Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρέτησε τους αφυπηρετήσαντες και καλωσόρισε τα νέα του μέλη 

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα όσα πρόσφεραν στην μακρόχρονη πορεία τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την επιστήμη τους, αλλά και την κοινωνία, όπως και προκαταβολικά, για όσα ενδέχεται να προσφέρει με τον ίδιο ζήλο το «νέο αίμα», βαδίζοντας πάνω στις αναλλοίωτες αρχές που είναι ήδη χαραγμένες, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των νέων μελών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, καλωσορίζοντας τους είκοσι νέους και νέες ακαδημαϊκούς, σημείωσε πως “η σεμνή τελετή πραγματοποιείται, στα πρόσωπα των “νεοεισερχόμενων” και “απερχόμενων” συναδέλφων και ουσιαστικά αναγνωρίζεται μια χρονική μετάβαση που σηματοδοτεί αλλαγές σε πρόσωπα και χαρακτηριστικά της όλης πορείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με κύριο γνώμονα τη συνεχή προκοπή και ανοδική του πρόοδο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για το μέγιστο δυνατό καλό, της κυπριακής κοινωνίας και των ανθρώπων της”. Ο Πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μνήμη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που ”έφυγε” πρόωρα από τη ζωή.

     
DSC 3192   reception 2
     

Από το ακαδημαϊκό προσωπικό αφυπηρέτησαν οι: Χρίστος Ν. Σχίζας (1991-2020), Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής, Χαράλαμπος Τσέρτος (1993-2020), Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, Ιωσήφ Ιωσήφ (1995-2020), Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Γεώργιος Πάνος (2017-2020), Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. Από το διοικητικό προσωπικό αφυπηρετήσαντες είναι οι: Κώστας Ματσούκας (1991-2020), Αρχιτέκτονας Μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών, Πανίκος Σταυρινός (1993-2020), Ανώτερος Τεχνικός των Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Χατζηκωστής (1995-2020), Τεχνικός Ηλεκτρολογίας των Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρίστος Γαλανός (1994-2020), Αποθηκάριος των Οικονομικών Υπηρεσιών και Χαρούλα Ευθυμίου (2002-2020), Καθαρίστρια.

Στη δεξίωση που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι από το «παλαιό και νέο αίμα» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους, εμβαθύνοντας τόσο στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όσο και στη συνεισφορά των ιδίων για ουσιαστική εκπαίδευση των φοιτητών/τριών, αναζητώντας τρόπους πρακτικής διασύνδεσης των επιστημονικών γνώσεων, με τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, για ένα καλύτερο αύριο.

     
DSC 3158   Reception1
     

 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 6 Οκτωβρίου 2020

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 6 Οκτωβρίου 2020, τιμήθηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Κορνήλιος Κορνηλίου, ανέπτυξε το θέμα: «60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: Η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Κορνηλίου ανέλυσε την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές σε προκλήσεις και γεγονότα που την επηρέασαν, καθώς και στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της και περιέγραψε τους τρεις βασικούς της πυλώνες, που, όπως είπε, εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, την αναβαθμισμένη και ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με τα  Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος. Ο κ. Κορνηλίου παράλληλα μίλησε για το ενεργειακό ερευνητικό πρόγραμμα εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προοπτική να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DSC 3111 new2

 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε και την εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας που αιωρείται, όπου αμφισβητούνται οι βασικές συνισταμένες των διεθνών σχέσεων, το διεθνές δίκαιο και η πολυμέρεια, ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της διπλωματίας, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής αστάθειας. Σήμερα, όπως ανέφερε, βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών συγκυριών που δύνανται να ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, με κύριο στόχο, όπως είπε, να πετύχουμε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Τέλος, ο Πρέσβυς Κορνηλίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα  συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας τον διάλογο, τη συνεργασία και το κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα, ως βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

Στη εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Με το μεγαλύτερο αγκάθι να παραμένει άλυτο, το Κυπριακό, είπε ο κ. Χριστοφίδης, η χώρα μας καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό. Για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, πρόσθεσε ο Πρύτανης, χρειάζεται νηφάλια αντιμετώπιση, ορθολογιστική προσέγγιση, μακροχρόνιος σχεδιασμός. Χρειάζεται ορθή αντίληψη των δεδομένων, επίγνωση των αδυναμιών και των δυνατοτήτων μας. Χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα, να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας μας έχοντας ως γνώμονα την ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Σήμερα καλούμαστε ως χώρα και ως πολίτες να υιοθετήσουμε μία νέα κουλτούρα συμπεριφοράς, παιδείας και τρόπου σκέψης, τόσο σε πολιτειακό επίπεδο, όσο και ατομικά, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

new1 60 χρονια ανεξαρτησίας 4 60 χρονια ανεξαρτησίας 2

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με διαφορετικές τοποθετήσεις τρεις ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου έδωσαν τη δική τους οπτική. Ο Καθηγητής Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και παραδοξότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ομαδοποιώντας τις σε τρεις προβληματικές που είναι η εθνοκρατική ανεξαρτησία, η εξαρτώμενη ανεξαρτησία, και η αποικιακή ανεξαρτησία. Ο Καθηγητής εστίασε σε έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες στην ιστορία, μια πολιτική φυσιογνωμία ανάμεσα στις πρώτες που έθεσαν επιτακτικά και βαθυστόχαστα το διακύβευμα της ανεξαρτησίας, που δεν ήταν άλλος από τον Μαχάτμα Γκάντι.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού του Τμήματος Νομικής από την πλευρά της εστίασε σε νομικές πτυχές του ζητήματος της ανεξαρτησίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των δικαϊκών επιρροών του κυπριακού νομικού συστήματος, το οποίο εκτός από τη γνωστή σημαντική επίδραση του κοινοδικαίου, έχει δεχθεί μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιρροή του ενωσιακού δικαίου. Η κ. Συνοδινού τόνισε τη σημασία ανάδειξης ώριμης νομικής σκέψης με επίκεντρο την κυπριακή πραγματικότητα και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, η οποία είναι πιο εμφανής μετά το Brexit.

Ο Λέκτορας Νίκος Μούδουρος, του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, αναφέρθηκε στην έννοια της ανεξαρτησίας – αυτονομίας, αλλά και την έννοια του κοινού κυπριακού κράτους, ως βάσεις ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τόσο εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσο και μεταξύ Τουρκοκύπριων -Τουρκίας. Παρέθεσε τις διαφορετικές σχολές σκέψης για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, παρουσιάζοντας επίσης τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, στο πλαίσιο των οποίων ενισχύθηκε ο τουρκοκυπριακός εθνοκοινοτισμός και η επιδίωξη «ανεξαρτητοποίησης» από την Τουρκία, αλλά και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση επί του θέματος, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος. Κατά τη διάρκεια του επετειακού αυτού γεγονότος, προβλήθηκαν επίσης ιστορικά στιγμιότυπα από την Τελετή Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου του 1960, από την αναχώρηση του Κυβερνήτη της Κύπρου, Σερ Χιου Φουτ, όπως και τα αποκαλυπτήρια Μνημείου του πεσόντος αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Δασκάλου Φώτη Πίττα, που τελέσθηκαν στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το 1961.

Την επετειακή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές, πρώην Υπουργοί, πρώην και νυν  Επίτροποι, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και άλλοι επίσημοι, μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Επιπλέον, για τη μεγαλύτερη δυνατή παρακολούθηση και πρόσβαση από το ευρύτερο κοινό, η εκδήλωση μεταδιδόταν επίσης ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube και από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του Κτηρίου Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Σεπτεμβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του Κτηρίου Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών, «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για μια σύγχρονη υποδομή, που ανεγείρεται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, κατόπιν ευγενούς δωρεάς ποσού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ και επιπρόσθετων 50 χιλιάδων ευρώ στη μνήμη της μητέρας του, από τον απόδημο  και καταγόμενο από την Κυθρέα συμπατριώτη μας, Δρα Αρτέμη Χατζηπαναγή, του οποίου το κτήριο θα φέρει το όνομα.

       
   KG09559 Πτδ ΠΡΥΤΑΝΗΣ 2  
       

 Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», «θα αξιοποιηθεί πλήρως, αποτελώντας χώρο δημιουργικής και αναβαθμισμένης δραστηριότητας του ανθρωπίνου δυναμικού του Πανεπιστημίου Κύπρου». Αναφερόμενος στο Δρα Αρτέμη Χατζηπαναγή, είπε ότι σε συνέχεια της ήδη καταγεγραμμένης κοινωνικής του προσφοράς, συνδέει στο εξής το όνομά του, με τη δημιουργική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. «Λαμβάνοντας υπόψη», σημείωσε, «το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές πανεπιστημιακό πεδίο, η παρούσα γενναιόδωρη χρηματική συνεισφορά είναι καίριας σημασίας ως προς την επίτευξη των υψηλών στόχων που θέτει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την περαιτέρω διάκρισή του». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει ξεχωριστή θέση σε συστήματα κατάταξης πανεπιστήμιων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, σημειώνοντας ότι είναι εξέλιξη που το αναβαθμίζει σε πρότυπο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης διεθνώς, συστήνοντας πλεονέκτημα  για τους φοιτητές του, όσον αφορά την περαιτέρω καταξίωσή τους σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι ένα πολύ-αναμενόμενο έργο ξεκινά χάρη στη δωρεά του Δρος Αρτέμη Χατζηπαναγή, στην προσήλωση και τις προσπάθειες της προηγούμενης και της νυν Πρυτανείας, όπως και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Το όραμα του Δρος Αρτέμη Χατζηπαναγή, για ποιοτική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών, για επένδυση στην έρευνα στις βιολογικές επιστήμες και για έμφαση στη διδασκαλία», πρόσθεσε ο Πρύτανης, «αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα∙ το μοιράζονται πια με την αρμόζουσα προσοχή κυβερνήσεις και πολίτες ανά την υφήλιο». Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι οι υποδομές, κτηριακές, πληροφορικής και υλικοτεχνικές, ανοίγουν το δρόμο της διεθνοποίησης και της περαιτέρω δικτύωσης με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ακαδημαϊκών με κύρος και νέων ερευνητών.

«Όλα αυτά», ανέφερε ο Πρύτανης, «μπορούν να επιτευχθούν αφού έχουμε συνοδοιπόρους ανθρώπους όπως τους ευεργέτες μας, τον Δρα Αρτέμη Χατζηπαναγή, τo Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης’, το Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα’, την οικογένεια Ιωάννου, το Ίδρυμα Γιώργου και Καίτης Δαυίδ’ και τόσους άλλους δωρητές και φίλους που πιστεύουν σε εμάς και μας στηρίζουν εμπράκτως». Ο κ. Χριστοφίδης, αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της Πολιτείας και των κοινωνικών φορέων για την επίτευξη όλων όσων  οραματίζεται παραπέρα το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

       
  ΠΤΔ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠτΔ Καταθεση θεμέλιου λίθου  
       

 Φανερά συγκινημένη, η κόρη της αδερφής του ευεργέτη, Άννα Τσιακκή – Μάντη, μετέφερε αυτούσιο το μήνυμα του ιδίου του Δρος Αρτέμη Χατζηπαναγή. Στο μήνυμά του ο κ. Χατζηπαναγής εξέφρασε τη χαρά του, γιατί μπορούσε να παρακολουθήσει διαδικτυακά την τελετή. Όπως ανέφερε ο Δρ Χατζηπαναγής, πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που εξέφρασε την επιθυμία της δωρεάς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης και εκτίμησης προς τον τόπο, εκφράζοντας την ευχή να ολοκληρωθεί στον απαιτούμενο χρόνο. Η κα Τσιακκή – Μάντη ανέφερε ότι ο δωρητής, είναι άνθρωπος που αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια βοήθησε πολλά άτομα να πετύχουν το στόχο τους, μεταξύ των οποίων και την ίδια, ενώ τον ευχαρίστησε για την αγάπη και τη στήριξη που επέδειξε. Η κα Τσιακκή – Μάντη, ευχαρίστησε επίσης τους τέως και νυν Πρυτάνεις, καθώς και όσους συμβάλλουν στην ανέγερση του κτηρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Δαυίδ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το νέο υπερσύγχρονο Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών είναι, από σήμερα, μια χειροπιαστή δέσμευση για το αύριο», καθώς, όπως είπε, «έρχεται σε μια στιγμή πιο επίκαιρη από ποτέ. Στη μέση μιας πανδημίας», προσέθεσε ο κ. Δαυίδ, «που η ανθρωπότητα ολόκληρη στρέφει το βλέμμα της στη βιολογία και την Ιατρική επιστήμη»

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του Έργου ανατέθηκε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην ομάδα των  μελετητών που εξασφάλισε το πρώτο βραβείο - ομάδα KTPCG Collective Architects με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα κύριο Μιλτιάδη Κατσαρό, από την Αθήνα.  Ο κ. Κατσαρός παρουσιάζοντας το έργο ανέφερε ότι κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο να δηλώνει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τη λειτουργία και το χαρακτήρα του, να είναι τεχνολογικά σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα φιλικό και οικείο στους χρήστες του και να αναδεικνύεται αξιοποιώντας τις υψηλές αισθητικές δυνατότητες της αρχιτεκτονικής του. Η αίθουσα διδασκαλίας, πρόσθεσε ο κ. Κατσαρός, αποτελεί τη βασική μονάδα – το βασικό κύτταρο βάσει του οποίου διαμορφώθηκε η αρχιτεκτονική του κτηρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολύ καλή περιβαλλοντική επίδοση του κτηρίου, στην προστασία του από ακραία κλιματικά φαινόμενα και στην εκμετάλλευση των θετικών παραμέτρων του τοπικού κλίματος.

Το Κτήριο καταλαμβάνει εμβαδό γύρω στα 6000 τ.μ. Περιλαμβάνει πέντε αμφιθέατρα και 21 αίθουσες όλες εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας παρέχοντας συνολικά χωρητικότητα 2.000 πρόσθετων θέσεων. Το κόστος ανέγερσης του έργου υπολογίζεται στα 12.500.000 εκατ. ευρώ και η περίοδος ολοκλήρωσης του καθορίστηκε στους 36 μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τελετής τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα και επίσημα προβλεπόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

       
  ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2 ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1  
       
   KGP8016  KG09617  

 

Βραβεία Πανεπιστημίου Κύπρου 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Ιουλίου 2020

Σε μια σεμνή Τελετή -τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και αποστασιοποίησης- πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των ευεργετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και της καλύτερης αθλητικής επίδοσης, σε επτά άριστους απόφοιτους του Ιδρύματος, την Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020.

Κεντρικός σκοπός της διοργάνωσης, ήταν να τιμηθεί, συμβολικά και πρακτικά, στο πρόσωπο των άριστων αυτών αποφοίτων η αξία της μάθησης και η προσήλωση στην αριστεία. Πέρα από τους αριστεύσαντες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους γονείς τους, παρόντες ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ευεργέτες και χορηγοί του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, Κοσμήτορες Σχολών και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και μέλη του διοικητικού προσωπικού.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσο Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τους ευεργέτες και χορηγούς που στηρίζουν διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνεχάρη τους φοιτητές που βραβεύθηκαν. Συνεχάρη επίσης τους γονείς τους, οι οποίοι τους έχουν στηρίξει στην προσπάθειά τους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κλεάνθης Πισσαρίδης. Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι «Είστε οι άριστοι απόφοιτοι και γι’ αυτό νιώθουμε περήφανοι. Τα εφόδια που λάβατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, πρόσθεσε, είναι αυτά θα σας στηρίξουν για να πετύχετε στη μετέπειτα πορεία σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, είπε ο κ. Πισσαρίδης, που οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου καταλαμβάνουν θέσεις για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και το γεγονός ότι οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν ότι το 95% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφαλίζουν άμεσα εργοδότηση μετά την αποφοίτησή τους». Ακολούθως, επιδόθηκαν τα βραβεία στους αριστεύσαντες, ως εξής: Το πρώτο Βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στον αριστεύσαντα προπτυχιακό απόφοιτο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, του Τμήματος Φυσικής, Ηρόδοτο Α. Ηροδότου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το δεύτερο Βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Θεοφάνη A. Παναγή, για τη δεύτερη υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

     
 
DSC 2412   ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ηρόδοτος Α. Ηροδότου
     

 Το Βραβείο «εις Μνήμην Ντίνου Λεβέντη» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην προπτυχιακή άριστη απόφοιτο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, Άννα Ραουνά, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή της, ενώ το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης τριών χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στον άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, με Πτυχίο Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Πέτρο Θεοφάνους, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή του. Το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην αριστεύσασα απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής, Αυγουστίνα Κ. Κυριάκου. Σημειώνεται πως η Αυγουστίνα στην Τελετή Ορκωμοσίας των αποφοίτων της Σχολής της, ανέγνωσε τον όρκο του Ιπποκράτη στα αρχαία ελληνικά, καθώς εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των έξι ετών φοίτησής της, ενώ το Βραβείο «PWC» ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στην απόφοιτο με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Όλγα Χ. Χαραλάμπους, η οποία είχε την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης. Το Βραβείο Καλύτερης Ατομικής Αθλητικής Επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, απονεμήθηκε στο δευτεροετή φοιτητή της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Νικόλα Βασιλείου. Ο αθλητής της σκοποβολής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην 30η Πανεπιστημιάδα στην Ιταλία στο αγώνισμα του ΣΚΗΤ.

   
DSC 2417 ΒΡΑΒΕΥΣΗ Αυγουστίνα Κ. Κυριάκου
ΒΡΑΒΕΥΣΗ Όλγα Χ. Χαραλάμπους ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
   

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εύχεται ολόψυχα στους απόφοιτούς του να συνεχίσουν την ανοδική και επιτυχημένη τους πορεία.  Ευχαριστεί επίσης θερμά όλους τους χορηγούς, δωρητές και ευεργέτες του για τη συμπαράσταση, την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη υποστήριξή τους στο Ίδρυμα, τους φοιτητές και τους σκοπούς του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας.

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 27 Ιουλίου 2020
 
Ξεχωριστή ήταν η φετινή ορκωμοσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι εννέα απόφοιτες/οι, έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και των δασκάλων τους, κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Οι νέες/οι γιατροί με τον τρόπο αυτό έδωσαν το μήνυμα του σεβασμού των μέτρων που έχει εξαγγείλει η Πολιτεία, για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Η Τελετή Ορκωμοσίας των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, στο Αμφιθέατρο «Νίκος Κ. Σιακόλας», στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί σταθμό στα εκπαιδευτικά και ιατρικά δρώμενα της πατρίδας μας, καθώς διαθέτει σύγχρονες επιστημονικές υποδομές και είναι οργανωμένη στη βάση των επιτυχημένων μοντέλων ανάπτυξης άλλων προηγμένων στον τομέα χωρών, αλλά είναι και στελεχωμένη από διακεκριμένους στην ειδίκευσή τους ακαδημαϊκούς. Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο και τη σημαντικότητα της παροχής κλινικού έργου, αλλά και της λοιπής επιστημονικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην πιστοποίηση της Ιατρικής Σχολής, που αποτελεί απόδειξη ότι το στοίχημα της λειτουργίας Ιατρικής Σχολής στο πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου πέτυχε. Χρειαζόμαστε μία Ιατρική Σχολή με γερά θεμέλια και με εποικοδομητικές συνέργειες και για να επιτευχθεί το πιο πάνω, είπε ο κ. Χριστοφίδης, χρειάζεται βούληση και τόλμη από όλους τους εμπλεκόμενους στις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας. Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι χρειάζεται η δική του παρέμβαση και αποφασιστικότητα από μεριάς Πολιτείας για να προχωρήσει η Ιατρική Σχολή στο επόμενο αποφασιστικό και σταθερό βήμα προόδου της, για το καλό της Σχολής, των φοιτητριών και φοιτητών, για το καλό της δημόσιας υγείας. Προς τους αποφοίτους ο Πρύτανης ανέφερε τα εξής: «Ο όρκος του Ιπποκράτη, σε μια σύγχρονη εκδοχή, που θα δώσετε, είναι μία υπόσχεση στους εαυτούς σας, στην οικογένειά σας, το πανεπιστήμιό σας, τον ασθενή και την κοινωνία. Υπόσχεση ότι σεβόμενοι τον άνθρωπο και την επιστήμη σας, θα δώσετε τον καλύτερό εαυτό σας, με ήθος, ανθρωπιά και αγάπη για αυτό που κάνετε, για να απαλύνετε τον πόνο, να προλάβετε και να θεραπεύσετε». Με την ανάμνηση των συνεπειών της πανδημίας, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, αλλά και της διαχείρισής της, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής θα πορευτούν στο επόμενό τους βήμα με σιγουριά, ασφάλεια, αλλά και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
 
 
ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 7 ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 3
 
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιτυχία της εξ αποστάσεως λειτουργίας του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19, στην αναγνώριση της αριστείας του Πανεπιστημίου από την ευρύτερη κοινωνία κατά το τρέχον έτος και στα επιτεύγματα της Ιατρικής Σχολής. Απευθυνόμενος στους αποφοίτους, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι κατάφεραν να φοιτήσουν σε ένα Κέντρο Αριστείας και έλαβαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους, προσφέροντας τα μέγιστα στην ευημερία του λαού και γενικά της ανθρωπότητας.
Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γιώργος Χατζηγεωργίου, βαθιά συγκινημένος, ανέφερε ότι ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των ενεργειών των αποφοίτων. «Θα σας παρακαλούσα και θα σας προέτρεπα, ποτέ να μην ξεχάσετε τη ρήση του Ιπποκράτη: ότι είναι καλύτερα να γνωρίσετε καλά τον άνθρωπο που έχει μια ασθένεια παρά την ίδια ασθένεια που έχει ένας άνθρωπος. Αυτό προϋποθέτει να δίνετε χρόνο και ν’ ακούτε τον ασθενή σας», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Κατά την ομιλία της η αριστούχος προπτυχιακή απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, κα Αυγουστίνα Κ. Κυριάκου, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα», ύψους τριών χιλιάδων ευρώ από τον ίδιο τον κ. Νίκο Σιακόλα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι η ιατρική, μια από τις αρχαιότερες των πρακτικών επιστημών, είναι η επιστήμη που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, στοχεύοντας όχι μόνο στην εξασφάλιση και διατήρηση της σωματικής υγείας, αλλά στον άνθρωπο σαν ολότητα. Αυτό που πάντα με μάγευε στην ιατρική, είπε η Αυγουστίνα Κυριάκου, είναι η επαφή με τον άνθρωπο, η αμοιβαία σχέση που δημιουργείται μεταξύ ιατρού και ασθενή και η επικοινωνία των δύο που στο τέλος, με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων, θα οδηγήσει στη διάγνωση και θεραπεία.
 
ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 5 ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 6
ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 4 ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 1 1
 
 
Κατά την τελετή απαγγέλθηκε από τους αποφοίτους ο όρκος του Ιπποκράτη, ένα κείμενο ιστορικής και ηθικής αξίας για τους ιατρούς διεθνώς και ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τους Έλληνες και Κύπριους ιατρούς. Ο όρκος διαβάστηκε τόσο στα νέα, όσο στα αρχαία ελληνικά, από τις πρώτες φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής, Αυγουστίνα Κυριάκου και Ηώ Ευσταθίου, αντίστοιχα, τιμώντας τον πατέρα της Ιατρικής που με το έργο του έθεσε τα θεμέλια του ιατρικού λειτουργήματος. Ο σύγχρονος αυτός όρκος των ιατρών συντάχθηκε το 1964 από τον Luis Lasagna, διαπρεπή Καθηγητή φαρμακολογίας και Πρύτανη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τufts της Μασαχουσέτης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πομπή των ακαδημαϊκών και των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, ενώ πριν από την ολοκλήρωσή της, απονεμήθηκαν βραβεία στους/ις αριστούχους/ες φοιτητές/ριες της Ιατρικής Σχολής που πρώτευσαν στις σπουδές τους ανά έτος. Για το 1ο έτος βραβεύθηκε ο Ξένιος Παπαγεωργίου, για το 2ο η Μαρίνα Ευαγγέλου, για το 3ο έτος ο Αντώνης Πηλαβάς, για το 4ο η Ραφαέλλα Χρίστου, για το 5ο η Διαμάντω Κασάπη και για το 6ο έτος η Αυγουστίνα Κυριάκου. Η εκδήλωση μεταδιδόταν διαδικτυακά για άμεση παρακολούθηση από τους οικείους των αποφοίτων και από κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο.
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Ιουλίου 2019
 
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησε Διαδικτυακή Τελετή Αναγνώρισης Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων ένεκα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η Τελετή μεταδόθηκε την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και σε αυτή συνδυάζονταν οπτικογραφημένα μηνύματα και δρώμενα, ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών των αποφοίτων για την εκπλήρωση των στόχων τους.
Η διεθνής αναγνώριση και καταξίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου συνιστά τιμή για τον τόπο μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο λόγω έκτακτης απουσίας του στο εξωτερικό ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέδωσε τα εύσημα στις Πρυτανικές Αρχές για τις έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία του συνόλου των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. «Είναι με ξεχωριστή χαρά που απευθύνομαι, έστω και μέσω της διαδικτυακής αυτής Τελετής, σε εσάς τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ολοκληρώσατε επιτυχώς τον πτυχιακό ή τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ιδιαίτερη αναφορά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον Ηρόδοτο Ηροδότου, απόφοιτο του τμήματος Φυσικής και στον Θεοφάνη Παναγή, απόφοιτο του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, οι οποίοι συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες και στους οποίους ως επιβράβευση απονεμήθηκε αντιστοίχως το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δέκα και πέντε χιλιάδων ευρώ αντιστοίχως.
Αφ’ ετέρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Ο ιός που μας άλλαξε», υπογράμμισε πως «Χωρίς αμφιβολία η φετινή χρονιά ήταν διαφορετική… Κληθήκατε από τη μια μέρα στην άλλη να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση, τόσο ως φοιτητές, αλλά και ως πολίτες. Μεταβήκατε στη διαδικτυακή διδασκαλία, στη ψηφιακή εκπαίδευση… Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η ψυχραιμία και η ωριμότητα που επιδείξατε σ΄ αυτήν τη στιγμή κρίσης, φανερώνουν ότι μπορείτε να στοχεύσετε ψηλά με αξιώσεις. Έχετε τις δυνατότητες να ξεχωρίσετε σε ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε».
 
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΚ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΥΙΔ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ 1
 
Ακολούθως, στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Δαυίδ, πολύ χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η αποφοίτηση αποτελεί μια από τις στιγμές της ζωής, μια «στιγμή που ένας κύκλος σκληρής προσπάθειας ολοκληρώνεται, που νιώθει κανείς πως βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και παράλληλα μια στιγμή που αναγνωρίζουμε πως είμαστε πάλι στην αρχή. Στην αρχή μιας νέας σταδιοδρομίας, ένα πρώτο επαγγελματικό ξεκίνημα, νέα ερευνητικά βήματα ή ίσως ένας μεταπτυχιακός τίτλος. Όλα αρχίζουν εδώ».
Ο άριστος απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Ηρόδοτος Ηροδότου, με βαθμολογία 9.59 απευθυνόμενος τους συμφοιτητές του ανέφερε ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει ως απόφοιτους του Πανεπιστημίου που αγωνίζονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση έχοντας όλα τα εφόδια λόγω της πολύτιμης βοήθειας και καθοδήγησης των Ακαδημαϊκών μας. Αυτό που μας μεταλαμπάδευσαν ήταν οι αξίες της ηθικής και του πνεύματος όπου μέσα από την αναζήτηση, την αμφιβολία και τη γνώση ελευθερώνονται και ελευθερώνουν, αφού όπως είπε και ο Αϊνστάιν «Προσπάθησε να γίνεις όχι επιτυχημένος άνθρωπος, αλλά άνθρωπος με αξίες». Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες προς αυτούς και να τους ευχαριστήσουμε θερμά.
Η Τελετή άρχισε με τη «Βασιλική Μουσική των Νερών» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ και ολοκληρώθηκε με το «Καλοκαίρι» από τις τέσσερεις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι από τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Πέτρου Στυλιανού.
 
   
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ 2 ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ 1
 
Στην Τελετή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία βραβεία σε άριστους/στες φοιτητές/τριες προπτυχιακού επιπέδου από μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που συμβάλλουν στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη. Το Βραβείο «Εις Μνήμη Ντίνου Λεβέντη» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην προπτυχιακή άριστη απόφοιτο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, με Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Άννα Ραουνά, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή της. Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στον άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, με Πτυχίο Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Πέτρο Θεοφάνους, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή του. Το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην αριστεύσασα απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής, Αυγουστίνα Κ. Κυριάκου.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου απένειμε επίσης άλλα δυο Βραβεία. Το Βραβείο «PWC» ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ στην απόφοιτο με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης που απονεμήθηκε στην απόφοιτο με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Όλγα Χ. Χαραλάμπους και το Βραβείο καλύτερης ατομικής αθλητικής επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, που απονεμήθηκε στον δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Νικόλα Βασιλείου, ως πρωταθλητή στην Πανεπιστημιάδα. Η Πανεπιστημιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στη 30η Πανεπιστημιάδα που έγινε από τις 3 μέχρι τις 14 Ιουλίου 2019 στη Νάπολι της Ιταλίας, ο Νικόλας Βασιλείου όντας αθλητής της σκοποβολής, συμμετείχε στο αγώνισμα του σκητ και κατέκτησε τη πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο. Οι Πρυτανικές Αρχές και οι Κοσμήτορες των Σχολών παράλληλα εξέφρασαν και δημόσια τις ευχαριστίες τους στα πρόσωπα, τις εταιρείες, τα κοινωνικά σύνολα και τους διάφορους οργανισμούς για την ευγενή τους χορηγία.
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 17 Ιουλίου 2019
 
Στο Μνημείο Πεσόντων, όπου στεγάζονται οι Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου
Την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2019 τελέστηκε το ετήσιο τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων ηρώων του Πυροβολικού, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974. Το φετινό τρισάγιο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερες, για όλους, συνθήκες με τήρηση του σχετικού πρωτοκόλλου και των υγειονομικών κανονισμών λόγω της πανδημίας, στο Μνημείο Πεσόντων, το οποίο βρίσκεται στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ συγκινητικό για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι σ’ αυτό τον χώρο, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα υπαξιωματικοί και οπλίτες των δυο μονάδων του Πυροβολικού της 184ΜΠΠ και 185ΠΠΠ, διαμένουν σήμερα, άνθρωποι της ίδιας περίπου ηλικίας με όνειρα όπως είχαν τότε κι εκείνα τα παιδιά, τα όνειρα των οποίων δυστυχώς δεν μπόρεσαν να εκπληρωθούν. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόσθεσε, τιμώντας τη μνήμη τους, αναγνωρίζει κάθε χρόνο τη θυσία και τον ηρωισμό τους. Κλείνοντας ο κ. Χριστοφίδης, σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι για την πατρίδα μας και να κάνουμε την ανασκόπησή μας, για να δικαιώσουμε τη θυσία αυτών των παιδιών.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ 1 ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
   

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κ. Γιώργος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αν αυτά τα εννέα παιδιά είχαν γεννηθεί κάποιες δεκαετίες αργότερα, θα μπορούσαν να είναι ένοικοι των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μπορεί να μην είχαν την τύχη να μείνουν εδώ και να σπουδάσουν, όμως, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αυτή είναι η αιώνια κατοικία τους και θα είναι αιώνια «φοιτητές» στον άγιο αυτόν χώρο. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η μνήμη υπάρχει πάντοτε, και οι παλαιότεροι πρέπει να θυμούνται τι έγινε εκείνη την εποχή και τι προηγήθηκε για να φτάσουμε στο 1974, προσθέτοντας ότι οι νεότεροι οφείλουν να μαθαίνουν την πραγματική ιστορική αλήθεια, ούτως ώστε να είναι ο φάρος της περαιτέρω πορείας προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Στον χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, έδρευε στρατόπεδο δύο Mονάδων του Πυροβολικού της 184ΠΠΠ και 185ΜΠΠ. Την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, το στρατόπεδο δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Πυροβολητών. Μετά το πέρας του τρισαγίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
   
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΡΙΣΑΓΙΟ
   
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 13 Φεβρουαρίου 2020
 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Τροχοδρομείται, σε συνέχεια της πρώτης, η δεύτερη φάση των φοιτητικών εστιών εντός Πανεπιστημιούπολης, η οποία θα περιλαμβάνει πέραν των 700 νέων κλινών και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών». Διακόσιους είκοσι εφτά τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, απένειμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στους νέους του απόφοιτους κατά τη διάρκεια της Τελετής Αποφοίτησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών 2020, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στο Αθλητικό Κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, καθηγητών, γονέων, συγγενών και φίλων. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου απένειμε 187 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ και 40 Διδακτορικούς Τίτλους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής.
 
  Untitled NEW2
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αφού συνεχάρη θερμά τους απόφοιτους για την αφοσίωση και ζήλο στο αντικείμενο ειδίκευσης που επέλεξαν, σημείωσε ότι ως άξιοι πρεσβευτές των γνώσεων που τους μεταλαμπάδευσαν οι καθηγητές τους και έχοντας συναίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης, δεν έχει αμφιβολία ότι θα εργαστούν με επαγγελματισμό επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από τη δική τους συμβολή στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας. «Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, την υψηλή προσφορά του ως οργανισμού γνώσης, και του πολυσήμαντου έργου που επιτελεί, αναπτύξαμε ποικίλου είδους συνέργειες με την πανεπιστημιακή κοινότητα, οι οποίες λειτουργούν επωφελώς τόσο για τους φοιτητές όσο και για την ευρύτερη κοινωνία», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι τροχοδρομείται, σε συνέχεια της πρώτης, η δεύτερη φάση των φοιτητικών εστιών, εντός Πανεπιστημιούπολης, η οποία θα περιλαμβάνει πέραν των 700 νέων κλινών και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών. «Θα ήθελα να επαινέσω το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές, το Ακαδημαϊκό, Ερευνητικό και Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την προσφορά τους στην υψηλή ακαδημαϊκή στάθμη και το καρποφόρο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο, ως επίσης, τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει όσον αφορά την ποιοτική παραγωγή γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση άξιων επιστημόνων στον τόπο μας», κατέληξε ο Πρόεδρος. Στην ομιλία του με τίτλο «Αντοχές και υπερβάσεις» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και απευθυνόμενος προς τους νέους απόφοιτους αναφέρθηκε στα όρια, τις δυνατότητες και τις αντοχές του ανθρώπου. «Σας βλέπω σήμερα εδώ, σας καμαρώνω, να έχετε πετύχει έναν στόχο σας, να έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές σας και ξέρω ότι μπορείτε να καταφέρετε πολύ περισσότερα, με αφοσίωση, τόλμη και αισιοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο… σήμερα, στην τελετή αποφοίτησής σας, σας προτρέπω να είστε όπως τους αποφασισμένους δρομείς και σπρίντερ, που ποτέ δεν παύουν να δοκιμάζουν τα όριά τους, που ποτέ δεν μένουν προσκολλημένοι στα ρεκόρ του παρελθόντος. Σας παροτρύνω να μην επαναπαύεστε σε μια καλή επίδοση, σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά να προσπαθείτε να υπερβείτε τον εαυτό σας. Ο εαυτός σας άλλωστε είναι ο μεγαλύτερός σας ανταγωνιστής», σημείωσε. O Πρύτανης αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικές ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές υπερβάσεις που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας, τόνισε ότι οι πρωτιές δεν είναι δεδομένες και οι ανακαλύψεις δίνουν τη θέση τους στη νέα γνώση που περιμένει να αποκαλυφθεί. «Για το λόγο αυτό η παιδεία και η γνώση δεν είναι κάτι στατικό και η κοινωνία μας δεν καλείται να δημιουργήσει στα βήματα του παρελθόντος, αντίθετα πρέπει να δημιουργήσει μία νέα πορεία με τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλλουν. Νέα σκέψη και νέα δράση λοιπόν, για το νέο κόσμο που διαμορφώνεται». Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Ανδρέας Παναγιώτου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στα διεθνή επιτεύγματά του και απευθύνθηκε στους αποφοίτους λέγοντάς τους ότι έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανες και υπερήφανοι για το Πανεπιστήμιό τους, σημειώνοντας ότι «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά σας σήμερα, που ξεκινά η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής σας∙ να διεκδικήσετε τη νέα θέση που σας αρμόζει, σε μια νέα σύγχρονη κοινωνία, σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και πάνω από όλα σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα. Να θυμάστε αυτό που είπε ο Δημόκριτος: “Οι άνθρωποι δεν γίνονται ευτυχείς ούτε με τις σωματικές απολαύσεις ούτε με την απόκτηση υλικών αγαθών, αλλά μέσω μιας σωστής και πλούσιας παιδείας».
 
  ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 4 ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 1  
 
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, αφού συνεχάρη θερμά τους αποφοίτους και τις οικογένειές τους και ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη τους, σημείωσε ότι η Σχολή θα συνεχίσει να θέτει τον πήχη των προσδοκιών της όλο και πιο ψηλά, προάγοντας την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και την διεπιστημονικότητα. Ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, τόνισε ότι υπάρχουν και οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, απαριθμώντας τις τέσσερις κυριότερες, όπως: τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις διεπιστημονικές και διαπανεπιστημιακές συνεργασίες, την ενίσχυση της ερευνητικής κουλτούρας μέσω της αύξησης των διδακτορικών υποτροφιών και τις καινοτόμες μορφές παροχής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Ο πρωτεύσας μεταπτυχιακός φοιτητής του αγγλόφωνου Προγράμματος ΜΒΑ, μερικής φοίτησης, κος Χαράλαμπος Χαραλάμπους αφού ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους και των συμφοιτητών του το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την εξαιρετική τους δουλειά και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τόνισε ότι «οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι αμέτρητες και συνεχείς. Τίποτα από όσα μάθαμε δεν θα έχουν σημασία αν δεν είμαστε έτοιμοι να τα θέσουμε σε εφαρμογή για να τις αντιμετωπίσουμε. Με φάρο τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας εδώ, μπορούμε τώρα πια να τις αντιμετωπίσουμε, και σε κάθε μία από αυτές να πούμε… πρόκληση αποδεκτή». Κατά τη διάρκεια της Τελετής Αποφοίτησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών, απονεμήθηκε εξίσου το Βραβείο EΥ Kύπρου εις μνήμην της Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου, στη Μαριέλα Κίρκοβα, τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, και στην Αντωνία Παναγιώτου, πρωτοετή μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, για τις ηγετικές τους ικανότητες, την ύπαρξη οράματος για το μέλλον, τη διάθεση ανοικτού πνεύματος και σκέψης εκτός πλαισίων, και την ικανότητα να επιφέρουν αλλαγές μέσω ομαδικής δράσης. Το Βραβείο απένειμε ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητής Ανδρέας Χαρίτου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Tάσος Χριστοφίδης και η Επικεφαλής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της EY Κύπρου, κα Ειρήνη Χαρίτου. Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διπλωμάτων.
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 6 Φεβρουαρίου 2020 
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Διενέξεις και Αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Νομικές Πτυχές», η οποία φιλοξενήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 6μ.μ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και η Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚ, Δρ Θεανώ Β. Καλαβανά. Ομιλητές ήταν οι Χαράλαμπος Έλληνας, Ειδικός σε θέματα Υδρογονανθράκων, Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης.
 
IMG 8529 IMG 8502
   
IMG 8516 IMG 8482

 

O ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης ομιλητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη Γιορτή των Γραμμάτων

Ημερομηνία εκδήλωσης: 30 Ιανουαρίου 2020 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τη Γιορτή των Γραμμάτων. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 στην Πανεπιστημιούπολη, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Κυριάκος Χαραλαμπίδης στην ομιλία του με τίτλο «Γλώσσης Επίσκεψις» αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της γλώσσας ως προς τη συγκρότηση και ολοκλήρωση του ατόμου. Η πνευματική διάσταση του ανθρώπου, συνυφασμένη με την ολιστική αντίληψή του για τον κόσμο, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, εκφράζει κάτι από τη σύνθεση και την ποιητική ουσία –τον «λόγο» δηλαδή– των πραγμάτων. Η διαστρωματική χρήση της γλώσσας ως δομικού υλικού, συνέχισε, συνεξετάζεται με την καλλιτεχνική δημιουργία ως εν δυνάμει αποκαλυπτική θεώρηση της ζωής και των θεμελιωδών αρχών της. Ιδιαίτερα, είπε, υπογραμμίζεται η λειτουργική και υποστασιακή σχέση της ελληνικής γλώσσας με τις «μεγάλες ουσίες», καθώς και ο βαθύτερος χαρακτήρας της.
 
 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 2
               
 
Με αναφορά σε λέξεις αρχετυπικές επιχειρείται διείσδυση στο Είναι και ρυθμιστική επαναγωγή στο χαμένο κέντρο του ανθρώπου, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, και συνέχισε λέγοντας ότι η ισοστάθμιση της απώλειας (σε πλαίσιο ιστορικό) με την εσωτερική ωρίμανση και την άντληση γνώσης από τραγικά συμβάντα, συντελεί στη διέκταση του νου και τον μυστηριακό εμπλουτισμό του. «Η διάκριση του φωτός, η σοφία και η σωφροσύνη καθίστανται σύμφυτα στοιχεία της δικής του αληθείας, σύμφωνα και με το πρότυπο των εκ Καππαδοκίας τριών μεγάλων Ιεραρχών. Η σχέση γλώσσας και ήθους, νόμου και ψυχής, όχι μονάχα σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, καθορίζει τον αναστάσιμο κώδικα της οικουμενικής εσχατολογίας», υπογράμμισε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι της ποίησης και των γραμμάτων, αλλά και εκτιμητές του έργου του κ. Χαραλαμπίδη, απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χριστοφίδης, υπογράμμισε τη σημασία της Γιορτής των Γραμμάτων, αναφέροντας ότι δεν θα μπορούσαμε αυτή τη χρονιά να μην μιλήσουμε για τη γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας με το διπλανό μας και ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης. Η γλώσσα, είπε, είναι καθρέφτης του είναι μας. Τα γράμματα και ο πολιτισμός, πρόσθεσε, εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία και λειτουργούν στις συνθήκες που επιτάσσει η εποχή. Ο Πρύτανης κατέληξε στο χαιρετισμό του λέγοντας ότι η γλώσσα ως εκφραστής συναισθημάτων, ως μετουσίωση της σκέψης μας σε πράξεις είναι το κυριότερο θεμέλιο για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, έγνοιας για το αληθινό και το ωφέλιμο, το ηθικό και το δίκαιο. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη, η οποία θα μεταδοθεί και από το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, παρατίθεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Πατήστε Εδώ
 

  DSC 6916 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 3  
 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 23 Ιανουαρίου 2020
 
Με κύριο στόχο να αναδειχθεί η σημασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως μπορούμε ως κράτος μέλος να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη συμμετοχή μας, αλλά και ποιες δυνατότητες και ευκαιρίες προσφέρονται στους Ευρωπαίους πολίτες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησε στις 22 Ιανουαρίου 2020, ανοικτή συζήτηση με κύριο ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πρέσβη, κ. Κορνήλιο Κορνηλίου.
Στην εισαγωγή του ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στη φήμη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία όπως είπε, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας έχοντας καθιερωθεί στις λίστες των καλυτέρων πανεπιστημίων παγκοσμίως, ενώ και από την κοινή γνώμη θεωρείται ως αξιόπιστος θεσμός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπου οι θεσμοί τείνουν να απαξιώνονται.
 
  Φώτο 2 Βουλευτές Φοιτητές  
 
Ακολούθως, ο Πρέσβης προέβη σε σύντομη αναδρομή για την ίδρυση και το ρόλο της Ένωσης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος επιδίωξε να ενταχθεί στους κόλπους της αφού κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε και η θέση του νησιού μας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Κορνηλίου, αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την πρόσβαση στην παροχή ίσων ευκαιριών, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, τα δικαιώματα των ασθενών και των ευάλωτων ομάδων και τα υψηλά πρότυπα προστασίας του καταναλωτή. Παράλληλα, η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει ισχυρή φωνή, η οποία μας επέτρεψε να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο συνεργασιών μας με τις χώρες της περιοχής μας, καθώς η Δημοκρατία πρωτοστατεί στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Παρά τα επιτεύγματα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως η εμπέδωση ειρήνης και συνεργασίας στην ήπειρο, η προάσπιση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και η αλληλεγγύη και η ευημερία, φαίνεται ότι δεν μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους, είπε ο κ. Κορνηλίου. Δεν πρέπει όμως, καθώς ανέφερε, πως αυτές οι επιτυχίες αντανακλώνται στις ζωές των νέων, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, μέσα από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Δηλαδή, η δυνατότητα να διακινείται ελεύθερα, να εργάζεται, να ζει κάποιος σε 28 χώρες, οι ευκαιρίες μόρφωσης μέσα από το Πρόγραμμα «Erasmus+», αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιμόρφωσης, εκμάθησης ξένων γλωσσών, μέσα από τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
 
  Φώτο 3 Φώτο1  
 
Τα οφέλη, πρόσθεσε, είναι πάρα πολλά, τα οποία πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητα. Επειδή για εσάς τους νέους, είπε, η Ευρώπη, όπως έχει εξελιχθεί, είναι η καθημερινότητα σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι από εσάς εξαρτάται να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή μας μέσα σ’ αυτήν, διεκδικώντας αυτό που αξίζετε, ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς ως Κύπριοι, κατέληξε ο κ. Κορνηλίου, που η χώρα μας είναι υπό κατοχή και η εθνική μας κυριαρχία παραβιάζεται και αμφισβητείται απροκάλυπτα, οφείλουμε να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ τον συντονισμό της ανέλαβε ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιωσήφ Ιωσήφ. Στην διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν βουλευτές, ακαδημαϊκοί και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και ενεργοί πολίτες, με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον.
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Ιανουαρίου 2020

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020 το Πανεπιστήμιο Κύπρου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές. Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αφού καλωσόρισε τον κ. Προδρόμου και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, προέβη σε σύντομη αναφορά στο έργο του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων στην εισδοχή φοιτητών στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Εκτός από τα ξενόγλωσσα προγράμματα, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, είπε ο Πρύτανης, να διαμορφωθούν εκείνες οι υποδομές που θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Ένα από αυτά τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προσφέροντας ευκολίες στους φοιτητές είναι η στέγη. Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της των φοιτητικών εστιών  σε ορίζοντα πέντε χρόνων, προνοεί 700 επιπλέον δωμάτια. Έχουν γίνει επαφές, είπε, με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια αυτή.

 

  επίσκεψη DSC 6559  

 

Η στήριξη του Υπουργείου για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, θεωρείται πολύ σημαντική και συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη και αειφόρου συγκοινωνιακής υποδομής, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, αναφέροντας παράλληλα και την ανάπτυξη και προσφορά κοινών προγραμμάτων σπουδών από την κοινοπραξία YUFE (Young Universities for the Future of Europe) στην οποία μετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο την ίδρυση ενός ενοποιημένου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πολύ μεγάλη σημασία σ’ αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι για να διατηρήσουμε τη δυναμική, το επίπεδο σπουδών, και γιατί όχι και να είμαστε πρωταγωνιστές στο διεθνή χώρο, επιβάλλεται η συμμαχία με άλλα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στα δημόσια Πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία και διάλογο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, είπε, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα τα πανεπιστήμια για συζήτηση επί μέρους θεμάτων με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Ιανουαρίου 2020
 
Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, οι Πρυτανικές Αρχές και ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών μοίρασαν τις ευχές τους στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης κοπής της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2020. Δυο τυχεροί εξασφάλισαν δώρα. Το πρώτο αφορούσε το φλουρί του Πανεπιστημίου Κύπρου αξίας €100 από το Κοσμηματοπωλείο «Έλενας» και το δεύτερο αφορούσε γεύμα αξίας επίσης €100 από την Εταιρεία Ζορπάς Λτδ, στο Εστιατόριο Πραλίνα. Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους ν’ ανταλλάξουν ευχές για καλή χρονιά, υγεία και πρόοδο.
 
 
DSC 6588 DCS 6599
DSC 6570 DSC 6589