Ημερομηνία εκδήλωσης: 12 Δεκεμβρίου 2018
 
Ομιλία: Παναγιώτης Βουρλούμης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αποφοίτων του London School of Economics συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 εκδήλωση με θέμα «Ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ: μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Κύπρο;», στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίησή του. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο που αφορά στις συνεχείς αλλά και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως και στις προκλήσεις και στρατηγικές επιλογές που τίθενται στο μέλλον.
 
IMG 7666r
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 29 Νοεμβρίου 2018
 
Ο διακεκριμένος νομικός Πόλυς Γ. Πολυβίου αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα από Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ. Πολυβίου ως άοκνος συλλείτουργος της δικαιοσύνης έχει σπουδαία συνεισφορά στη διαμόρφωση του κυπριακού νομικού συστήματος, αέναως κινούμενος μεταξύ μαχόμενης δικηγορίας και επιστημονικής συγγραφής, παρήγαγε συγγραφικό έργο που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και συμμετείχε ενεργά και αφιλοκερδώς στη διεθνή δικαστική διεκδίκηση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Πόλυς Γ. Πολυβίου γεννήθηκε το 1949 στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Λονδίνο. Το 1973 μελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά την περίοδο 1973-1980 εργάστηκε ως Fellow της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1981 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στην Κύπρο. Τα νομικά του βιβλία έχουν αναγνωριστεί από ξένα και Κυπριακά δικαστήρια και αναφέρονται τακτικά σε δικαστικές αποφάσεις. Το 1974 ήταν μέλος της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και κατά την περίοδο 1980-1987 ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, λαμβάνοντας μέρος στη Συνάντηση Κορυφής στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 1985. Το 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Νομικός Σύμβουλος του Διαπραγματευτή για το Κυπριακό και έλαβε μέρος στις διάφορες διαπραγματευτικές διαδικασίες μέχρι πρόσφατα. Ως Νομικός, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επίσης, έλαβε μέρος στις υπο θέσεις Kossovo και για το θέμα της Αποικιοκρατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2011, ο Πόλυς Γ. Πολυβίου διορίστηκε μονομελής Ερευνητική Επιτροπή για το Μαρί, παραδίδοντας την Έκθεση του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 2011. Από το 1974, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, νομικές και άλλες, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Τελετή Αναγόρευσης του Πόλυ Γ. Πολυβίου, που ήταν ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο «Νίκος Κ. Σιακόλας», στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).
 
IMG 20181129 200248r   IMG 20181129 201807r
  
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 27 Νοεμβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Νέστορας Νέστορος, Εκπρόσωπος Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 την ταινία μικρού μήκους «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου», η οποία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Σωτήρη Χατζηπαναγή, αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης της ταινίας Πέτρος Χαραλάμπους, απέσπασε τιμητική διάκριση για την ταινία στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.
 
Η ταινία γυρίστηκε στην Κύπρο με πλειάδα εξαιρετικών Κύπριων ηθοποιών: Ανδρέας Τσέλεπος, Σταύρος Λούρας, Γιάννα Λευκάτη, Μαρούσα Αβρααμίδου, Νίκη Δραγούμη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ανδρέας Βασιλείου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Έλενα Δημητρίου, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Ελευθερία Ανδρέου, Γιώργος Σοφοκλέους, Γιάγκος Γεωργίου και οι μικροί Κωνσταντίνος Τυπογράφος, Ανδρέας Νεκτάριος Βότσης, Γιώργος Ανδρέου, Γιώργος Σωφρονίου. «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου», πραγματεύεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο το ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σωτήρη Χατζηπαναγή, από τις Μάνδρες Αμμοχώστου. Η κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση αυτού του έργου είναι ο γιος του Σωτήρη, Πάμπος Χατζηπαναγή που βιώνοντας μαζί με όλη την οικογένεια την απουσία του πατέρα του όλα αυτά τα χρόνια, ήθελε να μοιραστεί το βάρος «αυτής της σφαίρας» και παράλληλα να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το θέμα των αγνοουμένων που παραμένει πάντα ανοιχτό.
 
Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές της ταινίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης. Χαιρετισμό πριν από την έναρξη της ταινίας απηύθυναν οι, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Νέστορας Νέστορος, Εκπρόσωπος Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Υπογράφηκε επίσης μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
 
IMG 7493r   IMG 7477r
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 23 Νοεμβρίου 2018
 
Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα στο Κέντρο Τεχνών «Τηλέμαχος Κάνθος», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, η Τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών, που διοργανώνει για 5η φορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος..το φετινό διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών έλαβαν μέρος κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες με αξιόλογα έργα. Ο διαγωνισμός περιελάβανε και έργα νέων καλλιτεχνών, ενώ τα έργα που υποβλήθηκαν συνολικά ξεπέρασαν τα 80..

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σταυρούλα Κωνσταντίνου, η οποία αφού συνεχάρη το Ίδρυμα «Τηλέμαχος Κάνθος» για τη διοργάνωση, αλλά και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη στήριξη του θεσμού, ανέφερε ότι η τέχνη λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Διαφυλάττει την ιστορική μνήμη και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, νοηματοδοτώντας την ύπαρξη και τη συνέχειά μας.
 
Εκ μέρους του Ιδρύματος «Τηλέμαχος Κάνθος» χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ελένη Κάνθου και ακολούθησε μια μουσική ανάσα με σερενάτα του Franz Schubert από τη Σοπράνο Έλλη Κουτσούλη, την οποία συνόδευσε στο πιάνο ο μαέστρος ΄Αγις Ιωαννίδης.
Στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού συμμετείχαν, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Martin Hinterberger, ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Στάθης Παπαροδίτης, η κα Ελένη Κάνθου και η Λειτουργός της Φιλοσοφικής Σχολής, Δέσποινα Χαπούπη. Την Κριτική Επιτροπή στελέχωναν οι, Μαρία Κάνθου-Δανιήλ, Ελένη Νικήτα, Κατρίν Νικήτα, Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ και Γιώργος Γαβριήλ.

Βραβείο Ζωγραφικής εξασφάλισε ο Παναγιώτης Βίττης. Βραβείο για αυτοδίδακτους ζωγράφους, η Ιουλία Αγαθαγγέλου. Το Βραβείο Χαρακτικής εξασφάλισε η Έλενα Τσιγαρίδου και Βραβείο για νέους καλλιτέχνες οι, Χλόη Γεωργίου και Αντώνης Κεντώνης. Όλα τα βραβεία συνοδεύονταν με χρηματικά ποσά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκα και ειδικοί έπαινοι. Στη Ζωγραφική έπαινο εξασφάλισαν οι, Πανίκος Τσαγγαράς και Έλενα Τσαγγαρά, έπαινο για αυτοδίδακτους ζωγράφους εξασφάλισαν οι Στάλω Ονουφρίου και Κυριάκος Πιερίδης. Έπαινοι στη Χαρακτική οι Κυριάκος Θεοχάρους και Δήμητρα Νικοδήμου και έπαινο για νέους καλλιτέχνες η Χριστιάνα Γεωργίου.
 
 LPS0901r   IMG 20181121 200449r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 19 Νοεμβρίου 2018
 
Με εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς, μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και εθελοντές από όλη την Κύπρο μετέφεραν στις 19 Νοεμβρίου 2018, 600 βιβλία από την παλαιά βιβλιοθήκη στο νέο κτήριο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η ανθρώπινη αλυσίδα, χέρι με χέρι κάλυψε απόσταση 4.3 χιλιομέτρων. Το πρώτο βιβλίο «αναχώρησε» από την παλαιά βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οδό Καλλιπόλεως στις 3μ.μ. και έφτασε χέρι με χέρι στον τελικό του προορισμό στις 5μ.μ.
 
Στην αφετηρία, στην Λεωφ. Καλλιπόλεως παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. Η αλυσίδα διήλθε μέσω του Πάρκου Ακαδημίας και του Γυμνασίου Αγλαντζιάς. Εδώ η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας παρουσίασε το δικό της μουσικό ρεπερτόριο. Κουιντέντο Ξύλινων – Πνευστών υπό τη διεύθυνση της Χριστιάνας Αντωνοδιού. Η ανθρώπινη αλυσίδα στη συνέχεια πορεύτηκε κατά μήκος του βόρειου πεζοδρομίου της Λεωφόρου Αγλαντζιάς μέχρι και τη συμβολή της με την Λεωφ. Λάρνακας (Κυκλικός κόμβος, πρώην ΣΠΕ Λήδρας).
  
IMG 7123r   IMG 7132r
 
Σε αυτό το σημείο το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού παρουσίαζε διάφορα έργα επίσης μουσικά με το σύνολο Φλάουτ» υπό τη Διεύθυνση Θεόδωρου Κρασίδη. Ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου – Κομμάτια από το ευρύ φάσμα της παγκόσμιας μουσικής λογοτεχνίας, από Βιβάλτι μέχρι Χατζηδάκη.
 
Ακολούθως η αλυσίδα εξελίχθηκε κατά μήκος του νότιου πεζοδρομίου της Λεωφόρου Λάρνακος, μέχρι και την συμβολή της με τη Λεωφόρου Πανεπιστημίου, όπου η Φιλαρμονική της Ελδύκ παιάνιζε τα δικά της κομμάτια. Η πορεία/αλυσίδα ακολουθώντας τη Λεωφ. Πανεπιστημίου (δυτικό πεζοδρόμιο) εισήλθε στην Πανεπιστημιούπολη και κατέληξε στο νέο Κτήριο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 
Πριν την είσοδο στο νέο Κτήριο είχαν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι με κινητές μονάδες της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για προσφορά αίματος το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου θα λαμβάνουν δείγματα από δότες μυελού των οστών.
 
IMG 20181119 154541r   IMG 7158r
 
Παράλληλα, σε παρακείμενο χώρο στην Πανεπιστημιούπολη κατά μήκος πάντα της διαδρομής, παιάνιζε και η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ). Στο τέρμα της αλυσίδας της γνώσης, και εντός του Κτηρίου της νέας Βιβλιοθήκης, Κουαρτέτο της Εθνικής Φρουράς εκτελούσε διάφορα κλασσικά μουσικά κομμάτια.
 
Πολίτες της Λευκωσίας, της Κύπρου ολόκληρης συμμετείχαν σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για τον τόπο μας, το οποίο κατεγράφη από Τοπικά και Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Το υλικό που από την μεταφορά των βιβλίων και που είδαν το φως της δημοσιότητας τοποθετήθηκε σε ειδική κρύπτη στο νέο επιβλητικό κτήριο της Βιβλιοθήκης. Το 2089 αυτό το υλικό θα θυμίσει στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου στις νέες γενιές τι έγινε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018.
 
IMG 20181119 160325r   IMG 20181119 160738r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 19 Νοεμβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Δρ. Κώστας Μαρκίδης, Ειδικός σε θέματα Στρατηγικής και Καινοτομίας, Καθηγητής Σχολής Επιχειρήσεων του Λονδίνου
  • Jeremy Downward, Πρόεδρος Cyprus Seeds
  • Peter Poulos, co-Executive Director Hellenic Initiative
  • Μαρία Γεωργιάδου, Ειδική Επιστήμονας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπεύθυνη Cyprus Seeds
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσε εκδήλωση για την ανακοίνωση της νέας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, “Cyprus Seeds”, που θα στηρίξει την εμπορευματοποίηση της καινοτόμας έρευνας στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Κύπρου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Δρ Κώστας Μαρκίδης, ένας από τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους ειδικούς σε θέματα στρατηγικής και καινοτομίας, τον οποίο ανυπομονούμε να ακούσουμε στην ομιλία του.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Cyprus Seeds, Jeremy Downward και ο Peter Poulos, co-Executive Director, του Hellenic Initiative.
 
Για το ρόλο του Cyprus Seeds μίλησε η Μαρία Γεωργιάδου, Ειδική Επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος.
 
Η κα Γεωργιάδου ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο για δημιουργία «τεχνοβλαστών» που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο του 2018, άνοιξε ουσιαστικά μια νέα σελίδα στην ιστορία της έρευνας και του επιχειρείν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία, τα κρατικά πανεπιστήμια είναι θεσμοθετημένα να ιδρύουν, να συστήνουν και να συμμετέχουν σε εταιρείες κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν επιτρεπόταν. Αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη και ενημέρωσε για ένα καινούργιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το Cyprus Seeds. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αξιοποιήσει και να στηρίξει την ακαδημαϊκή καινοτόμα έρευνα από όλα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια και Κέντρα Έρευνας (Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Ινστιτούτο Κύπρου), με δυνατότητα εμπορευματοποίησης και διείσδυσης στην αγορά.
 
Η Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds Ltd αναφέρθηκε σε επιτυχημένους Έλληνες και Κύπριους της διασποράς στην Αμερική κυρίως, αλλά και σε Κύπριους δωρητές που συμβάλλουν ενεργά στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντική στην προώθηση του Cyprus Seeds είναι η συμβολή της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», “The Hellenic Initiative” στην Νέα Υόρκη, η οποία προσφέρει δωρεά και δικτύωση για στήριξη της καινοτόμας ακαδημαϊκής έρευνας που διεξάγεται στην Κύπρο. Το Cyprus Seeds προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων της Κύπρου να ξεκινήσουν ένα παραγωγικό διάλογο με ειδικούς του χώρου από το εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν χρήσιμες συμβουλές (mentoring) σχετικά με την εξέλιξη της έρευνάς τους και την προώθησή της στην αγορά.
 
Μεταξύ άλλων, η κα Γεωργιάδου τοποθετήθηκε για τη σημασία της υποστήριξης της καινοτόμου έρευνας στην Κύπρο από τη διασπορά, αναφέρθηκε στους τομείς που υπάρχει προοπτική δημιουργία νεοφυών εταιρειών στον τόπο μας, αλλά και τι χρειάζεται για να μεγαλώσουν οι σπόροι της καινοτόμου δημιουργίας. Εξήγησε επίσης ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Cyprus Seeds αρχές Μαρτίου 2019. Τελειώνοντας έδωσε το θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ότι τα μυαλά της μικρής μας πατρίδας είναι μεγάλα και μπορούν να στεριώσουν στον τόπο τους.
 
IMG 6987r   IMG 8587r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 5 Νοεμβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού
  • Σώτος Βοσκαρίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου
  • Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν), Γελοιογράφος
Έκθεση με περισσότερες από 50 γελοιογραφίες και σκίτσα, με θέμα τον εθνικό μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη εγκαινιάστηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018, στο αίθριο (ισόγειο) του Κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε αρχικά στη Λέμεσο τον Μάρτιο του 2018, με πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, του Εργαστηρίου Πιν και του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη και περιλαμβάνει καρικατούρες, γελοιογραφίες πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου και σκίτσα βασισμένα στην προσωπικότητα του εθνικού μας ποιητή. Συμμετείχαν 30 γελοιογράφοι και σκιτσογράφοι.
 
Στην εκδήλωση μίλησε ο Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου, Σώτος Βοσκαρίδης (Boss) και ο Γελοιογράφος, Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν).
  
IMG 4733r   IMG 4750r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 29 Οκτωβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Τάκης Δημητριάδης, Καλλιτέχνης
IMG 20181029 180708r  
Έκθεση με 50 εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής, του κύκλου «Ο Κόσμος της Κύπρου», του καλλιτέχνη Τάκη Δημητριάδη (AFIAP-ESFIAP), εγκαινίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Οι φωτογραφίες αφορούν την περίοδο 1960-1974. Πρόκειται για μια περίοδο, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ίσως ο Κάνθος να χαρακτήριζε «Σκληρούς Χρόνους ή Κρίσιμους Χρόνους ή Καθοριστικούς Χρόνους» για την ιστορική πορεία του νησιού. Είναι επίσης ο νέος κόσμος της Κύπρου, σε σχέση με τον Κόσμο της Κύπρου που απεικόνισε στα έργα του ο Αδαμάντιος Διαμαντής την περίοδο 1931-1959. Ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε τον δημιουργό και καλλιτέχνη Τάκη Δημητριάδη να δωρίσει το αναγνωρισμένο του έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δείχνετε εμπράκτως την εμπιστοσύνη σας στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου, είπε, και η ευγενής δε χειρονομία σας να παραχωρήσετε δωρεάν αριθμό εκδόσεων για την έκθεση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε τα έσοδα από τη διάθεση των αντιτύπων να πηγαίνουν στο Ταμείο των άπορων φοιτητών, φανερώνει τη γενναιοδωρία και την κοινωνική ευαισθησία σας. Η τέχνη, μέσα από τις διάφορες μορφές της, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Διαφυλάττει την ιστορική μνήμη και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, νοηματοδοτώντας την ύπαρξη και τη συνέχειά μας.
Στην αντιφώνησή του και φανερά συγκινημένος, ο κ. Τάκης Δημητριάδης ανέφερε ότι είχε την τύχη να βρίσκεται δίπλα από τον Αδαμάντιο Διαμαντή, ο οποίος του επέτρεπε να τον παρακολουθεί την στιγμή που ζωγράφιζε, πράγμα που, όπως είπε, ήταν αρκετό για να επηρεάσει τον χαρακτήρα του στον τρόπο που απεικόνιζε τους ανθρώπους της Κύπρου. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον παρότρυνε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους και τις ενδυμασίες τους, αλλά και τις δουλειές τους. Ο κ. Δημητριάδης με ζήλο και μεγάλη προθυμία πέτυχε να μεταφέρει τη τέχνη της φωτογραφίας σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές, οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για τον «Κόσμο της Κύπρου», αλλά και για τη δωρεά του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η συγκίνησή μου, είπε, κορυφώνεται όταν ακούω το υπέροχο «γειά σου δάσκαλε». «Αυτή είναι η μαγεία της ζωής μου, η αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας, μια μεγάλη και ανιδιοτελής αφοσίωση σε μια ιδέα που εκδηλώνεται έμπρακτα», είπε κατά το κλείσιμο του χαιρετισμού του ο καλλιτέχνης.
 
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε Συμφωνία για δωρεά του φωτογραφικού κύκλου «Ο Κόσμος της Κύπρου», μεταξύ του καλλιτέχνη και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή δωρίζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για προώθηση και υποστήριξη των Τεχνών και του Πολιτισμού, ενώ μετά το πέρας της φωτογραφικής έκθεσης, θα κοσμεί το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Οκτωβρίου 2018
 
Ομιλία: Καθηγητής Vakhtang Licheli, Διευθυντής Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας
 
IMG 4254r  
O Καθηγητής Vakhtang Licheli, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, έδωσε στις 9 Οκτωβρίου 2018 διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Glimpse to the Archaeology of Georgia». Η διάλεξη που ήταν είναι ανοικτή για το κοινό διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γεωργίας στην Κύπρο.
 
Η παρουσίαση του Καθηγητή Αρχαιολογίας αφιερώθηκε στην Αρχαία Ιστορία και την Αρχαιολογία της Γεωργίας. Σύμφωνα με τη χρονολόγηση της ιστορίας της χώρας (από την Πρώιμη πέτρινη εποχή μέχρι την αρχή του Χριστιανισμού) ο λόγος επικεντρώθηκε στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη Γεωργία (αρχαιολογικοί χώροι Dmanisi, Grakliani Gora, Tsaishi, Vani, Mtskheta). Ειδικό κεφάλαιο αφιερώθηκε μάλιστα στις μοναδικές επιγραφές του 10ου π.Χ. αιώνα του Grakliani Gora.
 
Ο Καθηγητής Licheli διεξάγει αρχαιολογικές ανασκαφές πολυεπίπεδων αρχαιολογικών χώρων της Κεντρικής και Δυτικής Υπερκαυκασίας. Είναι επικεφαλής διαφόρων διεθνών έργων, συμπεριλαμβανομένων ανασκαφών Γεωργιανών μοναστηριών στην Κύπρο.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρέσβης της Γεωργίας, κ. Revaz Lominadze και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης. Και οι δυο εξήραν τις άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας και την μετέπεια πορεία των συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων των δυο χωρών.
 
Στο χώρο της διάλεξης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας για την διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τους ιστορικούς δεσμούς Γεωργίας-Κύπρου, με υλικό από την Γεωργιανή Μονή της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας, αλλά και φωτογραφιών από αντικείμενα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Γεωργιανού Μοναστηριού κατά τον 10ο αιώνα. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της πρώτης Λαϊκής Δημοκρατίας της Γεωργίας.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 24 Σεπτεμβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Monica McWilliams και Avila Kilmurray, Ακτιβίστριες Συνασπισμού Γυναικών Βορείου Ιρλανδίας
DSC 0091r  
«Η κοινωνία των πολιτών έχει τη δύναμη να συνεισφέρει αποφασιστικά στην επίλυση μιας διένεξης και την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας προκύψει, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Παράλληλα διαθέτει τους μηχανισμούς, αν υπάρξει ο σωστός συντονισμός, εξεύρεσης και ανάπτυξης εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων. Και ό,τι ισχύει για τη Βόρειο Ιρλανδία, μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή και για την Κύπρο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν, η Monica McWilliams και η Avila Kilmurray, πρωτοπόρες ακτιβίστριες, οι οποίες δημιούργησαν το Συνασπισμό των γυναικών στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρειο Ιρλανδία, κατά την εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα την Κοινωνία των Πολιτών και το ρόλο των γυναικών στην επίλυση διενέξεων. Σημειώνεται ότι η κα McWilliams συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις όλων των πολιτικών μερών στη Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίες οδήγησαν στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 και συνέταξε τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συμφωνίας, Χάρτα η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.

Συντονιστής της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας, ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι μέσα από το ντοκιμαντέρ για την ιστορία του γυναικείου Βορειο-Ιρλανδικού κινήματος που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι («Αποχαιρετώντας τους Δεινόσαυρους»), δίνεται το μήνυμα ότι η ειρήνη είναι επιλογή, μια προσπάθεια η οποία χρειάζεται την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και ανοικτό διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν μία διένεξη, ιδιαίτερα εκείνα που ενοχλούν περισσότερο τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι δύο ακτιβίστριες από τη Βόρειο Ιρλανδία υπογράμμισαν ότι η ειρήνη σε οποιαδήποτε περίπτωση διαίρεσης, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πραγματισμό. Κανείς δεν θα πάρει ποτέ όλα όσα θέλει.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές, ακαδημαϊκοί, επικεφαλής μη-κυβερνητικών οργανώσεων και πολίτες, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον την εμπειρία των δύο γυναικών από την επίλυση μιας αιματηρής διένεξης, με την αποφασιστική συμβολή της κοινωνίας των πολιτών. Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι δυο προσκεκλημένες της Ιρλανδικής Πρεσβείας φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου μαζί με φοιτητές και ακαδημαϊκούς συζήτησαν κατ’ ιδίαν τις διάφορες πτυχές διενέξεων και προβλημάτων καθώς και το πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσα από διαπραγματεύσεις.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 5 Σεπτεμβρίου 2018
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Μηνάς Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών
  • Hristo Georgiev, πρέσβης Βουλγαρίας
DSC 9626r   Την είσοδο του Κτηρίου της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κύπρου κοσμεί από χθες η προτομή του εφευρέτη του πρώτου ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή John Vincent Atanasoff. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του γνωστού επιστήμονα βουλγαρικής καταγωγής που φιλοτέχνησε ο διάσημος ομοεθνής του καλλιτέχνης Γκεόργκι Ντόνοφ πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Συγκλήτου. Το έργο ήταν δωρεά της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας προς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραδόθηκε στο Ίδρυμα από την Α.Ε. τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας Rumen Radev κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και τον Πρέσβη για τη δωρεά τους και την εποικοδομητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Ανέφερε ότι η προτομή τοποθετείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και συγκεκριμένα του Τμήματος Πληροφορικής, ώστε οι φοιτητές να αλληλεπιδρούν με τον εφευρέτη και τις ανακαλύψεις του. Αναμφισβήτητα, η ψηφιοποίηση άλλαξε τον κόσμο μας και η εφεύρεση του πρώτου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή οδήγησε σε αυτό τον κρίσιμο μετασχηματισμό, ανέφερε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι σήμερα οι μελετητές και οι επιστήμονες, ολόκληρη η κοινωνία, συναντώνται και επικοινωνούν στο διαδίκτυο. Υπάρχει ένας κόσμος που ζει και εξελίσσεται στον ψηφιακό κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη στενή επιστημονική και ερευνητική συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τα Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και στο εργαστήριο -στο πεδίο της μηχανικής- που σύντομα θα συνδιοργανώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το Δεκέμβριο θα συμμετέχει στην αποστολή της Βουλγαρίας στην Ανταρκτική αφού ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Καθηγητή Christo Pimpirev, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Πολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
     
DSC 9635r  
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής τέλεσαν από κοινού ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, Hristo Georgiev, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ.
 
Στο χαιρετισμό του ο κ. Χατζήμιχαηλ αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μοιράζονται μια μακρά ιστορία ιστορικών, οικονομικών και πολιτικών δεσμών . H συνεργασία μας επεκτείνεται, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, και στην πλατφόρμα της Ακαδημίας με εκατοντάδες Κύπριους φοιτητές που αποφοιτούν από τα βουλγαρικά πανεπιστήμια, ενώ ένας μεγάλος αριθμός Βούλγαρων φοιτητών επιλέγει την Κύπρο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. O κ. Χατζιμηχαήλ ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο και κατ’ επέκταση τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας για τη δωρεά του γλυπτού, το οποίο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές και γιατί όχι, όπως ανέφερε, για τους μελλοντικούς εφευρέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας, Hristo Georgiev στο δικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αποδοχή της δωρεάς και το γεγονός ότι η πραγματοποίηση των αποκαλυπτηρίων συνέπεσε με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ενδιαφέρον του, αλλά και την ανταπόκρισή του στην υλοποίηση έργων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Σόφιας “St Kliment Ohridski”. Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε ο κ. Georgiev ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 4 Σεπτεμβρίου 2018
 
Ομιλία: Ram Nath Kovind, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας
 
 
Λίγες ώρες προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας Ram Nath Kovind, έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη νέα γενιά• των νέων που ηγούνται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών μεταξύ της ιστορικής παράδοσης και του υπό διαμόρφωση τεχνολογικού μέλλοντος.
 
Ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018 τελώντας επίσης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ινδού ποιητή, λογοτέχνη και στοχαστή Rabindranath Tagore. Το γλυπτό του πρώτου μη Ευρωπαίου κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1913), δωρεά της Δημοκρατίας της Ινδίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τοποθετήθηκε στους χώρους διδασκαλίας της πανεπιστημιούπολης.
 
Μέσα από παραδείγματα για ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζει η Ινδία, ο Πρόεδρος της χώρας εξήγησε πώς αυτά οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και πώς διευκολύνουν την πρόσβαση της κοινωνίας στη γνώση.
 
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε ιστορική την παρουσία του Ινδού Προέδρου στο πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ινδίας και στην πλούσια ιστορική και πολιτισμική της κληρονομιάς καλωσόρισε τον αρχηγό της μεγαλύτερης (σε πληθυσμό) Δημοκρατίας του κόσμου. Ευχαριστώντας τον κ. Ram Nath Kovind για τη δωρεά του έργου τέχνης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο, ως χώρος διάδρασης, προώθησης των τεχνών και της πολυπολιτισμικότητας τοποθέτησε την προτομή του Rabindranath Tagore στις εγκαταστάσεις του. Σημείωσε ότι το έργο θα αποτελέσει αφορμή για παραγωγική συζήτηση για την αξία της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε επίσης στις υφιστάμενες συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κύπρου με πέντε ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ινδίας με στόχο την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων και την ενθάρρυνση της κινητικότητας.
 
IMG 0165r   ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΥΤΑΝΗ
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ινδίας υπογράμμισε ότι το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα από τα καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται από το επιστημονικό του προσωπικό, έχει συμβάλει σημαντικά, όχι μόνο στην επιδίωξη της ακαδημαϊκής αριστείας, αλλά και την πρόοδο της Κύπρου ως σύγχρονου κράτους. Υπογράμμισε επίσης ότι τα σοφά λόγια του Tagore, «η υψηλότερη μορφή εκπαίδευσης είναι αυτή που δένει αρμονικά τη ζωή μας με το σύνολο της ύπαρξης», είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν ισορροπίες μεταξύ της νέας τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Εστίασε στην επιδίωξη της αριστείας ως παράγοντα – κλειδί για την ανάπτυξη, στον οποίο οι νέες γενιές πρέπει να είναι προσηλωμένες.
 
Η ομιλία του Ινδού Προέδρου ήταν από τις σημαντικότερες που παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο και από τις πλέον ιστορικές.
 
Ένα αντίγραφο σανιδόσχημου ειδωλίου λευκού γραπτού ρυθμού της μέσης χαλκοκρατίας (1900-1650 π.Χ.) παρέδωσε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέροντας ότι: «Πρόκειται για αντίγραφο έργου που ανακαλύφθηκε πέρα από την πράσινη γραμμή, στην κατεχόμενη Κύπρο. 9.000 χρόνια ιστορίας προσδοκούν την επανένωση της χώρας μας. Οι φωνές των προγόνων μας αναμένουν την επανένωση. Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα και μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Rabindranath Tagore
 
Ο Iνδός ποιητής Rabindranath Tagore ήταν γόνος επιφανούς οικογένειας της Δυτικής Βεγγάλης. Γεννήθηκε το 1861 στην Καλκούτα. Γνώρισε από μικρός το έργο Ινδών ποιητών και σε ηλικία οκτώ ετών, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Αργότερα μετέβηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει δικηγόρος, όπου παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις φιλελεύθερες διαλέξεις των John Bright και W.E. Gladstone. Το 1901 ιδρύει την περίφημη σχολή Shantiniketan, κοντά στην Καλκούτα, με μια ομάδα από ινδουιστές και χριστιανούς δασκάλους, με στόχο τη "διδασκαλία της απλότητας της ζωής και την καλλιέργεια της ομορφιάς". Το 1912 η αγγλική μετάφραση, από τον ίδιο, του έργου του "Gitanjali" εκδίδεται στην Αγγλία με τίτλο "Song Offerings". Την επόμενη χρονιά, το 1913, του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Τα χρήματα του βραβείου διατίθενται για τη βελτίωση των συνθηκών στη σχολή Shantiniketan. Εκτός από τη λογοτεχνία, ο Rabindranath Tagore ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και με τη μουσική και έκανε εκθέσεις έργων του στη Δύση. Δεν αναμίχθηκε στην ενεργό πολιτική, αλλά αντίθετα, με τη ζωή και το έργο του, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Πέθανε το 1941 στην Καλκούτα, μετά από σύντομη αρρώστια, στο ίδιο σπίτι όπου είχε γεννηθεί.
 
ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΚr   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΙΝΔΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑr
 
 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Ιουλίου 2018
 
Ομιλία: Χριστόφορος Πισσαρίδης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών, Κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών 2010
 
Ενημερωτική εκδήλωση για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές του διοργάνωσε τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και μεγάλης υπερηφάνειας, φοιτητές, γονείς και φίλοι τους, έσπευσαν να ακούσουν τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας 2010, Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος καλωσόρισε τους νέους προπτυχιακούς φοιτητές.
 
Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Πισσαρίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως σύμφωνα με τη κατάταξη των βρετανικών Times Higher Education, στα 64 καλύτερα νέα πανεπιστήμια και στα 3 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της Νέας Ευρώπης, των 13 δηλαδή χωρών που εντάχθηκαν ως κράτη- μέλη στην Ε.E από το 2004. Ως προς την παραγωγή ερευνητικού έργου που, μεταξύ άλλων, καταξιώνει ακαδημαϊκά ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ιδιαίτερα δραστήριο: κατατάσσεται στην 198η θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη στον αριθμό δημοσιεύσεων στον δείκτη Nature, ο οποίος αποτελεί σημαντικό εργαλείο που αντικατοπτρίζει την ερευνητική αριστεία και την απόδοση των Πανεπιστημίων. Κατατασσόμαστε, πρόσθεσε ο κ. Πισσαρίδης, στην 158η θέση ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης ανάμεσα στους 27.000 οργανισμούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
 
Ο Καθηγητής Πισσαρίδης αναφέρθηκε επίσης στις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τις πλούσιες δραστηριότητες των Ομίλων των φοιτητών, αλλά και των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων ως μέρος της έντονης φοιτητικής ζωής. Έκανε, επίσης, αναφορά στην σύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου με άλλα πανεπιστήμια της διεθνούς κοινότητας, στα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εξασφαλισθεί από ακαδημαϊκούς του και στις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη αναφορά στο ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων ερευνητών στην Κύπρο, με περισσότερους από 500 νέους να εργοδοτούνται στα ερευνητικά του κέντρα και εργαστήρια προσελκύοντας σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.
 
Εκ μέρους του Πρύτανη χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, μέλος της Συγκλήτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου, η οποία αναφέρθηκε στο τι θα περιλαμβάνει το «ταξίδι» των νέων φοιτητών, την επένδυση που μπορεί να αποκομίσουν από τις δράσεις και τις εμπειρίες τους, τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν μέσα από πρωτοποριακές έρευνες αλλά και μέσα από την μη τυπική μάθηση, τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν και να είναι σε θέση να διεκδικήσουν ακόμη και θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κλεάνθης Πισσαρίδης. Εκ μέρους της Υπηρεσίας, σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι γνώσης και εμπειρίας που ξεκινάτε, είπε, προσθέτοντας ότι η αρμόδια Υπηρεσία θα βρίσκεται μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σας, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη και υποστήριξη, ενισχύοντας παράλληλα την φοιτητική εμπειρία που θα βιώσετε.
 
Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και τον Νομπελίστα Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και να ενημερωθούν κατ’ ιδίαν από ακαδημαϊκούς για τον κλάδο σπουδών τους.
 
IMG 2908r   IMG 2948r
 

Τρισάγιο μνήμης και τιμής για τους πεσόντες υπέρ πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 18 Ιουλίου 2018 

Ομιλίες: 

  • Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης  
  • Άγης Ελισσαίος, Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΚ και Ανθυπολοχαγός σε μονάδα του Πυροβολικού 
ΤΡΙΣΑΓΙΟ 1   Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που δεν υποχώρησαν.Η στάση τους, συνέχισε, στέλνει ένα διαχρονικό ιστορικό μήνυμα, σ’ όλους εκείνους που ανοικτά πλέον μας λένε καλύτερα διχοτόμηση παρά λύση. Επέλεξαν, είπε, «να μείνουν αιώνια στην κατεχόμενη Κύπρο, μάρτυρες του μαρτυρίου της, καθιστώντας την τραγωδία της, προσωπική τους τραγωδία. Δεν έφυγαν μέσα στο μαζικό κύμα φυγής, την ώρα της ήττας και του ολέθρου. Επέλεξαν να χαθούν, μαζί με το χαμό της Κύπρου. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν την ιστορία και άλλοι που την γράφουν. Σήμερα, τιμούμε, κατέληξε, όλους εκείνους που έγραψαν το καλοκαίρι του ΄74 ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».
     
ΤΡΙΣΑΓΙΟ 2   Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανθυπολοχαγός τότε σε άλλη μονάδα του Πυροβολικού, κ. Άγης Ελισσαίος, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιθυμώντας να επιδείξει τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικά πεσόντες πολεμιστές του Πυροβολικού στο χώρο αυτό, με την ανέγερση του σεπτού μνημείου, κλίνει ευλαβικά το γόνυ και απονέμει τον ελάχιστο φόρο τιμής. Τιμώντας τον όρκο του Πυροβολητή, είπε, οι εννέα ηρωομάρτυρες ευσυνείδητα επέλεξαν και αυτοπροαιρέτως αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, ταυτόχρονα δε επέλεξαν να καταστήσουν βίωμα τους, αλλά και πράξη της ζωής τους τον Όρκο των προγόνων μας «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά». Και τότε η ιστορία αποφάσισε: «Επί τάς», και έπεσαν όλοι τότε επί των πυροβόλων περνώντας έτσι στην Αθανασία.

Σημειώνεται ότι στο χώρο όπου στεγάζονται οι Φοιτητικές Εστίες λειτουργούσε στρατόπεδο δύο Mονάδων του Πυροβολικού της 184ΠΠΠ και 185ΜΠΠ. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, το στρατόπεδο δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό εννέα (9) Υπαξιωματικών και Οπλιτών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

 

 
 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Μαίου 2018 

Ομιλίες: 

  • Ανδρέας Καπαρδής, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής ΠΚ, 5ο Νταν Καράτε 
  • Μαρία Κωνσταντίνου, Διδακτορική φοιτήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας ΠΚ 
DSC 0639r   Την Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σεμινάριο για τις φιλοσοφικές πτυχές, την προπόνηση και τις εφαρμογές για αυτοάμυνα των πολεμικών/αμυντικών τεχνών. Η αμυντική τεχνική Κrav Maga στηρίζεται σε φυσικά και ενστικτώδη αγωνιστικά κινήματα, μαθαίνει στον μαχητή να αντιδρά αυτόματα και βελτιώνει την απόδοση μέσω προσεκτικής εξέτασης των πραγματικών βίαιων γεγονότων.

Στο σεμινάριο αναλύθηκε ο ρόλος των  εκπαιδευτικών προπονήσεων στο Krav Maga να αναπαράγουν την εξωτερική πραγματικότητα, θέλοντας έτσι να διατηρήσουν την εκπαίδευση σε ευθυγράμμιση με το περιβάλλον. Η εφαρμογή του μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει στην αστυνομία, το στρατό, τις ειδικές δυνάμεις καθώς και στους πολίτες, με κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, στο στρατό ο στόχος των στρατιωτών είναι να εξουδετερώσουν τον εχθρό. Η αστυνομία συνήθως έχει να κάνει με πολίτες, άρα στόχος της είναι η ακινητοποίηση, και ο έλεγχος ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια. Το προσωπικό ασφαλείας προστατεύει τρίτα πρόσωπα για τα οποία έχει αναλάβει την ευθύνη να διαφυλάξει από επικίνδυνες καταστάσεις. Για τους πολίτες, για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά τμήματα εκπαίδευσης, όπως για παιδιά, γυναίκες και ενήλικες, μέσω του Krav Maga μαθαίνουν να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη βλάβη στους επιτιθέμενούς τους, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αστική η ποινική δίωξη. 

 
       
DSC 0660r  
Το σεμινάριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Άρης Κωνσταντινίδης και ο Πρέσβης του Ισραήλ Shmuel Revel. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη σημασία της αυτοάμυνας, αλλά και στο δικαίωμα της αυτοάμυνας των κρατών το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου. O κ. Shmuel αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ και στη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς όπως ο αθλητισμός και τον κοινό σύνδεσμο Κrav Maga. Ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπαιδευτής του καράτε Ανδρέας Καπαρδής ανέπτυξε τη φιλοσοφία των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών της Ασίας και την δυνατότητα της συνεισφοράς στην προ-κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών, νέων και ενηλίκων.

Από την πλευρά της η Εγκληματολόγος, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, Μαρία Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά της ισραηλίτικης αυτής πολεμικής τέχνης. Σχετικά με την απόδοση του όρου στα Ελληνικά, Krav σημαίνει μάχη και Maga σημαίνει επαφή, δηλαδή μάχη επαφής. Η φιλοσοφία του αναφέρεται στην εξουδετέρωση της απειλής, τους ταυτόχρονα αμυντικούς και επιθετικούς ελιγμούς και την επιθετικότητα. Η διαφορά του με τις πολεμικές τέχνες, όπως εξήγησε η κα Κωνσταντίνου, είναι ότι η τεχνική είναι χαλαρή και εύπλαστη και κάθε άσκηση περιέχει πολλές παραλλαγές. Παρόλα αυτά, η βάση του παραμένει στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως το Καράτε, το Ζίου Ζίτσου και το Νιτζάτσου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, μέλη και εκπαιδευτές του Συνδέσμου Krav Maga Κύπρου παρουσίασαν τεχνικές αυτοάμυνας στο πλαίσιο του νόμου για πολίτες, αστυνομικούς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
 

 


Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Απριλίου 2018 

Ομιλία: Matthew Kidd, Βρετανός Ύπατος Αρμοστής 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του ΠΚ στο youtube  

DSC 9626r   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσε τη Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 ανοιχτή συζήτηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Απολείπειν – Farewell to diplomacy". 

Ο Βρετανός διπλωμάτης άρχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία του στην Κύπρο καθώς και η διπλωματική του καριέρα.

Παρέθεσε προσωπικούς στοχασμούς από τη διπλωματική του καριέρα στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε ζητήματα επανένωσης και επανασυγκρότησης δημοσίων δομών σε χώρες όπως η Αιθιοπία και η Γερμανία. Κατά την ομιλία του ο κ. Kidd ανέλυσε τον ρόλο της διπλωματίας και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας διπλωμάτης, παραθέτοντας σύντομα σχόλια για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της νήσου και έδωσε συμβουλές σε πολίτες και πολιτικούς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής μοιράστηκε κανόνες για τη ζωή και χρησιμοποίησε λέξεις από το ποίημα του Κ. Καβάφη, «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», αναφέροντας ότι τώρα είναι η στιγμή να ακούσει τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου και να αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια που χάνει.

     
IMG 9248r   Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd για την ομιλία του, επεσήμανε ότι η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με μια περίοδο ιστορική για την περιοχή. Χωρίς να επιλέξουμε το χρόνο διοργάνωσης του σημερινού γεγονότος, είπε ο Πρύτανης, αυτό συμπίπτει σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο ιστορική όσο και γεωπολιτική για την περιοχή. Απευθυνόμενος στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έχει σημαντικό έργο και ρόλο να διαδραματίσει και στη συνέχεια στην Κοινοπολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση που παρέθεσε ο κ. Kidd, ήταν στην ελληνική γλώσσα.  Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό την οποία συντόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, κ. Matthew Kidd μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ως διπλωμάτης, περισσότερα από αυτά υπηρετώντας τα στην Κύπρο από οπουδήποτε αλλού, ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας το 1978 και ανέλαβε την πρώτη του αποστολή στην Κύπρο το 1980.  Αργότερα τοποθετήθηκε σε διπλωματικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, την Αιθιοπία, τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ.  Τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο. Τον Ιούνιο του 2016 επέστρεψε πάλι στην Κύπρο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι το τέλος Απριλίου 2018. 

 


 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Φεβρουαρίου 2018 

Ομιλία: Γιώργος Κουμουτσάκος, Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας  

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκδήλωση εδώ 

IMG 8300r   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 διάλεξη με θέμα «Από το Περιθώριο στο Προσκήνιο, η  Ελλάδα ως Κομβικό Κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» με ομιλητή  τον Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Με τις πράξεις της η Τουρκία, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν. «Η Άγκυρα εμποδίζει ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα – τα οποία είναι θεμελιωμένα στο διεθνές δίκαιο – σε μια περιοχή οπού υπάρχει συμμετοχή ξένων εταιρειών καθώς και συμφωνίες με κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και αποφασίζει κάποιος στην Άγκυρα ότι δεν θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Αυτό είναι άνω ποταμών», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όμως, όπως υπογράμμισε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι απώλεια των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει σημειώνοντας ότι «Αυτό που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ εμποδίζει την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής». 

     
20180222 190152r  
Πρόσθεσε πως ό,τι επιδιώκει η Κύπρος στην περιοχή, οφείλει να επιδιώκει και η Ευρώπη, αν θέλει να είναι σταθερή στη διακηρυγμένη πολιτική της, διαφορετικά τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Ακολούθως αναφέρθηκε και στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι με τη βοήθεια και της Ελλάδας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η «δίκαιη, νόμιμη και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτική» της Λευκωσίας, αλλά και η επιθυμία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της στην ΑΟΖ, με την πλήρη άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
 

Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τη γενικότερη εικόνα που, όπως είπε, καθιστά την Ελλάδα κράτος γεωπολιτικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί «ακλόνητες και ισχυρές» σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και με τη Ρωσία, τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ. Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να είναι «σταθερά και βαθιά ενταγμένη αλλά, όχι εξαρτημένη». «Πρέπει» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, να υπάρχει ένα όραμα, το οποίο θέλει την Ελλάδα να είναι αναγκαίος εταίρος και απαραίτητος ευρωατλαντικός σύμμαχος, με βάρος, επιρροή και συνέπεια. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και αισιόδοξος, πρόσθεσε.

     
20180222 182916r   Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει χρήση βίας «αλλά κανένας δεν συγκινείται». Η Τουρκία, ανέφερε, θέλει να επιβάλει δια της δύναμης των όπλων τη δική της άποψη με εντελώς πρωτοφανείς εξηγήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Κύπρος διαθέτει τη δύναμη του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε ακόμη σε όσους διερωτώνται για το ρόλο των τριμερών συνεργασιών  δηλώνοντας ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με στρατιωτικό συνασπισμό ή με συνασπισμό που να στρέφεται εναντίον άλλων κρατών». «Ουδέποτε αναμέναμε και δεν αναμένουμε και τώρα ότι αυτές οι τριμερείς συνεργασίες θα χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε δικό τους μέσο για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε πως ζούμε σε μια περιοχή που φλέγεται, με καθημερινές ανακατατάξεις, με σχέσεις και συμμαχίες σε κινούμενη άμμο, με γεωπολιτικά δεδομένα ασταθή όσο ποτέ. Η ηγεσία μας, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, πρέπει να θυμάται αυτές τις μέρες τα λόγια του Μπίσμαρκ:  «Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας».

     
20180222 203028r   Σε παρέμβασή του, σε συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz ανέφερε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, η χώρα του στέκει δίπλα στην Κύπρο και την στηρίζει σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ. «Εδώ και 44 χρόνια», πρόσθεσε, «η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα.  Εχουμε, υπογράμμισε, παραδοσιακούς δεσμούς με το νησί». Σημείωσε ότι το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποκάλυψε ότι δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων. «Ας μην ξεχνούμε», σημείωσε ο κ. Troccaz, «ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που διαχρονικά εξοπλίζει την Εθνική Φρουρά».

Πέραν του Πρέσβη της Γαλλίας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 


 

Ημερίδα για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας και τη βιώσιμη κινητικότητα 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Ιανουαρίου 2018 

Ομιλίες: 

  • Χρυστάλλα Μαλούππα, Διευθύντρια Τμήματος Δημοσίων Έργων
  • Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας
  • Λουκάς Δημητρίου, Λέκτορας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή 
IMG 6787r   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τo Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας διοργάνωσαν στις 16 Ιανουαρίου 2018, ημερίδα για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και  Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης. Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Λευκωσίας, την ανάγκη για αειφορία και βιώσιμη κινητικότητα, την επιτακτικότητα για κατασκευή τραμ στην πόλη και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης.

Ο κ. Δημητριάδης, αφού αναγνώρισε την ύπαρξη του κυκλοφοριακού προβλήματος και τις επιπτώσεις του, ανάφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναπτύξει στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αντιμετώπισή του. Ενδεικτικά ανέφερε την ανάπτυξη σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας, την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών με τεχνολογίες αιχμής (τηλεματική), τη δημιουργία ή και ενίσχυση υποδομών, την έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας, τη μελέτη για τραμ, και τη βελτίωση του ζητήματος εξεύρεσης χώρων στάθμευσης.

     
IMG 6728 1r  
Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν, η κ. Χρυστάλλα Μαλούππα, Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων  Έργων, ο κ. Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας και ο Δρ. Λουκάς Δημητρίου, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ομιλία της, με τίτλο «Στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία», η κ. Μαλούππα αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτεία σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας. Ακολούθως αναφέρθηκε σε σωρεία έργων που προγραμματίζονται, όπως οι ανισόπεδοι ή και κυκλικοί κόμβοι στην είσοδο της Λευκωσίας, η διεξαγωγή κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, το δίκτυο μικρών λεωφορείων, και τα ευφυή συστήματα μεταφορών προς εξυπηρέτηση του πολίτη.


Ο κ. Αναστασιάδης, σε ομιλία του με τίτλο «Προτεραιότητα για το ΕΒΕ Λευκωσίας το κυκλοφοριακό» αναφέρθηκε στις σοβαρές παρενέργειες από το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία. Ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε καθυστερήσεις σε διάφορα κυκλοφοριακά έργα και τόνισε την υποστήριξη του ΕΒΕΛ για την κατασκευή τραμ.

     
IMG 6758r   Τέλος, ο Δρ. Δημητρίου στην ομιλία του με τίτλο «Βέλτιστος Σχεδιασμός και Λειτουργία του Συγκοινωνιακού Συστήματος της Πόλης της Λευκωσίας: μια Πολυστοχική Διαδικασία», αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πολυστοχική διαδικασία για το κυκλοφοριακό, τονίζοντας ότι ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός πρέπει να είναι πρωτίστως κοινωνικός σχεδιασμός, ότι παρατηρούνται αρκετές αντιφάσεις στις δράσεις της πολιτείας και ότι χρειάζεται δραστική αλλαγή κουλτούρας των χρηστών και των διαχειριστών του δικτύου. Ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι το κυκλοφοριακό είναι θέμα συνεχούς μελέτης και μοντελοποίησης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας για να αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών του, προς αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών θεμάτων.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, συντονιστής της οποίας ήταν ο Καθηγητής Συμεών Χριστοδούλου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκφράστηκαν απόψεις, ερωτήσεις, σχόλια και εισηγήσεις από πληθώρα ενδιαφερομένων ατόμων και εκπροσώπους οντοτήτων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.