Ημερομηνία εκδήλωσης: 09 Δεκεμβρίου 2018
 
Από σήμερα, η προτομή του Δάντη θα υποδέχεται το πολυπληθές κοινό του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους εκατοντάδες επισκέπτες του Αρχοντικού Αξιοθέας ως ελάχιστο φόρο τιμής στον κορυφαίο ποιητή του δυτικού κόσμου από την εποχή του μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας.
     
Αποκαλυπτήρια Προτομής Δάντη 1                 Αποκαλυπτήρια Προτομής Δάντη 2
     

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, η οποία αποτελεί δωρεά της Società Dante Alighieri προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τέλεσαν ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Andrea Cavallari, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Καθηγητής Alessandro Masi, Γενικός Γραμματέας του “Dante Alighieri Society” στη Ρώμη σε μια σεμνή εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Società Dante Alighieri στην Κύπρο Umberto Mondini, η Αντιπρόεδρος Consuelo Ballarino, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου, Καθηγήτρια Ειρήνη - Άννα Διακίδου, ο προκάτοχός της Ομότιμος Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, το μέλος του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Ομότιμη Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, ο καλλιτέχνης και ποιητής Γλαύκος Κουμίδης, ο φιλόλογος και ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Αροδίτης, εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ιταλίας και της Società Dante Alighieri στην Κύπρο, μέλη της ιταλικής κοινότητας, φίλοι της Αξιοθέας και πλήθος κόσμου.
 
     
Αποκαλυπτήρια Προτομής Δάντη 3                Αποκαλυπτήρια Προτομής Δάντη 4
     

Ειδικά για την περίσταση, το Πανεπιστήμιο Κύπρο είχε την τιμή να υποδεχτεί τον εδώ και 20 χρόνια Γενικό Γραμματέα της Società Dante Alighieri στη Ρώμη, Καθηγητή Alessandro Masi, ο οποίος προσφώνησε την εκδήλωση εκ μέρους των δωρητών, τονίζοντας τη σημασία του Δάντη για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ποίησης και τις δράσεις του ομώνυμου ιδρύματος για την προώθηση της ιταλικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Χαιρετισμοί απηύθυναν επίσης ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Andrea Cavallari και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Ο κύριος Cavallari αναφέρθηκε στην επιθυμία και τον στόχο της Πρεσβείας για διεύρυνση της εκμάθησης ιταλικών στην Κύπρο ως ένα ακόμη μέσο για την ανάπτυξη των ιστορικά και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την πλευρά του, ο Πρύτανης εξέφρασε την προθυμία του να μελετηθούν οι δυνατότητες για την ίδρυση ινστιτούτου Δάντη στο Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας το πρότυπο των ήδη επιτυχημένων Ινστιτούτων Κομφούκιος και Θερβάντες.

Για την παρουσία του Δάντη στη νεοελληνική ποίηση και την υποδοχή του έργου του στην Αξιοθέα μίλησε ο επίτιμος διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, Καθηγητής Μιχάλης Πιερής, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην τεράστια επιρροή που άσκησε η ποίηση του Δάντη στους νεοέλληνες ποιητές των τελευταίων δύο αιώνων, ξεκινώντας από τον Κορνάρο, τον Σολωμό και τον Κάλβο και φτάνοντας μέχρι τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Σεφέρη και πολλών άλλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των δαντικών στοιχείων στο έργο «Παγκόσμιο Άσμα» του κύπριου ποιητή Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, το οποίο αναδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τη δραματοποίησή του και τη σκηνική του αναπαράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης : 26-27 Νοεμβρίου 2019 
 
Aρχίζει η αρχειοθέτηση βιολογικού υλικού για τη μελέτη του ανθρώπινου γoνιδιώματος (DNA) από Κύπριους εθελοντές, υγιείς και ασθενείς, με στόχο τη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία ασθενειών καθώς για περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων ερευνών.
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εναρκτήρια εκδήλωση του Έργου «Ανάπτυξη μιας σύγχρονης Βιοτράπεζας και Πρόγραμμα Έρευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος των Κυπρίων» (Biobanking and the Cyprus Human Genome Project -CΥ- BIOBANK), για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, με επίκεντρο τη σύγχρονη Βιοτράπεζα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την ενίσχυση της βιοϊατρικής έρευνας επόμενης γενιάς, την έρευνα και λεπτομερή μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος –DNA- των Κυπρίων. Το έργο συγχρηματοδοτείται με 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με 15 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία και με 8 εκατ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε χρονικό ορίζοντα 15 ετών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Νίκος Κ. Σιακόλας» του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσία  πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (Research Executive Agency (REA)) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιατρών, εμπειρογνωμόνων, ασθενών, και κοινού.
Κατά την παρουσίαση του Έργου, ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της Βιοτράπεζας, που δημιουργήθηκε το 2011, ως ερευνητική υποδομή του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και τη Βιοϊατρική Έρευνα, CY-BIOBANK καθώς και η εναρκτήρια δράση του προγράμματος ΜΙΤΟΣ – ΤΟ DNA ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ που στοχεύει στη λεπτομερή μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος των Κυπρίων.
Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση του Έργου CY-BIOBANK, στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ Ανδρέας Παναγιώτου σημείωσε ότι η πρόσφατη χρηματοδότηση του προγράμματος CY-Biobank από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020/Teaming, που συντονίζεται από τον Καθηγητή Δέλτα, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδιώκει την αριστεία και καινοτομία, εγκαινιάζοντας την επόμενη γενιά βιοϊατρικής έρευνας στην Κύπρο. Ως δημόσιο ίδρυμα μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός αντίκτυπος της έρευνας που αναπτύσσεται στα εργαστήριά μας και το έργο CY-Biobank αποτελεί ένα υποδειγματικό έργο που προορίζεται να έχει αντίκτυπο τόσο στον ιατρικό τομέα όσο και στην κοινωνία, καθώς υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον στους ασθενείς», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος απηύθυνε τον χαιρετισμό του ΠτΔ, σημείωσε ότι η σημαντική επιτυχία του έργου CΥ-BIOBANK στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» αποτελεί ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της έρευνας στην Κύπρο, μια επιτυχία που αντικατοπτρίζει επίσης το υψηλής ποιότητας επιστημονικό ανθρωπινό κεφάλαιο και της έρευνας στη χώρα μας. «Η επιτυχία του Κέντρου είναι εξαιρετικής σημασίας για την έρευνα και την ανάπτυξη στο οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς και για το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και το σύστημα υγείας μας για την ευημερία των κυπρίων πολιτών, συμβάλλοντας στην υποστήριξη των τεκμηριωμένων ερευνών για γενετικές ασθένειες. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του έργου CY-BIOBANK να επηρεάσει θετικά τις γενετικές έρευνες και να βελτιώσει την εθνική καινοτομία, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα υποστηρίξει την ίδρυση του Κέντρου και τη λειτουργία του για περίοδο 15 ετών. Εκτός από την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την επιτυχή εφαρμογή του CY-BIOBANK μέσω πρακτικών μέτρων», τόνισε.
Η Δρ. Karina Firkaviciute, υπεύθυνη πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού συνεχάρη τους δημιουργούς και ερευνητές του Έργου, σημείωσε ότι είναι σημαντικό μετά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να υπάρχει συνέχεια στους τομείς της ιατρικής έρευνας με επιρροή στην Κύπρο και την κοινωνία της.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, ο Συντονιστής του Έργου CY-BIOBANΚ, Καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Δέλτας και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ), παρουσίασε στους παρευρισκομένους λεπτομερώς το έργο τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλο ορόσημο για την ιατρική έρευνα στην Κύπρο. «Η Βιοτράπεζα, είναι μια τράπεζα, η οποία ποτέ δεν θα πτωχεύσει αλλά αντίθετα συσσωρεύει τόκο σε μορφή νέας γνώσης και δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, προς όφελος των ασθενών, δημιουργώντας ένα εθνικό θησαυρό» σημείωσε. Ο Καθηγητής Δέλτας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ, για το οποίο ήδη ξεκίνησε η εγγραφή εθελοντών στη Βιοτράπεζα, λέγοντας ότι αναζητούνται 1,000 εθελοντές για να δώσουν βιολογικό υλικό που θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τις διάφορες ιδιαιτερότητες στο DNA των Κυπρίων. Το πρόγραμμα αυτό, προσκαλεί να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας πέραν των 18 ετών, δίνοντας βιολογικό υλικό με πλήρη εχεμύθεια. Μέσω του προγράμματος θα γίνει λεπτομερής μελέτη του DNA των Κυπρίων με σκοπό να εντοπισθούν ιδιαιτερότητες και μεταλλάξεις στο κυπριακό DNA, που ευθύνονται για γενετικές παθήσεις, σπάνιες ή συχνές και να διευκολυνθεί η περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
 
    pic1
 
pic2 pic3
Για το ρόλο του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (Research Executive Agency (REA)) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε ο Προϊστάμενος διοικητικής μονάδας στον Οργανισμό REA, κ. Ales Fiala ενώ κατά το διήμερο εργασιών της εκδήλωσης του Έργου, δόθηκαν εξειδικευμένες παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς και ερευνητές από Κύπρο και εξωτερικό και από τους εταίρους του έργου.
 
Ανάμεσα στα σημαντικά συμπεράσματα περιλαμβάνονται τα ειδικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προσπέλαση προβλημάτων που αφορούν στη στέγαση του νέου έργου και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, δέσμη που θα υλοποιηθεί από την ομάδα Ηλεκτρονικής Υγείας του Καθηγητή Χρίστου Σχίζα, στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 

Ημερομηνία εκδήλωσης : 17 Νοεμβρίου 2019
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Κυριάκου Μάτση, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στο Παλαιχώρι, την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως χρέος μας είναι να παραδώσουμε «μια Κύπρο που θα την κατοικούν όσοι την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους, όπως υπογράμμιζε και ο Κυριάκος Μάτσης στα ημερολόγιά του, ιδρώτα βεβαίως που στις μέρες μας έχει πολλές μορφές». Χρέος προς τους ανθρώπους που πολέμησαν και σε όσους αγωνίστηκαν είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Κύπρο ενωμένη, μία Κύπρο χωρίς τον κίνδυνο επανάληψης της τραγωδίας του 1974, μία Κύπρο όπου όλες οι κοινότητες ζουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε ένα νησί χωρίς τείχη και πράσινες γραμμές, είπε ο κ. Χριστοφίδης.
 
4 3
  Όπως σημείωσε, «για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, χρειάζεται νηφάλια αντιμετώπιση, ορθολογιστική προσέγγιση, μακροχρόνιος σχεδιασμός, χρειάζεται ορθή αντίληψη των δεδομένων, επίγνωση των αδυναμιών μας και των δυνατοτήτων μας, χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα». «Χρειάζεται», συνέχισε, «να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας μας έχοντας γνώμονα την ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Χρειάζεται αυτός ο τόπος και οι πολίτες του, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους αναλογιζόμενοι το παρελθόν, αλλά κυρίως την ελπίδα και το όραμά τους για το μέλλον. Πού θέλουμε να πάμε, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας με σοφία τα γεωπολιτικά δεδομένα, ποιοι θέλουμε να είμαστε και πώς θα πετύχουμε όλα όσα ονειρευόμαστε».
 
Αναφερόμενος στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, είπε πως «δεν ήταν μάταιη, αφού κέντρισε, αφύπνισε, ξύπνησε τους Κύπριους να απαιτήσουν την ελευθερία τους». Ανέφερε ότι «μπορεί τότε οι όροι διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαιτούσαν την αντίσταση με όπλα και την αυτοθυσία των Κυπρίων, όμως σήμερα τα μέσα και τα εργαλεία μπορεί να διαφέρουν και μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά», συμπληρώνοντας ότι «με όπλο την παιδεία, τη δύναμη της γνώσης, της αλήθειας και των επιχειρημάτων, καλούμαστε σήμερα ως πολίτες να διεκδικήσουμε έναν κόσμο, περισσότερο ανθρώπινο, περισσότερο δίκαιο, περισσότερο ελεύθερο».
 
Ο Πρύτανης κατέληξε λέγοντας ότι «αν κάτι μάθαμε από τον Κυριάκο Μάτση, από τους ήρωες του 1955- 59, είναι ότι η αγάπη για την πατρίδα επιτάσσει τη συνεχή εγρήγορση», προσθέτοντας πως «αν κάτι μας επιβάλλει η θυσία τους, είναι να είμαστε τίμιοι και δίκαιοι, είναι να αγαπάμε πραγματικά αυτό τον τόπο και να το δείχνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας». Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊας. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των ηρώων της Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Μάτσειου Βραβείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Παλαιχωρίου (ΑΠΟΠ).
1                                                                                                2
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Οκτωβρίου 2019
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019 επτά μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού του προσωπικού που αφυπηρέτησαν και ταυτόχρονα καλωσόρισε στην κοινότητα τα νεοεισερχόμενα της μέλη.
 
Δόθηκε έτσι το συμβολικό μήνυμα του κύκλου της επαγγελματικής ζωής, όπου οι αφυπηρετούντες αφήνουν ως παρακαταθήκη τη γνώση και την εμπειρία τους στα νέα μέλη, που έχουν πια μπροστά τους την πρόκληση να προσφέρουν καθένας μέσα από το επιστημονικό του πεδίο τοπικά αλλά και διεθνώς.
 
Κατά την εκδήλωση υποδοχής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης καλωσόρισε τα 27 νέα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι τιμή να υπηρετούμε το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα του τόπου. Θεωρώ, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ότι ο καθένας από εσάς μπορεί να προσφέρει το δικό του λιθαράκι στο μέτρο των δυνατοτήτων του κι από τη δική του ειδικότητα έχοντας πάντοτε υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν ανήκει σε κανένα, αλλά είναι ένας οργανισμός που ανήκει σε όλους εμάς. Ένας σωστός οργανισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης, δεν πρέπει να διακρίνεται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά για το σύνολο των επιτευγμάτων του προσωπικού του ως οντότητα.
 
Ακολούθως ο κ. Χριστοφίδης προέβη σε ειδική αναφορά για κάθε ένα ξεχωριστά από τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που αποχαιρετούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, απονέμοντάς τους ταυτόχρονα τιμητικές πλακέτες. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι και τα επτά μέλη θα συνεχίσουν να προσφέρουν και στο πανεπιστήμιό τους και στην κοινωνία με ό,τι και να καταπιαστούν στο μέλλον. Τα επτά μέλη που αφυπηρέτησαν είναι ο Καθηγητής Αντρέας Κωνσταντίνου, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου, του Τμήματος Επιστημών Αγωγής, ο Καθηγητής Μιχάλης Πιερής, του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Άγης Ελισσαίος, η Γραμματειακή Λειτουργός κα Έλενα Κυπριανού, η κα Χρυστάλλα Θεοχάρους, της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού και τέλος ο Τεχνικός Μηχανικός, Ιωάννης Κασινόπουλος.
 
DSC 3092
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 8 Οκτωβρίου 2019
 
Ο θεσμός του Πανεπιστημίου Κύπρου που καθιερώθηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό
 
Άρχισαν οι διαλέξεις του θεσμού των Ελεύθερων Πανεπιστημίων που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με Δήμους της ελεύθερης Κύπρου. Διαλέξεις που έχουν καθιερωθεί ως μέσο δια βίου μάθησης, καθώς και ως προσβάσιμη δίοδος, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το ποιοτικό επιστημονικό έργο που παράγεται από το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Ο κύκλος των διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να αναπτύξει γόνιμο διάλογο με τους συμμετέχοντες για καίρια και φλέγοντα ζητήματα. Κατά τη φετινή σειρά διαλέξεων, τα θέματα επικεντρώνονται στη γεωπολιτική, το περιβάλλον, την ιστορία και πολιτική, την ιατρική, τη βιο-ηθική, τη γλώσσα και την εκπαίδευση, καθώς και την ψυχική υγεία.
 
Η αυλαία των διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων άνοιξε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, στον 21ο κύκλο διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα, με θέμα, «Από την ανεξαρτησία στην τουρκική εισβολή του 1974, έγγραφα και στοιχεία από την έρευνα για τον Φάκελο της Κύπρου», με εισηγητή τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, Δρα Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Ο 17ος κύκλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου θα ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου 2019 σε παρόμοιο θεματικό άξονα με εισηγητή τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ανδρέα Κακουρή με τη διάλεξη «Από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα».
 
Παράλληλα, αρχίζουν και οι διαλέξεις του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο. Tην Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Πίτρης, θα αναπτύξει το θέμα, «Εμφυτεύματα ηλεκτρονικών συστημάτων και κυττάρων για “Ιατρική Ακριβείας” κατά του καρκίνου του εγκεφάλου».
 
Ακολούθως, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, στον κύκλο διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου που πραγματοποιείται στο Παραλίμνι, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα θα μιλήσει για την «Ψηφιοποίηση: Πρόκληση ή απειλή για τις Βιβλιοθήκες». Πριν από την έναρξη της διάλεξης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.
 
Επίσης, την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, θα δοθεί η πρώτη διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς με θέμα «Εργασιακό άγχος και επαγγελματική εξουθένωση», με εισηγήτρια την Ειδική Επιστήμονα στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Άννα Παπαντώνη.
 
Ο κύκλος των φετινών διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων θα ολοκληρωθεί τoν Μάϊο του 2020.
 
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων.
 
thumbnail Screenshot 20191014 182222
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2019
 
Εξαιρετικά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους φοιτητές του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτέλεσε η επίσκεψη που πραγματοποίησαν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο επιχορηγούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι 38 φοιτητές του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, εξασφάλισαν θέση για το ταξίδι έπειτα από τη συμμετοχή τους σε προσομοίωση εξετάσεων τύπου «EPSO» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού, όπου δοκιμάστηκαν οι δεξιότητές τους.

Η ομάδα συνοδευόμενη από την κα Δώρα Λοϊζίδου, του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και την Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, επισκέφθηκε αρχικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Εκεί η ομάδα φοιτητών και οι συνοδοί της συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τον Κύπριο Δικαστή, κ. Κωνσταντίνο Λυκούργο και με τον επίσης Κύπριο Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., κ. Σάββα Παπασάββα. Και οι δυο Δικαστές ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας του Δικαστηρίου, τις ποινές προς τα κράτη μέλη, το πως αυτές επιβάλλονται, ποιες υποθέσεις θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες και συγχρόνως παρότρυναν τους φοιτητές να επιδιώξουν εργοδότηση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και δικαστική ακρόαση ενώ ακολούθησε ενημέρωση από το Γραφείο Μετάφρασης και Διερμηνείας.
 
Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, περιελάβανε επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο και ενημέρωση από τη Μονάδα Επισκέψεων και Σεμιναρίων. Σε αυτό το σημείο, οι φοιτητές είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπεύθυνο της Μονάδας κ. Γιώργο Στυλιανού για το ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Την ίδια μέρα η ομάδα συναντήθηκε επίσης με τους έξι κύπριους Ευρωβουλευτές, αναπτύσσοντας εποικοδομητικό διάλογο για θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν, ιδίως μετά την πρόσφατη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα ανεργίας στην Κύπρο. «Δύσκολη η παρούσα φάση για την Κύπρο μας», τόνισαν οι Ευρωβουλευτές, «αλλά οι πολίτες της έμαθαν να παλεύουν για μια καλύτερη πορεία. Οι νέοι, το μέλλον του τόπου είναι αυτοί που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν αυτό το αρνητικό κλίμα, μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα αποκτήσουν εάν εργοδοτηθούν στην Ευρώπη», τόνισαν, αναλύοντας παράλληλα τις πολιτικές που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζοντας στην ηλικιακή ομάδα της νεολαίας, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους νέους στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αργότερα ακολούθησε εγκάρδια συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στα Γραφεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, κ. Χρίστο Ελληνίδη. Στο ερώτημα φοιτητή κατά πόσο μπορεί η τεχνολογία ν’ αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, ο κ. Ελληνίδης απάντησε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως ν’ αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Η ομάδα επέδειξε ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των λειτουργών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης που συνόδευαν τον Γενικό Διευθυντή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του κ. Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μιλά πέραν των 40 γλωσσών. Μεγαλώνοντας, όπως είπε, στο Ρέθυμνο της Κρήτης και συναναστρεφόμενος με τουρίστες, είχε πάντα την περιέργεια να μάθει τις δικές τους ιστορίες ακούγοντάς τους. Με αυτή του την περιέργεια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, έριξε τοίχους ανάμεσα σε πολιτισμούς, κτίζοντας γέφυρες γλωσσικής επικοινωνίας, ικανοποιώντας έτσι και το μεγάλο του πάθος, την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
 
UCY VISIT EE
 
Την ακόλουθη μέρα, το πρόγραμμα περιελάβανε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου οι φοιτητές συζήτησαν με την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κα Θέμιδα Χριστοφίδου ζητήματα που άπτονται του Προγράμματος «Erasmus+» όπως την κινητικότητα φοιτητών για σπουδές και τοποθετήσεις, το Erasmus Mundus, τις δράσεις Marie Curie, που όλα μαζί δίνουν σε περισσότερους από τετρακόσιες χιλιάδες ευρωπαίους τη δυνατότητα να σπουδάσουν, είτε να εργαστούν ως εθελοντές ή ερευνητές στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια την ομάδα φιλοξένησε στο επιβλητικό κτήριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Justus Lipsius», ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Βελγική πρωτεύουσα, κ. Σταύρος Χατζηγιάννης, ο οποίος ανέλυσε το ρόλο που διαδραματίζει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες και κατ΄ επέκταση τα οφέλη που αποκομίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα από δραστηριότητες και επισκέψεις σε αξιοθέατα στη Βελγική πρωτεύουσα ενθουσίασαν τους νέους που συμμετείχαν στην όλη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων ξεναγήθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου, την ιστορική πλατεία Grand- Place, την Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, κ.ά. Η βελγική γαστρονομία, η μεγάλη ποικιλία βελγικής μπύρας, αλλά και οι σοκολάτες της περιοχής ήταν στο καθημερινό τους μενού. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν υπέρ του δέοντος ικανοποιημένοι από την όλη διαδικασία του ταξιδιού, για τα οφέλη που αποκόμισαν, τα χρήσιμα βιώματα που έζησαν από όλα τα πιο πάνω και ευχήθηκαν να τους δοθεί η ευκαιρία να συναγωνιστούν, κερδίζοντας άλλους ευρωπαίους πολίτες, όσον αφορά την εργοδότησή τους σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τέλος, εξέφρασαν επίσης τις ευχαριστίες τους τόσο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολύτιμη ευκαιρία που τους δόθηκε, αλλά και προς τις κυρίες Λοϊζίδου και Κωμοδρόμου, οι οποίες επιμελήθηκαν τόσο το έντονο πρόγραμμα που τηρήθηκε, όσο και για την καθοδήγησή τους σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό ταξίδι.
 
102 0.UCY VISIT EE 2   UCY VISIT EE 3   UCY VISIT EE 4
 
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 1 Αυγούστου 2019
 
«Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι και οι επιλογές σας
θ’ αποβούν καθοριστικές για το μέλλον σας»
 
Θερμό καλωσόρισμα επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στους νεοεισερχόμενους φοιτητές, σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν τους την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις σπουδές τους και συναφείς υπηρεσίες που παρέχονται.

Σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, φοιτητές, γονείς και φίλοι, παρακολούθησαν την ομιλία του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατόχου Νόμπελ Οικονομίας (2010), Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος συνεχάρη τους νέους προπτυχιακούς φοιτητές για την επιτυχία τους. Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, στα 67 καλύτερα νέα πανεπιστήμια κάτω των 50 ετών, και στα 3 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της «Νέας Ευρώπης», των 13 δηλαδή κρατών που εντάχθηκαν στην Ε.E. από το 2004 και έπειτα, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό για θέματα εκπαίδευσης «Times Higher Education». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία 601- 700 πανεπιστήμια σύμφωνα με τη λίστα της Σανγκάης (ARWU). Αναφορικά με την παραγωγή ερευνητικού έργου που, μεταξύ άλλων, καταξιώνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Κατατασσόμαστε, πρόσθεσε ο κ. Πισσαρίδης, στην 158η θέση ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης ανάμεσα στους 27.000 οργανισμούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Συμμετέχουμε, είπε, σε 164 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνολική χρηματοδότηση που εισέρρευσε στα ταμεία του Πανεπιστημίου κατά το 2018 να φθάνει τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογραμμίζοντας εξίσου τις πλούσιες δραστηριότητες των Φοιτητικών Ομίλων, αλλά και των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων ως μέρος της φοιτητικής ζωής. Στην ομιλία του, σημείωσε και τη στενή σχέση του Πανεπιστημίου Κύπρου με άλλα πανεπιστήμια της διεθνούς κοινότητας, τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εξασφαλισθεί από δικούς του ακαδημαϊκούς και στις προοπτικές που διασφαλίζει για ένταξη στην αγορά εργασίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κύπρου, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων ερευνητών στην Κύπρο, με περισσότερους από 500 νέους να εργοδοτούνται στα ερευνητικά του κέντρα και εργαστήρια, προσελκύοντας σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, ο κ. Πισσαρίδης, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει για αυτούς τον ιδανικό χώρο γνώσης που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, με την αρωγή αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών δασκάλων στο πλάι τους. Το όραμά μας για θεμελίωση της «Πόλης της Γνώσης», είπε, ενισχύεται επιπλέον από μια μοντέρνα πανεπιστημιούπολη με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και επενδύσεις, άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από τη φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είμαι βέβαιος, κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης, ότι θα σας δοθούν όλα τα εφόδια για ακαδημαϊκή καταξίωση, προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, και επαγγελματική αποκατάσταση.
 
IMG 9521   IMG 9505
     
IMG 9490   IMG 9531
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, επικεντρώθηκε στο «ταξίδι» των νέων φοιτητών, την αξία των σπουδών, τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν και τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν, αλλά και τις ευκαιρίες μάθησης μέσα από τη διασύνδεση της διδασκαλίας και της μάθησης με την έρευνα. Εστίασε επίσης στη βαρύτητα που δίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προετοιμασία των φοιτητών του για την αγορά εργασίας. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, σύμφωνα με πρόσφατη, ανεξάρτητη δημοσκόπηση, οι απόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κύπρου βρίσκονται πρώτοι στις προτιμήσεις των Κυπρίων εργοδοτών με το 40% να κατέχει μάλιστα διευθυντική θέση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κλεάνθης Πισσαρίδης. Ανέφερε ότι η αρμόδια υπηρεσία θα βρίσκεται δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη και υποστήριξη, ενισχύοντας παράλληλα τη φοιτητική εμπειρία που θα βιώσουν. Σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι γνώσης και εμπειρίας που ξεκινάτε, θα είμαστε δίπλα σας για θέματα σπουδών, προσωπικής και επαγγελματικής καθοδήγησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, στέγασης, φοιτητικών δραστηριοτήτων, και φοιτητικής ζωής, ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.

Προνόμιο για τους φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 κατά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Ελενα Διομήδη-Παρπούνα, η οποία χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση, θεωρείται, όπως ανέφερε, το γεγονός πως από την πρώτη μέρα της φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα έχουν στη διάθεσή τους το εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο, το μεγαλύτερο ναό γνώσης που κτίστηκε ποτέ στην Κύπρο, το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των φοιτητών και του Νομπελίστα Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορου Πισσαρίδη. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και να ενημερωθούν από ακαδημαϊκούς για τον κλάδο σπουδών τους.
 
Panel   IMG 20190801 200036
 
IMG 9564   bbr1   bbr2
         
IMG 20190801 200000   IMG 20190801 200440   IMG 20190801 200929
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 19 Ιουλίου 2019
 
Πρύτανης: «Έντονο το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Κύπρου για συνεργασία με τη Σερβία»
 
Ο Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας κ. Mladen Sarčević, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Υπουργείου του, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019. Μετά από συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αφού καλωσόρισε τον κ. Sarčević και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, προέβη σε σύντομη αναφορά στο έργο του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια επίσημη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με πανεπιστήμια της Σερβίας. Στο παρόν στάδιο υπάρχουν φοιτητές από τη Σερβία που παρακολουθούν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα πλήρους φοίτησης και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS +, είπε ο κ. Χριστοφίδης. Επιπλέον, προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές της Σερβίας για εξειδικευμένα προγράμματα. Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι στοχεύει να τεθεί σε πιο επίσημη βάση η σχέση αυτή μέσα από την υπογραφή πρωτοκόλλων/μνημονίων για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στην προσπάθεια για ίδρυση ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, του YUFE, και με επίσημη συνεργασία με τη Σερβία, ενδεχομένως, να υπάρξει μελλοντικά η δυνατότητα συνέργειας σερβικών πανεπιστημίων με την κοινοπραξία.
 
DSC 0816r   DSC 0810r
 
Από την πλευρά του, ο Σέρβος Υπουργός, δήλωσε ότι είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτεται την Κύπρο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία που συνδέουν τις δυο χώρες, κυρίως σε θέματα βυζαντινού πολιτισμού. Από το 2019, η Σερβία είναι πλήρες μέλος του Erasmus+, γεγονός που ο Σέρβος Υπουργός πιστεύει ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με γειτονικές χώρες και ειδικότερα με την Κύπρο. Ο κ. Sarčević προέβη επίσης σε σύντομη αναφορά στα επτά κρατικά πανεπιστήμια της χώρας του, με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Σερβίας να διαθέτει 31 Σχολές και 11 Ινστιτούτα με 103 χιλιάδες φοιτητές. Φέτος, όπως σημείωσε ο Υπουργός, γιορτάζει 210 χρόνια από την ίδρυσή του και σύμφωνα με ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Σερβίας κηρύχθηκε πανεπιστήμιο εθνικού συμφέροντος. Άρα, η Σερβία, πρόσθεσε, διαθέτει πολλούς άξονες συνεργασίας, όχι μόνο στον τομέα της παιδείας, αλλά και της επιστήμης καθώς, υπάρχουν πολλά τεχνολογικά πάρκα και επιστημονικά ινστιτούτα, τα οποία ενισχύονται, όπως υπογράμμισε, συνεχώς με καινούριες προσβάσιμες υποδομές.
 
Τέλος, ο κ. Sarčević ο οποίος ανέφερε ότι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών μπορεί να προωθηθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Σερβίας, προσκάλεσε τις Πρυτανικές Αρχές στη Σερβία για να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
 
Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η διεθνοποίηση του Πανεπιστήμιου Κύπρου, χωρίς διακρίσεις. Προσπαθούμε, είπε, να βρούμε τρόπους με τους οποίους να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να ευνοείται η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών πέραν από τις ερευνητικές συνεργασίες, όπως πτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Θα μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα, πρόσθεσε, να έχουμε φοιτητές από τη Σερβία και αντίστοιχα. Επίσης ωφέλιμες, είπε, θεωρούνται και οι ανταλλαγές διδασκόντων και ερευνητών στο πλαίσιο του Erasmus+ ή άλλων προγραμμάτων.
 
Η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι η βούληση για συνεργασία είναι δεδομένη, συνεπώς όπως είπε, στο πλαίσιο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δυο χωρών, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη σύναψη και υπογραφή ενός μνημονίου, ειδικά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
DSC 0825r   DSC 0855r
 
Η Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρία Έλενα Αυγουστίδου-Κυριάκου, αναφέρθηκε στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου με αρκετά πανεπιστήμια της Σερβίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να διερευνηθεί η επέκταση κι άλλων συνεργασιών σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας.
 
Μετά το πέρας της εποικοδομητικής συζήτησης, ο Υπουργός και η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρία Έλενα Διομήδη – Παρπούνα, ανέφερε ότι οι Ενώσεις Βιβλιοθηκονόμων των δυο χωρών έχουν στενές σχέσεις και ανταλλάζουν ήδη εμπειρίες και τεχνογνωσία σε συνέδρια, κάτι το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Υπουργός Παιδείας της Σερβίας επισφράγισαν την επικείμενη επίσημη συνεργασία τους με την ανταλλαγή συμβολικών παραδοσιακών δώρων από την Κύπρο και τη Σερβία αντίστοιχα.
 
DSC 0864r   DSC 0848r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 19 Ιουλίου 2019
 
Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Ελληνοκύπριων στρατιωτών, οι οποίοι θυσιάστηκαν ηρωικά, κατά την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974, τελέστηκε την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 στο Μνημείο Πεσόντων, το οποίο ανεγέρθηκε στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η αναπόληση εκείνων των δύσκολων συνθηκών του 1974 αφήνουν πάντα πικρία και λύπη στους συγγενείς και συναγωνιστές των ηρώων και πληγώνουν τον καθένα από εμάς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τη θυσία των εννέα αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών των δυο μονάδων του Πυροβολικού της 184ΜΠΠ και 185ΠΠΠ, τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη τους με αυτή τη σεμνή τελετή όπως αρμόζει στα 18χρονα και 20χρονα τότε παιδιά που θυσιάστηκαν. Παιδιά που ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτε από τα παιδιά μας και τους φοιτητές τους Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε. Σ’ αυτό το χώρο, που έζησαν και θυσιάστηκαν οι εννέα στρατιώτες του Πυροβολικού, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, έχει ανεγερθεί μνημείο για να θυμίζει στους νέους που διαμένουν και δίνουν ζωντάνια στις φοιτητικές εστίες, τη ζωή και τη θυσία των συνομήλικών τους όταν δέχθηκαν επίθεση από την τουρκική αεροπορία.
 
IMG 9365r   IMG 9348r
 
Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κ. Σταύρος Ανδρέου, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι οι εννέα ηρωομάρτυρες ευσυνείδητα επέλεξαν και αυτοπροαιρέτως αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, ταυτόχρονα δε, επέλεξαν να καταστήσουν βίωμά τους, αλλά και πράξη της ζωής τους τον Όρκο των προγόνων μας: «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά». Και τότε η ιστορία αποφάσισε: «Επί τάς», και έπεσαν όλοι επί των πυροβόλων, περνώντας έτσι στην αθανασία. Η μνήμη μας, είπε ο κ. Ανδρέου, σταματά σε εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974 και στη θυσία των παλληκαριών της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού.
 
Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και η φιλόλογος Ειρήνη Κουδουνά, αδελφή του πεσόντα Λοχία Κωνσταντίνου Κουδουνά. Μέσα σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, αναφέρθηκε στη θυσία του αδελφού της, αλλά και των άλλων συναγωνιστών του. «Στις Θερμοπύλες από το χρέος μη κινούντες, προβάλατε αρετήν και τόλμη. Νικήσατε εσείς άκαυτη βάτος κι εμείς σε μια πορεία σταθερά ακίνητη, στην ευθεία της αδικίας που μας πνίγει», είπε η κα Κουδουνά.
 
Σημειώνεται ότι στο χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι Φοιτητικές Εστίες, έδρευε στρατόπεδο δύο Mονάδων του Πυροβολικού της 184ΠΠΠ και 185ΜΠΠ. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, το στρατόπεδο δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό εννέα (9) Υπαξιωματικών και Οπλιτών.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.
 
IMG 20190719 102717r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 10 Ιουλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Υγείας
  • Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής
  • Ανδρέας Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Πυξίδα προσανατολισμού για το λειτούργημα της Ιατρικής, ο όρκος του Ιπποκράτη
 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019 η Τελετή Ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής στο Αμφιθέατρο «Νίκος Κ. Σιακόλας», Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής.
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο εκφώνησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στάθηκε στον όρκο του Ιπποκράτη, σημειώνοντας πως αυτός οπλίζει τους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση για να επιτύχουν και να διαπρέψουν στον δύσκολο και γεμάτο ευθύνη χώρο που έχουν επιλέξει. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να συγχαρεί τις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το παραγωγικό επιστημονικό έργο που επιτελούν, το οποίο χωρίς αμφιβολία αποβαίνει προς όφελος της κοινωνίας.
 
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαριστώντας το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής, αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για περαιτέρω ανάπτυξή της. Απευθυνόμενος στους απόφοιτους υπογράμμισε ότι η κοινότητα του ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι βέβαιη ότι με τη δουλειά, το ήθος και με οδηγό τις αξίες που αποπνέει ο όρκος του Ιπποκράτη, θα αποδειχθεί η αξία του εγχειρήματος δημιουργίας δημόσιας Ιατρικής Σχολής, που ξεκίνησε δειλά – δειλά το 1998.
 
DSC 05931r
 
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος, αναφέρθηκε στο «διαβατήριο» που εξασφαλίζουν οι γιατροί της Σχολής του για να αρχίσουν το «ταξίδι», ευχόμενος να διαρκέσει για όλη τους τη ζωή. Προέτρεψε τους αποφοίτους να έχουν πάντα κατά νου ότι η επιλογή να γίνουν γιατροί δεν συνιστά επάγγελμα, αλλά στάση ζωής και φιλοσοφία.
 
Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Παναγιώτου αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου κι ευχήθηκε στους αποφοίτους καλή σταδιοδρομία. Με τη σειρά του, ο αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, κ. Ανδρέας Ματθαίου, αναφέρθηκε στην καίρια σημασία του -σπουδαιότερου ίσως- κοινωνικού επιτεύγματος στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το ΓεΣΥ, και ότι «πάντα θα έχουμε στο νου μας ότι η Ιατρική δεν είναι παρά μία υπέρτατη πράξη αγάπης· αγάπης για τον άνθρωπο· αγάπης για τη ζωή».
 
Ο αριστούχος απόφοιτος φοιτητής Ανδρέας Ματθαίου με τελικό γενικό βαθμό και για τα 6 έτη σπουδών του 9, ανέγνωσε τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά για ιστορικούς λόγους. Στη συνέχεια η Σοφία Οικονομίδου με τελικό γενικό βαθμό και για τα 6 έτη σπουδών της, 8.76, ανέγνωσε σύγχρονη απόδοση του όρκου, ανάλογα με τις σημερινές γνώσεις και την εξέλιξη της Ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ο Υπουργός Υγείας και ο Πρύτανης επέδωσαν βραβεία στους αριστούχους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής που πρώτευσαν στις σπουδές τους ανά έτος.
 
DSC 0541r   DSC 0539r
 
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Ιουλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας
  • Μάριος Πολυκάρκου, Καθηγητής, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος»
Συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές και συμφωνήθηκε η ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Άμυνας, στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας
 
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομίας «Κοίος», πραγματοποίησε, την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Αξιωματούχων του Υπουργείου.
 
Ακολούθησε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Συμβουλίου- Συγκλήτου, πολύ χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση μεταξύ των Πρυτανικών Αρχών και του Υπουργού Άμυνας καθώς και της αντιπροσωπείας αξιωματούχων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορες πτυχές για ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Άμυνας, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και το στρατιωτικό επιτελείο που τους συνόδευε, τόνισε τη διαχρονική και άριστη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Υπουργείο Άμυνας, η οποία χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Ο Πρύτανης επεσήμανε τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, πέραν από τους τομείς της επιμόρφωσης και κατάρτισης. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συνεργασίες, τις οποίες επιδιώκουμε και επίσης είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Άμυνας για όποιες άλλες τυχόν πρωτοβουλίες να αναλάβουμε από κοινού», σημείωσε ο Πρύτανης.
 
IMG 9189r   YΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΟΣr
 
Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η υφιστάμενη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιβάλλεται να αναπτυχθεί στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας που θα εξυπηρετήσει και στην επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. «Πιστεύω ότι η εξωστρέφεια που δείχνει το Υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια, πρέπει, πλέον, να μετουσιωθεί σε πράξεις και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα να καταλήξουμε σε κάποια έργα, τα οποία θα έχουν, στο τέλος της ημέρας, θετικό αντίκτυπο στην ίδια της επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς», σημείωσε ο Υπουργός.
 
Ο Υπουργός καθώς και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου, για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου, για τη στρατηγική συνεργασία με το Imperial College London, καθώς και για τις ερευνητικές συνεργασίες με διάφορους δημόσιους οργανισμούς, μέσω του Κόμβου Καινοτομίας του «Κοίος». Ο Καθηγητής Πολυκάρπου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες εργοδότησης που προσφέρει το Κέντρο σε νέους επιστήμονες, λέγοντας ότι το Κέντρο απασχολεί σήμερα πέραν των 100 ερευνητών, ενώ όραμά του Κέντρου είναι η αύξηση του αριθμού στους 150-200 μέχρι το 2022. «Το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» προσφέρει εμπειρίες και προετοιμάζει τους νέους επιστήμονες για τους τομείς του μέλλοντος, οι οποίοι σχετίζονται με τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, ρομποτική και internet of things», σημείωσε ο κ. Πολυκάρπου.
 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του «Κοίος» και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ερευνητές. Οι ερευνητές του «Κοίος» αναφέρθηκαν στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει το «Κοίος» και στις συνεργασίες του με διάφορους δημόσιους οργανισμούς σε θέματα ευφυών συστημάτων και δικτύων όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνων μεταφορών και νερού, καθώς και τα συστήματα διαχείρισης έκτακτων περιστατικών.
 
Ο Υπουργός Άμυνας και η αντιπροσωπεία Αξιωματούχων του Υπουργείου, ξεναγήθηκαν, επίσης, στις σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, όπου και αντηλλάγησαν απόψεις για περαιτέρω συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο σε ό, τι αφορά την παροχή πληροφοριακού υλικού ή και ψηφιοποίηση και διάθεση ιστορικού υλικού με σκοπό τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ   ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΟΣr
 
  

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 3 Ιουλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, συγγραφέας, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Αδάμος Κούτρας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιζήσαντων Στρατιωτών του 361 Τάγματος Πεζικού
  • Μάριος Θρασυβούλου, Διευθυντής Κυπριακού Ινστιτούτου Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών
  • Γεώργιος Καζαμίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019 η παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Α. Αλεξάνδρου «361 Τάγμα Πεζικού: Χρονικό Προάσπισης Προδομένης Πατρίδας» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιζησάντων Στρατιωτών του 361 Τάγματος Πεζικού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αδάμος Κούτρας εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο Σύνδεσμος αποφάσισε να καταγράψει την πολεμική ιστορία του Τάγματος. Ως χρέος προς το πλήθος των πεσόντων και αγνοουμένων του Τάγματος για να υπάρχει ες αεί μια επιστημονική καταγραφή της ιστορίας του Τάγματος ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες μεγαλοποιήσεις, ωραιοποιήσεις και παρασιωπήσεις. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τον συγγραφέα και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως την επιλογή του Συνδέσμου να απευθυνθεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ώστε να εξεύρει έναν κατάλληλα καταρτισμένο επιστήμονα για να του αναθέσει το δύσκολο έργο της καταγραφής της τραγικής ιστορίας του Τάγματος.

Ο κ. Μάριος Θρασυβούλου, Διευθυντής του Κυπριακού Ινστιτούτου Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών, του εκδοτικού οίκου που ανέλαβε την έκδοση του έργου, διατύπωσε την άποψη ότι το βιβλίο αποτελεί σταθμό στην κυπριακή ιστοριογραφία. Ευχαρίστησε τον συγγραφέα που τους εμπιστεύθηκε τον πνευματικό του κάματο και τον Σύνδεσμο Επιζησάντων Στρατιωτών για την αγαστή συνεργασία.
 
IMG 9104r   IMG 9117r
 
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γεώργιος Καζαμίας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο. Αρχικά προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση της δράσης του Τάγματος και τόνισε τον φόρο αίματος που κατέβαλε το Τάγμα με τους 88 νεκρούς, τους 45 αιχμαλώτους και τους 42 τραυματίες. Με σεβασμό προς την ιστορία, με επιστημονική μεθοδολογία, με ικανότητα και σπάνια εντιμότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καζαμία, ο συγγραφέας κατάφερε να συνδυάσει και να διασταυρώσει τον όγκο του υλικού δίνοντας στον αναγνώστη μια ιστορία ηρωισμού και εγκαρτέρησης, μαχών και συγκρούσεων που ως τώρα ήταν ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια εξέθεσε τις απόψεις του για δύο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη δημόσια συζήτηση για το 1974. Για το θέμα της προδοσίας και το θέμα του ηρωισμού. Για το ζήτημα της προδοσίας της Κύπρου έθεσε, μεταξύ άλλων, το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο εχθρός δεν είχε την εκ των έσω βοήθεια και αν ο κυπριακός ελληνισμός ήταν ενωμένος. Για το θέμα του ηρωισμού κατέληξε ότι ήρωας είναι αυτός που χωρίς υστεροβουλία θέτει ακόμη και τη ζωή του, θεληματικά στη διάθεση της πατρίδας.
 
IMG 9123r   IMG 9129r
 
Στην αντιφώνησή του ο συγγραφέας, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Επιζησάντων Στρατιωτών του 361 Τάγματος Πεζικού για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, τον κάθε ένα από τους 163 επιζώντες στρατιώτες του Τάγματος που αποδέχτηκαν να μοιραστούν μαζί του τα τραγικά τους πολεμικά βιώματα, τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων του Τάγματος για την παρουσία τους, τον τέως Υπουργό Άμυνας και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς για την άδεια για πρόσβαση στο πολύτιμο υλικό της Διεύθυνσης Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό του εκδοτικού οίκου για την άψογη συνεργασία και τον Ταξίαρχο εν αποστρατεία Μιχάλη Σιάηλο που συνέγραψε το παράρτημα της Στρατιωτικής Κριτικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Λεμεσό, στις 17 Ιουλίου 2019. Μετά το πέρας της ακολούθησε δεξίωση εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Φίλιππου Παττούρα, ο οποίος υπηρέτησε στο 361 Τάγμα Πεζικού και διετέλεσε Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας της όλης δραστηριότητας ήταν συγκινησιακός, καθώς συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια οι στρατιώτες τότε, συμπολεμιστές του Τάγματος. Παρέστησαν επίσης πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πλήθος κόσμου και εκτιμητές του έργου του συγγραφέα.
 
FB IMG 1562825753965   IMG 20190703 194223r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-28 Ιουνίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων
  • Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής, Kοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • Ανδρέας Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Ανδρέας Πίγγουρας, αριστεύσας απόφοιτος Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών
  • Ανδρέας Ματθαίου, αριστεύσας απόφοιτος Ιατρικής Σχολής
Πρύτανης, Kαθηγητής Τάσος Χριστοφίδης: «Το πτυχίο δεν είναι το τέλος του δρόμου της γνώσης, αλλά η αρχή, για να ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα και να διδάξετε με το παράδειγμά σας προασπιζόμενοι το σήμερα και το αύριο»
 
Συνολικά 1.271 τίτλοι σπουδών απονεμήθηκαν φέτος σε φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη διάρκεια των Τελετών Αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 έως 28 Ιουνίου 2019, στην Πανεπιστημιούπολη. Οι απόφοιτοι του 2019, με συγκίνηση παρέλαβαν τα πτυχία τους, παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων και άλλων επισήμων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, γονέων, συγγενών και φίλων.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Tάσος Χριστοφίδης στην ομιλία του με τίτλο, «Για μια ανήσυχη δημοκρατία», απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους εξέφρασε την ευχή το πτυχίο που θα κρατήσουν στα χέρια τους να είναι υπενθύμιση ότι η ζωή είναι μάθημα και δίδαγμα χωρίς τελειωμό, ότι έμαθαν το κατάκτησαν με την αξία και τους κόπους τους και ότι το πτυχίο δεν είναι το τέλος του δρόμου της γνώσης, αλλά μόνο η αρχή, για να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα πράγματα, να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και να διδάξουν με το παράδειγμά τους προασπιζόμενοι το σήμερα και το αύριο.
 
Στην Τελετή Αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος και επέδωσε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες φοιτητές των τριών Σχολών. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο ιλιγγιώδες κύμα αλλαγών ως αποτέλεσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και στις δυνατότητες που διανοίγονται, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Στο πλαίσιο της καλπάζουσας τεχνολογικής προόδου και συνακόλουθα των σοβαρών θεμάτων που αναφύονται, όλοι σας, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές, είστε επιφορτισμένοι με έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν της ενημέρωσης για το πώς η μεταμόρφωση που προοιωνίζεται η 4η Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να αποβεί θετική», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αριστεύσας φοιτητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ανδρέας Πίγγουρας, καθώς επίσης και ο αριστεύσας απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, Ανδρέας Ματθαίου, καθώς φέτος, 6 χρόνια μετά τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου απένειμε πτυχίο στους 28 πρώτους αποφοίτους της.
 
Πριν την έναρξη της Τελετής Αποφοίτησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα.
 
Την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να διανύει μία περίοδο κατά την οποία αναπτύσσεται και προοδεύει με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς. «Η δική σας επιτυχία είναι μία επιτυχία που αντανακλά στην κοινωνία μας, γιατί προωθώντας τις δικές σας θεμιτές υψηλές φιλοδοξίες συμβάλλετε στη δημιουργία μίας πατρίδας ακόμη πιο πλούσιας σε γνώσεις, πιο σύγχρονης, πιο καινοτόμου, περισσότερο ανταγωνιστικής», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αριστεύσας φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Μιχάλης Ψαράς.
 
DSC 9494r   DSC 9567r
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα Βραβεία στους πρωτεύσαντες φοιτητές με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση. Το πρώτο βραβείο ύψους €10.000 απονεμήθηκε στην απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με Πτυχίο Αρχαιολογίας, Χριστιάνα Κελεπέσιη. Το δεύτερο βραβείο ύψους €5.000 απονεμήθηκε στην απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Τμήματος Οικονομικών, με Πτυχίο Οικονομικών Ελισάβετ Χριστοδουλίδου.
 
Χαιρετισμό στις Τελετές, εκ μέρους του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι απόφοιτοι, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητές τους θα συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιστημών, της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και θα στελεχώσουν τους αντίστοιχους κλάδους δίνοντας ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας.
 
Η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής και της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019. Χαιρετισμό απηύθυνε η αριστούχα προπτυχιακή απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, Χριστιάνα Κελεπέσιη. Την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, η μεγαλύτερη γιορτή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ολοκληρώθηκε με την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας. Ο κ. Τσούκας αφού συνεχάρη θερμά τους αποφοίτους σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των μεταπτυχιακών αποφοίτων μας - συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Οι απόφοιτοί μας έχουν περάσει από απαιτητικά προγράμματα σπουδών, όπως ακριβώς θα έκαναν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στους διδάκτορές μας ξένα καλά πανεπιστήμια προσφέρουν πρόθυμα εργασία, ενώ αρκετοί από αυτούς ήδη δημοσιεύουν στα καλύτερα ακαδημαϊκά περιοδικά. Για τους αποφοίτους μάστερ, οι εργοδότες μας λένε τα καλύτερα λόγια – είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας».

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Κατά τη διάρκεια των Τελετών Αποφοίτησης, απονεμήθηκαν τρία βραβεία σε άριστους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου από μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που συμβάλλουν στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη. Το Βραβείο «Εις Μνήμην Ντίνου Λεβέντη» ύψους €3.000, απονεμήθηκε στον προπτυχιακό άριστο απόφοιτο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Τμήματος Ψυχολογίας, με πτυχίο Ψυχολογίας, Ιωάννη Μαυρομμάτη. Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης €3.000 απονεμήθηκε στον άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, με πτυχίο Κλασικών Σπουδών, Τιμόθεο Ζήνωνος. Το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000, απονεμήθηκε στον αριστεύσαντα απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής, Ανδρέα Ματθαίου.
 
Το Βραβείο «PWC» ύψους €4.000, το οποίο δόθηκε «εις μνήμην του φίλου και συνέταιρου της εταιρείας, Μάριου Χρίστου», παρέλαβε η απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών, Επιστημών και Διοίκησης, Ελισάβετ Χριστοδούλου του Τμήματος Οικονομικών με Πτυχίο Οικονομικών.
 
Το Βραβείο καλύτερης ατομικής αθλητικής επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 απονεμήθηκε στον μεταπτυχιακό απόφοιτο του Τμήματος Επιστημών Αγωγής (Φυσική Αγωγή) Μάριο Γιάγκου για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση.
 
IMG 8968r   DSC 9896r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 10 Ιουνίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Δημήτρης Συλλούρης, Προεδρεύων Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων
  • Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ), σκιτσογράφος - γελοιογράφος
  • Σώτος Βοσκαρίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου
Έκθεση με γελοιογραφίες και σκίτσα 20 εκλεκτών δημιουργών ηλικίας 12 έως 65 ετών παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Εργαστήρι «ΠΙΝ». Οι θεματικές αφορούν επίκαιρες γελοιογραφίες πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου, χιουμοριστικές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε γελοιογράφου, comic strips και καρικατούρες γνωστών και αγνώστων προσώπων.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνοδευόμενος από τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η φετινή έκθεση γελοιογραφίας και σκίτσου του εργαστηρίου ΠΙΝ, το οποίο λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια προσφέροντας γνώσεις σε νεοεισερχόμενους επίδοξους γελοιογράφους και ευκαιρίες συνάντησης, συζήτησης και δημιουργίας με έμπειρους γελοιογράφους του Εργαστηρίου. Στον ξεχωριστό αυτό κύκλο, πρόσθεσε ο Πρύτανης, ανήκε και ο εξαίρετος γελοιογράφος, δάσκαλος και διαχρονικός φίλος του Εργαστηρίου, ο Γιώργος Μαυρογένης. Μπορεί να μην βρίσκεται πια μαζί μας, είπε, αλλά είναι μια ευκαιρία η σημερινή να τον θυμηθούμε και να του αποτίσουμε φόρο τιμής.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝ 1r   ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΝ 2r
 
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η 7η συνεχή χρονιά που λειτουργεί το Εργαστήρι και που παρουσιάζεται έκθεση με έργα των μαθητών του εργαστηρίου. Είμαι πολύ περήφανος, πρόσθεσε, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας μεγάλη κίνηση με γελοιογραφίες στον έντυπο και τον διαδικτυακό τύπο.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου, κ. Σώτος Βοσκαρίδης, (Boss), στη δική του παρέμβαση αφού αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Εργαστηρίου σημείωσε πως τα καλύτερα έπονται με κινητήριο δύναμη τους άρτια εκπαιδευμένους και δικαιολογημένα περήφανους «καταδρομείς» του Εργαστηρίου ΠΙΝ.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και θέλοντας να ευχαριστήσει τον Πρύτανη για την φιλοξενία της Έκθεσης του Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Παπαπέτρου του παρέδωσε καρικατούρες και σκίτσα που ετοίμασαν μαθητές του Εργαστηρίου ΠΙΝ και που απεικονίζουν τον ίδιο τον κ. Χριστοφίδη, προκαλώντας έτσι τον θαυμασμό των παρευρισκομένων.
 
Η έκθεση που εκτίθεται στο εσωτερικό αίθριο ( ισόγειο) του Κτηρίου Συμβουλίου - Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019.
 
IMG 0160r   IMG 20190610 195417r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 6 Ιουνίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου, Κέντρου Μελετών Λεμεσού και Εκδότης του βιβλίου
  • Πολύδωρος Ι. Πολυδώρου, συγγραφέας
  • Μύρια Πολυδώρου, θυγατέρα Πολύδωρου Ι. Πολυδώρου
  • Αδάμος Κούτρας, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιζησάντων 361 Τάγματος Πεζικού 1974
  • Άκης Ζίττης, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι του Αγίου Θεοδώρου» Πιτσιλιάς
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019, η δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Αιχμάλωτος στην Τουρκία… με δανεικό παντελόνι και ξυπόλυτος», του συγγραφέα Πολύδωρου Ι. Πολυδώρου. Σπάζοντας την σιωπή πολλών χρόνων μέσα από μια «ιερή αγανάκτηση», καθότι μετά την αιχμαλωσία και τις κακουχίες που υπέστηκε κατά την τουρκική εισβολή του 1974, τόσο ο ίδιος όσο και συμπολεμιστές του, η Πολιτεία δεν φαίνεται να επέδειξε τον προσήκοντα σεβασμό, ούτε όμως και οιοδήποτε διάθεση αναγνώρισης. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας καταμαρτυρεί, αυτό διότι στο στρατιωτικό Φύλλο Πορείας που έλαβαν εφ’ όσον απολύθηκαν, αναγράφονταν στοιχεία, τα οποία μονάχα προσβολή υποδηλώνουν για ανθρώπους οι οποίοι χωρίς δεύτερες σκέψεις, ως κληρωτοί στρατιώτες πολέμησαν με αυτοθυσία για την πατρίδα τους. Στην αντιφώνησή του, ο κ. Πολυδώρου, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να γράψει αυτό το πόνημα, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, για να προστατεύσει τη μνήμη αυτών που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους όπως στον Κορνόκηπο, Κνώδαρα, Σίντα, Τζιάος και αλλού.
 
IMG 0032r   IMG 20190606 195008r
 
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε συνοπτικά στην αποτύπωση της αλήθειας μιας ολόκληρης εποχής, η οποία μέχρι τώρα παρέμενε σχεδόν εξολοκλήρου άγραφη. Ακολούθως, στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζησάντων 361 Τάγματος Πεζικού 1974, κ. Αδάμος Κούτρας, έκαμε λόγο για σημαντική προσθήκη και χρέος που έχει εξοφληθεί προς την μνήμη των αιχμαλώτων του πολέμου, ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Αγίου Θεοδώρου» Πιτσιλιάς, κ. Άκης Ζίττης, υπογράμμισε την προσπάθεια του συγγραφέα να αποκαταστήσει την μνήμη των αιχμαλώτων στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας. Στο δικό της χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας του συγγραφέα, η θυγατέρα του, κα Μύρια Πολυδώρου, έθεσε το ερώτημα περί της έννοιας του πατριωτισμού, σημειώνοντας πως μάλλον αυτή η έννοια πλέον είναι συγκεχυμένη.
 
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου, Κέντρου Μελετών Λεμεσού και Εκδότης του βιβλίου, κ. Μίμης Σοφοκλέους, στάθηκε ιδιαίτερα στη διασύνδεση του βιβλίου εξ’ όσων αφορά την αιχμαλωσία του 1974, με την διαρκή αιχμαλωσία όπως συναντάται ιστορικά στον ελληνικό χώρο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε στην «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα κατά το 1922 και την αιχμαλωσία των Μικρασιατών, ενώ δεν παρέλειψε να παραπέμψει στον ιστορικό Θουκυδίδη, ο οποίος περιγράφει πως δέκα χιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν αιχμάλωτοι να θρυμματίζουν πέτρες στα ορυχεία της Σικελίας, ένεκα μιας αποτυχημένης και καθόλου αιτιολογημένης εκστρατείας. Καταλήγοντας, ο κ. Σοφοκλέους υπογράμμισε πως τα βιβλία που γράφονται από Κύπριους που υπήρξαν αιχμάλωτοι πολέμου, είναι αναπόσπαστο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου», αλλά συνάμα ειρηνικό κάλεσμα και μήνυμα ελπίδας, διότι εκείνοι πρώτοι γνωρίζουν ότι πόλεμος σημαίνει ένας νεκρός σε κάθε σπίτι.
 
IMG 0012r   IMG 20190606 193155r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 17 Απριλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Χάρης Ψάλτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας, Πρόεδρος Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου (ΠΑΚΕΠΕ)
  • Katja Saha Savarimuthu, Αντιπρόσωπος Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο
  • Χρίστος Μαλεκκίδης, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εργασίας
  • Σταύρος Χριστοφή, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ασύλου Υπουργείου Εσωτερικών
  • Mazlum Aksu, φοιτητής Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
  • Prisca Salama Totoro, φοιτήτρια Τμήματος Νομικής 
 
Εκτενής συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσία φοιτητών του Ιδρύματος, με προσφυγικό υπόβαθρο, οι οποίοι αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα στην Κύπρο
 
Πρύτανης: «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι που χρειάζονται ευκαιρίες για ένταξη, άνθρωποι που χρειάζονται δίκαιη μεταχείριση και κατανόηση»
 
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν με δεκάλεπτες παρουσιάσεις τους, η Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο κα Katja Saha Savarimuthu, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας κ. Χρίστος Μαλεκκίδης και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταύρος Χριστοφή. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου, Χάρης Ψάλτης, συμμετείχαν επίσης δυο φοιτητές με προσφυγικό υπόβαθρο που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι Mazlum Aksu, φοιτητής στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Prisca Salama Totoro, φοιτήτρια στο Τμήμα Νομικής, αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες στο νησί, μοιράστηκαν τις ελπίδες τους και περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Κύπρο και αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα.
 
Μέσα από τις παρεμβάσεις της κας Katja Saha, των εκπροσώπων της Πολιτείας, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τη συμμετοχή του παρευρισκόμενου κοινού χαρτογραφήθηκαν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες στην Κύπρο ως ακολούθως: 1) Μη επαρκής υλική βοήθεια για αξιοπρεπή διαβίωση, 2) ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής, 3) καθυστερήσεις και περιορισμοί που πηγάζουν από την εφαρμογή του σχήματος κουπονιών, 4) έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας, 5) μη επαρκής κοινωνικο-ψυχολογική στήριξη, 5) περιορισμοί στην Εργοδότηση, 6) μη ισότιμη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας και 6) μη ισότιμη μεταχείριση στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων προσφύγων.
 
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη μελέτη του προσφυγικού φαινομένου και την ετοιμότητα του οργανισμού να συνδράμει στο πλαίσιο της αποστολής του στη στήριξη των προσφύγων στην Κύπρο. «Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι δύο φοιτητές μας, ο Mazlum Aksu και η Pris Salama Totoro, συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη συζήτηση, για να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις ελπίδες τους για το παρόν και το μέλλον. Αναμφισβήτητα, τα θέματα προσφύγων και μετανάστευσης αποτελούν ένα κύριο πολιτικό ζήτημα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι πάνω απ 'όλα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, άνθρωποι με δικαιώματα για ίση μεταχείριση και ανάγκη για ένταξη και κατανόηση. Άλλωστε με την ένταξη τους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς μπορούν να προσφέρουν μία διαφορετική, μία καινούρια, μία καλύτερη οπτική», τόνισε ο Πρύτανης.
 
ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ   ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εργασίας κ. Χρίστος Μαλεκκίδης, και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταύρος Χριστοφή χαιρέτισαν τη διοργάνωση του ανοιχτού διαλόγου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις στο σύστημα ασύλου, αναφέρθηκαν σε σειρά από βελτιωτικά μέτρα που εξετάζονται από πλευράς τους και δεσμεύτηκαν ότι θα αναζητήσουν λύσεις για βελτίωση της κατάστασης σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους, σε ότι αφορά τις συνθήκες υποδοχής και ένταξης αιτητών ασύλου και προσφύγων.
 
Ο Συντονιστής της εκδήλωσης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου, Χάρης Ψάλτης αναφέρθηκε σε ευρήματα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου, από πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο στην οποία καταγράφεται σημαντική βελτίωση των συναισθημάτων των Ελληνοκυπρίων προς του πρόσφυγες τα τελευταία 3 χρόνια. Όπως ανάφερε ο Καθηγητής Ψάλτης, σήμερα 55% των Ελληνοκυπρίων εκφράζεται με θετικά συναισθήματα, 32% με ουδέτερα και μόνο 13% με αρνητικά. Αυτό μάλλον αποδίδεται, εξήγησε ο κ. Ψάλτης, στη συσχέτιση του προσφυγικού με αισθήματα συμπόνιας και ενσυναίσθησης που πηγάζουν από την προσωπική εμπειρία εκτοπισμού του 1/3 του πληθυσμού λόγω των γεγονότων του 1974.
 
Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά το παρευρισκόμενο κοινό, με υποβολή ερωτήσεων και ανταλλαγή απόψεων.
 
IMG 0533 1
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Απριλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Σπύρος Σφενδουράκης, Καθηγητής Τμήματος Βιολογικών Επιστημών
  • Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου, Επίτιμος Διδάκτορας Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών
DSC 7376r
 
DSC 7361r
 
Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγορεύθηκε τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, ο Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου, ο οποίος ασχολήθηκε με τη συστηματική μελέτη της χλωρίδας της Κύπρου. Ο τιμητικός τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονεμήθηκε στον κ. Χατζηκυριάκου ως αναγνώριση του πολυδιάστατου επιστημονικού και πνευματικού του έργου. Συνεισέφερε καίρια στην επιστήμη και ειδικότερα στους τομείς της βοτανικής της δασοπονίας και της οικολογίας, συμβάλλοντας με θεμελιώδεις μελέτες στην καταγραφή της φυτικής ποικιλότητας και τη μελέτη της βλάστησης της Κύπρου. Ως αποτέλεσμα των ερευνών του ο Επίτιμος Διδάκτορας Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου ανακάλυψε ή/και περιέγραψε οκτώ είδη και ένα υποείδος, νέα για την επιστήμη και ενδημικά φυτά της Κύπρου.
 
Αμέσως μετά την προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, παρουσιάσθηκε το έργο και η προσωπικότητα του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σπυρίδωνα Σφενδουράκη.
 
Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Σφενδουράκης ανέδειξε μερικά από τα πολλά επιτεύγματα του κ. Χατζηκυριάκου, τα οποία καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τους λόγους που οδήγησαν τη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών να τον ανακηρύξει Επίτιμο Διδάκτορα. «Μόνος ή μαζί με συνεργάτες του, περιέγραψε 8 είδη και υποείδη φυτών που είναι νέα για την επιστήμη, όπως τα Centaurea akamantis και Erysimum kykkoticum, είδη που είναι σπάνια και έχουν ενταχθεί σε πολλούς καταλόγους απειλούμενων ειδών, καθώς και στα 50 σημαντικότερα, όσον αφορά την ανάγκη μέτρων διατήρησης, είδη της Μεσογείου. Συνεισέφερε, με δείγματα που συνέλεξε ο ίδιος, στην περιγραφή ενός ακόμη νέου είδους, στο οποίο οι ερευνητές που το περιέγραψαν έδωσαν το όνομα Crypsis hadjikyriakou, τιμή μεγάλη για κάθε μελετητή της φύσης, αφού το όνομα, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την ταυτότητα του είδους για πάντα. Επιπλέον, περιέγραψε και δυο νέες ποικιλίες φυτών, όπως μια νέα ποικιλία του εθνικού δέντρου της Κύπρου, της λατζιάς, την Quercus alnifolia var. argentea. Ως αποτέλεσμα των συχνών και επίμονων παρατηρήσεών του στη φύση, έχοντας ως εξοπλισμό τη βαθιά γνώση για τη φυτική ποικιλότητα του νησιού, κατέγραψε για πρώτη φορά την παρουσία 24 ιθαγενών ειδών, τα οποία είχαν διαφύγει της προσοχής όλων των προηγούμενων επιστημόνων, καθώς και 16 επιγενών, δηλαδή ειδών που αν και ήρθαν με τη μεσολάβηση του ανθρώπου από άλλες περιοχές, έχουν πλέον ενταχθεί στην τοπική χλωρίδα», τόνισε ο Καθηγητής Σφενδουράκης.
 
Έπειτα, ακολούθησε ανάγνωση του ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητή Γιώργο Παπαδόπουλο και περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη.
 
Στην αντιφώνησή του και βαθιά συγκινημένος μέσα από την ομιλία του με θέμα, «Σύντομη αναδρομή στη μελέτη της χλωρίδας της Κύπρου», ο κ. Χατζηκυριάκου, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την τιμή να τον αναγορεύσει Επίτημο Διδάκτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. «Η υψηλή διάκριση που μου απονεμήθηκε αυξάνει το χρέος μου προς την κοινωνία, η οποία μου πρόσφερε τόσα πολλά, γι’ αυτό εργάζομαι για να το αποπληρώσω», τόνισε ο τιμώμενος. Προέβη σε σύντομη αναδρομή με στοιχεία που αφορούν στη χλωρίδα της Κύπρου για το χρονικό διάστημα από τη Μέση Μειόκαινο Εποχή, πριν από 15 εκατ. χρόνια, μέχρι και το 1787 μ.Χ. και για το χρονικό διάστημα από το 1787 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Ο κ. Χατζηκυριάκου είπε πως καταπιάστηκε με τη χλωρίδα της Κύπρου από τη δεκαετία του 1970, αλλά η έλλειψη βιβλίων, στα οποία μπορούσε να βασιστεί και να προχωρήσει σε περαιτέρω μελέτη, τον περιόρισε ως κυνηγό φυτών. Προσέγγισε, πρόσθεσε, τη χλωρίδα μετά το 1985 από δυο πλευρές: η μια αφορούσε στη μελέτη φυτών μέσα από τα αρχαιοελληνικά και νεότερα κείμενα ενώ η άλλη αφορούσε συστηματική έρευνα και καταγραφή των φυτών.
 
Ο τιμώμενος Γεώργιος Χατζηκυριάκου ανέφερε καταλήγοντας, ότι αν η συστηματική βοτανική και η εθνοβοτανική ενταχθούν στα προγράμματα των μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα δοθεί ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με τους κλάδους της Βοτανικής. Εισηγήθηκε επίσης προς τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως προχωρήσουν σε δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και βοτανικού κήπου.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Απριλίου 2019
 
Ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, το Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών με την συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος και εκπαιδευτικό Έλενα Σιεκκερή, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της δράσης «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – European Parliament Ambassador School (EPAS)».
 
Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαμοιράστηκε έντυπο υλικό για προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα στη φετινή θεματολογία υπογραμμίστηκε η ενημέρωση των νέων και του κοινού γενικότερα για τις Ευρωεκλογές και την ενεργό πολιτότητα, υπό το γενικό σύνθημα της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Αυτή τη φορά ψηφίζω».
 
Κύριος στόχος της εκστρατείας, είναι η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας και δη των νέων στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019. Τέλος, οι «Δόκιμοι Πρεσβευτές» μαθητές και μαθήτριες που εκπροσώπησαν το σχολείο, προσέφεραν στους φοιτητές και φοιτήτριες ως δώρο, τσαντούλα για τα ψώνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
IMG 20190415 111029   IMG 20190415 111044
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 10 Απριλίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Ειρήνη - Άννα Διακίδου, Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
  • Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού
Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από Βουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές καθώς και αντιπροσωπεία του κόμματος.
 
Σε δηλώσεις της η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ειρήνη - Άννα Διακίδου ανέφερε ότι το Κτήριο είναι αποτέλεσμα χρόνιων και επίπονων προσπαθειών. Είμαστε υπερήφανοι για όλη τη δουλειά που έχει γίνει για την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης για πολλαπλούς λόγους, είπε. “Με πρωτοβουλίες του προσωπικού της έχει φτιάξει το δίκτυο κυπριακών βιβλιοθηκών κι ουσιαστικά έχει μοιραστεί όλη την πληροφορία και τις συλλογές με όλες τις Βιβλιοθήκες του τόπου μας. Το Κτήριο τώρα έρχεται ως επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών, γιατί η Βιβλιοθήκη δεν ανήκει μόνο στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν ανήκει μόνο στο προσωπικό του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ανήκει σε όλη την Κύπρο και είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε το κτήριο να αξιοποιείται από όλη τη νήσο”.
 
ΠΚ 1   IMG 2d5256fd2be37f0dbf74ab4d47bac425 V
 
Με το πέρας της επίσκεψης και ξενάγησης στην Bιβλιοθήκη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου, προέβη στην πιο κάτω δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πρυτανεία για την υποδοχή. Σήμερα είμαστε σ’ ένα πραγματικό κέντρο αριστείας. Θέλω και δημόσια να συγχαρώ εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού την Πρυτανεία, την προηγούμενη και την νυν, που με δικές τους πρωτοβουλίες, αλλά και με την στήριξη της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου και των παιδιών τους έχουμε αυτό το κέντρο αριστείας, σε μια εποχή που η δύναμη μιας χώρας δεν εξαρτάται από το μέγεθός της, αλλά από τη δύναμη της γνώσης των παιδιών της. Και είναι εδώ που πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Για την Κύπρο του 2030, της γνώσης, της τεχνολογίας, του υψηλού επιπέδου μόρφωσης. Και αυτά θα τα πετύχουμε μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία μας. Με επίκεντρο τον μαθητή, αλλά ως μεγαλύτερη αξία και ενεργητικό, τον Κύπριο δάσκαλο και τον Κύπριο Καθηγητή. Θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την ιδιωτική πρωτοβουλία, και το Κρατικό Πανεπιστήμιο που είναι ο πνευματικός φάρος της Κύπρου».
 
Το έργο συνολικής επένδυσης €45 εκ. συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με €30 εκ. από δωρεά της Έλλης Ιωάννου στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου και από εθνικούς πόρους.
 
qw12345   ΠΚ 2
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 21 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Χάρης Ψάλτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου (ΠΑΚΕΠΕ)
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο διάλογος με τους πολίτες που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, με τίτλο «Μετανάστευση και ασφάλεια: οι προκλήσεις για την Ευρώπη». Ομιλητής ήταν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα στον κόσμο, επισημαίνοντας πως περίπου 75 εκ. πρόσφυγες και περίπου 260 εκ. μετανάστες βρίσκονται σε κίνηση. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται από τον βαθμό κατανόησης και εφαρμογής με συνέπεια των όρων και των αρχών πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη την αρχή της αλληλεγγύης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να τελειώσει.
 
Μετά το πέρας της σύντομης τοποθέτησης του κ. Αβραμόπουλου ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχάλαρο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, αναφέροντας ότι σύντομα θα υπάρχει παρουσία της EUROPOL στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο του καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και ότι εάν η Κύπρος ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, θα την έχει.
 
Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ενόψει των ευρωεκλογών στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο των κρατών μελών θα συγκρουστούν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν την Ευρώπη ισχυρή που να ανταποκρίνεται στο ηθικό της καθήκον απέναντι σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων και αυτοί που υπηρετούν αντιλήψεις που αμφισβητούν ευθέως και απροκάλυπτα την Ευρώπη και την υπονομεύουν, υπονομεύοντας όμως συγχρόνως, προειδοποίησε, και τις ίδιες τους τις χώρες γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
 
20190324ρ   IMG 20190321 105637ρ
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα από την ΕΕ στο μεταναστευτικό, αλλά η πραγματική πολιτική δύναμη βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, δηλαδή, στα κράτη μέλη, είπε, τα οποία «έχουν κρατήσει στα δικά τους χέρια την πολιτική δύναμη». Επανέλαβε ότι «το βαθύ κράτος καλά κρατεί», προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για το μέλλον της Ευρώπης όταν οι χώρες που σήμερα έχουν κυβερνήσεις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές θα κληθούν να συμβάλουν στον εσωτερικό διάλογο για τη διαμόρφωση των πολιτικών.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαχώρισε τα θέματα του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι στην πολιτική της ΕΕ τα δύο δεν συνδέονται και ότι «ο μετανάστης δεν είναι εν δυνάμει τρομοκράτης, ούτε και ο πρόσφυγας».
 
Οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν επί των απόψεών τους. Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία επίσης να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε ερωτήματα όπως «τι σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση» και «αν γίνεται η Ευρώπη φρούριο αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης».
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Πρύτανη Kαθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου(ΠΑΚΕΠΕ), Χάρης Ψάλτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα ευρήματά της, στους όρους «πρόσφυγας» και «μετανάστης», στο ρόλο των ΜΜΕ και στην έννοια της ασφάλειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία και τους κανόνες Σέγκεν, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς να κτίζουν μια Ευρώπη «φρούριο».
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, φοιτητές κ.ά.
 
Αβραμόπουλοςομιλίαρ   20190321r
     
IMG 20190321 105730r   IMG 9981r
 
 

 
 
Ημερονηνία εκδήλωσης: 14 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Ανδρέας Κημήτρης. δημοσιογράφος
  • Ανδρέα Χαρίτου, Καθηγητής, Kοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης
  • Γιώργος Άγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής. Kοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών
  • Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής, Kοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργάνωσε με τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό OXygono και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το πρώτο State of the Republic (Κατάσταση της Δημοκρατίας) με φιλοξενούμενο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στις 19:00 στο αίθριο του Κτηρίου Συμβουλίου - Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Η συζήτηση διεξήχθη στη βάση των κανόνων διεξαγωγής συζητήσεων του OXygono και ο Πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει κυρίως σε ερωτήσεις που αφορούν σε θέματα νεολαίας στη βάση τεσσάρων θεματικών ενοτήτων.
 
IMG 9888ρ   IMG 20190314 193738ρ
 
Η εκδήλωση είχε τη μορφή συζήτησης/συνέντευξης (informal conversation) και διήρκησε περίπου μία ώρα. Σε κάθε θεματική ενότητα υποβάλλονταν ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη και εκ περιτροπής από τους Kοσμήτορες της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητή Ανδρέα Χαρίτου, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητή Γιώργο Άγγελο Παπαδόπουλο, και της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα.
 
Τέλος, σε κάθε θεματική υποβάλλονταν ερωτήσεις και από το κοινό, οι οποίες επελέγησαν εκ των προτέρων, κατόπιν σχετικής διαδικτυακής εκστρατείας με το hashtag #SotR #AskThePresident.
 
IMG 9892ρ   IMG 20190314 193452r
 
  

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 5 Μαρτίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Χρίστος Ελληνίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποίησε την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στο πλαίσιο της δωρεάς της ΓΔΜ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εκδόσεων των ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μόνιμη έκθεση και χρήση της συλλογής από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία. Το τελετουργικό περιελάμβανε την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έπη από 16 Επικεφαλής διπλωματικών αποστολών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.
 
Οι Πρέσβεις ανέγνωσαν μικρά αποσπάσματα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» ο καθένας στη μητρική του γλώσσα, θυμίζοντάς μας, κατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ότι η γλώσσα είναι ένα όχημα επικοινωνίας που ταξιδεύει τους αναγνώστες στο παρελθόν και τους εμπνέει για να πορευτούν –ενωμένοι- στο μέλλον. Ο κ. Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του επίσης ανέφερε ότι τα έργα του Ομήρου αποτέλεσαν σημαντικό έρεισμα για την ανάπτυξη και διάνθιση της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τεχνικές, αλλά κυρίως με συμβολισμούς και ιδέες. Τα έπη, είπε, εμπλουτίστηκαν, μεταλλάχτηκαν και μεταμορφώθηκαν. Ανέδειξαν σημαντικές λογοτεχνικές μορφές· Γοργίας, Έλιοτ, Δάντης, Καβάφης, Ρίτσος, Μόντης και τόσοι άλλοι, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, έκτισαν πάνω στα ομηρικά αριστουργήματα, φανερώνοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας, είναι παγκόσμιος και ανήκει σε όλους. Σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα από τα σπίτια της παγκόσμιας γραμματείας, παρουσιάζουμε τη συλλογή αυτή σε πολλές γλώσσες, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο, ως υπενθύμιση της αξίας των γλωσσών.
 
1   Ομηρικά2
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χρίστος Ελληνίδης. Η ιδέα, ανέφερε, να συλλέξουμε τα ομηρικά έπη γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2014 με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τότε, το Γραφείο μας, ανέφερε ο κ. Ελληνίδης, διοργάνωσε την πρώτη περιοδεύουσα έκθεση μεταφράσεων της Οδύσσειας. Έκτοτε, η έκθεση έχει κάνει στάσεις σε όλη την Ευρώπη, από τη Ρώμη μέχρι την Πράγα και από την Αθήνα έως τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη, προβάλλοντας την επίδραση που έχουν οι επικές αυτές ιστορίες στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο κ. Ελληνίδης αναφέρθηκε και στη διαδικασία εξεύρεσης των βιβλίων, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση, επειδή αρκετά από αυτά έχουν εξαντληθεί. Όπως συμβαίνει και με την ιστορία που αφηγούνται οι ιστορίες κάποιων βιβλίων εδώ, είναι από μόνες τους αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η Οδύσσεια μεταφράστηκε, ή μάλλον προσαρμόστηκε στα Φινλανδικά, 4 φορές από 4 διαφορετικούς συγγραφείς και ποιητές. Επιπρόσθετα, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν 3 βασικές εκδοχές των δύο έργων στα δανέζικα με τις παλαιότερες να χρονολογούνται από τη μετάφραση της Ιλιάδας το 1836 και της Οδύσσειας το 1837. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι εντοπίσαμε τις πορτογαλικές μεταφράσεις στη Βραζιλία. Ωστόσο, αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ εκπληκτικό είναι ότι κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε μια μετάφραση της Οδύσσειας στα Κροατικά η οποία χρονολογείται από το 1915!
 
Ομηρικά3   Ομηρικά4
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με τίτλο, «Ο Όμηρος και η αυγή της Δυτικής Λογοτεχνίας», καθώς και θεματικές κατασκευές όπως ο Δούρειος Ίππος και το Καράβι του Οδυσσέα από τον Κύπριο εικαστικό Γιάννη Λαζάρου.
 
Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και χορηγό επικοινωνίας το ΡΙΚ.
 
DSC 5824r   DSC 5952r
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 7 Φεβρουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη καθώς και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, φίλων και δωρητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκαν 208 τίτλοι σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου σε απόφοιτους πλήρως καταρτισμένους και εφοδιασμένους με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.
 
Κατά την Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019, στο Αθλητικό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, απονεμήθηκαν 173 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ και 35 Διδακτορικοί Τίτλοι της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής. 
 
Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο τίτλος που απόψε τους απονέμεται όχι μόνο ενισχύει περαιτέρω τις επιστημονικές τους γνώσεις, αλλά αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να καταξιωθούν σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Μίας αγοράς εργασίας η οποία, όπως είπε, δεδομένης και της ολοένα αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ως επί το πλείστον στελέχη με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιστημονική εξειδίκευση. Στο πλαίσιο αυτό, προσμετρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και την πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών που σημειώνουν οι φοιτητές του, ο μεταπτυχιακός σας τίτλος σας αποτελεί ένα σημαντικό για σας πλεονέκτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε και συνεχάρη θερμά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, «που ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας, εστιάζουν - ως έργο ζωής - στην παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση νέων επιστημόνων», όπως ανέφερε. «Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμβάλει σε περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώνω, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του», κατέληξε.
 
DSC 4905r
  DSC 4811r
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, σε ομιλία του κατά την Τελετή Αποφοίτησης έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της αλήθειας καθώς το ταξίδι για την κατάκτηση και την ανακάλυψή της, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ταξίδι στο οποίο τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι οι καπετάνιοι. Ζούμε, πρόσθεσε, σε περίεργους χρόνους όπου η αντικειμενικότητα είναι σχετική, ακόμα και η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια, πολλές φορές καταλήγει, λανθασμένα, να είναι υπερεκτιμημένη. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο ψηφιακός κόσμος έδωσε στον καθένα απεριόριστη δύναμη για ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωσε όμως και φωνές που δεν φιλτράρουν κριτικά τις απόψεις τους, που δεν τους διέπει μία αυτοκριτική διάθεση, που δεν ασπάζονται πανανθρώπινες αξίες, που είναι φωνές τοξικές, φωνές που δηλητηριάζουν. Πριν να ξεστομίζουμε τις αλήθειες μας πρέπει να τις φιλτράρουμε, να τις περνούμε από έναν εσωτερικό έλεγχο, να είμαστε εμείς οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας, ώστε ό,τι πούμε να το λέμε με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση και να γνωρίζουμε ότι οι σκοποί μας είναι καλοί και για εμάς, αλλά κυρίως για το σύνολο. Η αλήθεια μας πρέπει να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Χάρη στην πρόσβαση στη γνώση σήμερα είναι ίσως ευκολότερο από ποτέ να αναζητήσουμε πραγματικά ψήγματα αλήθειας. Ωστόσο, σήμερα οι ψευδείς ειδήσεις, τα fake news, τα alternative facts, τα hoaxes, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο – τα συναντάμε ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης - και κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις• κι αυτό που φαντάζει τόσο εύκολο – η επαφή με την αλήθεια - είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο. Ο λαϊκισμός έγινε μόδα, η υπερβολή στις τοποθετήσεις τάση. Ποιό είναι λοιπόν το χρέος των πανεπιστημίων, το καθήκον των φοιτητών και των ακαδημαϊκών σ΄ αυτήν την καινούρια πραγματικότητα; Είναι νομίζω η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, η ανάδειξή της και η προάσπισή της. Κι αυτό για να το πετύχουμε, για να το πετύχετε, αγαπητοί απόφοιτοι, προϋποθέτει μελέτη και κουλτούρα δια βίου μάθησης». Απευθυνόμενος στους απόφοιτους ανέφερε: «Η απόκτηση του πτυχίου σας είναι μια κατάκτηση και μια υπόσχεση. Υπόσχεση στον εαυτό σας, τους δασκάλους και την οικογένειά σας. Υπόσχεση ότι δεν θα συμπαρασυρθείτε από πρόσκαιρες σαγηνευτικές σειρήνες, από τα όμορφα ψέματα, που είναι ευήκοα μπροστά στις δύσκολες αλήθειες.»
 
DSC 4862r   DSC 4870r
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Δαυίδ και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης προς τους απόφοιτους συμφοιτητές του, ο πρωτεύσας μεταπτυχιακός φοιτητής του αγγλόφωνου Προγράμματος ΜΒΑ μερικής φοίτησης, κ. Νικόλας Κούρτης.
 
Στο πλαίσιο της Τελετής Αποφοίτησης, απονεμήθηκαν το Βραβείο ΕΥ στη μνήμη της Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου ύψους €2.500 στην κα Μαρία Φασουλίδη, τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000 στον αριστεύσαντα φοιτητή της Ιατρικής Σχολής, κ. Ανδρέα Ματθαίου.
 
DSC 4879r   DSC 4943r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 
pask11  
Κριτική αναδρομή στην έννοια της παιδείας στην ελληνική πνευματική παράδοση από την κλασική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα και αναφορά στα διλήμματα τα οποία θέτει η παρακαταθήκη αυτή σήμερα, αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου αφιερωμένη στη Γιορτή των Γραμμάτων την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, στην Πανεπιστημιούπολη. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ελληνική παιδεία. Ιδέα και ιστορία».
 
Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι η επίγνωση της διάκρισης της παιδείας ως πνευματικού αγαθού από την εκπαίδευση γίνεται αντιληπτή από τις απαρχές της ελληνικής πνευματικής παραδόσεως και εκφράζεται ρητά από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πνευματικού ελληνισμού, αρχαίους και νεοτέρους. «Η διάκριση συνδέεται ιδίως με τη διδασκαλία του Σωκράτη και παραμένει ιδιαιτέρως αισθητή στη σκέψη του Πλάτωνα. Η παιδεία μαζί με τη δικαιοσύνη είναι το χαρακτηριστικό του «καλού καγαθού ανδρός και γυναικός» και είναι το μόνο αγαθό το οποίο συνοδεύει την ψυχή στον Άδη, μαθαίνουμε στον Φαίδωνα. Όσοι δεν διαθέτουν παιδεία, και είναι πάρα πολλοί, από βασιλείς και τυράννους έως «νομείς, ποιμένας βουκόλους», όπως μας λέγει ο Σωκράτης στον Θεαίτητο, δεν είναι διαφορετικοί από τα ζώα».
 
Συνεχίζοντας, ο Ομότιμος Καθηγητής ανέλυσε τον όρο «παιδεία», λέγοντας ότι είναι αυτή η οποία αρμόζει στους ελεύθερους και μεγαλόψυχους πολίτες, είναι η «ελευθέριος παιδεία», εκείνη δηλαδή η μόρφωση η οποία καλλιεργεί την ωριμότητα της κρίσης και της προσωπικότητας και δεν αποβλέπει σε σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, τις οποίες υπηρετεί ό,τι ο Αριστοτέλης αποκαλεί το «χρήσιμον», το οποίον κατά τη γνώμη του ήκιστα συναρμόζεται με την πολιτική ελευθερία.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι επαναπαυόμενοι στα επιτεύγματα των προγόνων μας και του παρελθόντος μένουμε εγκλωβισμένοι σ΄ αυτά, αδυνατώντας να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, κάτι εξίσου μεγαλειώδες. Αδυνατούμε επίσης, είπε, να αναδείξουμε τις δημιουργικές φωνές και δυνάμεις που ξεπροβάλλουν κατά καιρούς, επειδή κάποιοι από εμάς φοβούνται να αναμετρηθούν με τους καλύτερούς τους.
 
Πρόκειται όμως, πρόσθεσε, για ένα άλμα που χρειάζεται να κάνουμε αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, εάν θέλουμε να ανήκουμε στους δημιουργούς, στους πρωταγωνιστές του μέλλοντος. Είναι αυτή σήμερα η πρόκληση για μας, είναι εάν θέλετε η πρόκληση για κάθε έθνος: Να απαγκιστρωθεί από προγονολατρείες και εξιδανικεύσεις, να προχωρεί μπροστά και να έχει να επιδείξει νέα επιτεύγματα. Η Γιορτή των Γραμμάτων, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, προσφέρεται για να αναλογιστούμε όσα πέτυχαν οι πρόγονοί μας, αλλά κυρίως να σκεφτούμε τί εμείς κατορθώσαμε, πού υστερούμε, πού είμαστε καλύτεροι και πού μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
 
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Θέμιδα Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού
  • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση που συνδιοργάνωσαν, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη, με τίτλο «Ποιά Ευρώπη θέλουμε;». Ομιλήτρια ήταν η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Θέμιδα Χριστοφίδου.
 
Μας απομένουν, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, μόλις 118 ημέρες για το επόμενο καθοριστικό σημείο απόφασης. «Οι ευρωεκλογές καθορίζουν αν μπροστά στα προβλήματα επιλέγουμε ανθρώπους που νοιάζονται για λύσεις ή ανθρώπους που επιλέγουν να φωνάξουν για τα προβλήματα αυτά δίχως να προτείνουν συγκεκριμένες διεξόδους. Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες. Δεν είναι κάποιοι μυστήριοι τεχνοκράτες. Η Ευρώπη είναι ο κάθε πρόεδρος, ο κάθε πρωθυπουργός κράτους, ο υπουργός, ο ευρωβουλευτής ακόμη και ο δήμαρχος. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά μαθαίνουμε να δημιουργούμε συμμαχίες που θα προωθήσουν τα συμφέροντα των Κύπριων πολιτών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία. Επομένως, ποιον ευρωβουλευτή θα ψηφίσουμε έχει σημασία. Είναι εξίσου σημαντικό όσο η ψήφος μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Η κα Χριστοφίδου αναφέρθηκε και στη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης, της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα δεν είναι πιο θεμελιώδες για την προώθηση μιας δίκαιης κοινωνίας, τόνισε, που δίνει ευκαιρίες και μια ‘υγιή’ αίσθηση ταυτότητας, από την παιδεία και την εκπαίδευση. Η κα Χριστοφίδου απευθύνθηκε τέλος στους νέους. «Όχι μόνο γιατί είσαστε οι ηγέτες του αύριο, αλλά γιατί είσαστε οι νέοι πολίτες του σήμερα. Η ιστορία αποδεικνύει καθημερινά ότι μια ψήφος μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας, ότι η απουσία μιας ψήφου αφήνει το δικαίωμα στους λίγους να αποφασίσουν για το μέλλον των πολλών. Η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι ένα οικοδόμημα χωρίς λάθη. Είναι μια ιδέα, που προσπαθεί και οφείλει να ανασυνταχτεί, να εξελιχθεί. Δεν μπορούμε να την εξελίξουμε όμως, χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά και να είμαστε παρόντες και παρούσες». Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόγραμμα Erasmus, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. Σκοπός του, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, είναι να χτίζει γέφυρες, να ενδυναμώνει τις ρίζες της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».
 
IMG 7987r   IMG 7997r
 
 
Μετά το πέρας της ομιλίας της κας Χριστοφίδου ακολούθησε διάλογος με συντονιστή τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο. Οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν με δικές τους θέσεις και σχόλια. Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν ηλεκτρονικά στα ερωτήματα που προβάλλονταν σε οθόνη της αίθουσας, όπως: τί σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συμμετείχατε στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus και αν θα ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίση, που φανέρωσε τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ως προς την προσέγγιση και κατανόηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών κάθε χώρας. Η Ένωση παραμένει ωστόσο, σημείωσε, το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό επίτευγμα της Ηπείρου μας, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε λέγοντας ότι μερικές φορές επειδή ο πολίτης αισθάνεται ότι βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, επιλέγει να μην συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες και να μην συμμετέχει σε ανοικτές διαβουλεύσεις και συζητήσεις όπως η σημερινή. «Αυτή όμως δεν είναι η λύση» κατέληξε . «Με την αποχή δίνουμε πλέον βήμα σε εκπροσώπους του φόβου, του εθνικισμού και των ακραίων αντιλήψεων, γι’ αυτό χρειάζεται να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε τη βούλησή μας».
 
Στην εκδήλωση που ήταν ανοικτή για το κοινό συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τα Τμήματα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Νομικής και Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και πλήθος κόσμου. Χαιρέτισαν επίσης η Καθηγήτρια Jean Monnet της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κα May Chehab, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας της Ε.Ε και Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και η διδάσκουσα στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δώρα Λοϊζίδου.
 
Σε συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο του Πρύτανη, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε στον κ. Χριστοφίδη αντίγραφο της Διακήρυξης Σουμάν του 1950 με χειρόγραφες σημειώσεις του τότε Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών.
 
 IMG 7972r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Yoshiharu Tsukamoto, Αρχιτέκτονας Atelier Bow-Wow
  • Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα, Yoshiharu Tsukamoto του Atelier Bow-Wow, με τίτλο: «Αρχιτεκτονική Θεώρηση Συμπεριφορών: Δημιουργώντας καλύτερη προσβασιμότητα σε τοπικούς όρους». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, ο αρχιτέκτονας Tsukamoto εξήγησε τη φιλοσοφία του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Atelier Bow-Wow και ανέλυσε τις συμπεριφορές που έχουν φέρει διάφοροι φορείς στην Αρχιτεκτονική, αλλά και τις αρχιτεκτονικές πρακτικές που βασίζονται στα όρια μεταξύ ανθρώπων και τοπικών πόρων.
 
Η παρουσία του κ. Tsukamoto στην Κύπρο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, να αφουγκραστούν την άποψη ενός διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, για τους τρόπους συγκερασμού του παραδοσιακού και του σύγχρονου στην τέχνη της αρχιτεκτονικής. Ένας συγκερασμός που να γίνεται κατά τρόπο λειτουργικό, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων που διαβαίνουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο, το οποίο να μην είναι ξένο προς αυτούς, ούτε οι ίδιοι να νιώθουν ένα ξένο σώμα. Μέσα από το παράδειγμα της συνεχούς αναπτυσσόμενης μητρόπολης του Τόκυο, που κατάφερε να αξιοποιήσει ακόμη και τους μικρότερους χώρους, ο Yoshiharu Tsukamoto κατέδειξε πως το εθνογραφικό στοιχείο, δηλαδή η παράδοση μιας χώρας και η έκφρασή της στην αρχιτεκτονική μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τη βιομηχανοποίηση σε ένα λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και το κυριότερο, ο άνθρωπος, να αξιοποιήσει τους τοπικούς, κυρίως δημόσιους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μια κοινωνία, ένα κτιριακό ορίζοντα, ο οποίος να είναι συμβατός με την κουλτούρα αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης. Το λεγόμενο υβριδικό κτίριο. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα στην ανάγκη συμβολής και του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τον αρχιτέκτονα Yoshiharu Tsukamoto παρουσίασε ο Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
IMG 7726r   IMG 7762r
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τρεις ταξιδιωτικές υποτροφίες στη μνήμη του Γεώργιου Παρασκευαϊδη, ύψους €1.500 έκαστη, και μια υποτροφία ύψους €2.500 σε απόφοιτο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σωκράτης Στρατής, παρουσίασε το σκεπτικό του διαγωνισμού και προέβη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τους Πρύτανη και Yoshiharu Tsukamoto να απονέμουν τα βραβεία στους ακόλουθους:
• Παναγιώτης Λιασής: «Ένας πιο ελευθεριακός τύπος σχολικής μονάδες, μια εις πλάτος μελέτη του σκανδιναβικού μοντέλου σχολείου».
• Σκιτίνη Παϊσιος: «Η πλωτή κοινωνία της Ιμφάλ. Η αρχέγονη σοφία της τεκτονικής των τοπικών υλικών».
• Αναστασία Ψωμά: «Αθώρητα συμπλέγματα. Υπόγειες Αστικές Δομές».
 
Για πρώτη φορά φέτος προκηρύχθηκε διαγωνισμός Ταξιδιωτικής Υποτροφίας και για τους απόφοιτους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους €2,500, την οποία εξασφάλισε η απόφοιτος Αρίστη Παύλου: «Waltzing to PQ». Εύφημος μνεία στο διαγωνισμό για τους αποφοίτους δόθηκε στην Λάρα-΄Αννα Σιάρφ: «Infrastructuring social change”.
 
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Tsukamoto, που ήταν η πρώτη από σειρά Διαλέξεων Αρχιτεκτονικής του Εαρινού Εξαμήνου 2019 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακολούθησε γόνιμος διάλογος και συζήτηση.
 
IMG 7795r   IMG 20190114 192047r
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, νέος Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Καθηγητής,τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου 
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 15 Ιανουαρίου 2019, ως ανοικτή συνεδρία της Συγκλήτου, η Τελετή Μεταβίβασης Εξουσίας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μετά από δυο διαδοχικές θητείες ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέδωσε την ακαδημαϊκή εξουσία στον Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. Επίσημα τα καθήκοντά τους ανέλαβαν και ο νέος Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης και η νέα Αντιπρύτανης Aκαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια, Ειρήνη-Άννα Διακίδου.
 
Ο νέος Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης κατά την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου που τον τίμησε με την ψήφο της και τους ανθυποψηφίους του, που κατέθεσαν τις ιδέες τους και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το πώς και πού πρέπει να πορευτεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ανέφερε πως από την πρώτη μέρα του Πανεπιστημίου Κύπρου πίστεψε στον οργανισμό και σε όσα εκπροσωπεί, καθώς ήταν για εκείνον η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόσθεσε δε, πως κλήθηκαν να δημιουργήσουν από το μηδέν σε έναν τόπο χωρίς πανεπιστημιακή κουλτούρα, έναν πρότυπο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Τώρα βλέπω 30 χρόνια μετά ότι πετύχαμε, ότι μεγαλώσαμε, ότι δημιουργήσαμε προοπτική για τους νέους του τόπου μας» τόνισε.
 
DSC 0113r   thumbnail DSC 0076
 
«Καλούμαι να συνθέσω οράματα, ιδέες και απόψεις» ανέφερε ο νέος Πρύτανης. «Καλούμαι να κρίνω και να αποφασίζω μαζί με τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου μας και σας καλώ να με κρίνετε· γιατί την ηγεσία συνοδεύει η ευθύνη και η τόλμη να παίρνει αποφάσεις που θα αναπτύξουν το ίδρυμά μας και θα το οδηγήσουν στην αριστεία, αλλά πρέπει να τη συνοδεύει και η αναγνώριση ότι η κριτική είναι βασικό συστατικό των δημοκρατικών διαδικασιών που οδηγεί στη λήψη ορθών αποφάσεων. Χαράζοντας την πορεία για το 2030, θυμόμαστε όλα όσα προσέφεραν οι προκάτοχοί μου και οι πρυτανείες των προηγούμενων χρόνων. Με τη νέα ομάδα της Πρυτανείας, θα πορευτούμε αυτή την τετραετία χωρίς τυμπανοκρουσίες στην προγραμματισμένη ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας, με πνεύμα εξωστρέφειας και εφαρμογής πολιτικών που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Ποιότητα, ίση αντιμετώπιση, σεβασμός στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, αναγνώριση της επιστημονικής πολυφωνίας, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, και διαφάνεια», κατέληξε.
 
Ο τέως Πρύτανης, λίγο πριν παραδώσει την πρυτανική άλυσο στο νέο Πρύτανη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε την τιμή να ηγηθεί του Οργανισμού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς είχε το προνόμιο να τον τιμήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα τρεις φορές με τη εμπιστοσύνη της. Σημείωσε δε πως η θητεία του το 2018 έκλεισε με τον καλύτερο και πιο συμβολικό τρόπο με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου, της νέας βιβλιοθήκης. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρέδωσε, επίσης, στο νέο Πρύτανη τα κλειδιά της κρύπτης η οποία βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» και η οποία πρόκειται να ανοίξει κατά τα εκατοντάχρονα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2089. Παρέδωσε τέλος, ως δώρο στον Τάσο Χριστοφίδη, μια σημαία του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ταξίδεψε μαζί του σε πρόσφατη ερευνητική αποστολή στην Ανταρτική, καθώς όπως ανέφερε, «θα τη χρειαστεί το 2020 όταν θα επιστρέψουν στην Ανταρκτική με μια μεγάλη ομάδα από άριστους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου».
 
DSC 0059r   DSC 0050r