως Πρόεδρο  τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστο Σχίζα. Ο Αντιπρύτανης καταλήγοντας τόνισε ότι μέσω των προνοιών της συμφωνίας, θα μπορούμε να παρέχουμε άρτια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα μετεξελίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε χώρους έρευνας και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων  στην καθημερινή ιατρική πρακτική.