Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Νοεμβρίου 2017

Ομιλίες: William J. Antholis, Director and CEO of the University of Virginia’s Miller Center 

IMG 5049r  
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε στις 30 Νοεμβρίου 2018 τον Διευθυντή και Διευθύνων Σύμβουλο του Κέντρου Miller Center, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, του κορυφαίου ιδρύματος για τη μελέτη της αμερικανικής προεδρίας, William J. Antholis, ο οποίος μίλησε για το «πρώτο έτος της θητείας του Προέδρου Donald Τrump”.

Το Κέντρο λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια, μελετά και συγκρίνει τις προηγούμενες προεδρικές θητείες. Η παρουσίαση του Dr Antholis θα συγκρίνει την Προεδρία του Τραμπ σε πέντε διαστάσεις ηγεσίας: πώς επέλεξε το προσωπικό του, πως καθόρισε τις διακυβερνητικές του διαδικασίες, πως εντόπισε τις προτεραιότητές του, πως διαχειριζόταν την πολιτική του και την προσωπική του δημοτικότητα.  Η παρουσίαση αποτελούσε σύνοψη πάνω από 60 δημοσιευμένων δοκιμίων, 25 δημόσιων εκδηλώσεων, δεκάδων άρθρων γνώμης και ιδιωτικών συναντήσεων με ανώτερους προεδρικούς αξιωματούχους τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

 
 

EUROPE on the way towards the digital future  

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Νοεμβρίου 2017

Ομιλίες: Η.Ε. the President of the Republic of Bulgaria, Rumen Radev 

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκδήλωση ΕΔΩ

DSC 2684r  
Τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev είχε την τιμή να φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 σε ανοιχτή για το κοινό διάλεξη. Ο τίτλος της ομιλίας του Προέδρου της Βουλγαρίας, ήταν «Europe on the way towards the digital future». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Ramen ανακοίνωσε τη δωρεά της προτομής του εφευρέτη του ηλεκτρονικού υπολογιστή John Atanasoff προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έργο του Georgi Donov, το οποίο θα κοσμήσει την Οδό των Επιστημών στην πανεπιστημιούπολη. 

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι παγκόσμια και ότι αποτελεί ένα εργαλείο που συνδέει τους ανθρώπους διεθνώς. «Ζούμε σε έναν κόσμο αβέβαιο, βίαιο και ανταγωνιστικό και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι» σημείωσε ο κ. Ramen, προσθέτοντας ότι η ψηφιακή μας ικανότητα να είμαστε σε συνεχή επαφή είναι άκρως σημαντική, όπως σημαντική είναι και η ελεύθερη διακίνηση δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία προκύπτουν θέματα προστασίας προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Ο κ. Radev έδωσε έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ψηφιακή εποχή, κάτι το οποίο αναγνώρισε ως πρόκληση για τη νέα γενιά. 

 
DSC 2682r  
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη δωρεά του γλυπτού του πρωτοπόρου Φυσικού John Atanasoff, το οποίο θα βρίσκεται στην Οδό των Επιστημών, «ένα μονοπάτι διάδρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ Κυπρίων και ξένων φοιτητών και ερευνητών που δημιουργείται στην πανεπιστημιούπολη». Για τη ψηφιακή εποχή ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχει αλλάξει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε. «Σήμερα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητα, αλλά και όλη η κοινωνία, συναντώνται, συνδέονται και δημιουργούν μέσω του παγκόσμιου ιστού. Η γνώση διαχέεται με την ταχύτητα του φωτός και οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν απεριόριστο χώρο για ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και τεχνογνωσίας» κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι εστίασαν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, στην ποιότητα και τον όγκο της ψηφιακής πληροφορίας που είναι διαθέσιμη και στην ανθρώπινη νοημοσύνη που χαρακτήρισαν ως «σοφία» του ανθρώπου, η οποία δεν είναι μέχρι στιγμής εφικτό να αφομοιωθεί από τα μηχανήματα.

 


 

Παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Kυριάκος Μάτσης - Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ» 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Νοεμβρίου 2017 

Το βιβλίο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου

Χαιρετισμό απηύθυναν: 
• Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης
• Καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους, Εκδόσεις «Αφή»
• Αντιφώνηση της Συγγραφέως 

ARG 2463r  

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου, «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ- Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Αφή", και που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της Πανεπιστημιούπολης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017. 

Το βιβλίο-ντοκουμέντο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου και χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο εκδότης του βιβλίου, κ. Μίμης Σοφοκλέους.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη την Συγγραφέα-Ερευνήτρια, είπε πως «μεγάλο μέρος του υλικού που παρατίθεται, ιδίως όσον αφορά γραπτά κείμενα μέσω των οποίων μας μιλά ο ίδιος ο ήρωας, δεν έχει δει ποτέ το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα». Υπογράμμισε: «στο βιβλίο αυτό πιστεύω ακόμα, πως ψάχνοντας κανείς μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλύψει αθησαύριστα ντοκουμέντα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τη συγκεκριμένη φάση που καθόρισε τις απαρχές του κυπριακού κράτους και ανεξαρτησίας. 

     
ΠτΔ2  

Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικότερος στόχος της συγγραφέως, καθώς φαίνεται πως μέσα από τα τεκμηριωμένα γραπτά του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για σπάνια μορφή ανθρώπου, ενός στοχαστή που πατά στέρεα στη γη, καθώς μελετά φιλοσοφία, γράφει λογοτεχνία, κρατά προσωπικά ημερολόγια και αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ελευθερία της πατρίδας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι στο βιβλίο, ο Κυριάκος Μάτσης παρουσιάζεται και σαν πρότυπο που ενδόμυχα η ίδια η συγγραφέας θα επιθυμούσε να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους του σήμερα, μα και του αύριο. Μέσα από το βιβλίο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γινόμαστε κοινωνοί σε μέχρι πρότινος άγνωστες πληροφορίες, καθώς η συγγραφέας ασχολείται με τη νεαρή ηλικία του Κυριάκου Μάτση στην Αμμόχωστο, ακολουθεί τα βήματά του στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρακολουθεί στενά τα σχέδια και το ανεκπλήρωτο όνειρό του για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ακριβώς λίγο πριν από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ.

     
FB IMG 1510896987095  
Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου αναφέρθηκε στο πλούσιο υλικό που αποθησαυρίζεται στο βιβλίο της Δόξας Κωμοδρόμου. «Θα μπορούσα να σας μιλήσω για πολλές ώρες, σελίδα με σελίδα, φωτογραφία με φωτογραφία, για κάθε χειρόγραφο του Κυριάκου Μάτση. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι όσα δημοσιεύονται από τις γυμνασιακές μελέτες του ήρωα για την κυπριακή λαογραφία, υπό την εποπτεία του σπουδαίου φιλόλογου Κυριάκου Χατζηϊωάννου, τις νεανικές του αναζητήσεις, τα σχέδια δοκιμίων και άρθρων του, τα διηγήματά του, τις μελέτες του για τον αγαπημένο ποιητή της εποχής, τον Δημήτρη Λιπέρτη, τις σελίδες από το ημερολόγιό του, το χιούμορ του. Πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα ενός σπουδαίου Έλληνα, του Κυριάκου Χριστοφή Μάτση, από το Παλαιχώρι που έπεσε στο Δίκωμο πολεμώντας τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ενός ανθρώπου που αγάπησε κάθε σπιθαμή της γης του, έγινε ολοκαύτωμα για να σμίξει το κορμί του με τα χώματα του Πενταδακτύλου. Για να αναπνέουμε εμείς σήμερα ελεύθερο αέρα. Όσοι τον εκτιμούμε. Η Δόξα Κωμοδρόμου, συνέχισε ο κ. Παπαπολυβίου, εργάστηκε με συνέπεια και μας παραδίδει απόψε ένα σημαντικό βιβλίο που συμπληρώνει τη βιβλιογραφία για τον Κυριάκο Μάτση, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα νέο ενδιαφέρον για τη μελέτη της ζωής και του έργου του. Τη συγχαίρουμε ολόψυχα και ευχόμαστε στο βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο και εις άλλα με υγεία».

 

FB IMG 1510896995399  

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μεγάρου, Ιστορικού Μουσείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους ανέφερε ότι η κραυγή του Κυριάκου Μάτση από το κρησφύγετο «αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας», δεν ήταν μια πολεμική, αλλά ειρηνική έκφραση ενός στοχαστικού και συγκροτημένου λόγου, τον οποίο διέθετε ο ήρωας, διότι εμείς κατά βάση γεωργικός λαός μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες, είμαστε καταρχήν ειρηνικός λαός, απόδειξη ότι πήραμε μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες, αλλά και τους αγώνες του κόσμου για την ειρήνη και δεν έχουμε ξεκινήσει κανέναν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. «Θελήσαμε ένα βιβλίο απλό, λιτό και φωτεινό όπως λιτός, απλός και φωτεινός υπήρξαν η ζωή και ο βίος του Κυριάκου Μάτση. Υπάρχει η ζωή η οποία γεννιέσαι και ολοκληρώνεται με τον θάνατό σου και από εκεί και πέρα ξεκινά ο βίος που βρίσκεται στα χέρια των άλλων αν τα έργα σου ήταν τέτοια να αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες και ο βίος ολοκληρώνεται την στιγμή κατά την οποία ο τελευταίος άνθρωπος επί της γης θα σε θυμηθεί και θα ψελλίσει το όνομά σου. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε ακριβώς στη φάση αυτού του βίου, αυτού του Καβαφικού, Παλαμικού ήρωα που λάτρεψε τον Λιπέρτη και τον λαϊκό πολιτισμό. Μέσα από το βιβλίο της Δόξας Κωμοδρόμου, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, ανιχνεύουμε το στοιχείο εντοπιότητας, το οποίο χαρακτηρίζει τη ζωή του Κυριάκου Μάτση, ο οποίος αγάπησε τη γη, ταυτίστηκε μαζί της αναδεικνύοντας την υπόστασή της, διότι εμείς ως ελληνικός πολιτισμός, είμαστε πολιτισμός του χώρου.

     
FB IMG 1510897039147  

Στηριζόμαστε σε αυτόν και χωρίς αυτόν δεν υπάρχουμε. Εάν καταφέρουμε να τον αναδείξουμε εκεί όπου ανήκει, δηλαδή ένας ευρωπαίος στοχαστής και επαναστάτης, δίπλα από τα μεγάλα ονόματα των επαναστατών της Ευρώπης, θα διαφανεί ότι το μέγεθος του Κυριάκου Μάτση είναι τόσο μεγάλο, όσο τα μεγάλα πνεύματα της Ευρώπης. Ο γραφικός του χαρακτήρας δε, όπως φαίνεται από τα ίδια τα κείμενά του στο βιβλίο, σύμφωνα με τις επιστημονικές γραφολογικές απόψεις, αναδεικνύουν έναν ήρεμο, σίγουρο, βέβαιο, αποφασιστικό και φωτεινό άνθρωπο». 

Στην αντιφώνησή της η Δόξα Κωμοδρόμου ανέφερε: «Πριν από 60 περίπου χρόνια η ελληνική αρετή έλαμψε σε όλο της το μεγαλείο και καταύγασε ολόκληρη την οικουμένη. Βαθιά μελετημένος ο Κυριάκος Μάτσης, ήξερε γιατί αγωνιζόταν: για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με πλήρη συνείδηση πέρασε από τη ζωή στον θάνατο, καθαγιάζοντας με τη θυσία του την πάλη του κυπριακού λαού, ώστε να αυτοκαθορίζει την μοίρα του. Ο Κυριάκος Μάτσης, ένας από τους φωτισμένους επαναστάτες όλων των εποχών του Ελληνισμού, ονειρεύτηκε ελεύθερο το κυπριακό χώμα για όσους το κατοικούν. Οι σκέψεις και η υπέρτατη πράξη της θυσίας του, ας αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για όλους εμάς. Ο Κυριάκος Μάτσης, μας καλεί να συνεχίσουμε το ασυμπλήρωτο έργο του. Μονάχα έτσι θα συντρίψουμε την αδικία και θα δικαιώσουμε την ιδιαίτερη και γενική «γεωγραφική» μας Ιστορία».

     
 20171121 143028  

Συντονιστής της εκδήλωσης, η οποία άρχισε με προβολή αφιερώματος στον ήρωα, ήταν ο Αθλητικογράφος Γιώργος Μελετίου, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι Στέλιος Μάτσης, και Νίκος Νικολάου, ερμήνευσαν τρία τραγούδια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, Δήμαρχοι, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ο αδελφός του ήρωα Γιαννάκης Μάτσης, ο συναγωνιστής του Κυριάκου Μάτση, Κώστας Χριστοδούλου, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές και πολλοί άλλοι επίσημοι, πλήθος κόσμου και εκτιμητές του έργου της συγγραφέως. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον χώρο της εκδήλωσης βρισκόταν η Ελληνική σημαία που είχε στηθεί πάνω από τον νωπό τάφο του ήρωα Κυριάκου Μάτση, τον Νοέμβριο του 1958 κάτι που από την περιγραφή της Δόξας Κωμοδρόμου, συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους.   

 


 

Quo Vadis Europa? – To μέλλον της Ευρώπης και οι Νέοι 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλίες: 

  • Α.Ε. Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας 
  • Ελένη Γλυκάτζη - Αρβελέρ, Βυζαντινολόγος, Πρόεδρος του Ευρωπαικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
 Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ 
 
IMG 1040r  

«Quo Vadis Europa?» Η Ευρώπη θα πάει εκεί που θα την πάμε εμείς, δεν μπορεί να πάει μόνη της αλλού, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων στο πολιτικο-ακαδημαϊκό συνέδριο υπό τη θεματική “Quo Vadis Europa?” που διοργάνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Βυζαντινολόγος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλυκατζή - Αρβελέρ. Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη με κύρια ομιλήτρια ήταν η κ. Ελένη Γλυκατζή – Αρβελέρ, ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη. 

Για πρώτη φορά μίλησε για Ευρωπαίους ο Μπέικον το 1623, είπε η κ. Αρβελέρ, έχοντας στο νου ένα βίωμα κοινού πολιτισμού που ένωνε τότε όλους τους Ευρωπαίους - αυτούς δηλαδή που δεν είχαν υποταχθεί στους Οθωμανούς, μολονότι ένας χάρτης της εποχής εξίσωνε τους Έλληνες με τους Τούρκους και παρόλο που ο Γάλλος ποιητής Ντιπιλέ εξηγεί σε ένα στοιχούργημα του γιατί απεχθάνεται όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των γνωστότερων πνευματικών κέντρων της εποχής εκείνης, μνημονεύοντας ως αίτια τα χαρακτηριστικά ελαττώματα του καθενός. Εμείς, σημείωσε, είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε Ευρωπαίοι, συγχρόνως όμως έχουμε και την εθνική μας καταγωγή - κι αυτή την δεύτερη πατρίδα του καθενός μας, την Ευρώπη, θα την πάμε κάπου, παντού ή και πουθενά. 

     
IMG 0972r  

"Στο πού πάει η Ευρώπη, η απάντηση απαιτεί αν όχι προφητική ικανότητα οπωσδήποτε φουτουριστική δεινότητα. Σε ποιον όμως κόσμο θα ζήσουν οι αυριανοί Ευρωπαίοι; Θα είναι η Ευρώπη, μια μικρή παραδοσιακή, τοπική κοινωνία απέναντι στην τεχνολογική οικουμένη; Είναι η αστυφιλία με τις εκατομμυριούχες μεγα-πόλεις αυτών, που θα δημιουργήσει το μελλοντικό καθημερινό περιβάλλον των αυριανών Ευρωπαίων που έτσι θα γνωρίζουν την ύπαιθρο μόνο σαν χώρο των διακοπών τους", πρόσθεσε. Σκεφτήκατε ποτέ, συνέχισε, πόσο τα άλματα της τεχνολογικής προόδου κάνουν να γερνούν πρόωρα οι όποιοι νέοι, πόσο γρήγορα δηλαδή γίνονται παρωχημένες οι γνώσεις και τελείως άχρηστες οι παλιές δυνατότητες;

"Ας μιλήσουμε λοιπόν για το αύριο της Ευρώπης, άσχετα από το είδος της οργάνωσης, πολιτικής και κοινωνικής των Ευρωπαίων. Θα ήταν νομίζω πιο πρόσφορο να μιλήσουμε για μελλοντικές προσπάθειες συνοχής, για υποδομές και δομές, παρά για χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες των αυριανών κατοίκων της γηραιάς ηπείρου, που αν μη τι άλλο πρέπει να διαχειριστούν ένα μακραίωνο παρελθόν και να τοποθετηθούν απέναντι του αντιμετωπίζοντας συγχρόνως και τις προκλήσεις ενός όλο και πιο σύντομου παρόντος, ενός παρόντος που συνθλίβεται ανάμεσα στην παρουσιολογία του παρελθόντος και στη βιαστική επικαιρότητα του μέλλοντος", ανέφερε.

     
IMG 0972r  

"Στο πού πάει η Ευρώπη, η απάντηση απαιτεί αν όχι προφητική ικανότητα οπωσδήποτε φουτουριστική δεινότητα. Σε ποιον όμως κόσμο θα ζήσουν οι αυριανοί Ευρωπαίοι; Θα είναι η Ευρώπη, μια μικρή παραδοσιακή, τοπική κοινωνία απέναντι στην τεχνολογική οικουμένη; Είναι η αστυφιλία με τις εκατομμυριούχες μεγα-πόλεις αυτών, που θα δημιουργήσει το μελλοντικό καθημερινό περιβάλλον των αυριανών Ευρωπαίων που έτσι θα γνωρίζουν την ύπαιθρο μόνο σαν χώρο των διακοπών τους", πρόσθεσε. Σκεφτήκατε ποτέ, συνέχισε, πόσο τα άλματα της τεχνολογικής προόδου κάνουν να γερνούν πρόωρα οι όποιοι νέοι, πόσο γρήγορα δηλαδή γίνονται παρωχημένες οι γνώσεις και τελείως άχρηστες οι παλιές δυνατότητες; "Ας μιλήσουμε λοιπόν για το αύριο της Ευρώπης, άσχετα από το είδος της οργάνωσης, πολιτικής και κοινωνικής των Ευρωπαίων. Θα ήταν νομίζω πιο πρόσφορο να μιλήσουμε για μελλοντικές προσπάθειες συνοχής, για υποδομές και δομές, παρά για χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες των αυριανών κατοίκων της γηραιάς ηπείρου, που αν μη τι άλλο πρέπει να διαχειριστούν ένα μακραίωνο παρελθόν και να τοποθετηθούν απέναντι του αντιμετωπίζοντας συγχρόνως και τις προκλήσεις ενός όλο και πιο σύντομου παρόντος, ενός παρόντος που συνθλίβεται ανάμεσα στην παρουσιολογία του παρελθόντος και στη βιαστική επικαιρότητα του μέλλοντος", ανέφερε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

 


 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 8 Μαΐου 2017 

 Ομιλητής: Aνδρέας Δ. Μαυρογιάννης, Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στις Διακοινοτικές Διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού  

DSC 0415r  

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέθεσε ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στις Διακοινοτικές Διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, στις 8 Μαϊου 2017 με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της κατεύθυνσης που ακολουθεί καθώς και στις σχέσεις Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι η ιδέα της ενοποίησης ξεκίνησε από την ελληνική αρχαιότητα και συνεχίστηκε στην πορεία της ιστορίας ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινών εχθρών και της διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης Jean Monnet και Robert Schuman, καθώς και στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν για την πορεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Μίλησε επίσης για τους θεσμούς στην Ευρώπη και την εξέλιξη των ευρωπαϊκών οργανισμών μέχρι σήμερα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι για την Κύπρο η ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι το καλύτερο γεγονός που έχει συμβεί στην ιστορία της. 

     
DSC 0397r  

«Η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά, «δεν είχε τους θεσμούς και τα εργαλεία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, παραμένει όμως ζωντανή εν τη γενέσει της». Σε μια χρονική αναδρομή για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μαυρογιάννης σκιαγράφησε όλη τη διαδρομή από το 1954 μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την Κύπρο μόνη της σ΄ αυτό το δύσκολο γεωπολιτικά μέρος του κόσμου. «Η εξασφάλιση πλειάδας ευρωπαϊκών προγραμμάτων έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μια άλλη διάσταση, γιατί ακριβώς μέσα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες γίναμε καλύτεροι. Επίσης, χάρη στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε, δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς Κύπριους και ξένους να μετέχουν μαζί μας στο παγκόσμιο ερευνητικό γίγνεσθαι», πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, καταλήγοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ένωση «γιατί είναι ο μόνος τρόπος να εξακολουθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά».

     

 


 

Εκδήλωση για τη μετεξέλιξη του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος» σε Κέντρο Αριστείας για έρευνα και Καινοτομία

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Μαρτίου 2017 

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Aυτού Εξοχότητος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. 

Την εκδήλωση τίμησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας, Mr. Robert-Jan Smits.  

Δείτε εδώ σύντομη παρουσίαση του «ΚΟΙΟΣ»  

ACIMG 0129r  

Σηματοδοτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2017 η έναρξη των δραστηριοτήτων μετεξέλιξης του Ερευνητικού Κέντρου «ΚΟΙΟΣ» σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Robert-Jan Smits, Ευρωπαίων αξιωματούχων, ανώτατων στελεχών από το Imperial College του Λονδίνου, ερευνητών και πλήθος εκπροσώπων εταιρειών και επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάζουμε σε ένα τομέα, που δύναται να συνδράμει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου πέρα από εξαιρετική, είναι και απολύτως επίκαιρη, προσθέτοντας ότι είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ των τόσων άλλων που καταγράφονται στα επιτεύγματα του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της πατρίδας μας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του Imperial College London, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμη, γιατί παρέχει τόσο την αναγκαία οικονομική στήριξη όσο και το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο. 

 

     
ACIMG 0105r  

Tο Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια ευρώ ως αρχικό ποσόν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Teaming» θα λάβει συνολική χρηματοδότηση πέραν των 40 εκατ. Ευρώ,  συμπεριλαμβανομένης σημαντικής συγχρηματοδότησης από εθνικούς πόρους σε χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης την προσήλωση του Πανεπιστημίου στην αριστεία, τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως για δεύτερη συνεχή χρονιά καθιερώνεται ανάμεσα στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ των χιλιάδων που λειτουργούν και προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο μόρφωσης που προσφέρουν, πράγμα που αποτελεί, όπως ανέφερε, ένα πραγματικό άθλο, εάν λάβει κανείς υπόψη πως ανταγωνίζεται ιδρύματα με πολλαπλάσιο χρόνο ζωής και οικονομικούς πόρους. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το μεγάλο επιστημονικό παράθυρο της πατρίδας μας προς τα έξω. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό πρότυπο ως προς τη λειτουργία του, την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα των μελών του», ανέφερε. Ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία να μετατραπεί το «ΚΟΙΟΣ» σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία. Σημείωσε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, το ΚΟΙΟΣ θα καταστεί επίσης κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για πολλούς ημι-κρατικούς και κρατικούς οργανισμούς, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια συνέργεια που θα εξοικονομήσει στον τόπο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

     
ACIMG 0117r  

Το «ΚΟΙΟΣ», πρόσθεσε, είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και την περιοχή, καθώς κάποτε οι πόλεμοι θα τελειώσουν και θα πρέπει να κτίσουμε μαζί τους με τους γύρω μας με τους γείτονές μας την επόμενη ημέρα. Ο Πρύτανης υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί 200 επιστήμονες της διασποράς, «τους οποίους οφείλουμε να φέρουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιατί μαζί τους, μπορούμε πραγματικά να εκτοξεύσουμε το εθνικό εισόδημα της χώρας».

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Robert-Jan Smits δήλωσε ότι «η επιλογή του ΚΟΙΟΣ ως Κέντρο Αριστείας είναι ένα σημαντικό νέο, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη. Ένα σημαντικό μάθημα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ομάδα του ΚΟΙΟΣ και την εμπειρία τους είναι ότι η επιτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί, χρειάζεται δέσμευση, μία συνέχεια και επιμονή, σκληρή δουλειά. Συγχαρητήρια!».

Κατά την ομιλία του ο Διευθυντής του «ΚΟΙΟΣ» Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου, χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, όχι μόνο για το ΚΟΙΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.
«Για την Κομισιόν» σημείωσε, «το Κέντρο θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς με αφοσίωση, μια μικρή χώρα, χωρίς παράδοση στην έρευνα και την καινοτομία, μπορεί να οικοδομήσει ένα κέντρο αριστείας, που θα ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο».

 

ACIMG 0304r  
Ο Καθηγητής David Gann, Αντιπρόεδρος του Imperial College London για θέματα Καινοτομίας, δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της αξιοπιστίας, της ασφάλειας και της αποδοτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας - των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνιών, των υγειονομικών δικτύων, της ύδρευσης και των αποβλήτων που υποστηρίζουν τις υποδομές εργασίας και αναψυχής. «Είμαστε υπερήφανοι που ενισχύουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μαζί μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη ικανοτήτων για έρευνα και καινοτομία, αλλά και το ταλέντο για δημιουργία νέων ιδεών στον τομέα των υποδομών, που θα αυξήσουν την απασχολησιμότητα και θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης» κατέληξε.

Ο Καθηγητής Nick Jennings , Αντιπρύτανης για Θέματα Έρευνας στο Imperial College ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω συνεργασία είναι μοναδική στο είδος της για το Imperial College. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Imperial College London» συνέχισε «είναι στρατηγικοί συνεργάτες. Θα χτίσουμε το συνεργατικό αυτό σχηματισμό για να δημιουργήσουμε μία κρίσιμη μάζα γνώσης, καινοτομίας και εφαρμογής. Έχουμε υψηλές αλλά εφικτές προσδοκίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο κέντρο έρευνας στην περιοχή για θέματα παρακολούθησης, ελέγχου και ασφαλείας των υποδομών ζωτικής σημασίας. Και στα δύο Πανεπιστήμια είναι έκδηλος ο ενθουσιασμός για το πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν από κοινού».

     
ACIMG 0137r  
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Delft University of Technology και Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΚΟΙΟΣ, κ. Jan Η. van Schuppen, ο οποίος ανέφερε ότι εταιρείες, αλλά και κυβερνητικοί οργανισμοί στην Κύπρο και στην Ευρώπη θα επωφεληθούν σημαντικά από την τεχνογνωσία του «ΚΟΙΟΣ».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη». Για την υποστήριξή της συγκλήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τους κ. Robert-Jan Smits (Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), κα Ανδρούλλα Βασιλείου (πρώην Επίτροπο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ), κ. David Gann (Αντιπρόεδρο του Imperial College London για θέματα Καινοτομίας), κ. Γιώργο Γεωργίου (Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης) και κ. Μάνθο Μαυρομμάτη (Πρόεδρο Συμβουλίου ΠΚ), με ρόλο συντονιστή. Κατά τη συζήτηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η σύναψη αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανιών και κυβερνήσεων συμβάλει στην παραγωγή γνώσης και τη μετατροπή της σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος τοπικών κοινωνιών.

     
ACIMG 0150r  
Το Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει διακριθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού προγράμματος “Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming”, με σκοπό τη μετεξέλιξή του σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία. Το «ΚΟΙΟΣ» πρόκειται να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Κύπρο, προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων, τεχνολογικών εταιρειών και καταναλωτών, κυβερνητικών οργανισμών και εταιρειών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Απώτερος στόχος της εν λόγω δικτύωσης είναι η ενίσχυση, τόσο της απασχολησιμότητας των νέων ανθρώπων, όσο και των νέων ιδεών για οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

 


 

Τελετή Εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) 

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 6 Μαρτίου 2017

Ομιλία: Καθηγητής Νικόλαος Παυλίδης, Mεταβατικός Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής  

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

IMG 9917r  
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017 η Τελετή των Εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Eξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στο ανακαινισμένο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής στεγάζονται, από το Σεπτέμβριο του 2016, τα εργαστήρια της Σχολής, το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, αίθουσες διδασκαλίας των φοιτητών, καθώς και τα γραφεία του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.
 
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η απόφαση του Κράτους να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι μόνο η παραγωγή άριστων ιατρών, αλλά και η ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων. Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα σχετικά νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει, σημείωσε, προσβλέπουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών.
     
IMG 9929r  
Στο πλαίσιο του συστήματος υγείας του τόπου μας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ιδιαίτερο ρόλο έχει να διαδραματίσει όχι μόνο η επιστημονική και άλλως πως ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και η περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση τους με την εγκατάσταση των Πανεπιστημιακών Ιατρών και εξελικτικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Γνωρίζοντας την πολιτική αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισε ο Πρόεδρος, «θεωρώ δεδομένο πως σκοπός της Ιατρικής Σχολής είναι η δημιουργία των υποδομών, η προσέλκυση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και η ένταξη σε διεθνή προγράμματα για την εξασφάλιση υψηλής στάθμης βασικής και κλινικής έρευνας». «Η Ιατρική Σχολή» σημείωσε «ήδη προσελκύει άριστους φοιτητές από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 έχει 117 εγγεγραμμένους φοιτητές».«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Πολιτεία – και Πολιτεία δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Βουλή, θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτό που θα λειτουργήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα σε συνεργασία με τη φοιτητική κοινότητα. Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής», συνέχισε ο Πρόεδρος, «θεωρώ ότι θα είναι και το σχεδιαζόμενο αγγλικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο από το 2018, θα έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών από την περιοχή μας, αλλά και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
     
DSC00403r  
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιτελεί μέσα στα χρόνια λειτουργίας του ένα πραγματικό άθλο. «Σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχει καταφέρει να αναγνωρίζεται ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα ιδρύματα της Ευρώπης, ενώ καθημερινά διευρύνει την παρέμβαση του και στην καθημερινή επιστημονική και κοινωνική δράση στον τόπο μας». Απευθυνόμενος, τέλος προς τον κ. Σιακόλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε τις προσωπικές του, όσο και τις ευχαριστίες της Πολιτείας για την προσφορά και την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην εν γένει ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής.

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά το Νίκο και Ελπίδα Σιακόλα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις πιο δημιουργικές στιγμές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως ανέφερε ο Πρύτανης, η νέα δωρεά του Ιδρύματος “Νίκος και Ελπίδα Σιακόλα” για την ανακαίνιση και ανέγερση των κτηρίων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ανήλθε στο συνολικό ύψος των 9 εκατομμυρίων ευρώ. 

DSC00431r  
«Ο θεμέλιος λίθος του νέου κτηρίου θα τοποθετεί εντός του 2018. Η επιλογή του κ. Νίκου Σιακόλα να στηρίξει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί μία διορατική πράξη, καθώς αναγνωρίζει το δυναμικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συγκεκριμένη σχολή στην πρόοδο της κοινωνίας μας. Για να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2013, περάσαμε από 1.000 μύρια κύματα. Εκείνες τις μέρες κ. Πρόεδρε, και παρά την οικονομική κρίση, η παρέμβασή σας ήταν καταλυτική. Ήταν επίσης καταλυτικές και οι τοποθετήσεις και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Υγείας, κ. Γιώργο Παμπορίδη, για την προσπάθειά του να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα και για τη συνεχή του μεσολάβηση και στήριξη. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο τέλος του δρόμου» τόνισε.
 
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου, παρά την ημικατοχή και τις αντιξοότητες, επιτεύχθηκαν πολλά τις τελευταίες δεκαετίες. «Δεν πρέπει να δεχθούμε να παραμένουμε η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κρατικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και έφερε ως παράδειγμα την μοναδική εξαίρεση που αποτελεί το Λουξεμβούργο του οποίου οι κάτοικοι, καθότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, έχουν άμεση πρόσβαση σε πληθώρα Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων σε γειτονικές χώρες».
 
     
DSC00392r  

Όσον αφορά τις 6 θέσεις νέες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού που προκήρυξε η Ιατρική Σχολή ο Πρύτανης ενημέρωσε ότι λήφθησαν πέραν των εκατό αιτήσεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και άλλες χώρες. «Πολλές από τις αιτήσεις είναι εξαιρετικές και αυτό αποτελεί μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνη για την Ιατρική Σχολή» πρόσθεσε. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι στην επόμενη προκήρυξη θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες αιτήσεις εάν ξεκαθαρισθεί η «θέση» των καθηγητών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Καναδική Κυβέρνηση έχει λάβει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Τα κρατικά μας νοσηλευτήρια σε ποια θέση θα ήθελαν να βρίσκονται; Η αυτονόμηση στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν θα είναι ένα μετέωρο βήμα με αμφίβολη συνέχεια. Η δημόσια Ιατρική Σχολή με τα στελέχη της αποτελούν μια καθοριστική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας. Και η προσπάθεια είναι ξεκάθαρη: η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατικών νοσηλευτηρίων», κατέληξε ο Πρύτανης. 

 
 
     
downloadr  

Ο Μεταβατικός Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Νικόλαος Παυλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αποστολή της Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι να αποτελέσει κέντρο αριστείας στην ιατρική και στην έρευνα, δημιουργώντας άριστους ιατρούς με μόρφωση υψηλού επιπέδου.

Κατά το χαιρετισμό του, ο αριστούχος τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Ματθαίου, έδωσε έμφαση στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του ΣΕΚΚΙ ο οποίος παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητά εφόδια για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, Πρέσβεις, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι, οι Νίκος, Μάριος και Ελπίδα Σιακόλα, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και τα μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, πλήθος ιατρών από τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο της υγείας, καθώς και ακαδημαϊκοί και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Αμέσως μετά το πέρας του τελετουργικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το κοινό ξεναγήθηκαν στους ανακαινισμένους χώρους του ΣΕΚΚΙ. 

 


 

Το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης - Ο υποστηρικτής της τοπικής δημοκρατίας 

 Ημερομηνία εκδήλωσης: 8 Φεβρουαρίου 2017 

Ομιλητής: Andreas Kiefer, Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης  

DSC 0646r  

Η Ένωση Δήμων Κύπρου, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσαν διάλεξη την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017, με τίτλο, «Το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης – ο υποστηρικτής της τοπικής δημοκρατίας». Ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Andreas Kiefer.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυση του προκατόχου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών ως το πρώτο θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διεθνή οργανισμό. Η αποκέντρωση ήταν μία από τις μεγάλες τάσεις στην Ευρώπη στο τέλος του 20ου αιώνα, ανέφερε ο κ. Kiefer, που είχε συμβάλει στη διαμόρφωση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς σε δήμους, επαρχίες, περιφέρειες, καντόνια αποτελώντας εγγενές χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Σημασία δόθηκε και στην τοπική δημοκρατία, τις ευθύνες των εκλελεγμένων γυναικών και ανδρών, οι οποίοι είναι υπόλογοι για τους πληθυσμούς τους, η ραχοκοκαλιά των δημοκρατικών κρατών.

     
DSC 0642r  
Ο κ. Kiefer παρουσίασε το ρόλο του Κογκρέσου, τη σύνθεσή του, συμπεριλαμβανομένων των μελών όπως η Κύπρος, τις τρέχουσες πολιτικές και επιχειρησιακές προτεραιότητές του και εστίασε στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αποκέντρωση εξακολουθεί να είναι σήμερα μια κοινή τάση και βλέπουμε μεταρρυθμίσεις αποκέντρωσης που λαμβάνουν χώρα σε πολλά από τα κράτη μέλη, είπε ο κ. Kiefer. Κάθε διαδικασία αποκέντρωσης είναι διαφορετική, κατέληξε, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των ιστορικών πλαισίων στις διάφορες χώρες.
 
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συμβουλίου- Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου, Κώστας Παρασκευάς.
 
     

 


 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 23 Ιανουαρίου 2017  
 
Ομιλία: Ελληνοεβραίος Μοσέ Αελιών, ένας από τους τελευταίους επιζώντες της περιόδου εκείνης  
 
DSC 0076r  
Σε μια άκρως συγκλονιστική μαρτυρία προέβη ο Ελληνοεβραίος Μοσιέ Αελιών, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Άουσβιτς, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις 23 Ιανουαρίου 2017, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
 
Στην ομιλία του ο κ. Αελιών με τίτλο “Η ελπίδα δεν πεθαίνει ούτε στο Άουσβιτς”, έδωσε τη δική του κατάθεση ψυχής, για τη φρίκη που βίωσε κατά την σκοτεινή εκείνη περίοδο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1926. Τον Απρίλιο του 1943 μεταφέρθηκε με την οικογένειά του από τη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία. Επιβίωσε στο στρατόπεδο αυτό, χάρη στην επιδεξιότητά του να διεκπεραιώνει διάφορες εργασίες. Τον Ιανουάριο του 1945, λίγες μέρες πριν ο Σοβιετικός Στρατός φτάσει στο Άουσβιτς, οι Γερμανοί διέταξαν εκκένωση του στρατοπέδου και περίπου 60 χιλιάδες κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο Μοσέ, οδηγήθηκαν σε μια πορεία θανάτου σε άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Έλαβε μέρος σε ακόμη μια πορεία θανάτου, στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας και το παράρτημα του Έμπενζεε, μέχρι την απελεύθερωσή τους από τους Συμμάχους το Μάιο του 1945. Σήμερα ζει στο Ισραήλ. Έχει δύο παιδιά, έξι εγγόνια και πέντε δισέγγονα.
 
 
     
DSC 0061r  
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Αελιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Καζαμίας.
 
Οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν ερωτήματα ως προς το πως νοιώθει μετά από τόσα χρόνια, πώς αντιμετωπίζει τους Γερμανούς, αν υπάρχουν στιγμές της περιόδου εκείνης που δεν θέλει να θυμάται, ή ακόμα κι αν υπήρχαν έστω μερικές στιγμές που ένοιωσε κάποια ευχαρίστηση ή χαρά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
Αλλα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν επίσης αν υπήρξαν Γερμανοί στρατιώτες ή αξιωματικοί που δεν είχαν αισθήματα μίσους, καταπίεσης και δουλείας απέναντι στους εργάτες. Ο κ. ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξεγράψει το παρελθόν όποιο κι αν ήταν και ότι κανείς Γερμανός δεν έδειχνε συμπόνοια προς τους κρατούμενους καθώς ποτέ δεν υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ Γερμανών και εβραίων εργατών. Κουβαλά μαζί του πάντα ό,τι ένοιωσε κι ό,τι βίωσε την τότε περίοδο. Αυτό που τον κράτησε στη ζωή, τόνισε, ήταν ότι πίστεψε μέσα του ότι θα βγει ζωντανός και ότι διατηρούσε αυτή την ελπίδα μέχρι τέλους.
 
 
 
     
DSC 0174r  
Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης όσο και η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, κα Γιαέλ Ραβία Τζατόκ χαιρέτησαν την εκδήλωση, ευχαριστώντας τον κ. Αελιών που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να τον ακούσει.
 
Προφανώς η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των ανθρώπων, σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ζωντανή μαρτυρία έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε απόψε. Η Πρέσβειρα του Ισραήλ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, 73 χρόνια μετά. Σκοπός αυτής της μνήμης, ανέφερε η κα Τζατόκ είναι να διατηρηθεί στη μνήμη των ανθρώπων και μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια περίοδος.